"دونالد ترامپ"، نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در انتخابات روز سه شنبه 18 آبان 95 (8 نوامبر 2016) پیروز انتخابات شده و توانست رقیب دموکرات خود "هیلاری کلینتون" را از میدان بدر کند.
بعد از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری بازار حدس و گمان ها درباره چشم انداز سیاست های وی به ویژه در عرصه سیاست خارجی داغ شده و واکنش های همراه با بهت و نگرانی بسیاری از مقامات و سیاستمداران اروپایی را به همراه داشته است.
بسیاری کارشناسان و مقامات اروپایی بخصوص چشم انداز سیاست خارجی ترامپ را مبهم ارزیابی کرده و بر این عقیده اند که هنوز پیش بینی در این باره امکان پذیر نبوده و باید منتظر ماند.
تسنیم برخی سوالات درباره چشم انداز سیاست خارجی ترامپ را از دکتر "فولکر پرتز"، رئیس موسسه علم و سیاست برلین پرسیده و این کارشناس برجسته آلمانی در پاسخ یکی از مقالات خود در این باره را ارسال کرده است که به شرح زیر است.
ترامپ می تواند مناسبات بین المللی را اساسا تغییر دهد
دکتر پرتز در این مقاله می نویسد: رئیس جمهور جدید آمریکا می تواند مناسبات بین المللی را اساسا تغییر دهد.
انتخاب "دونالد ترامپ" جمهوریخواه به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا مسائل نگران کننده بجایی را ایجاد می کند؛ از جمله اینکه وی چگونه با بحران ها و درگیری های بین المللی که تا حدودی آن ها را به ارث می برد از جمله جنگ در سوریه، درگیری ها در اوکراین، تنش ها در دریای چین جنوبی یا تحریکات کره شمالی و مبارزه با گروه های تروریستی برخورد خواهد کرد.
سیاست آلمان و اروپا همزمان به صورت روزافزون به مسئله اثرات عمیق تر تغییر قدرت در کاخ سفید بر مناسبات بین المللی خواهد پرداخت. در اینجا به چند مورد از اولین گزاره ها که نیاز به تجزیه و تحلیل فشرده تری دارد می پردازیم.
پیروزی ترامپ به مفهوم شکست لیبرالیسم است
پیروزی "دونالد ترامپ" در انتخابات ریاست جمهوری به مفهوم شکست لیبرالیسم و اساس هنجارهای غرب است. در چنین شرایطی ارزش های لیبرال که صدر اعظم آلمان در پیام تبریک خود به رئیس جمهور منتخب آمریکا بر آن تاکید کرد، در درجه اول در خود آمریکا در موضع تدافعی قرار می گیرد. همچنین اقتدارگرایان و طرفداران اشکال مختلف دموکراسی غیرلیبرال از جمله پوتین، اردوغان یا اوربان تشویق شده و خود را تایید شده احساس می کنند.
در حالی که در اتحادیه اروپا تلاش زیادی برای دفع حمله به ارزش های لیبرال و دموکراتیک نیاز هست چنین شرایطی تاثیراتی بر روابط خارجی کشورهای اروپایی نخواهد داشت.
در چنین شرایطی کشورهای اروپایی درسطح بین المللی باید خیلی بیشتر به این استدلال بپردازند که فرم دموکراسی لیبرال آن ها تنها یک مدل حکومت قابل قبول در بین خیلی مدل های دموکراسی دیگر است. این می تواند همچنین بر تلاش های بین المللی برای پایداری و یا ایجاد دوباره دولت های شکست خورده و در معرض خطر تاثیر گذار باشد.
دکتر پرتز در ادامه این مقاله می نویسد: سبک سیاسی با تغییر بالاترین مقام در قدرتمندترین کشور دنیا همچنین در سطح بین المللی تغییر می کند. فرم های شخصی، پوپولیستی و کاریزماتیک سیاست جان تازه ای می گیرند. می توان از یک برلوسکونیزه شدن سیاست سخن به میان آورد با این تفاوت که یک رئیس جمهور آمریکا نسبت به نخست وزیر ایتالیا تاثیرات بسیار بیشتری بر روندهای بین المللی خواهد داشت.
