به گزارش مشرق، یکی از مباحثی که بارها و همیشه میان افراد مختلف در گرفته و خودمان نیز گاهی در کانون آن مباحث بودهایم، چراییِ قیام سیدالشهداء(ع) است، قیامی که پس از 14 قرن نه تنها رو به خاموشی نگرویده بلکه روز به روز منشأ برکات بسیاری برای نوع بشر، و زمینهساز قیامهای بسیاری علیه ظلم و ظالم در جهان بوده است. علاوه بر این، باید به مسائلی که زمینهساز این حرکت تاریخی شدهاند نیز توجه داشت و برای تحلیل واقعۀ عاشورا آنها را نیز شناخت، زیرا ندانستن زمینهها و عوامل مؤثر بر شکلگیری آن واقعۀ عظیم میتواند تحلیل قیام اباعبدالله الحسین(ع) را از مسیر درست خارج کند و نمایی غیرواقعی از انقلاب حسینی در ذهن مخاطب ایجاد کند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها و بارها به بهانههای مختلفی از قیام عاشورا و علل آن سخن گفتهاند، اما در بعضی از سخنرانیهایشان بهصورت مفصل و کامل به مسئلۀ عاشورا اشاره داشتهاند. چهار گفتار ایشان در سالهای 71، 74، 75 و 77 از منظر فراگیر بودن و همهجانبه بودن گفتارها، سبب شده که مؤسسۀ پژوهشی انقلاب اسلامی، آنها را در قالب یک کتاب با عنوان «چهار گفتار» منتشر کند، گفتارهایی که به دلیل اهمیّت خاص موضوع و محتوای آنها، در مجموعهای مستقل منتشر شدهاند که خواندن آن میتواند خواننده را در رسیدن به تحلیلی درست از قیام حسینی رهنمون کند. از مطالب مطرح شده در کتاب «چهار گفتار» تأکید مقام معظم رهبری بر لزوم کسب بصیرت نسبت به علل و زمینههای بروز حادثۀ عاشورا است، همچنین موضوع مهم و خواندنی دیگر در این «چهار گفتار» موضوع خواص و نقش ویژۀ آنان در انحراف یا اصلاح جامعه است که این کتاب را متمایز کرده است.
کتاب «چهار گفتار» علیرغم صفحات اندکش، علاوه بر مباحث عبرتآموزی که اشاره شد، مطالب خواندنی دیگری را هم در پیش روی خوانندگانش قرار میدهد، مباحثی همچون: زندگی پُرفضیلت امام حسین(ع) و صفات برجستۀ ایشان، اهمیت مقام شهادت، اهمیت نقش ارزشمند حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) در حفظ و گسترش پیام عاشورا، تحلیل تاریخ اسلام از بعثت تا عاشورا، ویژگیهای لازم برای مجالس عزاداری محرم و صفر، و بسیاری مطالب خوب و مفید دیگر دربارۀ قیام حسینی.