گروه اقتصادی مشرق- معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دولت یازدهم انتقادات نسبت به دستکاری در شاخص تعریف اشتغال و بیکاری در دولت سابق را رد کرده است. یک روزنامه اصلاح‌طلب نیز آمار دولت از اشتغالزایی 400 هزار نفره در سال گذشته را زیر سوال برده است. اظهارات متناقض درباره گران شدن نان نیز همچنان ادامه دارد. در ادامه سایر مطالب مهم اقتصادی روزنامه‌ها را می‌خوانید.


* آرمان

- ادامه واردات گوشت قرمز با وجود اشباع بازار

روزنامه آرمان به واردات گوشت قرمز پرداخته و نوشته است: درحالی‌که تولیدکنندگان گوشت می‌گویند که بازار داخلی گوشت قرمز اشباع شده است، واردات دام و گوشت همچنان ادامه دارد.

تولیدکنندگان پیش بینی می‌کنند در ادامه فصل بهار بازار بیش از این اشباع شود و گوشت گوسفندی و گاوی بیشتری در بازار عرضه خواهد شد. علاوه بر این قاچاق گوشت نیز همچنان ادامه دارد و حجم زیادی از دام کشور به کشورهای همسایه قاچاق می‌شود. در این میان به نظر می‌رسد واردکنندگان از تبعات قاچاق دام بیشتر از همه منتفع می‌شوند. چراکه در صورت افزایش قاچاق دام، بازار داخلی با کمبود دام مواجه خواهد شد و بحث افزایش واردات به میان خواهد آمد...

به گفته رئیس اتحادیه تولیدکنندگان گوشت گوسفندی به هیچ عنوان کمبود دام در کشور وجود ندارد. علی‌اصغر ملکی پیش‌بینی می‌کند که در ماه‌های اردیبهشت و خرداد احتمالا مازاد گوشت و دام هم داشته باشیم.

 این مقام صنفی در گفت‌وگو با «آرمان» با اشاره به اینکه بر این اساس شاهد سرازیرشدن گوشت به بازار خواهیم بود، می‌گوید که قاچاق دام محدود است و آن‌طور که گفته می‌شود واردات در حجم زیاد نداریم.

- تطهیر دولت سابق از دستکاری در آمار بیکاری

برخلاف انتقادات گسترده اصلاح‌طلبان به دولت‌های نهم و دهم مبنی بر دستکاری در تعریف شاغل برای کم‌نمایی نرخ بیکاری، حسن طائی معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دولت یازدهم به روزنامه آرمان گفته است:

 ما به‌طور رسمی 5/ 2میلیون بیکار داریم. این میزان بیکار اعلام شده توسط مرکز آمار ایران براساس تعریف حاد و حداقلی از بیکاری است. اگر طی یک هفته فردی یک ساعت کار هم نداشته باشد براساس این تعریف بیکار محسوب می‌‌شود... این تعریف ربطی به آقای احمدی‌نژاد ندارد. این تعریف یک تعریف استاندارد بین‌‌المللی است. اما همان سازمان بین‌المللی کار در کنار این تعریف استاندارد، می‌‌گوید بیکاری همسایگانی هم دارد.

 اگر بپرسید که آیا واقعا کسی که 5ساعت در هفته کار می‌‌کند شاغل است؟ یا آیا کسانی که دارای مشاغل فصلی‌اند و یا درآمدشان کفاف کرایه تاکسی رفت و آمد به محل کار را نمی‌‌دهد نیز شاغل اند؟ و ... پاسخ ما این است که هر قیدی که شما بر روی این میزان نرخ بیکاری براساس تعاریف استاندارد بگذارید، میزان بیکاران بیشتر می‌‌شود.

اگر شما براساس همسایگان بیکاری مثل بیکاری فصلی و بیکاری درآمدی و ... تعریف کنید، ممکن است نرخ بیکاری در ایران به بیش از 5میلیون نیز برسد.