شخصی شدن بیش از حد سیاست در هر صورت می تواند اهمیت روزافزون نشست هایی در چارچوب جی هفت و جی بیست را همچنان افزایش دهد. اولین نشست جی بیست که دونالد ترامپ در آن شرکت خواهد کرد تابستان آینده در هامبورگ برگزار می شود.
توافقات دو جانبه به جای چند جانبه
یکی دیگر از ویژگی های رهبری جدید در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ تاکید بر توافقات دو جانبه به جای چند جانبه خواهد بود. در برخی موارد ممکن است چنین رویکردی در کوتاه مدت به کاهش برخی بحران ها منجر شود. بنابراین قابل تصور است که رئیس جمهور روسیه و ترامپ سریعا توافقی درباره مسئله سوریه پیدا کنند.
دخالت نظامی کم تر آمریکا در دیگر کشورها انتظار میرود
در مجموع رویکرد و تمایل رئیس جمهور منتخب آمریکا این است که کاملا یا تا حدی نقش ایالات متحده به عنوان یک هژمونی لیبرال را کنار گذاشته و ائتلاف هدایت شده توسط آمریکا را زیر سوال قرار دهد.
دونالد ترامپ به جای آن ظاهرا آماده خواهد بود یک بخش از دنیا را به عنوان حوزه نفوذ خود بپذیرد و این یک مدل از نظم جهانی است که آخرین بار در کنفرانس یالتا در سال 1945 مطرح شد. به این ترتیب مداخلات نظامی کمتر آمریکا در دیگر مناطق دنیا و همچنین اعمال نفوذ کم تر بر دیگر دولت ها انتظار می رود.
در چنین شرایطی واکنش دولت ها در مناطق جغرافیای سیاسی دنیا که تا به حال به تضمین های امنیتی آمریکا متکی بودند از جمله ژاپن، عربستان سعودی یا اوکراین به وضوح قال پیش بینی نیست. همچنین تقویت قابیلت های بازدارندگی مانند یک سیاست مماشات در برابر قدرت های بزرگ منطقه ای قابل تصور است.
پرتز در ادامه به چشم انداز مناسبت دو سوی آتلانتیک تحت ریاست جمهوری دونالد ترامپ پرداخته و نوشت: شاید رئیس جمهور جدید آمریکا در نهایت مزایای یک اتحاد محکم در دو سوی آتلانتیک را بشناسد.
متحدان اروپایی و همچنین نظامیان و دیپلمات های آمریکا سعی می کنند به وی بفهمانند که عظمت آمریکا همچنین بر اساس تعداد دوستان و ایجاد نفوذ در معاهدات (بین المللی) اندازه گیری می شود.
لزوم تقویت قابلیت های سیاسی امنیتی اتحادیه اروپا
در بخش دیگری از این مقاله آمده است: کشورهای اتحادیه اروپا باید شایستگی ها و قابلیت های سیاسی امنیتی خود را تقویت کرده، منافع استراتژیک خود را شرح داده و بر اولویت های سیاست خارجی مشترک تاکید کنند. این رویکرد نه تنها در قبال آمریکا بلکه در قبال شهروندان این اتحادیه باید رعایت شود. تنها در صورتی که این مسئله آشکار شود که اروپا برای حمایت از آن ها (شهروندان) به وجود آمده و ارزش زیادی برای مسائل مهمی مانند امنیت داخلی و خارجی و جایگاه های شغلی قائل است از نتایج انتخاباتی مشابه آمریکا در اروپا جلوگیری به عمل می آید.
آلمان خواه ناخواه باید در این راستا نقش پر رنگ تری نسبت به آنچه تا به حال داشته است ایفا کند. این مسئله بعد از همه پرسی خروج انگلیس و به ویژه بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باید در نظر گرفته شود.
گفتگو: زکیه شریعتمدار طهرانی