شب گذشته آیین اختتامیه جشنواره قلم زرین در حوزه هنری برگزار شد و از فرج الله سلحشور کارگردان سینما و تلویزیون تقدیر شد. حداد عادل در این مراسم گفت: برای خانواده‌های متدین در قبل از انقلاب، سینما رفتن یک کابوس بود.

به گزارش مشرق، آیین اختتامیه جشنواره قلم زرین با حضور محسن مومنی شریف، غلامعلی حداد عادل، فرج الله سلحشور، دکتر مجتبی رحماندوست، لاله افتخاری، علیرضا قزوه، جمال شورجه، سرشار رئیس انجمن قلم و نویسندگان و اهالی قلم عصر دیروز در حوزه هنری برگزار شد.

دربخشی از این برنامه محمدرضا سرشار رئیس انجمن قلم ایران به صحبت پرداخت و گفت : امسال برای 12 امین سال جشن روز قلم و برای 13 امین بار جشنواره‌ای را داریم که جای خود را باز کرده است. دو مناسبتی که هم طرح و پیشنهاد آن را انجمن قلم ایران داده است. 

وی ادامه داد: انجمن قلم ایران به هیچ حزب یا گروه اعم از دولتی یا غیر دولتی وابسته نیست و جز حق عضویت ناچیز اعضا در آمد ثابت دیگری ندارد. این تشکل با کمک افراد فرهنگ دوست و یک مورد کمک مهم از سوی مقام معظم رهبری توانسته با افتخار روی پای خود بایستد و 15 سال است که دوام آورده است. البته جشنواره قلم زرین از کمک مالی معاون فرهنگی وزارت ارشاد برخوردار بوده که امیدوارم امسال نیز این کمک را داشته باشند که البته قول آن را داده‌اند.

رئیس انجمن قلم ایران سپس به کارهای انجام شده در این تشکل اشاره کرد و گفت : این تشکل بالغ بر 200 عضو دارد که از مفاخر اندیشه و قلم و ادب و شعر هستند و بسیاری از آن ها نیز دارای مسئولیت های مهم سیاسی و اجتماعی هستند. فعالیت های این تشکل به این صورت می باشد: طراحی و پیشنهاد و پیگیری ثبت روزی به نام روز قلم، پیشنهاد اعطای مدرک معادل به خبرگان و به اشخاص بدون مدرک که همه‌ی مراحل طراحی ، پیشنهاد و اجرای آن مربوط به انجمن قلم می‌باشد. این طرح از سال 85 مرحله به مرحله اجرا شده و اکنون 10ها نفر از خبرگان بدون مدرک این گواهی را دریافت کرده‌اند.

وی ادامه داد: برقراری قرض الحسنه برای اعضا که تاکنون افراد بسیاری از تسهیلات آن استفاده کرده اند. چاپ نشریه اصحاب قلم با حمایت همیشگی حوزه هنری، طراحی و پیشنهاد طرح فرصت سبز(فرصت برابر) از دیگر برنامه های است که انجمن قلم ایران انجام داده است.

سرشار در توضیح طرح فرصت سبز گفت: این طرح  از 1392 به اجرا گذاشته شده است، در هر نقطه ای از کشور که تشکل ادبی مستقلی وجود داشته باشد که بتواند عده ای را جمع کند ، انجمن برای آن ها مدرس رایگان می فرستد که به آن ها مباحث را تدریس کرده و نهایتا از طرف انجمن قلم به آن ها گواهی داده می شود. این طرح برای اولین بار در شهر گلستان برگزار شد . باید این فرصت را مغتنم شمرد و گفت که اگر شهر یا شهرستانی چنین پتانسیلی را دارند اعلام کرده تا مدرس برای آن ها اعزام کنیم.

این نویسنده نام آشنای کشور در ادامه معرفی فعالیت‌های‌ انجمن قلم ایران خاطرنشان کرد: شناسایی استعدادهای شهرستانی به این صورت که اگر کسی در حد یک کتاب بتواند تالیف کند، انجمن آن را بررسی می‌کند و در صورت پذیرش، کتاب چاپ می‌شود. این کار یک ارزش‌گذاری معنوی برای کسانی است که نخست قلم هستند.