- آمارهای واقعی نرخ بیکاری ارائه نمی‌شود

دكتر مرتضی افقه اقتصاددان در گفتگو با روزنامه آرمان درباره آمارهایی كه دولت درمورد بیكاری ارائه می‌كند، گفته است: این آمارها صحیح نیستند.

چون یا نحوه آمارگیری دچار مشكل گردیده و یا بر اساس ملاحظاتی آمارهای واقعی ارائه نمی‌شود. شواهد زیادی وجود دارد كه آمار بیكاری را بیشتر از آن چیزی كه به‌صورت رسمی مطرح می‌شود، نشان می‌دهد...

 ما عده‌ای جوان داریم كه چند سالی است كه فارغ‌التحصیل شده‌اند و به‌دلیل نبود شغل سن آنها بالا رفته و بنا بر اطلاعیه‌های جدیدی كه اخیرا منتشر شده هم به لحاظ جنسیتی و هم به لحاظ سنی محدود شده‌اند و آن گروهی كه سن‌شان بالا رفته مظلومانه ناامید شده‌اند. اما برای اینكه ایجاد اشتغال شود همانطور كه گفته شد سرمایه‌گذاری شرط لازم استفاده بهینه از سرمایه‌هایی كه آزاد می‌شوند، به اضافه اینكه باید سرمایه‌گذاری‌های هدفدار نه سرمایه‌گذاری‌های كور متناسب با شرایط نیروهای متقاضی كار اقدام به سرمایه‌گذاری كنند و حتی اگر لازم شد سرمایه‌گذاری‌های كاربر را بیشتر گسترش دهند درحالی كه الان گرایش به سرمایه‌گذاری‌های بزرگ و عمدتا تكنولوژی‌بر است كه رشد ملی را افزایش می‌دهند ولی خیلی كمكی به اشتغال نمی‌كند.


* اعتماد

- ايران به افغانستان بنزين مي‌فروشد، شتر مي‌خرد

اعتماد درباره مراودات تجاری ایران و افغانستان نوشته است: در چند سال گذشته و پس از تشديد تحريم‌ها، افغانستان در روابط تجاري با ايران جايگاه ويژه‌اي پيدا كرد. حالا افغان‌هايي كه در ايران نبودند نيز خريدار كالاهاي ايراني شده بودند.

 افغانستان توانسته با خريد ٤/ ٢ ميليارد دلار كالاي ايراني در سال گذشته به پنجمين شريك صادراتي ايران تبديل شود. هرچند واردات از افغانستان رقم ناچيزي و در حدود ١٤ ميليون دلار است اما با توجه به بازار رو به گسترش اين كشور و همچنين بر مبناي مزيت‌هايي چون زبان و فرهنگ مشترك و همجواري با ايران مي‌توان براي توسعه بيشتر سطح روابط برنامه‌ريزي كرد...

بررسي تركيب كالايي واردات و صادرات ايران و افغانستان نشان مي‌دهد بيشترين صادرات ايران به افغانستان بنزين با ١٧٣ ميليون دلار و بيشترين واردات از افغانستان شتر با ٦/ ٥ ميليون دلار ارزش بوده است.

صادرات ايران به افغانستان شامل بنزين، حلال‌ها و رقيق‌كننده‌هاي آلي مركب، كف پوش‌هاي غيرمخملي باف، ميله‌هاي آهني، هيدروكربن‌هاي گازي شكل، فرآورده‌هايي كه بيش از ٧٠ درصد شامل نفت يا روغن معدني قيري، سيمان سفيد پرتلند، شيريني، نان و رب گوجه مي‌شود و در مقابل آنچه از افغانستان مي‌خريم به غير از شتر، دانه‌ها و ميوه‌هاي روغني، بوژي براي حمل و نقل كالا، قطعات خودرو، نباتات و گاو است.


