انتخابات مجلس نمایندگان عراق از طریق ارائه لیست‌های فراگیر با حضور احزاب مختلف برگزار می‌شود و استان‌های عراق به عنوان بخش‌های انتخابات مشخص می‌شود.

سرویس جهان مشرق - انتخابات پارلمانی عراق در سال ۲۰۱۸ دومین انتخابات پارلمانی این کشور بعد از خروج کامل اشغالگران آمریکایی از عراق در سال ۲۰۱۱ و چهارمین انتخابات بعد از سقوط رژیم  صدام حسین به شمار می‌رود. این انتخابات قرار است در ۱۲ می سال جاری میلادی برگزار شود تا تکلیف ۳۲۸ کرسی مجلس نمایندگان عراق با  آراء مردمی مشخص شود. اهمیت مجلس نمایندگان عراق از آنجا مشخص می‌شود که این مجلس وظیفه انتخاب نخست‌وزیر و رئیس‌جمهور آینده را بر عهده دارد.

جمعیت عراق در حال حاضر نزدیک به ۳۹ میلیون نفر است که طبق اعلام کمیسون عالی انتخابات،۲۴ میلیون عراقی در این دوره حق رای دارند و این آراء در ۱۸ حوزه انتخابی متناسب با تعداد استان‌های این کشور توزیع می‌شود و سهم هر یک از استان‌ها با توجه به جمعیت آن استان بین ۷ تا ۳۴ نماینده را شامل می‌شود.

در رابطه با زمان برگزاری انتخابات پارلمانی عراق، حرف و حدیث‌های زیادی مطرح شده است. برخی گروه‌های اهل تسنن که شرایط کنونی کشور را برای انجام انتخابات و تصدی تعداد کرسی‌های مناسب در مجلس نمایندگان به نفع خود نمی‌دانند، به بهانه‌های مختلف به دنبال تغییر زمان برگزاری انتخابات هستند. اما دادگاه عالی قانون اساسی عراق به همراه بیشتر شخصیت‌های مستقل عراقی اعلام کرده‌اند که زمان برگزاری انتخابات (اردیبهشت سال آینده) تغییر پیدا نخواهد کرد.

انتخابات مجلس نمایندگان عراق از طریق ارائه لیست‌های فراگیر با حضور احزاب مختلف برگزار می‌شود و استان‌های عراق  به عنوان بخش‌های انتخابات مشخص می‌شود. علاوه بر این‌ها ۹ کرسی به اقلیت‌های موجود در داخل عراق اختصاص داده شده است که ۵ کرسی آن  مختص مسیحیان بوده و صائبی‌ها، ایزدی ها و شبکی‌ها و کردهای فیلی نیز هر کدام یک کرسی در پارلمان عراق دارند.

رئیس‌جمهور عراق

مقام ریاست‌جمهوری در عراق تشریفاتی است و نخست‌وزیر مهمترین مقام اجرایی کشور به شمار می‌رود.

رئیس جمهوران عراق (تاکنون - ۱۹۵۸)

۱- محمد نجیب الربیعی

۲- عبدالسلام عارف

۳- عبدالرحمن عارف

۴- احمد حسن البکر

۵- صدام حسین

۶- غازی مشعل عجیل یاور (۲۰۰۴-۲۰۰۵)

۷- جلال طالبانی (۲۰۰۵- ۲۰۱۴)

۸- فؤاد معصوم (۲۴ ژوئیه ۲۰۱۴ -تاکنون)

انتخابات پارلمانی عراق در سال 2018 میلادی

نخست وزیر کنونی عراق

حیدر العبادی (زاده ۱۹۵۲ در بغداد)، سیاست‌مدار شیعه عراقی، سخنگوی حزب دعوت اسلامی و نخست وزیر کنونی عراق است.

پس از سقوط حکومت بعث در سال ۲۰۰۳، العبادی به عنوان وزیر ارتباطات انتخاب شد. در سال ۲۰۰۵ به سمت مشاور نخست‌وزیری رسید. او در دوره اول پارلمان عراق، ریاست کمیسیون اقتصاد و سرمایه‌گذاری مجلس را بر عهده گرفت.

وی دانش‌آموخته کارشناسی مهندسی برق از دانشگاه بغداد در سال ۱۹۷۵ و کارشناسی ارشد و دکترای مهندسی الکترونیک و برق از دانشگاه منچستر انگلیس در سال ۱۹۸۰ است. او همچنین در دانشگاه برونل انگلیس به تدریس علوم قرآنی مشغول بوده‌است.

پدر حیدر، جواد العبادی نام داشت که از پزشکان معروف و مدیر بیمارستان بیماری‌های روانی الجمله در بغداد و نیز بازرس کل وزارت بهداشت عراق بود که در سال ۱۹۷۹ همراه ۴۱ پزشک دیگر به علت مخالفت با رژیم بعث عراق مجبور به بازنشستگی شد و به لندن مهاجرت کرد و در همانجا درگذشت. پس از مرگ جواد العبادی، دولت عراق، اجازه دفن پیکر وی در خاک کشورش را نداد و وی در انگلستان به خاک سپرده شد.

در سال ۱۹۸۱ حکومت صدام، یکی از برادران وی را دستگیر کرد که ۱۰ سال در زندان بود، همچنین در سال ۱۹۸۲، دو تن از برادران دیگر وی را به جرم عضویت در حزب الدعوة الاسلامیة اعدام کرد.

