به گزارش مشرق، درگیری میان دانشجویان و افسران پلیس و گارد ملی در سراسر آمریکا در جریان تشدید اعتراضات دانشگاهی مورد توجه جامعه بینالمللی قرار گرفته است.
موضوعی که بهعنوان تظاهرات همبستگی با غزه و برپایی اردوگاه در دانشگاه کلمبیا آغاز شد، از آن زمان به دانشگاههای کالیفرنیا، تگزاس و سایر ایالتها گسترش یافت.
دانشجویان دانشگاه کلمبیا در داخل محوطه دانشگاه اردو زدهاند تا دانشگاه خود را وادار کنند تا از همکاری با شرکتهای مرتبط با رژیم صهیونیستی صرف نظر کند.
اکنون بیش از ۳۰ دانشگاه در آمریکا شاهد اعتراضات به جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه هستند.
فهرست دانشگاههای آمریکایی که تا کنون شاهد تحصن و تظاهرات دانشجویی در حمایت از مردم فلسطین و مخالفت با ادامه نسلکشی صهیونیستها در غزه و سیاستهای حمایتی آمریکا از رژیم اشغالگر به شرح زیر است:
۱- دانشگاه براون - پراویدنس، رود آیلند
۲- دانشگاه ایالتی پلی تکنیک کالیفرنیا - هومبولت، کالیفرنیا
۳- دانشگاه سیتی نیویورک - شهر نیویورک، نیویورک
۴- دانشگاه کلمبیا - شهر نیویورک، نیویورک
۵- کالج امرسون - بوستون، ماساچوست
۶- دانشگاه اموری - آتلانتا، جورجیا
۷- دانشگاه بین المللی فلوریدا - میامی، فلوریدا
۸- دانشگاه ایالتی فلوریدا - تالاهاسی، فلوریدا
۹- دانشگاه جورج واشنگتن - دی سی
۱۰- دانشگاه هاروارد - کمبریج، ماساچوست
۱۱- دانشگاه ایندیانا - دانشگاه پردو - ایندیاناپولیس، ایندیانا
۱۲- دانشگاه نیویورک - شهر نیویورک، نیویورک
۱۳- دانشگاه نورث ایسترن - بوستون، ماساچوست
۱۴- دانشگاه نورث وسترن - ایوانستون، ایلینوی
۱۵- دانشگاه ایالتی اوهایو - کلمبوس، اوهایو
۱۶- دانشگاه پرینستون - پرینستون، نیوجرسی
۱۷- دانشگاه رایس - هیوستون، تگزاس
۱۸- تگزاس A&M - ایستگاه کالج، تگزاس
۱۹- موسسه فناوری ماساچوست (MIT)، کمبریج، ماساچوست
۲۰- دانشگاه ایالتی میشیگان - ایست لنسینگ، میشیگان
۲۱- مدرسه جدید - شهر نیویورک، نیویورک
۲۲- دانشگاه میشیگان - Ann Arbor، میشیگان
۲۳- دانشگاه تافتز - مدفورد، ماساچوست
۲۴- دانشگاه آریزونا - توسان
۲۵- دانشگاه کالیفرنیا در برکلی - برکلی، کالیفرنیا
۲۶- دانشگاه مریلند - کالج پارک، مریلند
۲۷- دانشگاه میامی - آکسفورد، اوهایو
۲۸- دانشگاه مینه سوتا - مینیاپولیس، مینه سوتا
۲۹- دانشگاه نیومکزیکو - آلبوکرکی، نیومکزیکو
۳۰- دانشگاه کارولینای شمالی در شارلوت - شارلوت، کارولینای شمالی
۳۱- دانشگاه کارولینای شمالی در چپل هیل - چپل هیل، کارولینای شمالی
۳۲- دانشگاه پیتسبورگ - پیتسبورگ، پنسیلوانیا
۳۳- دانشگاه روچستر - روچستر، نیویورک
۳۴- دانشگاه کالیفرنیای جنوبی - لس آنجلس، کالیفرنیا
۳۵- دانشگاه تگزاس، آستین - آستین، تگزاس
۳۶- دانشگاه تگزاس در دالاس - دالاس، تگزاس
۳۷- دانشگاه واندربیلت - نشویل، تنسی
۳۸- دانشگاه ییل - نیوهیون، کانکتیکات
اما اعتراضات به آمریکا محدود نمیشود و دانشجویان در سراسر جهان از زمان آغاز جنگ در ۷ اکتبر (۱۵ مهرماه) در حمایت از غزه تظاهرات میکنند.