* ایران

- زمان حذف یارانه نان هنوز معلوم نیست

مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران درباره گران شدن نان به روزنامه دولت گفته است: هنوز هیچ زمان مشخصی برای قطع یارانه آرد دیده نشده است لذا نمی‌توان گفت تا سه ماه آینده آرد یارانه‌ای به طور کامل متوقف می‌شود. شرکت بازرگانی دولتی ایران به عنوان متولی گندم، آرد و نان به جمع ‌بندی لازم برای حذف یارانه نرسیده است...

طرح‌هایی برای حذف یارانه نان مطرح شده است اما هیچ‌کدام آن قطعیت ندارد لذا مانند گذشته نانوایی‌های که با نرخ دولتی نان عرضه می‌کنند وجود دارند و به طور متوسط در کل کشور 9درصد نانوایی‌ها آزادپز شده‌اند..

سازمان بازرگانی دولتی در حال جمع ‌بندی پیشنهادها و ارائه آن به دولت است. بر این اساس تا قبل از مصوبه دولت هیچ مرجعی نمی‌تواند در مورد قطع یارانه گندم، آرد و نان تصمیم‌گیری کند...

 تا زمانی‌که چنین امری نهایی نشود هیچ مرجعی نمی‌تواند در مورد آن اظهار نظر کند لذا زمان 3 یا 6 ماه در مورد حذف یارانه نان صحت ندارد. البته حذف یارانه آرد و نان وجود دارد اما زمان اجرای آن تا پیدا کردن راهکارها برای جبران افزایش هزینه‌ها برای قشرهای آسیب پذیر اجرایی نمی‌شود...

طبق قانون ما باید به سمت آزادسازی قیمت‌ها و حذف یارانه نان اقدام کنیم. با توجه به این امر آزادسازی تنها در مورد آرد و نان نخواهد بود بلکه گندم نیز شامل این قانون خواهد شد.  

- مذاکرات رودرروی مدیران نفتی ایران و غرب

روزنامه دولت درباره حضور شرکت‌های غربی در ایران هم نوشته است: روزهای سه شنبه و چهارشنبه هفته گذشته هتل پلیس هنسن کمپینسکی شهروین در آلمان میزبان مدیران ارشد شرکت‌های نفتی غربی و برخی از مسئولان ایرانی با محوریت ورود به بازار ایران بود که در «دومین نشست نفت و انرژی منطقه کاسپین جنوبی، ۲۰۱۵» شرکت کرده بودند.

 دراین نشست فرصت گفت‌و‌گو میان مقامات ایرانی با مسئولان شرکت‌های نفتی غربی فراهم شد. بنابراین تنها دو هفته پس از انتشار بیانیه سوئیس و دستیابی ایران و شش قدرت جهانی در خصوص چارچوب‌های همکاری، شرکت‌های خارجی مذاکره برای بازگشت به ایران را به صورت جدی تر دنبال می‌کنند...

سید مهدی حسینی رئیس کارگروه اصلاح قراردادهای صنعت نفت با بیان اینکه نسخه جدید قراردادهای نفت و گاز ایران در لندن در سپتامبر سال جاری میلادی به طور رسمی رونمایی خواهد شد، گفت: از سال گذشته تاکنون مذاکراتی با برخی از شرکت‌های بزرگ نفتی به منظور ورود به صنعت نفت و گاز ایران انجام شده است.

 این مقام مسئول با اعلام اینکه احتمال لغو کامل تحریم‌ها تا جولای سال ۲۰۱5 میلادی روند مذاکرات با شرکت‌های بزرگ نفتی جهان را شدت داده است، تصریح کرد: به زودی متن کامل قراردادهای نفتی برای تصویب نهایی در قالب لایحه‌ای به هیأت دولت ارسال و با اخذ مصوبات قانونی امکان رونمایی و امضای قراردادهای جدید با سرمایه گذاران خارجی فراهم می‌شود. وی با تأکید بر اینکه در دوران تدوین نسل جدید قراردادهای بیع متقابل مذاکراتی با شرکت‌های بزرگ جهان انجام شده و نظرات این شرکت‌ها به منظور دستیابی به یک توافق برد – برد هم انجام گرفته است، اظهار داشت: در شرایط فعلی اکثر شرکت‌های بزرگ از قراردادهای جدید نفتی ایران مطلع هستند و مذاکرات با بسیاری از شرکت‌های نفتی جهان انجام گرفته است.


