سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
********
** از ما یاد بگیرید، اتوبوس آتش زدیم تا سرمایه بیاید!
روزنامه ابتکار در گزارشی با عنوان «جنجال بر سر قرارداد توتال چه تبعاتی برای اقتصاد کشور دارد؛ دعوای سیاسی داخلی، فرار سرمایه خارجی» نوشت: «باید بپذیریم که ما نیاز به سرمایهگذار خارجی داریم و نه او نیاز به ما؛ چرا که میتواند سرمایهاش را در جای دیگر خرج و بهره برداری کند... نگاه به اینکه هر که صاحب منبع است و باید همه سود را ببرد نگاه غلطی است. این دعواهای داخلی به طور قطع منجر به فرار خارجیها برای سرمایهگذاری خواهد شد. در شرایط فعلی حتی اگر سود بیشتری به سرمایهگذاران خارجی نسبت به متوسط دنیا پرداخت کنیم، هزینهای است برای تبلیغات حضور سرمایهگذار خارجی است. شما برای انجام هرکاری نیاز دارید تا هزینهای بابت تبلیغات بپردازید، برای جذب سرمایهگذاری نیاز به تبلیغات داریم».
این روزنامه اصلاح طلب تاکید کرده است که «دعواهای داخلی به طور قطع منجر به فرار خارجیها برای سرمایهگذاری خواهد شد». این هم ترفندی است برای بستن دهان منتقدان. سستی استدلال حامیان قرارداد توتال و فقدان دلایل کارشناسی موجب شده است که این گروه با آسمان و ریسمان بافتن به دنبال بسته شدن پرونده این قرارداد پرخسارت باشد.
ژست مضحک این جماعت در نگرانی از فرار سرمایه گذاری خارجی از ایران در حالی است که اولاً شرکتهای خارجی مشتاق معامله با ایران با ثبات و قدرتمند هستند و مسئله آنها در شرایط فعلی مواجهه با تهدیدهای علنی آمریکا برخلاف تعهد صریح در برجام است، منتها جماعت بزککار شیطان بزرگ حاضر نیستند نازکتر از گل به آمریکا بگویند و ترجیح میدهند مطابق میل آمریکا و انگلیس توپ را در زمین داخلی بیندازند. ثانیاً امنیت، آرامش، ثبات اجتماعی و سیاسی یکی از شاخصهای مهم در رشد اقتصادی و توسعه هر ملت و کشوری محسوب میگردد. ولیکن فتنه گران در سال 88، هشت ماه کشور را قربانی شهوت و توهمات خود کردند و با آتش زدن اتوبوس و تخریب اماکن عمومی از جمله بانکها، موجب فرار سرمایه و کاهش سرمایه گذاری خارجی شدند.
** «هستهای رفت و تحریمها ماند»، موشک را هم بدهیم برود
روزنامه آرمان در یادداشتی نوشت: «در هشتمین نشست کمیسیون برجام که در 30 تیر در وین برگزار میگردد، اگر تهران و واشنگتن بتوانند به طور مستقیم درباره مسائل مورد اختلاف خود به مذاکره بپردازند این تا اندازهای میتواند منشأ توافقات مشترک میان دوکشور باشد. اکنون با توجه به اختلافات موجود میان تهران و واشنگتن که حول مسائل منطقه مانند سوریه، یمن و عربستان و برجام وجود دارد، این موارد میتواند میان ایران و آمریکا مورد گفتوگو قرار بگیرد».
روزنامههای زنجیرهای در طول فعالیت دولت یازدهم به بزک سیمای ضد انسانی آمریکا پرداختند و دستاورد تقریباً هیچ برجام در حقیقت سوغات بزک کنندگان آمریکا است.