رئیس انجمن قلم ایران در تکمیل این بخش از صحبتهایش گفت: برگزاری دوره های آموزش داستان نویسی با کمک بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس، برگزاری جلسات نقد و بررسی، برگزاری جلسات نقد کلیه کتاب های فارسی دبستان با همکاری آموزش و پرورش، تلاش برای به ثبت رساندن قانون مبنی بر به رسمیت شناختن نویسندگی و شاعری به عنوان شغل، ارائه و طرح اشتغال به اجرای ده ها نویسنده از نسل های جدید و ترجمعه آثار آن ها به زبان دیگر، تلاش برای تشکیل اتحادیه نویسندگان جهان اسلام از جمله فعالیتهای انجمن قلم ایران بوده است.

سرشار در ادامه به تجلیل از فرج الله سلحشور اشاره کرد و گفت : در کنار این جشنواره از هنرمندی با ذوق، متعهد، چهره بین المللی تجلیل خواهیم کرد. کسی که سینماگری با بصیرت است . از مسجد بلند شد و با عقیده و بدون انحراف کارش را انجام داد. او کسی است که به وسیله آثار زیبا چه در عرصه تئاتر، بازیگری ، کارگردانی و ... بدون هیچ تردید دل های بسیاری را به اسلام متمایل کرده است. به نظرم او آن چنان که باید از سوی اهالی هنر تجلیل نشده است.

در ادامه مجری برنامه به دیدار اعضای انجمن قلم ایران با رهبری در سال 81 اشاره کرد و گفت : اکنون فرصت مغتنمی است که به بیانات آن دیدار بپردازیم.

سخنران بعدی این مراسم غلامعلی حداد عادل بود. وی در ابتدای سخنان خود گفت : من صرفا برای ادای احترام به آقای سلحشور و وفاداری به انجمن قلم حضور پیدا کردم. من به دلیل مشغله کاری فرصت سینما رفتن را ندارم و به همین جهت به ندرت راجع به این هنر صحبت می‌کنم. من خودم را صاحب اهلیت نمی‌دانم که درباره هنرمندی نام‌آوری مثل آقای سلحشور صحبت کنم.

وی به سال های قبل از انقلاب اشاره کرد و گفت: برای خانواده‌های متدین در قبل از انقلاب، سینما رفتن یک کابوس بود. در حقیقت فضای عمومی همین طور بود و اگر یک خانواده می‌شنید که مثلا نوجوانش به سینما رفته است بسیار عصبانی میشد. انگار که سینما برای عموم غیراخلاقی بود و البته همه آن را قبول کرده بودند. در حقیقت این همان چیزی بود که به تعبیر فیلم فارسی از آن یاد می شد. مردم معتقد بودند که اگر سینما در غرب اختراع شده است به عنوان یک ظرف، پس مظروف آن یعنی افراد آن هم باید از آن بیایند و به جز کارهایی که آن ها با سینما می کنند کار دیگری نمی توان انجام داد.

رئیس فرهنگستان ادب و زبان فارسی اضافه کرد: با پیروزی انقلاب امام این جرات را داد که به خودمان برگردیم و مسائل اساسی را مطرح کنیم. در آذر 58 تصمیم گرفته شد که قطب‌زاده از صدا و سیما کنار برود. پس از او یک شورای 5 نفره که من هم جز آن ها بودم این مسئولیت را پذیرفتیم. ما در عین حال که مجبور بودیم با افراد وقت مدارا کنیم تا چرخ صدا و سیما بچرخد، باید فکر می‌کردیم که چه کنیم. پس از انقلاب فرهنگی در اردیبهشت 59، دانشجویان فرصت بیشتری پیدا کردند. خاطرم هست که عده‌ای از این دانشجویان پیش ما آمدند و گفتند که می‌خواهیم کمک کنیم. در عین حال من متوجه شدم که صدا و سیما یک باغ در الهیه دارد. پس گروه 60-70 نفره از این دانشجویان را به این باغ بردیم و آن جا برای آن‌ها کلاس های آموزشی برگزار کردیم. که البته بسیاری از آن ها بعدها هنرمندان خوب و متعهدی شدند.

