به گزارش مشرق، کره شمالی یکشنبه -۱۲ شهریور - ششمین آزمایش هسته ای خود را آزمایش کرد . این آزمایش که از آن بمب هیدورژنی پیشرفته یاد می شود ،قابلیت حمل بر روی موشک دوربرد را دارد و قدرت آن ۱۰ برابر بیشتر از آزمایش قبلی کره شمالی بوده است .
اکنون این پرسش مطرح می شود که آمریکا بعد از آزمایش هسته ای جدید کره شمالی چه سناریوهایی در برابر پیونگ یانگ در پیش روی دارد ؟ به اعتقاد اغلب ناظران سیاسی ، در حال حاضر ایالات متحده آمریکا در برابر کره شمالی ۳ گزینه بیشتر در پیش رو ندارد:
۱- جنگ با پیونگ یانگ که به یک قدرت هسته ای مجهز به موشک های بالستیک دوربرد تبدیل شده است.
۲- پذیرش کره شمالی به عنوان یک قدرت هسته ای و آمادگی به سازش با پیونگ یانگ.
۳- پیدا کردن راهی برای حذف کیم جونگ اون و رهبران ارشد نظامی و فروپاشی از درون حکومت کره شمالی .
با توجه به گزینه های پیش روی آمریکا در مواجه با کره شمالی ، این پرسش مطرح می شود که دولت ترامپ کدام گزینه را برای رویارویی با پیونگ یانگ اتخاذ خواهد کرد؟
اگر چه آزمایش جدید کره شمالی در روزهای اخیر با وا کنش مقامات غربی و شبه جزیره کره مواجه شده ، اما به اذعان بسیاری از کارشناسان ورسانه های غربی ، بمب هیدروژنی پیونگ یانگ باعث شده تا این کشور به یک قدرت هسته ای تبدیل شود و آمریکا باید با پرهیز از روش سخت در شبه جزیره کره ،بایستی با پذیرش این قدرت جدید هسته ای، در صدد همکاری با این کشور برآید:
۱-نشریه آمریکایی «فارن پالیسی» در مطلبی به موضوع آزمایش های هسته ای کره شمالی پرداخته و ضمن اشاره به فرایند ساخت بمب توسط این کشور و چالش های پیش روی ایالات متحده نوشته است: دونالد ترامپ می تواند هر آنچه می خواهد، فریاد زند، ولی ما هم اکنون در جهانی زندگی می کنیم که قدرت آمریکا نسبت به قبل بسیار کمتر شده است.
کره شمالی دارای ذخایر زیادی از سلاح های هسته ای است که می تواند موشک های بالستیک این کشور را مسلح کند، از جمله موشک های بالستیک بین قاره ای جدید که قادر به حمله به ایالات متحده هستند؛ بدان معنا که بازی به پایان خود رسیده است.
فارن پالیسی در ادامه به دو ارزیابی موجود در مورد توان هسته ای کره شمالی اشاره کرده و نوشته است: دو ارزیابی واقعی در مورد سلاح های هسته ای کره شمالی وجود دارد؛ یکی از گزارش ها که در ۲۸ ژوئیه توسط جامعه اطلاعاتی ـ و نه فقط سازمان اطلاعات دفاعی ارائه شده ـ بر خلاف آنچه شما ممکن است شنیده باشید، ارزیابی کرده که کره شمالی سلاح های هسته ای را برای نصب روی موشک های بالستیک تولید کرده است که شامل نصب روی موشک های کلاس« ICBM » نیز می شود.
ارزیابی دیگری که در اوایل ژوئیه منتشر شد، اعلام کرد، کره شمالی دارای شصت سلاح هسته ای است، که معمولا بالاتر از آن چیزی است که در رسانه ها برآورد می شود؛ بنابراین، با کنار هم قرار دادن این گزارش ها، روشن است که پنجره خلع سلاح هسته ای کره شمالی توسط دیپلماسی یا اجبار بسته شده است.
این نشریه آمریکایی افزود: برنامه تسلیحات هسته ای کره شمالی، پیچیده تر و پیشرفته تر از آن چیزی است که تصور می شود و هم اکنون پیونگ یانگ با داشتن زرادخانه ای عمده از سلاح های هسته ای، شبه جزیره کره و ایالات متحده را جدی تهدید کرده است.فارین پالیسی ادامه داد: کاملا واضح است که خلع سلاح اتمی کره شمالی از طریق دیپلماسی یا زور امکان ندارد.
