کد خبر 573108
تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۷

یک کارشناس آموزش‌وپرورش گفت: در نظام تعلیم و تربیت به تشویق و تنبیه در کنار هم نیاز داریم اما تنبیه بدنی روشی منسوخ است و چه می‌شود که یک معلم اقدام به تنبیه بدنی می‌کند؟

به گزارش مشرق، سید بابک هاشمی نکو در پاسخ به این پرسش « دلایل و ریشه‌های وقوع تنبیه بدنی در مدارس کشور چیست» اظهار داشت:‌ میزان خطا در جامعه معلمان که بهترین قشر اجتماع هستند، بسیار پایین است، آمار تخلفات اداری در آموزش و پرورش به نسبت سایر دستگاه‌ها بسیار اندک است چرا که معلمان سختکوش و صالح هستند.
 
وی افزود: شاید میزان تنبیه بدنی در سطح مدارس یک دهم درصد باشد در حالیکه 105 هزار مدرسه در کشور داریم اما خطای پزشکان در زیرمیزی گرفتن تا چه میزان است؟ سایر دستگاه‌ها در سازمان بازرسی و دیوان محاسبات اداری چه میزان پرونده دارند؟ در مقایسه با سایر دستگاه‌ها میزان تخلفات معلمان اندک است و آنها گلایه دارند که رسانه‌ها خطای یک معلم را بزرگ می‌کنند و در صدها سایت اقدام معلم به تنبیه مندرج می‌شود و خطای یک عده معدود به حساب تمام معلمان گذاشته می‌شود.
 
این کارشناس آموزش و پرورش گفت:‌ چرا کوچکترین پرداخت مطالبات معلمان که چند سال عقب افتاده است در رسانه‌ها پخش می‌شود؟ هم‌اکنون با حقوق‌های 40 تا 50 میلیون تومانی مدیران دولتی مواجه هستیم.
 
هاشمی نکو در ادامه با اشاره به اینکه تشویق عبارت است از یک محرک خوشایند برای تقویت یک رفتار مطلوب و تنبیه یک محرک ناخوشایند برای اصلاح یک رفتار نامطلوب درتعلیم و تربیت است، گفت: در تعلیم و تربیت، تشویق و تنبیه در کنار هم نیاز است اما تنبیه بدنی خشن‌ترین و نامطلوب‌ترین روش تغییر رفتار است.
 
وی تأکید کرد:‌ تنبیه نباید به صورت بدنی باشد چرا که تنبیه بدنی آموزش خشونت و ترویج آن در اجتماع و کلاس درس است و می‌توان روش‌های مؤثر دیگری را برای از بین بردن رفتار نامطلوب به کار برد.
 
این کارشناس آموزش و پرورش گفت:‌ یکی از روش‌های جایگزین تنبیه بدنی، بی‌توجهی به رفتار دانش‌آموز است و معلم می‌تواند با بی‌توجهی رفتار نامطلوب را از بین ببرد. روش دیگر محروم کردن از تشویق است به عنوان مثال معلم ورزش دانش‌آموز را به دلیل رفتار نامطلوب از زمین بازی محروم کند، جریمه و جبران کردن نیز از دیگر روش‌های جایگزین تنبیه بدنی است.
 
هاشمی نکو عنوان کرد:‌ تمام معلمانی که در آموزش‌‌وپرورش استخدام می‌شوند، دوره‌های تربیت معلم را طی نکرده‌اند. معلمان حق التدریس یا قراردادی که برای کارهای دفتری به کار گرفته شده‌اند  پس از طی تحصیلات دانشگاهی بدون گذراندن دوره‌‌های تربیت معلم به کلاس درس وارد شدند، این افراد دوره‌های لازم را برای تربیت معلم طی نکرده‌اند.
 
وی ادامه داد:‌ اگر معلم از طریق دانشگاه فرهنگیان جذب شود در طول دوران تحصیل با تعلیم و تربیت اسلامی، روانشناسی تربیتی، روانشناسی رشد و فنون اولیه معلمی و تعلیم و تربیت آشنا می‌شود. اما گاه ممکن است با یک مصوبه مجلس هزاران نفر به آموزش‌وپرورش وارد شوند که آموزش‌های صحیح را ندیده‌اند و با یک دوره آموزش ضمن خدمت نمی‌توانند معلم شوند.
 
این کارشناس آموزش و پرورش تأکید کرد:‌ گزینش معلم باید تخصصی‌تر شود و به جز صلاحیت‌های اخلاقی و اعتقادی به صلاحیت‌های عمومی و تخصصی توجه بیشتری شود یعنی در رشته‌ای که قرار است فرد استخدام شود صلاحیت عمومی، میزان آشنایی با روانشناسی تربیتی و صلاحیت‌های تخصصی رشته مورد تدریس مدنظر قرار بگیرد.
منبع: تسنیم