او بیان داشت: در آن زمان حرف من این بود که چرا حقایق دین و انقلابمان را در قالب سینما نیاوریم. برای مثال چرا داستان حضرت یوسف و دیگر پیامبران را موضوع قرار ندهیم. حال و بعد از گذشت سال ها من این توفیق را داشتم تا اکثر قسمت های سریال یوسف پیامبر را تماشا کنم. در هنگام تماشای این فیلم مکررا یاد آن آرزوی خودم می‌افتادم و خدا را شکر می کردم که تحقق پیدا کرد. البته عده‌ای هم از این که این سریال این قدر مورد توجه بود عصبانی بودند. و ایراد کوچک را بزرگ می‌کردند.

حداد عادل در بخش دیگری از سخنان خود گفت : ما نباید اثرات فیلم‌های فاخر را در کوتاه مدت دنبال کنیم. این‌ها در ضمیر ناخودآگاه جامعه تاثیر خود را در آینده خواهد گذاشت و به گسترش فکر و معنویت اسلامی کمک خواهد کرد. امیدوارم که ایشان کارهای بعدی خود را عملی کنند. البته باید در یک وقت کافی با ایشان درباره ی این موضوع که آیا هر جور تخیلی منفی است یا خیر صحبت کنیم. بعضی از رمان‌های تخیلی ربطی به واقعیت ندارند و مربوط به خرافات امروزی انسان است. اما تخیل‌هایی است که می‌تواند به حقیقت کمک کند و شاید بتوان آن ها را از هم تفکیک کرد . این نوع تخیل در شعر عرفانی نیز وجود دارد.

در ادامه حداد عادل شعر خود را که در برابر رهبری در دیدار چهارشنبه خوانده بودند را برای حاضران خواندند. نام این شعر مهربانی است.

در بخش بعدی برنامه پارسی نژاد دبیر سیزدهمین جشنواره قلم زرین به صحبت پرداخت و گفت : در سیزدهمین دوره جایزه قلم ایران ، داوری آثار منتشره در سال 1393 در 5 بخش نقد و پژوهش ادبی ، داستان و شعر بزرگسال و داستان و شعر کودک و نوجوان توسط داوران نام آشنا و صاحب اندیشه و تجربه به بوته نقد سپرده شد. قابل ذکر است برای اولین بار است که در جشنواره مذکور بخش شعر و داستان کودک و نوجوانان افزوده شده است.

وی ادامه داد : هیات داوران سیزدهمین جایزه قلم زرین، ضمن بها دادن به تمامی آثار ارزشمندی که توسط شاعران نویسندگان پژوهشگران و تحلیل گران ادبی در سال 93 خلق شده است، پس از ارزیابی ، مطالعه و تحلیل بیش از 700 عنوان مجموعه شعر، 800 عنوان مجموعه داستان کوتاه و رمان و 160 عنوان نقد و پژوهش منتشره در سال 1393، طی چندین مرحله داوری یک اثر به عنوان برگزیده و آثاری چند را شایسته احزار عنوان آثار تقدیری دانستند. اما توجه به این مساله ضروری است که تصمیم گیری داوران هرگز به معنای نفی تبحر توانمندی و استعداد صاحبان قلم نیست. بر این اساس تمامی آثار معرفی شده به عنوان نامزد دریافت جایزه قلم زرین در 5 بخش ، ارزشمند و قابل تعمق می باشند. در پایان از معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، ریاست محترم حوزه هنری ، نویسندگان ، شاعران، پژوهشگران اصحاب مطبوعات و رسانه های خبری که از آغاز راه تا پایان یاری رسان ما بودند ، قدردانی و تشکر کرد.

در بخش انتهایی برنامه نیز تقدیر شدگان و برگزیدگان معرفی و جایزه خود را دریافت نمودند.


منبع: تسنیم