گزینه نظامی قابل اعتمادی هم وجود ندارد، چون کره شمالی دست کم شصت موشک دارد و حداقل یکی از آنها میتواند به خاک آمریکا برسد. فارین پالیسی بعد از اشاره به واقعیاتی درباره قدرت اتمی و موشکی کره شمالی که همه تهدیدات جدید علیه آمریکا هستند، در پایان یادداشتش نوشت: «به جهان جدید خوش آمدید. نگویید که به شما هشدار ندادم.»
۲- بحران کره شمالی راه حل نظامی ندارد. این عنوان مقاله روز نامه واشنگتن پست چاپ آمریکا است . واشنگتن پست درباره آزمایش جدید کره شمالی و پیامدهای آن می نویسد : چاره ای نداریم، باید بپذیریم. کره شمالی امروز یک قدرت هسته ای و موشکی است. برو برگرد ندارد.
حتی اگر هم باورمان این باشد که این رژیم خودنمایی می کند و آنطور هم که وانمود می کند، قوی نیست و اصلا معلوم نیست آیا تا این اندازه در علم و فناوری پیشرفت کرده است یا نه، باز هم تمام این شک و تردیدها چیزی از واقعیت کم نمی کند. بله، کره شمالی حقیقتا به یک قدرت هسته ای و موشکی تبدیل شده است.کره شمالی صبح روز یکشنبه یک فقره آزمایش زیرزمینی انجام داد و مدعی شد که یک بمب هیدروژنی را آزموده است.
این انفجار قویتر از انفجار شش بمب هسته ای بود که این رژیم پیش از این از سال ۲۰۰۶ تاکنون آزمایش کرده است.بقیه جهان یعنی کشورهای در دایره آمریکا و کشورهای در دایره چین همه مبهوتند و دست پاچه شده اند و نمی دانند با این چالش فزاینده ای که این رژیم سرکش به بار آورده است چه کنند.باید قبول کرد، بحران کره شمالی هیچ راه حل نظامی ندارد.ولوآنکه رئیس جمهوری ' ترامپ' چند هفته قبل واکنش تندی به این بحران بروز داد و از ' آتش، خشم و قدرت صریح، که جهان تا به حال آن را تجربه نکرده است' سخن گفت، باید بپذیریم که گزینه جنگ با کره شمالی کاملا مردود است.
به نوشته واشنگتن پست، دولت ترامپ باید واقعیت را قبول کند و بداند که تنها راه حل دفع این بحران این است که چین و سایر کشورها حقیقتا در این زمینه احساس مسئولیت کنند و با تحریم و یک سری اقدامات دیگر از قبیل عملیات سایبری و اطلاعاتی، فشار را بر کره شمالی بالا ببرند. شورای امنیت هم اخیرا کره شمالی را هدف تحریم قرار داد، اما این قطعنامه فقط زمانی موثر خواهد بود که چین آن را با جدیت و شدت عملی قوی اجرا کند. چین تا حال که خیلی دل به این کار نداده و بطور جدی پیگیر آن نبوده است.
۳-نشریه آمریکایی «فارن پالیسی» در مطلبی به موضوع آزمایش های هسته ای کره شمالی پرداخته و ضمن اشاره به فرایند ساخت بمب توسط این کشور و چالش های پیش روی ایالات متحده نوشته است: دونالد ترامپ می تواند هر آنچه می خواهد، فریاد زند، ولی ما هم اکنون در جهانی زندگی می کنیم که قدرت آمریکا نسبت به قبل بسیار کمتر شده است.
کره شمالی دارای ذخایر زیادی از سلاح های هسته ای است که می تواند موشک های بالستیک این کشور را مسلح کند، از جمله موشک های بالستیک بین قاره ای جدید که قادر به حمله به ایالات متحده هستند؛کاملا روشن است که خلع سلاح اتمی کره شمالی از طریق دیپلماسی یا زور امکان ندارد. گزینه نظامی قابل اعتمادی هم وجود ندارد، چون کره شمالی دست کم شصت موشک دارد و یکی از آنها میتواند به خاک آمریکا برسد. این بدان معناست که بازی به پایان خود رسیده است.
نتیجه گیری
از مجموع آنچه ذکر شد می توان چنین نتیجه گیری کرد که:
۱- به نوشته «فارن پالیسی» کره شمالی امروز یک قدرت هسته ای و موشکی تبدیل شده است در واقع کره شمالی با آزمایش های هسته ای خود به جمع ۹ کشور برخوردار از سلاحهای هسته ای پیوسته است. کاملا روشن است که خلع سلاح اتمی کره شمالی از طریق دیپلماسی یا زور امکان ندارد.
