روزنامه‌های زنجیره‌ای اصلاحات روز یکشنبه را با تمرکز بر نامزدی افراد شاخص در انتخابات خبرگان رهبری و دستورالعمل شورای‌عالی سیاست‌گذاری اصلاحات برای نامزدی در مجلس شورای اسلامی آغاز کردند.

گروه سیاسی مشرق - رسانه‌های مکتوب همواره نقش عمده‌ای در هدایت افکار عمومی و جریان‌سازی رسانه‌ای به عهده دارند که در این بین جایگاه روزنامه‌ها، جایگاه ویژه‌ای است. به همین منظور گروه سیاسی مشرق به تحلیل و بررسی محتوای روزنامه‌های متعلق به جریان اصلاح‌طلب می‌پردازد.

******
روزنامه‌های زنجیره‌ای اصلاحات روز یک‌شنبه را با تمرکز بر نامزدی افراد شاخص در انتخابات خبرگان رهبری و دستورالعمل شورای‌عالی سیاست‌گذاری اصلاحات برای نامزدی در مجلس شورای اسلامی آغاز کردند.

مهم‌ترین محورهای که امروز روزنامه‌های زنجیره‌ای اصلاحات به آن پرداختند، عبارت‌اند از:

1. بازتاب حضور افراد شاخص جریان اصلاحات در انتخابات مجلس خبرگان رهبری مانند آقای موسوی بجنوردی

2. گلایه‌های با لکنت زبان از سوی اصلاح‌طلبان نسبت آلودگی هوا در تهران؛ «بی‌ابتکاری» سازمان محیط زیست کشور!

3. عارف میثاق اصلاحات در انتخابات آتی را اعلام کرد؛ عیار اصلاح‌طلبی جان گرفت

4. بازتاب سخنان محمدرضا عارف؛ از انتقاد به جام‌جم تا رد مخالفت کارگزاران با سرلیستی او

5. در سال‌مرگ آقای منتظری؛ شاگرد وی عمادالدین باقی:«آیتالله منتظری بیش از آنکه شاگرد آیتالله خمینی باشد، شاگرد آیتالله بروجردی بوده است»

6. کنایه‌های جدی صفارهرندی نسبت به رفتارهای هاشمی رفسنجانی

7. سرنوشت سوریه در دوراهی ماندن یا رفتن اسد

· گلایه از علی لاریجانی؛ دلواپسی از موج ائتلاف اصولگرایان

چتر ائتلاف اصول‌گرایان گسترده‌تر می‌شود؛ یاران اصول‌گرا زیر چتر شورای فقها برای حضور در کارزار انتخابات آماده می‌شوند تا مجلس همانند مجلس خسارت بار ششم تکرار نشود. اما رقیبی که تا دیروز از واگرایی ساختاری سخن می‌گفت، همچنان بر تحلیل خود پافشاری می‌کند و از پذیرش وحدت در میان اصولگرایان طفره می‌رود.

در همین راستا گروه سیاسی روزنامه قانون پیرامون القای عدم وحدت در اصولگرایان نوشت: «در هفته‌های گذشته خبر از چنددستگی‌های بیشتری میان این جریان به گوش می‌رسد. مصباحی مقدم به عنوان سخنگوی جامعه روحانیت مبارز سخنانی را بیان می‌کند که مورد قبول برخی واقع نمی‌شود به تندترین لحن با وی برخورد می‌شود و این خود بیانگر اوج اختلاف نظر میان این جریان است.

از سوی دیگر، آیت‌ا... مقتدایی به عنوان یکی از بزرگان جامعه‌مدرسین و چهره‌های شاخص حوزه علمیه یارکشی متفاوتی را بیان می‌کند که در آن مهره‌هایی مانند ناطق‌نوری، لاریجانی و ولایتی حضور دارند. به طور حتم این روحانی مشهور حوزه بدون دلیل و از روی تبلیغات رسانه‌ای ادعایی را مطرح نمی‌کند و این یارکشی در حالی صورت می‌گیرد که آیت‌ا... محمدی‌یزدی به عنوان یکی از اضلاع ائتلاف با جریان های مخالف ناطق، لاریجانی و ولایتی حشر و نشر دارد. این نکته بیانگر انشقاقی بیشتر از پیش در بین جریان راست‌گراست.