پس از آغاز اعتراضات در دانشگاه کلمبیا، اعتراضات به دانشگاهها از فرانسه تا استرالیا گسترش یافت.
حمایت اساتید دانشگاه در آمریکا از دانشجویان حامی فلسطین
تظاهرات مسالمت آمیز دانشجویان آمریکایی در حمایت از فلسطین اکنون به جنبشی بزرگ تبدیل شده که سراسر آمریکا را دربر گرفته و حتی به اروپا نیز سرایت کرده است. نخست این تظاهرات از دانشگاه کلمبیا آغاز شد اما به دلیل اقدامات رییس این دانشگاه در مقابل دانشجویان معترض، اعتراضات به سرعت گسترده شد. این اعتراضات از چهارشنبه دو هفته قبل آغاز شد و هر روز از روز قبل گسترده تر شد.
پس از گذشت چند روز از اعتراضات، رییس دانشگاه کلمبیا دیروز ( ۲۷ آوریل) با توبیخ قابل توجهی از سوی اساتید دانشگاه مواجه شد.
طبق گزارش کمیته اجرایی دانشگاه که نماینده هیات علمی است، «مینوش شفیق» اقدامات و تصمیمات زیادی گرفته که به دانشگاه آسیب می زند. از جمله این اقدامات فراخواندن پلیس به دانشگاه و دستگیری دانشجویان بدون مشاوره با هیات علمی، ناتوانی در دفاع از دانشگاه در رویارویی با فشار خارجی، تعلیق گروه های دانشجویی معرض و استخدام کارآگاهان خصوصی است. یکی از سخنرانان رشته فلسفه دانشگاه که عضو هیات علمی دانشگاه کلمبیا است در این باره می گوید: هیات علمی اعتماد خود را به توانایی شفیق برای رهبری این سازمان از دست داده است.
به نوشته نشریه گاردین در هفته گذشته استادان دانشگاه های کلمبیا و بارنارد که عضو انجمن اساتید دانشگاه آمریکا هستند در بیانیه مشترک سرکوب تظاهرات دانشجویان طرفدار فلسطین توسط مینوش شفیق رئیس دانشگاه کلمبیا را محکوم کردند.
آنها در بیانیهای اعلام کردند: «ما از شکست شفیق در دفاع از تحقیقات آزاد که در راستای مأموریت آموزشی یک دانشگاه در یک جامعه دموکراتیک است و همچنین از تمایل او برای راضی کردن قانونگذارانی که به دنبال مداخله در دانشگاه هستند، شوکه شدهایم. او در پذیرش اتهامات حزبی مبنی بر خشونت و یهودی ستیزی تظاهرکنندگان ضد جنگ و در تعیین مجازات یکجانبه و نامتناسب برای دانشجویانی که به طور صلح آمیز اعتراض کرده بودند، به طور آشکار به نظارت مشترک بی توجه بوده است.
بیانیه اساتید پس از شهادت شفیق در کنگره در اوایل هفته منتشر شد. رییس دانشگاه کلمبیا درکنگره به دلیل افزایش رفتارهای یهودستیزانه در دانشگاه پس از حمله رژیم صهیونیستی به غزه مواخذه شده بود.
اساتید پس از شهادت شفیق نوشتند: شهادت وی به شدت ما را نگران کرده است. رییس دانشگاه کلمبیا در مواجهه با حملات افترا آمیز به اساتید و دانشجویان کلمبیا و دخالتهای فاحش در فعالیتهای دانشگاهی توسط بازرسان کنگره، نه تنها مخالفتی نکرد، بلکه تسلیم خواسته های آنها شد. شفیق، روسای مشترک هیئت امنا و رییس سابق دانشکده حقوق فرصتی فراهم کرده اند تا دانشگاه به طور عمومی تحت فشار قرار گیرد. آنها در اسناد کنگره به طور موثر خواستار پایان آزادی آکادمیک در دانشگاه کلمبیا شده اند.
طبق شهادت شفیق روز چهارشنبه ۲ هفته قبل دانشجویان حدود ۶۰ چادر در جنوب پردیس دانشگاه برپا کردند. این رویداد توسط سازمان های Columbia University Apartheid Divest، دانشجویان خواهان عدالت در فلسطین و صدای یهود برای صلح سازماندهی شد. ۲سازمان آخر در نوامبر گذشته توسط دانشگاه تعلیق شدند و به نوبه خود گروه های حقوق مدنی را تشویق کردند تا از دانشگاه به دلیل اقدامات تقابلی و هدفمند شکایت کنند.