۲-نکته بعد ی اینکه ، ایجاد تنش در منطقه جز بالابردن خطر در شبه جزیره کره نتیجه دیگری در پی نخوهد داشت. همچنانکه به نوشته واشنگتن پست بحران کره شمالی هیچ راه حل نظامی ندارد و دست پاچگی در مقابل اعمال تحریک آمیز این رژیم فقط خطر را تشدید خواهد کرد.
۳- امروز آمریکا و متحدان این کشور در منطقه شرق آسیا هیچ ابزار موثری برای مقابله با دولت کره شمالی ندارند و تنها برگ برنده آنها که تحریم های فزاینده بین المللی و تهدید به اقدام نظامی علیه پیونگ یانگ است، عملا نتیجه ای در برنداشته است.
۴- باوجود واکنش به شدت تند غرب و محور واشگتن، سئول، توکیو اما چین بعد از آزمایش بزرگ بمب هیدروژنی کره شمالی همچنان معتقد است که مذاکرات میتواند نتیجه بخش باشد. در جریان جلسه اخیر شورای امنیت درخصوص کره شمالی، نمایندگان روسیه و چین با وجود محکومیت اقدامات کره شمالی خواستار خویشتنداری و گفتگو بودند و روسیه اعلام کرد طرفین به جای احساسی برخورد کردن با منطق بیشتری گفتگو کنند. نماینده روسیه همچنین از دبیرکل سازمان ملل خواست تا نقش پررنگ تری را در این بحران به دست گیرد تا راه حل دیپلماتیک پیدا شود.
۴- نکته دیگر در این باره اینکه ، رهبر ۳۳ ساله کره شمالی که حدود ۶ سال است که زمامداری کره شمالی را بر عهده گرفته ا ست ، توانسته است از شکاف منافع بین آمریکا و چین و فرصت ماه های نخست استقرار ترامپ در کاخ سفید و فقدان استراتژی عملی دولت جدید آمریکا علیه پیونگ یانگ ،نهایت استفاده را برده و با آزمایشهای جدید موشکی و اخیرا هسته ای آماده است تا با دست بالا در پشت میز مذاکره از ایالات متحده آمریکا و کشورهای متحد واشنگتن در منطقه (ژاپن و کره جنوبی) امتیاز بگیرد.
۵- به گفته رسانه های غربی دولت آمریکا در پیشنویس قطعنامهای که بعد از آزمایش جدید هسته ای کره شمالی تقدیم شورای امنیت سازمان ملل کرده خواستار مصادره داراییهای رهبر کره شمالی شده است. این قطعنامه همچنین به دنبال وضع تحریمهای نفتی علیه کره شمالی و ممنوع کردن صادرات منسوجات این کشور است.
با این حال مشخص نیست که واشنگتن در ارائه و تصویب قطعنامه تحریمی جدیدش علیه کره شمالی بتواند موافقت "چین و روسیه" را جلب کند. ولادیمر پوتین، رئیس جمهور روسیه بعد از آزمایش اخیر کره شمالی اعمال تحریمهای جدید علیه کره شمالی را بی تاثیر عنوان کرده و افزوده تبادل تهدید نظامی "بیمعنی و خطرناک است." از طرف دیگر چین نیز به عنوان بزرگ ترین تامین کننده و فروشنده نفت موردنیاز کره شمالی، بسیار طبیعی است که تحریم نفتی علیه این کشور را به دلیل از دست دادن بازار انحصاری خود نپذیرد.
وبادرک همین ملاحضات جدی است که ترامپ رئیس جمهور آمریکا دیگر از گزینه نظانی سخنی به زبان نمی آورد وحتی تاکید می کند که گزینه نظامی آخرین راه حل بحران شبه جزیره کره است .افزون بر این عمده تلاش دولتمردان کاخ سفید در این مدت، همراه کردن پکن و مسکو برای تحریم های جدید بر ضد کره شمالی معطوف شده است .گزینه ای که به اذعان محافل داخلی آمریکا در مسیر حرکت هستهای و موشکی کره شمالی خللی به وجود بیاورد .
بر همین اساس برگشت به میز مذاکرات تنها گزینه باقی مانده در پیش روی آمریکاست .گزینه ای که با آزمایش جدید موشکی قاره پیما و ششمین آزمایش هسته ای پیونگ یانگ ، کفه ترازو به نفع کره شمالی سنگینی می کند.
منبع: روزنامه جوان