* تعادل

- آمار اشتغالزایی 400 هزار نفری در سال 93 شفاف نیست

روزنامه اصلاح‌طلب تعادل در گزارشی آمار دولت درباره ایجاد 400 هزار شغل در سال گذشته را زیر سوال برده و به نقل از کارشناسان نوشته است: درحال حاضر خالص اشتغال دركشور منفي است يعني تعداد افرادي كه شغل خود را ازدست داده‌اند نسبت به افرادي كه وارد بازار كار شده‌اند، بيشتر است...

ارقام اعلام شده ازسوي وزير كار درخصوص اشتغال 400هزار نفر درسال گذشته بايد شفاف‌سازي شود به عبارت ديگر بايد به اين پرسش‌ها پاسخ داده شود: با توجه به اينكه تعداد شاغلان را از طريق تعداد بيمه‌شدگان تامين اجتماعي مشخص مي‌كنند آيا اين افراد كه در آمار وزيركار حضور دارند درگذشته صاحب شغل بوده و تازه تحت پوشش قرارگرفته‌اند يا اينكه تازه شاغل شده و تحت پوشش قرار گرفته‌اند؟ اين افراد تحت پوشش بيمه خويش‌فرما هستند يا از سوي كارفرما بيمه شده‌اند؟...

آمارهايي از سوي وزير كار، تعاون و رفاه اجتماعي نيز مطرح مي‌شود كه قابل بررسي است درواقع با وجود اعلام آمار ايجاد 400هزار شغل در سال 93 اين پرسش مطرح مي‌شود كه آيا اين ميزان اشتغالزايي با توجه به ورود دانش‌آموختگان دانشگاهي و افزايش نيروي كار در سال‌هاي اخير متناسب بوده است؟


* جام جم

- گرانی به مصوبه دولت پشت پا زد

 روزنامه جام جم از ناکارآمدی سیاست دولت برای کنترل قیمت‌ها گزارش داده و نوشته است: در حالی که معاون اول رئیس‌جمهور هشت روز پیش در بخشنامه‌ای هرگونه افزایش قیمت بدون مجوز دولت را اکیدا ممنوع کرده است، برخی اصناف بدون توجه به این بخشنامه، اقدام به گران کردن محصولات خود کرده‌اند...

 هنوز جوهر امضای این بخشنامه خشک نشده که برخی اصناف زیر قول خود زده‌اند و بدون کسب هرگونه مجوز از دولت، اقدام به گران کردن محصولات خود کرده‌اند. این در حالی است که حتی اگر استدلال‌های اقتصادی آنها برای افزایش قیمت محصولاتشان صحیح باشد، باز هم این موضوع چیزی از مسئولیت آنها در برابر قانون و عمل به بخشنامه‌های دولتی کم نمی‌کند و آنها باید به هر ترتیب مجوزهای لازم را از مراجع ذی‌صلاح برای افزایش قیمت اخذ کنند...

نخستین گرانی‌های سال 94 در بخش کالاهای مصرفی عمومی در دو بخش نان فانتزی و لبنیات رقم خورده است. این در حالی است که پیش از این قیمت تمام خودروهای داخلی به علت افزایش مالیات بر ارزش افزوده و بیمه شخص ثالث افزایش یافت. اصناف از هم‌اکنون زمزمه حذف یارانه نان از تیر ماه سال جاری را نیز آغاز کرده‌اند.

تحقیقات خبرنگار ما نشان می‌دهد قیمت نان فانتزی در بازار بیش از 500 تومان افزایش یافته است. به عبارت بهتر قیمت نان‌های فانتزی در هر برند و به تناسب نوع نان و وزن بسته‌بندی آن بین 400 تا 600 تومان افزایش یافته‌ است.

