سرویس دفاع و امنیت مشرق _ عصر روز شنبه ۳۰ دی ماه و درست چند ساعت پس از انتشار خبر شهادت تعدادی از مستشاران نظامی ایران در حمله صهیونیستها به دمشق، شبکه آمریکایی فاکس نیوز از وقوع یک حمله بزرگ موشکی به پایگاه هوایی عین الاسد در استان الانبار عراق و محل حضور نظامیان امریکایی خبر داد.
منابع امریکایی مدعی شدند این بزرگترین حمله موشکی سالهای اخیر به محل استقرار ارتش امریکا بوده و موجب شده تا سامانههای پدافندی موجود در پایگاه عین الاسد دست به شلیک پرتعداد موشک برای رهگیری پرتابههای مهاجم بزنند.
شلیک موشکهای پدافندی پاتریوت در عین الاسد
رکورد شلیک موشک به یک پایگاه امریکایی شکسته شد
از زمان عملیات انتقام ترور شهید حاج قاسم سلیمانی در دی ماه سال ۱۳۹۸ که با شلیک ۱۳ فروند موشک بالستیک به سمت مقر تروریستهای سنتکام در عین الاسد همراه شد، گروههای مقاومت در عراق و سوریه چندین بار با استفاده از پهپادهای انتحاری، راکتهای توپخانهای و در مواردی شلیک موشکهای بالستیک تاکتیکی محل حضور نظامیان امریکایی را در چندین پایگاه نظامی غیرقانونی در این دو کشور هدف حملات خود قرار داده بودند.
اما شلیک همزمان حدود ۲۰ فروند موشک بالستیک و راکت سنگین (بنا به ادعای منابع امریکایی) به سمت پایگاه هوایی عین الاسد یک رکوردشکنی در این زمینه محسوب میشود؛ بنابر ادعای شبکه فاکس نیوز به نقل از اشخاص معتبر در وزارت دفاع امریکا، سامانه پدافندی پاتریوت مستقر در عین الاسد بیش از ۱۵ فروند موشک رهگیر PAC۲ و PAC۳ را به سمت موشکهای مهاجم شلیک اما باز هم تعدادی از موشکها به محوطه پایگاه اصابت کرده و موجب وارد آمدن خسارات و زخمی شدن چند نظامی امریکایی شده است.
مشخصا در این زمینه همچون نتایج حمله موشکی سپاه به مقر مهم ارتش آمریکا در عراق، باز هم شاهد سانسور شدید خبری ارتش ایالات متحده و تلاش برای مخفی کردن خسارات و تلفات واقعی وارد آمده بر نظامیان امریکایی و تاسیسات موجود در پایگاه عین الاسد هستیم.
اثرات انفجار موشکهای رهگیر پاتریوت در آسمان پایگاه عین الاسد در الانبار عراق
اعتراف تلخ آمریکا؛ پاتریوت در عین الاسد "اوت نامبر" شد
اما نکته جالبی که در بیانیه روز گذشته فاکس نیوز به نقل از مقامات امریکایی دیده می شد، اعتراف تلخ به "اوت نامبر شدن" سامانه پاتریوت بود؛ در اصطلاحات نظامی هنگامی که تعداد پرتابههای مهاجم از تعداد موشکهای رهگیر در آتشبار پدافندی بیشتر باشد و پس از اتمام ذخایر، موشکهای مهاجم به هدف اصابت کنند اصطلاحا می گویند که سامانه پدافندی مذکور اوت نامبر شده است.
در حمله عصر روز شنبه ۳۰ دی ماه این حادثه برای سامانه پاتریوت نیز رخ داده؛ مقامات امریکایی می گویند تعداد موشک و راکتهای شلیک شده به حدی زیاد بوده که با وجود شلیک ۱۵ فروند موشک رهگیر پاتریوت، باز هم تعدادی از موشکهای مهاجم به پایگاه هوایی عین الاسد اصابت کردهاند.
این مسئله از چند جهت قابل اهمیت بوده و قابل تحلیل است؛ نخست اینکه عین الاسد یکی از مهمترین مراکز نظامی غیرقانونی در اختیار ارتش امریکا در خاورمیانه به شمار می رود و مشخصا حفاظت حداکثری از این مجموعه نظامی توسط سامانه های پدافندی، پهپادهای شناسایی و قوای ویژه زمینی انجام میشود اما گروه "مقاومت اسلامی عراق" موفق شده در بهترین زمین ممکن با شناسایی دقیق از پایگاه و توان دفاعی موجود در آن، دست به شلیک انبوه موشکهای خود به سمت این مقر زده و پدافند را از دور خارج کند.
نکته مهم دیگر این است که ارتش امریکا از زمان عملیات طوفان الاقصی در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ توسط رزمندگان فلسطینی، اقدام به انتقال ۱۱ آتشبار سامانه پدافندی پاتریوت و دست کم ۲ آتشبار سامانه ارتفاع بالای "تاد" به غرب آسیا کرد تا حداکثر پوشش پدافندی ممکن را برای پایگاههای نظامی خود ایجاد کند؛ در واقع این عملیات موفق مقاومت عراق نه در شرایط غافلگیری، بلکه در اوج آمادگی رزمی ایالات متحده در سطح منطقه رقم خورده است.
سومین و مهمترین مبحث در این خصوص، ارسال پیامی ویژه به سنتکام و فرماندهان امریکایی است؛ اگر یک گروه مقاومت عراقی با توان نظامی و زرادخانه محدود توان شلیک ۲۰ موشک و از دور خارج کردن پدافند پاتریوت را دارد، به هنگام مواجهه احتمالی با قدرت موشکی شماره ۱ منطقه، بایستی انتظار شلیک چند برابر و عملکرد حداقلی از دفاع ضد موشکی خود را داشته باشند.