شفیق در مواجهه با اعتراضات به پلیس نیویورک اجازه داد چادرها را متلاشی کند و ادعا کرد که چادر زنی دانشجویان خطر آشکار و فعلی برای عملکرد اساسی دانشگاه است.
کدام دانشگاهها در جهان در حمایت از فلسطین تظاهرات برگزار میکنند؟
دانشجویان دانشگاه سوربن در پاریس، پایتخت فرانسه به خیابانها رفته و تظاهرات برگزار میکنند.
سازماندهندگان این اعتراضات در حال برنامهریزی برای برگزاری تظاهراتهای بیشتر در حمایت از فلسطین هستند.
ورود پلیس ضد شورش برای متفرق کردن دانشجویان در پاریس
معترضان با وجود سرکوب از سوی پلیس، همچنان اعتراضات خود را ادامه دادهاند.
در استرالیا، دانشجویان دانشگاه سیدنی اردوگاههایی برای حمایت از فلسطین برپا کردند و روز جمعه به اعتراضات خود ادامه دادند.
همچنین، دانشجویان دانشگاه ملبورن روز پنجشنبه در بخش جنوبی محوطه اصلی داشنگاه چادرهایی را برپا کردند.
دانشجویان دانشگاه ساپینزا در رم، پایتخت ایتالیا تظاهرات، تحصن و اعتصابهای غذایی را برگزار کردهاند.
دانشجویان دانشگاه وارویک انگلیس هم از ۱۹ آوریل (۳۱ فروردین) میدان دانشگاه را تصرف کرده و در آن اردو زدهاند. در شهر لستر انگلیس تظاهراتی در هفته قبل آغاز شد.
خواستههای معترضان
دانشجویان در دانشگاهها و کالجهای آمریکا، انگلیس، فرانسه، استرالیا و برخی کشورهای دیگر برای نشان دادن اعتراض خود نه تنها علیه جنگ غزه، بلکه به حمایت مستمر غرب از رژیم صهیونیستی دست به تحصن زدهاند.
دانشجویان علاوه بر درخواست برای آتشبس دائمی در غزه، خواستار پایان دادن به کمکهای نظامی به رژیم صهیونیستی هستند.
یکی از دانشجویان معترض در ساینسپو، که موسسه مطالعات سیاسی پاریس نیز نامیده میشود، گفت: ما چند خواسته داریم، اما یکی از آنها آغاز تحقیق در مورد همه روابطی است که ساینس پو با کابینه اسرائیل دارد.
به گفته وی، به دلیل نحوه واکنش پلیس، صحبت درباره فلسطین در فرانسه بسیار سخت شده است.
سازماندهندگان علاوه بر این از ساینسپو میخواهند که اقدامات رژیم صهیونیستی را محکوم کند.
دانشجویان دانشگاه سوربن هم از دولت فرانسه میخواهند که به فلسطینیان کمک کند.
به گزارش سیدنی مورنینگ هرالد، دانشجویان دانشگاه سیدنی از دانشگاه خود میخواهند که روابط خود را با دانشگاهها و سازندگان اسلحه در اراضی اشغالی قطع کند.
سرکوب معترضان حامی فلسطین از سوی پلیس
دانشگاههای آمریکا طی روزهای گذشته همواره شاهد درگیری میان افسران پلیس و گارد ملی با دانشجویان معترض بودهاند.
براساس آمارهای منتشر شده از سوی رسانههای آمریکا، بیش از ۵۵۰ نفر در پی اعتراضات دانشگاهی بازداشت شدهاند.
پلیس آمریکا بیش از ۱۰۰ معترض حامی فلسطین در دانشگاه کلمبیا را زمانی که میخواستند اردوگاهی در همبستگی با مردم غزه برپا کنند، بازداشت کرد.
همچنین بیش از ۹۰ معترض به اتهام تجاوز به کشور در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی بازداشت شدند.
دانشگاه تگزاس در شهر آستین، کالج امرسون، دانشگاه امری، دانشگاه نیویورک، دانشگاه ییل و دانشگاه ایندیانا در بلومینگتون نیز شاهد سرکوب اعتراضات حامیان فلسطین و بازداشت گسترده بودند.