حال پس از آنکه «هستهای رفت و تحریمها ماند»، جماعتی در پی آن هستند تا بر دیگر مؤلفههای قدرت ایران نیز چوب حراج زده شود. توهم حل اختلافات ایران و آمریکا (در مسائلی چون قدرت منطقهای ایران و توانایی موشکی کشورمان) با مذاکره، در حالی است که آمریکا حامی شماره یک تروریسم در منطقه است و توانایی موشکی جمهوری اسلامی ایران، به کابوسی برای واشنگتن تبدیل شده است.
** توقف فعالیتهای عمرانی در تعطیلی بینالدولتین
از مدتها قبل از انتخابات ریاست جمهوری، فعالیتهای دولتی رنگ و بوی انتخاباتی گرفت و اندک اندک شاهد تعطیلی دولت به منظور مشارکت فعال (!) در امر انتخابات بودیم! بسیاری از مدیران دولتی پا در رکاب انتخابات کردند و از این شهر به آن شهر سفر کردند تا دین خود را به رئیسجمهور ادا کنند. سفرهای استانی رئیس جمهور نیز رکورد زد.
اما در روزهای پس از انتخابات و در حالی که بسیاری از مردم به دلیل مشکلات معیشتی و اقتصادی در رنج و سختی به سر میبرند متاسفانه شاهدیم که اغلب بخشهای اثرگذار دولت در تعطیلی بینالدولتین قرار دارد و ظاهراً قرار نیست فعلاً از تعطیلی خارج شود.
«احسن علوی» عضو کمیسیون عمران مجلس در مصاحبه با روزنامه آفتاب یزد گفت: «در مناطق محروم و مناطقی که شرایط خاص آب و هوایی دارند انتظار میرفت که در سه ماه اول و دوم سال که آب و هوا برای کارهای عمرانی مناسب است اعتبارات عمرانی به سرعت تخصیص پیدا کند تا این پروژهها به سرعت اجرایی شوند اما عملاً این اتفاق نیفتاد و تخصیص اعتباری صورت نگرفت. حتی اگر در نیمه دوم سال این تخصیص اعتبار صورت گیرد. پیشرفتی در اجرای پروژهها رخ نمیدهد زیرا در نیمه دوم سال، به دلیل سردی آب و هوا عملاً فعالیتهای عمرانی متوقف میشود».
گفتنی است برای سال جاری ۳۷ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بابت طرحهای عمرانی پیش بینی شده است.
** در آن 8 ماه حقوق شهروندی را رعایت کردید؟
«الهه کولایی» در یادداشتی در روزنامه بهار نوشت: «تخلفاتی در زمان انتخابات انجام شد و معاون حقوقی رئیس جمهور هم به آن اشاره کرده است و آنها تاکید دارند که باید به این تخلفات رسیدگی شود...در نهایت آنچه که اهمیت دارد، یکپارچگی و رفتار منطبق با قانون در تمامی مراحل انتخاباتی است تا از این طریق امکان دفاع از حقوق شهروندی برای همه مردم که در این فرآیند انتخاباتی شرکت داشتهاند، فراهم شود».
درباره این اظهارات گفتنی است در فاصله 8 ساله در تاریخ ایران اتفاقات مشابهی روی داد اما نتایج مشابه حاصل نشد. اعتراضات حجتالاسلام رئیسی از ابتدای روز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری به صورت مستدل به مجریان انتخابات اعلام شد و خواستار جلوگیری از روند اشتباه شدند. بعد از پایان انتخابات و اعلام نتایج هم همه تخلفات گسترده مجریان انتخابات به صورت مستدل به شورای نگهبان ارائه شد. از سوی دیگر، مدعیان اصلاحات در سال 88 هرگز نتوانستند نتایج انتخابات آن سال را بپذیرند. بیش از 85 درصد از واجدین شرایط رأی دادن به پای صندوقهای رأی آمدند و حماسه بینظیری را رقم زدند اما شیرینی و حلاوت آن انتخابات با اتفاقات پس از اعلام نتایج، به کام ایرانیان تلخ شد.
