ولید فارس، مشاور سیاست خارجی دونالد ترامپ میگوید رئیسجمهور منتخب آمریکا درباره برخی مفاد برجام نظرات جدید دارد و معتقد است برخی بندهای برجام باید تغییر کند. مشاور ترامپ تصریح کرد دولت جدید آمریکا پس از اصلاح برخی بندهای برجام، آن را به کنگره خواهد فرستاد تا آنها درباره این توافق تصمیمگیری کنند. اظهارنظر مشاور سیاست خارجی دونالد ترامپ در حالی است که محمدجواد ظریف و حسن روحانی روز چهارشنبه در واکنش به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا اعلام کردند برجام یک توافق بینالمللی است و دولت جدید آمریکا نمیتواند به صورت یکجانبه آن را لغو کند.
حسن روحانی در این باره گفت از آنجا که برجام یک توافق بینالمللی است دولت آمریکا نمیتواند به تنهایی آن را لغو کند. ظریف نیز در اینباره اظهارداشت که جامعه بینالمللی از رئیسجمهور جدید آمریکا بخواهد نسبت به توافق برجام پایبند باشد. بهرغم این اظهارات اما مشاور سیاست خارجی دونالد ترامپ میگوید براساس دیدگاه رئیسجمهور منتخب آمریکا، برجام با شکل فعلی قابل قبول نیست و باید محتوای آن تغییر کند.
ولید فارس، مشاور سیاست خارجی دونالد ترامپ گفت: رئیسجمهور منتخب آمریکا، توافق هستهای با ایران را بهگونهای تغییر خواهد داد که بهنفع کشورهای زیاندیده از دخالتهای تهران در منطقه باشد. ولید فارس در گفتوگو با اسکاینیوز افزود: ترامپ طی برنامههای انتخاباتی خود تأکید کرد که از توافق هستهای خوشش نمیآید.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، مشاور ترامپ توضیح داد: «ممکن است مذاکره درباره برخی بندهای توافق تکرار و دوباره به کنگره آمریکا ارسال شود». فارس مدعی شد ترامپ اعتقاد دارد واشنگتن همه چیز به تهران داده است و هیچ چیزی در قبال آن نگرفته است، همانطور که در این توافق، منافع کشورهای عربی همسایه با ایران در نظر گرفته نشده است؛ این کشورها بویژه در سایه تهدیدات روزافزون ایران، باید جزئی از هرگونه ترتیبات مرتبط با این پرونده باشند.
ولید فارس با اشاره به اینکه با متحدان و شرکای خود برای بررسی نحوه تعامل با نقش ایران نشست برگزار خواهند کرد، تأکید کرد که روابط واشنگتن با کشورهای عربی در دوره ترامپ بهبود خواهد یافت. او در رابطه با پرونده سوریه مدعی شد که اولویت آمریکا مبارزه با تروریسم، بویژه داعش، و نیز ایجاد مناطق امن برای پناهجویان سوری و سپس مشاوره با تمام قدرتهای بینالمللی و منطقهای اثرگذار برای حل بحران این کشور است. اظهارات مشاور سیاست خارجی دونالد ترامپ در واقع به معنای آن است که ترامپ اجرای تعهدات آمریکا در برجام را نخواهد پذیرفت و او معتقد به انجام مذاکرات جدید هستهای با ایران و اعمال برخی اصلاحات و تغییرات جدید در برجام است.
این در واقع یک تعبیر دیپلماتیک و البته محترمانه از همان اظهارنظر معروف منتسب به ترامپ درباره پاره کردن برجام است. به اعتقاد کارشناسان، موضوع مذاکرات مجدد هستهای با آمریکا و این بار با دولت دونالد ترامپ، یک موضوع محال و غیر قابل قبول است، چراکه به معنای لغو قانونی برجام و بیثبات شدن هرگونه توافق بینالمللی به واسطه تغییر دولتهاست. از سوی دیگر کارشناسان معتقدند در موضوع هستهای دیگر امتیازی نمانده که دولت حسن روحانی پای میز مذاکرات به طرف آمریکایی ببخشد. البته براساس اظهارات مشاور ترامپ، دولت آمریکا به دنبال برخی تغییرات در برجام به سود برخی کشورهای منطقه خاورمیانه است. این موضوع میتواند به معنای آن باشد که ترامپ از طریق برخی کشورهای منطقه دنبال ایجاد برخی التهابات سیاسی برای اعمال فشار در ماجرای تغییر توافق هستهای ایران و 1+5 است.