محمدجواد کرمی، رئیس اتحادیه نان‌های حجیم و نیمه‌حجیم (فانتزی) درخصوص این گرانی به خبرنگار جام‌جم گفت: از ابتدای اسفند سال گذشته برخلاف مصوبه دولت، سهم آرد یارانه‌ای نان فانتزی‌ها قطع شد.وی افزود: در حالی که قرار بود ابتدا 20 درصد نانوایی‌های کشور آن هم براساس موقعیت تبدیل به آزادپزی شود، اما به یکباره همه آرد نان فانتزی‌ها به صورت آزاد تامین و همین موضوع باعث شد تا افزایش قیمت داشته باشیم...

بررسی‌های خبرنگار جام‌جم نشان می‌دهد که قیمت لبنیات هم در روزهای اخیر افزایش داشته است. بر این اساس قیمت انواع شیر، ماست و خامه افزایش یافته، اما قیمت پنیر تغییری نکرده است. به عنوان مثال قیمت شیر کم‌چرب از 2200 به 2400 تومان افزایش یافته است. همچنین قیمت شیر پرچرب از 2500 به 2600 تومان رسیده است. بهای ماست دبه‌ای نیز از 8400 تومان به 8600 تومان رسیده است.


* جوان

- افشای دلالی یک شرکت حفاری نفتی

روزنامه جوان در مطلبی درباره دلالی در پروژه‌های نفتی خبر داده است که يكي از شركت‌هاي حفاري وابسته به يك شركت نفتي، با اجاره دكل‌هاي حفاري از چيني‌ها، قرارداد حفاري پر‌سودي را با اجاره روزانه 190 هزار دلار امضا مي‌كند و به شركت ملي نفت خدمات مي‌دهد در حالي كه گفته مي‌شود روزانه 130 هزار دلار به صاحب چيني اين دكل اجاره مي‌دهد.

در واقع اين شركت روزانه 60 هزار دلار از دلالي «شيكي» كه انجام مي‌دهد سود مي‌كند و شركت‌هاي ايراني به كنار مي‌روند تا در ازاي آن شيوه جديد دلالي در حفاري «يك منتفع» داشته باشد و «هزاران متضرر»...

انتظار مي‌رود مسئولان امر به چند پرسش پاسخ دهند؛ چرا بايد شركت‌هاي دولتي با تأسيس شركت‌هاي يك شبه و غريبه با اصول حفاري، به رقابت نا برابر با شركت‌هايي بپردازند كه با دلارهاي ايراني ساخته شده‌اند و هزاران كارگر و كارمند دارند؟ مگر جز اين است كه اين شركت‌ها در سخت‌ترين شرايط به كشور كمك كردند.

اينك كه بوي توافق مي‌آيد به كنار مي‌روند؟ به چه دليل شركت ملي نفت به زير‌مجموعه‌هاي خود اجازه مي‌دهد به جاي سپردن كار به شركت‌هاي ايراني با كاركنان ايراني، پروژه‌ها را به شركت‌هاي خارجي با كاركنان هندي و چيني هدايت كند؟ گويا در اساسنامه شركت ملي نفت تأكيد شده است كه بايد در راستاي اشتغالزايي براي اهالي شرق آسيا فعاليت داشته باشد!

سؤال ديگر آنكه در صورت تعطيلي اين شركت‌ها و يكه‌تازي دلال‌ها چه سرنوشتي در انتظار نفت است؟ اينك كه شركت‌هاي ايراني به بلوغ رسيده و به رقيب شركت‌هاي آسيايي تبديل شده‌اند، بايد آنها را پاي چيني‌ها و هندي‌ها «ذبح» كرد؟ به طور قطع ريشه اصلي اين مشكل در وهله نخست به نظام كارفرمايي- پيمانكاري نفت بر مي‌گردد و در مرحله بعد، «نديدن»‌هايي است كه سر‌منشأ اصلي‌اش، رانتي بزرگ است، رانتي متعلق به «خودماني‌ها». اميد است فراموشكار نباشيم و با خط كش منافع ملي به امور بپردازيم...!