دو شقه شدن جریان اصولگرایی به این شکل تاکنون سابقه نداشته و باید منتظرم‌اند و دید در هفته پیش رو چه شخصیت‌هایی برای انتخابات دهمین‌مجلس شورای اسلامی ثبت‌نام می‌کنند تا گمانه‌زنی‌ها در رابطه با این تحرکات روشن‌تر بیان شود.» و همچنین پس از اینکه لاریجانی پیوستن طیف هم‌سو با خود را به ائتلاف اصولگرایان تأیید کرد؛ روزنامه بهار مدعی است که علی لاریجانی از مواضع قبلی خود عقب‌نشینی کرده است و از پیش شرط عدم ائتلاف با پایداری‌ها برای حضور در ائتلاف اصولگرایان عدول کرده است.

· در زمان ریاست‌جمهوری ناچار بودم در جلسات مجمع شرکت کنم / نماز جمعه بروم خیابان‌ها پر می‌شود/ تا این لحظه؛ جدیدترین خاطره هاشمی رفسنجانی از امام خمینی (ره)

روزنامه خانوادگی آرمان هاشمی همانند چند صد شمارگان خود صفحه اول را به تصویر حجت‌الاسلام هاشمی رفسنجانی اختصاص داد. رییس مجمع تشخیص مصحلت پیرامون چرایی عدم تمایل حجت‌الاسلام روحانی برای حضور در جلسات این مجمع پاسخ داد: «همه روسای جمهوری اینگونه بودند. چون کارهای زیادی دارند. خودم که رئیس‌جمهور بودم، چون رئیس مجمع هم بودم، ناچار بودم در جلسات باشم. اما دیگران اینگونه نیستند و کار دارند. معمولاً پنجشنبه‌ها و جمعه‌ها به مسافرت‌های کاری در اقصی نقاط کشور می‌روند و صبح شنبه هم جلسات کاری خودشان را دارند. ولی نمایندگان دولت در همه جلسات مجمع هستند که نظرات ایشان را می‌گویند. البته توقع جامعه این است که روسای قوا در جلسات مجمع که بزرگان کشور جمع می‌شوند، منظم شرکت کنند.»

از سوی دیگر حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی در روایت از نماز جمعه سال 1388 که سردار فیروزآبادی آن در نامه اخیر خود در توصیف آن رخداد نوشتند: «کسانی هستند که امامت فتنه‌گران در نماز جمعه، شیرین جلوه کرد و جمعی از اهالی فتنه به‌صورت مختلط و با کفش پس از شعار علیه مقدسات مردم در صفوف نماز جمعه به آنان اقتدا کردند و سخنی نگفتند و علیه تندروان ساختارشکن نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران سکوت کردند.» اظهار داشت: «اوایل چند بار به من گفتند و من هم قبول نکردم. الان هم مصلحت نمی‌دانم. فرض کنید همین هفته به نماز جمعه بروم و خیابان‌ها مثل آخرین خطبه پر شود. در آن شرایط فضا به گونه‌ای بود که محدودیت‌هایی ایجاد شد که جوابگوی آن همه مردم نبود. حتماً دیدید که در میان اخبار آن روز تاریخی که بسیاری از جوانان برای نخستین بار به نماز جمعه آمده بودند، بعضی‌ها افرادی را پیدا کردند که دارند با کفش نماز می‌خوانند. (با خنده) شاید اگر دوباره بروم، باز مشکلی برای کشور پیش بیاید.»

همچنین حجت‌الاسلام هاشمی رفسنجانی در آخرین خاطره خود از امام خمینی (ره) تا این لحظه! اظهار داشت: «کار ما در جنگ به اینجا رسیده بود که الحمدلله با تدبیری که شد و امام هم خیلی منطقی برخورد کردند که وقتی سران قوا با منطق اعلام کردند که دیگر نمی‌توان با این وضع جنگید، پذیرفتند. چون غربی‌ها، روسیه، چین و همه تصمیم گرفته بودند که ما را آنچنان تحت فشار قرار بدهند که جنگ را ختم کنیم. البته ناامید نبودیم. به همان دلیل خدمت امام (ره) رفتیم و استدلال کردیم و ایشان هم پذیرفتند. من در سخت‌ترین شرایط امیدم را به خدا، مردم و زندگی از دست نمی‌دهم. تعبیر قرآن این است که غیر از افراد ظالم و کافر، از رحمت خداوند نا امید نمی‌شوند. اگر ما در راه خدا باشیم، خداوند درها را باز می‌کند.»