فتنه گران سال 88 در مقابل در خواستهای مکرر نظام برای پیگیری اعتراضات از طرق قانونی سرباز میزدند و از ارائه اسناد خودداری میکردند. چرا که در واقع هدفگذاری دیگری داشتند و تقلب اسم رمز آشوب بود. جریانی که در حال برگزاری انتخابات در یک نشست خبری اعلام پیروزی میکند، اهدافش مشخص است.
افراطیون مدعی اصلاحطلبی به جای قانونگرایی به جنگ قانون رفتند و در فتنهانگیزی و آشوبگری سال 88 در مقابل جمهوریت، اسلامیت، قانون و نظام ایستادند و به دلیل همین خیانتهای بزرگ مورد حمایت گروهکهای ضدانقلاب و مقامات رژیم صیونیستی قرار گرفت.
** ذلت در دیپلماسی، نسخه ثابت روزنامههای زنجیرهای
روزنامه قانون در گزارشی با عنوان «حج 2017 و آشتی منطقهای!» نوشت: «حج امسال میتواند زمینه ساز آشتی تهران و ریاض شود. به هر حال اعزام زائران ایرانی بدون همکاری دو طرف ایرانی و سعودی امکان پذیر نخواهد بود. وزارتخانههای امور خارجه دو کشور میتوانند سنگ بنای آشتی دو کشور مسلمان را بگذارند و کاری کنند که دستکم دو ملت پارسی و عربی، بیش از پیش بههم نزدیک شده و یک اتحاد مثالزدنی را به نمایش بگذارند. جهان اسلام در حال حاضر بیش از هر زمانی، نیازمند وحدت است تا شاید از طریق همین وحدت، بحران خاورمیانه تمام شود».
این موضع گیری سخیف در حالی است که آل سعود حجاج ما را در سال 94 در فاجه منا قتل عام کرد و بابت این جنایت حتی عذرخواهی هم نکرد. آل سعود به عنوان پدرخوانده تروریستهای تکفیری در منطقه، در سالهای اخیر جنایات گستردهای را علیه مردم مظلوم یمن، سوریه و عراق مرتکب شده است.
** دولت یازدهم در حوزه مسکن نمره مردودی گرفت
روزنامه اعتماد در گزارشی اقتصادی به بررسی عملکرد چهارساله دولت روحانی در حوزه اقتصاد پرداخت. در بخشی از این گزارش آمده است: «بخش ساختمان با 53/28 درصد رشد منفی، سنگ بزرگی بر سر راه رشد انداخته است. بخش ساختمان طی این چهارسال هر 12 ماه کوچکتر شده است و از 424 هزار میلیارد ریال ارزش افزوده به 303 هزار میلیارد ریال کاهش تولید داشته است».
گفتنی است روحانی-خرداد 92- در جریان رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری گفت: «تأمین مسکن ارزان برای جامعه جزو برنامههای دولت تدبیر و امید است»؛ اما در طول فعالیت دولت یازدهم، هیچ نشانهای مبنی بر عزم دولت در ساخت مسکن مشاهده نشد. در این میان، عباس آخوندی-وزیر میلیاردر دولت- به جای پاسخگویی درباره وعدههای دولت و کارنامه خود در جایگاه شاکی نشست و با توهین به مردم در پاسخ به سؤال دبیر کمیته مطالبه حق مسکن-بهمن 93- در اظهار نظری توهین آمیز عنوان کرد: «مسکن مهر طرح مزخرفی است»!
دولت یازدهم تلاش کرد تا «کلمه» مسکن اجتماعی را جایگزین «طرح عملیاتی شده» مسکن مهر کند و از آن به عنوان طرح اصلی دولت در حوزه مسکن نام برد؛ اما علیرغم هیاهوی رسانهای تا به امروز حتی یک ماکت از «مسکن اجتماعی» نیز ساخته نشده است چه برسد به ساخت و تحویل آن به مردم. در نهایت مسکن مهر رها شد و مسکن اجتماعی نیز تنها روی کاغذ اجرا شد.