البته این در حالی است که عصر روز گذشته محمدجواد ظریف در نشست خبری در جمهوری چک و در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره برجام با بیان اینکه برجام یک توافق چندجانبه متعادل است که به تایید شورای امنیت سازمان ملل رسیده است، گفت: ما به همه تعهدات خود عمل کردهایم، هرچند دولت فعلی آمریکا به بخشی از تعهدات خود عمل نکرده است. وی افزود: ما اعتقاد داریم اجرای برجام به نفع همه است لذا ترجیح ما این است که همه به برجام پایبند بمانند و ما هم پایبند خواهیم ماند. ظریف تصریح کرد: اینچنین نیست که در صورت عدم پایبندی دیگران، گزینههای دیگری نداشته باشیم. ما گزینههای بسیاری داریم.
عربستان: ترامپ برجام را لغو نکند!
اما با شکست هیلاری کلینتون در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، حکام سعودی که تا قبل از این نسبت به محتوای برجام ابراز نگرانی میکردند، گویا تظاهر را کنار گذاشته و درباره ماهیت برجام صریحتر سخن میگویند. در همین راستا ترکی فیصل رئیس سابق دستگاه امنیتی عربستان سعودی از ترامپ خواسته است برجام را لغو نکند.
«ترکی فیصل» رئیس اسبق دستگاه اطلاعاتی عربستان با اشاره به پیروزی نامزد جمهوری خواه در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا گفت: امیدوارم ترامپ پیش از مراسم ادای سوگند ریاستجمهوری به خاورمیانه سفر کند و با دوستان واقعی [آمریکا] ملاقات کند. مایلیم نقشه راه او را ببینیم. وی در اندیشکده موسسه خلیج در واشنگتن گفت: تمایل دارم شاهد این باشم که ترامپ ایران را به دلیل فعالیتهای بیثباتکننده در منطقه، پاسخگو کند.
فیصل افزود: تصور نمیکنم نیازی باشد ترامپ برجام را لغو کند، اگر توافق هستهای را لغو کند پیامدهایی در پی خواهد داشت. از سوی دیگر اروپا نیز از ترامپ خواسته است نسبت به توافق هستهای با ایران متعهد باشد. در همین راستا مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی تاکید کرد برجام توافقی دوجانبه میان تهران و واشنگتن نیست. فدریکا موگرینی در گفتوگو با شبکه سیانان اظهار داشت: توافق هستهای با ایران یک توافق دوجانبه میان آمریکا و ایران نیست، بلکه توافقی چندجانبه است که من همچنان به عنوان رئیس کمیسیون مشترک موظفم درباره پایبندی تمام طرفهای این توافق تضمین دهم. وی در ادامه تاکید کرد: توافق هستهای در چارچوب شورای امنیت سازمان ملل انجام شده و یک مساله دوجانبه یا ملی نیست.
پیشنویس قانون ممنوعیت فروش بوئینگ به ایران
اظهارات نزدیکان دونالد ترامپ درباره تغییر محتوای برجام در شرایطی است که جمهوریخواهان نیز گویا پس از انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا، فرصت را برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران فراهم دیدهاند به گونهای که مجلس نمایندگان آمریکا چهارشنبه این هفته درباره طرح جدید ممنوعیت فروش بوئینگ به ایران رأیگیری میکند.
به گزارش فارس، کمیته مقررات مجلس نمایندگان آمریکا با توجه به انتخاب «دونالد ترامپ» به عنوان رئیسجمهور بعدی آمریکا و موضع متفاوت وی درباره ایران، پیشنویس طرحی را برای ممنوعیت فروش 80 هواپیمای مسافری به ایران آماده کرده است. وزارت خزانهداری دولت اوباما با توجه به ممنوعیت فروش هواپیمای آمریکایی به ایران، فروش 80 هواپیمای مسافری شرکت بوئینگ به ایران را با صدور مجوز موردی، بدون مانع اعلام کرده بود. قانونگذاران مجلس نمایندگان آمریکا فعلاً در تعطیلات به سر میبرند ولی آنطور که «بیل هویزنگا» طراح جمهوریخواه قانون ضدایرانی جدید گفته، روز دوشنبه و با آغاز کار مجلس، کار روی این طرح آغاز میشود و حداکثر تا روز چهارشنبه در صحن اصلی مجلس نمایندگان به رأی گذاشته خواهد شد. هویزنگا در بیانیهای که به همین مناسبت منتشر کرده، گفته فروش این هواپیماهای مسافری به ایران موجب «تسلیح رژیم ایران» خواهد شد و باید جلوی این کار که مبنایش در دولت اوباما گذاشته شده، گرفته شود.
کمیته قوانین مجلس نمایندگان قصد دارد مفاد یک طرح دیگر که تعامل بانکهای واردات-صادرات (اگزیم بانکها) با ایران را به کل ممنوع میکند را نیز در دل طرح بیل هویزنگا بگنجاند و هر دو را با هم برای رأیگیری روانه صحن اصلی کند. هر دوی این طرحها در ماه جولای در کمیته خدمات مالی مجلس نمایندگان طرح شده و رأی مثبت اولیه را کسب کردهاند.
