حسین مرعشی: هشامی می‌گفت که ما از ابتدا در دهه اول انقلاب اشتباه کردیم که حجاب اجباری را یک وظیفه برای حکومت تلقی کردیم!

سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارش‌ها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژه‌های مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامه‌های کشور قرار می‌دهیم.

در این ویژه‌نامه، نگاهی به آخرین مواضع جناح‌های سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته می‌شود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافت‌های مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید

************

روزنامه‌های امروز چهارشنبه ۲۰ دی ماه در حالی چاپ و منتشر شد که آیین مردم‌داری در بیانات رهبر انقلاب در دیدار با جمعی از مردم قم، اولتیماتوم دارویی مجلس به دولت، حواشی مالچ پاشی دریاچه ارومیه و ویژه نوشته‌هایی درباره آیت الله هاشمی رفسنجانی در سالروز درگذشت در صفحات نخست روزنامه‌های امروز برجسته شده است.

نشست داغ و دی‎ماهی سید ابراهیم رئیسی با سران احزاب و جریانات مختلف کشور مورد توجه محافل و رسانه های سیاسی در داخل کشور قرار گرفت، این دیدار سیاسی همچنان مورد توجه اصلاح‌طلبان قرار دارد، در میانه این گفتگو برخی از عالان سیاسی جناح چگ خواهان تعویق انتخابات شده‌بودند.

روزنامه آرمان‌ملی به سراغ جواد امام سخنگوی جبهه اصلاحات رفته تا نظر او را درباره این دیدار بداند؛ این فعال اصلاح‌طلب در لابه‌لای این گفتگو درباره تعویق انتخابات سخن گفته است، در بخشی از این گزارش آمده است:

اگر قرار بود نظرات احزاب و فعالان سیاسی و اجتماعی شنیده شود و به آن عمل نمایند، حداقل باید قبل از قانون جدید انتخابات و ضرب‌الاجل پیش ثبت‌نام صورت می‌گرفت. دبیرکل حزب مجمع ایثارگران اصلاح‌طلب افزود: به‌جای تجدیدنظر در سیاست‌ها و رویه‌های غلط گذشته آن را به قانون تبدیل نمی‌کردند. این فعال سیاسی اصلاح‌طلب اظهار کرد: روند پیش‌رو در واقع ادامه پروژه یکدست‌سازی و همان مسیر انتخابات 98 و 1400 است.

سخنگوی جبهه اصلاحات ایران گفته است:

چرا به‌جای تجدیدنظر و اصلاح قوانین و سیاست‌های غلط گذشته که باعث ایجاد فضای ناامیدی مردم به‌خصوص نسل جوان و روی برگرداندن آنها از صندوق می‌شود اقدام عملی صورت نمی‌گیرد؟ بلکه همه بسیج شده‌اند که اعلام نمایند همه چیز گل و بلبل است و بر خلاف فضای واقعی و موجود اعلام می‌شود تمام سلایق و نمایندگان جریانات سیاسی حضور دارند!

برخی اخبار حکایت از آن دارد که برخی از چهره‌های شاخص جناح چپ پس از بررسی نظرسنجی‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که مشارکت در انتخابات می‌تواند روی سبد رای آن‌ها اثر مثبت بگذارد، از این رو در پیام‌های آشکار و پنهانی اظهار کرده‌اند که ثبت‌نام نکردن آن‌ها در انتخابات کاری اشتباه بوده و دولت شرایطی را فراهم کرده و با ارسال یک لایحه به مجلس فرصت ثبت‌نام مجدد این افراد در انتخابات را فراهم کند، در یک کلام اصلاح‌طلبان متوجه شده‌اند که قافیه را باخته و تنها راه بازگشت به انتخابات تنها بهانه‌گیری‌هایی است که فرصت رقابت مجدد را برای آن‌ها فراهم کند!

هاشمی شیفته بی‌حجابی بود!