براساس گزارشها، پلیس آمریکا از خشونت در برخورد با معترضان استفاده میکند. برخی گزارشها حاکی از استفاده پلیس از باتوم، گاز اشکآور، شوکر و گلولههای لاستیکی علیه معترضان است.
این در حالی است که اعتراضات در این دانشگاه همواره مسالمتآمیز و به دور از خشونت بوده است.
پلیس فرانسه نیز بهتازگی تظاهرات دانشجویان ساینسپو را سرکوب کرده و معترضان را از محل تخلیه کرد.
کمیته فلسطین این موسسه با انتشار بیانیهای، گفت که معترضان از سوی بیش از ۵۰ نفر از نیروهای امنیتی از محوطه اخراج شدند و اضافه کرد که حدود ۱۰۰ افسر پلیس هم در خارج از محوطه حضور داشتند.
دانشجویان دانشگاه سوربن نیز از سوی پلیس ضد شورش محاصره شدند. دانشجویان تهدید کردند که به اعتراضات خود ادامه خواهد داد.
ارالدو سوزا دوسسانتوس، مورخ متخصص در تاریخ جهانی جنبشهای اجتماعی در دانشگاه سوربن در پاریس، گفت که سرکوب از سوی پلیس در واکنش به اعتراضات در فرانسه در سالهای اخیر رایجتر شده است.
دوسسانتوس گفت: این دولت (بهویژه دولت امانوئل مکرون) و پلیس بهطور فزایندهای به موضوعات مدنی واکنش نشان میدهند.
واکنشها به اعتراضات
عفو بینالملل از مدیران دانشگاهها در سراسر آمریکا خواسته تا از حق دانشجویان برای تظاهرات مسالمتآمیز و ایمن در محوطههای خود محافظت و این اعتراضات را تسهیل کنند.
دیدهبان حقوق بشر سازمان ملل در گزارشی سرکوب اعتراضات دانشجویی علیه جنگ غزه را محکوم کرد.
پل اوبراین، مدیر اجرایی عفو بینالملل آمریکا گفت: هر اقدامی برای ساکت کردن، آزار، تهدید یا ارعاب کسانی که بهطور مسالمتآمیز برای تظاهرات و اعتراض تجمع میکنند، نقض حقوق آنهاست.
بهگفته اوبراین، دانشگاهها به اعتراضات در حمایت از حقوق فلسطینیها واکنش سرکوبگرانه نشان دادهاند. در این بیانیه آمده است: آزادی آکادمیک محور اصلی حق آموزش است. فعالیت در محوطه دانشگاه یکی از اجزای حیاتی این آزادی است.
حزبالله لبنان نیز به سرکوب اعتراضات دانشجویی آمریکا واکنش نشان داد.
نبیل قاووق، عضو شورای مرکزی حزبالله لبنان گفت: کمکهای نظامی آمریکا به دشمن صهیونیستی چراغ سبزی برای حمله به رفح و تشویق دشمن به گسترش دامنه جنگ در منطقه است.
این عضو شورای مرکزی حزبالله لبنان گفت: صحنه سرکوب تحصنهای دانشجویی در دانشگاههای آمریکا نقاب را از چهره واقعی آمریکا بر انداخت و دروغ بودن ادعاهای آنها درباره آزادی بیان را در مقابل دنیا آشکار کرد اما غزه بی باک بر جامعه بینالمللی که با دشمن همدست است و کشورهایی که با رژیم صهیونیستی در منطقه سازش کردهاند حساب باز نمیکند بلکه به جبهههای مقاومت در لبنان عراق و یمن تکیه میکند.
واکنش ایران به گسترش اعتراضات دانشجویان آمریکا
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در صفحه اجتماعی ایکس در این ارتباط نوشت : «برغم میل مقامات رژیم جعلی و جنایتکار اسرائیل و حامیان آنها، افکار عمومی جهان بیدار شده و مصمم به متوقف کردن جنایات جنگی در نوار غزه و کرانه باختری و سپردن جنایتکاران به محاکم صالحه بینالمللی و اجرای عدالت در حق آنان است.
اعتراضات گسترده دانشجویان و اساتید علیه رژیم صهیونیستی در دانشگاههای آمریکا»
موج اعتراض دانشجویان در آمریکا به جنایتهای رژیم صهیونیستی در جریان تجاوز مرگبار به نوار غزه که طی روزهای اخیر در «دانشگاه کلمبیا» در شهر نیویورک آغاز شد؛ به سرعت در حال گسترش است.