«ترامپ» برای مذاکرات مجدد درباره برجام باید اروپا را با خود همراه کند
تحلیلگر سرشناس آمریکایی در نشریه والاستریت ژورنال تاکید کرد: «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا باید دولتهای اروپایی را علیه ایران و جهت مذاکرات دوباره برای توافق هستهای همراه کند. به گزارش فارس، جی سالومون در این یادداشت با اشاره به اینکه ترامپ برای باز کردن پیچ و مهره توافق هستهای ایران باید دیگر قدرتهای جهانی را نیز ترغیب کند، نوشته است: «او غیرمستقیم گفته بود توافق را پاره کرده و بر سر مفاد آن دوباره مذاکره خواهد کرد... اما پایبندی بینالمللی به این توافق هنوز محکم بوده و طرفهایی که مذاکره کردند به اجرای آن قول دادهاند». در حالی که روز دوشنبه وزرای خارجه کشورهای اروپایی قرار است بر حمایت قوی خود از اجرای برجام تاکید کنند اما والاستریت ژورنال معتقد است به دلیل اینکه برجام یک معاهده بینالمللی نبوده که به تصویب کنگره آمریکا رسیده باشد، دولت ترامپ میتواند از اجرای آن سر باز زند: «هر طرفی از جمله ایران میتواند شتابزده اجرای توافق (هستهای) را متوقف کند».
اندرو تابلر، تحلیلگر خاورمیانه در اندیشکده واشنگتن میگوید: «نمیدانم ترامپ چگونه میخواهد مستقیما ایران را به چالش بکشد، اگرچه امیدوار است بتواند با پوتین در مسائلی مانند سوریه کار کند. شما ابتدا باید آن دو موضع (موضع ایران و روسیه) را از هم جدا کنید، که اکنون نیستند». والاستریت ژورنال پیشنهاد میدهد دولت ترامپ میتواند از مسائلی مانند ذخایر آب سنگین یا آزمایشات موشکهای بالستیک برای قبولاندن اینکه ایران از مفاد برجام تبعیت نمیکند، استفاده کند. البته برخی مشاوران ترامپ میگویند اجرای سختتر تعهدات آمریکا باعث خواهد شد تهران از آن عقب بنشیند. در پایان این یادداشت آمده است: «ترامپ و دیگر جمهوریخواهان علاقه کمی برای پیوستن دوباره ایران به اقتصاد جهانی نشان دادند و همچنین وعده دادند نفوذ ایران در منطقه را محدود خواهند کرد».
کیفرخواست علیه 4 تبعه ایران و ترکیه به اتهام دور زدن تحریمهای آمریکا
دستگاه قضایی آمریکا بار دیگر به اتهام دور زدن تحریمها، چند تبعه ایرانی را تحت تعقیب قرار داد. به گزارش «وطنامروز» در تازهترین اقدام دستگاه قضایی این کشور 2 تبعه ایرانی و 2 تبعه ترک به اتهام استفاده از سیستم مالی آمریکا برای دور زدن تحریمهای ایران، تحت تعقیب قرار گرفتند. این افراد که شامل 3 مرد و یک زن با تابعیتهای ایران و ترکیه هستند، به دلیل دور زدن تحریمهای اعمالشده از سوی آمریکا و معامله صدها میلیون دلار فولاد و مس برای دولت ایران، تحت تعقیب قرار گرفتند. آنطور که «پریت بارارا» دادستان نیویورک در کیفرخواست خود قید کرده، «حبیبالله زارعی» و دخترش «نسترن زارعی» که تابعیت ایران و ترکیه را دارند و «بورا دنیز» و «عبدالله اورون» که تابعیت ترکیهای دارند، به دلیل دور زدن تحریمهای ایران، تحت تعقیب دستگاه قضایی آمریکا قرار گرفتهاند؛ در متن کیفرخواست و همچنین اخبار منتشر شده، اشارهای به محل اقامت فعلی این 4 نفر نشده است.
به گزارش فارس، این 4 نفر متهمند به شرکتهای ایرانی برای صادرات و واردات فولاد و مس کمک کردهاند و در این مسیر، از سیستم بانکی آمریکا برای انتقال حداقل 100 میلیون دلار پول، استفاده کردهاند. همه این افراد به فریب دادن سیستم بانکی آمریکا، دور زدن تحریمها، پولشویی و فریب ایالات متحده متهمند. تنها در صورت اثبات جرم اول یعنی فریب سیستم بانکی آمریکا، هر کدام از این 4 نفر باید حداقل 30 سال را پشت میلههای زندان بگذرانند. در متن کیفرخواست آمده که این افراد از سال 2014 تا ژانویه 2016 یعنی روز اجرای برجام، در دور زدن تحریمهای ایران فعال بودهاند اما مشخص نشده آیا تحریمهای مدنظر، با اجرایی شدن برجام مرتفع شده است یا خیر.