شکل‌گیری و گسترش پدیده بدحجابی در سال های اخیر، معلول علت هایی است که علت العلل آن را می توان در افراط و تفریط عملکرد مدیران و مسؤولان در دولت های مختلف دانست. در تاریخ شفاهی جمهوری اسلامی ایران، رد پای مدیران و مسئولانی را شاهدیم که مشی افراطی خود را به انحای مختلف بر مردم دیکته کرده و در دهه های اخیر با تغییر مشی خود، رفتارهای تفریط‌ آمیزی را از خود نشان می دهند که بسیار قابل تامل است!

از جمله این افراد می‌توان به هاشمی رفسنجانی اشاره کرد که روایت‌های متناقضش شهره عام و خاص است، روزنامه اعتماد به نقل از حسین مرعشی درباره نگرش هاشمی به مسئله حجاب نوشته است:

در آخرین صحبت‌هایی که من از مرحوم آقای هاشمی شنیدم این بود که ایشان گفتند: «ما از ابتدا در دهه اول انقلاب اشتباه کردیم که حجاب اجباری را یک وظیفه برای حکومت تلقی کردیم. باید اجازه می‌دادیم که مردم و خانم‌ها با راهکارهای فرهنگی خودشان به انتخاب حجاب علاقه‌مند شوند.» به نظر من آقای هاشمی در این موضوع دیدگاه‌ها و تکلیف روشنی داشتند.

بازخوانی تفکرات هاشمی رفسنجانی نشان می دهد که چگونه وی که روزگاری بدحجابان را تهدید به برخورد خیابانی و تبعید به اردوگاه‌های کار اجباری می‌کرد در دهه هفتاد با مواضعی کاملاً متفاوت با گذشته بدحجابی را مشکل جمهوری اسلامی قلمداد نمی‌کند.

هاشمی در روز ۱۲ اردیبهشت‌ماه ۱۳۶۵ با اختصاص بخشی از خطبه نماز جمعه به مسئله خانواده و حجاب و عفاف، به انتقاد از رواج الگوهای غربی در بین خانواده‌ها پرداخته و در رویکردی قابل تامل گفته است:

"ما الآن افرادی را می‌بینیم و هرقدر نصیحت می‌کنیم و از طریق تقوا می‌خواهیم به این محیط سالم برسانیم هنوز یک مقاومت‌های منفی هست و خانم‌هایی متأسفانه پس از هفت سال از انقلاب هنوز به این راضی‌اند که مقداری از مویشان بیرون باشد؛ تابه‌حال با این‌طور افراد خیلی با نصیحت و موعظه برخورد کرده‌ایم و هنوز هم بعضی از شهرهای بزرگ این بلیّه را دارند و در بعضی مغازه‌ها این‌گونه مسائل ترویج می‌شود و در بعضی ادارات هنوز خوب مراعات نمی‌شود و این‌ها خطرناک است و فکر می‌کنم که پس از هفت سال تحملمان هم تمام بشود.

هاشمی رفسنجانی همچنین دریکی دیگر از خطبه‌های نماز جمعه، به شکلی صریح‌تر درباره زنان بدحجاب صحبت می‌کند و می‌گوید:

آقایانی که به کشورهای غربی رفته‌اند، می‌بینند که نسل آنجا به چه بلایی دچار هستند. خانم‌هایی که فکر می‌کنند به نام آزادی و...، این حرف‌ها زده می‌شود، چه می‌کنند؟ وقتی‌که غرب، جنس زن را به‌صورت مانکن در ویترین فروشگاه‌ها می‌گذارد، آیا این ارزش و آزادی زن است؟! اگر زن‌ها یک‌ذره شعور داشتند، همین نقطه کافی بود که علیه این آزادی شورش کنند.

هاشمی در دهه 70 تا زمان مرگ با عبور از نگاه و اظهارات خود در دهه 60، در سخنانی متضاد با مواضع قبلی‌ خود در پرسش و پاسخ با دانشجویان درباره برخورد با بدحجابی می‌گوید که دیگه حالا شما اگر بخواهید بگید که باید چطور باشد و چطور نباشد، یا توی خیابون از نظر شما خانم با حجابی، حجابش مناسب نباشد، اینکه در اسلام هم نیست که ما بتوانم این‌ها را به خاطر این حالت مثلاً بیاییم بگیریم حبس بکنیم، اینکه این‌طور نمی‌شود...

برچسب‌ها