کد خبر 619538
تاریخ انتشار: ۲۷ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۷:۲۶

روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز در گزارشی نسبت به استفاده جنگنده‌های روسیه از پایگاه هوایی ایران واکنش منفی نشان داده و آن را موجب تشدید بحران در رابطه روسیه و آمریکا عنوان کرده است.

گروه جهان مشرق- روزنامه آمریکایی «نیویورک‌تایمز» در این گزارش مدعی شد که استفاده جنگنده‌های روسیه از پایگاه هوایی ایران بهبود روابط مشکل‌دار روسیه و آمریکا را به تعویق می‌اندازد و آن را بیش از پیش پیچیده می‌کند.


بنابر این گزارش، نیویورک‌تایمز در تحلیلی به استفاده جنگنده‌های روسیه از پایگاه هوایی شهید نوژه همدان ایران برای حمله به مواضع گروه های تروریستی تکفیری القاعده و داعش در سوریه اشاره کرد و نوشت که روسیه روز سه‌شنبه (دیروز) ناوگانی از بمب‌افکن‌های خود را از پایگاه هوایی ایران به سمت سوریه اعزام کرده و به اولین ارتش خارجی تبدیل شد که از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون با استفاده از خاک ایران عملیات انجام می‌دهد. طبق این گزارش، استفاده روسیه از این پایگاه که با حمایت واضح و روشن ایران صورت گرفته است، ظاهراً بهبود روابط مشکل‌دار روسیه و آمریکا را به تعویق می‌اندازد یا اینکه بیش از پیش آن را پیچیده می‌کند. روسیه و آمریکا در خصوص چگونگی پایان دادن به درگیری‌های سوریه با یکدیگر همکاری دارند.


روزنامه نیویورک‌تایمز ادامه داد، گرچه مقامات آمریکایی می‌گویند که از همکاری نظامی روسیه-ایران بهت‌زده نشدند، اما ظاهراً از این قضیه متعجب شده‌اند و هیچ اطلاعات محکمی در خصوص نیات کرملین در این باره ندارند. مارک تونر معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران واشنگتن در اینباره گفت: «من فکر می‌کنم که ما همچنان در تلاش برای ارزیابی دقیق آنچه که آنها انجام داده‌اند، هستیم». طبق این گزارش، این اقدامات روسیه، خواه دائمی یا موقت باشد، روسیه را قادر می سازد تا قدرت مانور و تاثیر گذاری بیشتری در عرصه بحران در سوریه داشته باشد و انعطاف‌پذیری نظامی بسیار بیشتری به مسکو می‌دهد.


تحلیلگران می‌گویند که این ترتیبات جدید، می‌تواند نفوذ سیاسی مسکو در خاورمیانه را افزایش دهد و همگرایی رو به رشد منافع میان مسکو و تهران را تسریع بخشد. مورخان و مقامات آمریکایی روزگذشته اعلام کردند که تصمیم ایران برای دادن مجوز به روسیه برای استفاده از پایگاههای این کشور حتی اگر به صورت موقت هم باشد، یک تصمیم تاریخی بوده است. «آندری کورتونوف» مدیرکل شورای امور بین‌المللی روسیه می‌گوید: «من فکر می‌کنم آنچه روسیه تلاش می‌کند انجام دهد، در واقع تشکیل یک ائتلاف گسترده‌تر است که این ائتلاف فراتر از همکاری روسیه و ایران است. آنها این عملیات را بعنوان یک چانه‌زنی در مذاکرات خود با غرب در نظر می‌گیرند».


نیویورک‌تایمز سپس اینگونه نوشت که سطح جدید همکاری روسیه و ایران، سوالاتی را در این زمینه مطرح می‌کند که آیا آمریکا با ایجاد فرصت برای روس‌ها به منظور ورود به جنگ در سوریه، مرتکب اشتباه راهبردی بزرگتر شده است یا خیر. اوباما در ماه اکتبر هشدار داد که مسکو با تلاش برای سرپا نگه داشتن «بشار اسد» رئیس‌جمهور سوریه، در «باتلاق» گرفتار خواهد شد. این گزارش ادامه داد، جایگاه اسد به شدت مستحکم شده است و مهم‌تر آنکه ورود روسیه به سوریه تا حد زیادی گزینه‌های آمریکا برای دخالت به نفع گروه های تروریستی تکفیری را محدود کرده است.


نیویورک‌تایمز نوشت، در حال حاضر، عملیات هوایی نیروهای تحت رهبری آمریکا می‌بایست به منظور جلوگیری از تقابل در محدوده فضای هوایی سوریه با روسیه هماهنگ شود و پنتاگون تا حد زیادی به این نوع همکاری مشکوک است. تلاش «جان کری» وزیر خارجه آمریکا برای تقویت همکاری با روسیه به منظور مبارزه با داعش و ارائه دسترسی انساندوستانه به شهرهای تحت محاصره، نتیجه‌ای در پی نداشت. این گزارش ادامه داد، اقدامات جدید روسیه در تهران ظاهراً تهران و مسکو را به توافق بیشتری در زمینه اسد نزدیک کرد و «کلیف کوپچان» کارشناس روسیه و ایران در گروه اوراسیا، یک کمپانی تحلیلی در واشنگتن، در اینباره می‌گوید: «ایران همه جوره طرفدار اسد است و فکر می‌کنم که روسیه نیز هم‌اکنون در این مسیر حرکت می‌کند».


طبق این گزارش، پرواز‌های جدید، به متبلور کردن حضور روسیه در خاورمیانه کمک می‌کند و بنا به گفته «کنستانتین وان ایگرت» تحلیلگر سیاسی و مفسر کانال تلویزیونی روسی «دوژد»، «روسیه هم‌اکنون، ایران را بعنوان یک هم پیمان قدرتمند خود در منطقه و یک منبع باثبات درآمدی برای صنعت کشور خود می‌داند. تهران یک رژیم ضدآمریکایی ثروتمند در منطقه ای راهبردی که برای منافع آمریکا حائز اهمیت است، به حساب می‌آید. بهتر از این چه می‌تواند برای پوتین وجود داشته باشد؟»


وزارت دفاع روسیه روز گذشته با صدور بیانیه ای اعلام کرد که بمب‌افکن‌های توپولوف « Tu-22MS» و جنگنده‌های سوخو « Sukhoi-34» از پایگاه هوایی همدان، پرواز کردند و مواضع داعش در استانهای سوری «حلب»، «ادلب» و «دیرالزور» را هدف قرار دادند. وزارت دفاع روسیه ادامه داد که جنگنده‌های روسیه، تأسیسات داعش و فتح‌الشام را هدف قرار دادند و انبار تسلیحات، کمپ آموزشی و سه نقطه فرماندهی و کنترل گروههای تروریستی را تخریب کردند و شماری از شبه‌نظامیان را کشته شدند. ولادیمیر کومویودوف رئیس کمیته دفاعی و امنیتی پارلمان روسیه نیز اعلام کرد که استقرار جنگنده‌های روسیه در پایگاه هوایی ایران، در واقع صرفه‌جویی در هزینه‌ها است.