مجلس عراق

مجلس نمایندگان عراق یا مجلس نواب عراق (به عربی: مَجلس النوّاب العراقی‌) یگانه مجلس قانون‌گذاری در کشور عراق محسوب می‌شود. مکان این مجلس در منطقه الخضراء شهر بغداد واقع است.

تاریخچه مجلس عراق

نخستین مجلس نمایندگان عراق در سال ۱۹۲۵ به پادشاه وقت تشکیل شد. در آن زمان عراق دارای دو مجلس عوام (مجلس نواب) و مجلس خواص (مجلس اعیان) بود. این رویه تا سال ۱۹۵۸ادامه یافت. در این سال به موجب احساس خطر از جانب پادشاه، انتخابات جدید برگزار شد و از ۱۴۵ صندلی مجلس جدید، ۱۴۰ صندلی به نمایندگان حامی انقلابیون تعلق گرفت. در نهایت در ۱۴ ژوئیه همان سال کودتای ضد سلطنتی انجام گرفت.

بنابر قانون اساسی مصوب ۱۹۷۰ عراق، عراق می‌بایست به یک جمهوری تبدیل شود و مجلس نمایندگان عراق نیز به «شورای ملی» (به عربی: المجلس الوطنی) تغییر نام یافت. اما این دوره که مصادف بود با روی کارآمدن صدام حسین و حکومت نظامی‌گر وی، تا ژوئن ۱۹۸۰ هیچ نوع انتخابات شورای ملی را شاهد نبود. این رویه تا پایان جنگ ایران و عراق ادامه یافت. بعد از این دوره، چندین انتخابات برگزار شد که به جز نمایندگان مورد حمایت حزب بعث عراق، کاندیدای دیگری امکان پیروزی در آن را نداشت. این مجالس فرمایشی تا سال ۲۰۰۳ و حمله آمریکا و متحدانش به عراق ادامه داشت.

جمعیت عراق در حال حاضر نزدیک به ۳۹ میلیون نفر است

بعد از سقوط صدام حسین در سال ۲۰۰۳، همزمان با تاسیس دولت موقت عراق، دور جدید مجلس نمایندگان عراق برای تعیین نخست‌وزیر و پایه‌گذاری دولت انتقالی شکل گرفت. در نخستین انتخابات که در ۳۰ ژانویه ۲۰۰۵ انجام شد، برای ۲۷۵ صندلی مجلس رای‌گیری انجام شد که در این میان اتحادیه میهنی عراق به رهبری ابراهیم جعفری توانست ۴۸ درصد صندلی‌های مجلس را تصاحب کند و ابراهیم جعفری برای یک دوره چندماهه نخست‌وزیر عراق شد. تاسیس این مجلس مقدمه‌ای بود برای تصویب قوانینی در جهت ایجاد مجلس اصلی که در ۱۵ دسامبر ۲۰۰۵ نمایندگان آن از طریق رای مستقیم مردم انتخاب شدند.

در آن انتخابات نیز اتحادیه میهنی عراق موفق شد ۴۱٫۲ درصد آراء را به خود اختصاص دهد که عبارت بود از ۱۲۸ صندلی از مجموع ۲۷۵ صندلی تعیین شده. دومین مجلس عراق دوره فعالیت ۴ ساله خود را تا سال ۲۰۱۰ ادامه داد و در این مدت نوری مالکی نخست‌وزیر عراق بود.

با انجام انتخابات مجلس عراق (۲۰۱۰) مشخص شد ائتلاف میهنی عراق به سرکردگی ایاد علاوی موفق به کسب بیشترین آراء شد. این حزب موفق شد از میان ۳۲۵ صندلی پارلمان، ۹۱ صندلی را از آن خود کند. و با ائتلاف با سایر گروه‌های سیاسی، بتواند ۱۶۳ کرسی مجلس را متحد نماید و دولت جدید عراق را پایه‌گذاری کند. مدتی بعد نوری مالکی مجدداً به عنوان نخست‌وزیر عراق منصوب شد.

شورای حکومتی موقت عراق

حکومت ائتلاف موقت عراق (عربی: سلطة الائتلاف المؤقتة‎) دولتی انتقالی بود که پس از حملهٔ نیروهای آمریکا، بریتانیا، استرالیا و لهستان در ۲۸ اسفند ۱۳۸۱ در قالب نیروی چند ملیتی به عراق تشکیل شد.

این حکومت با اتکا به قطعنامهٔ ۱۴۸۳ شورای امنیت سازمان ملل متحد (۲۰۰۳) و قانون جنگ، مسئولیت‌های اجرایی، تقنینی و قضایی دولت عراق را از ۱ اردیبهشت ۱۳۸۲ تا ۸ تیر ۱۳۸۳ به عهده گرفت.

توزیع کرسی‌های پارلمان عراق برای استان های مختلف به شرح زیر است:

نام استان

تعداد کرسی

استان الانبار

۱۵ کرسی 

استان بابل

۱۷ کرسی

استان بغداد

۶۹ کرسی

استان بصره

۲۵ کرسی

استان دهوک

۱۱ کرسی 

استان ذی قار

۱۹ کرسی

استان دیاله

۱۴ کرسی

استان اربیل

۱۵ کرسی

استان کرکوک

۱۲ کرسی

استان کربلا

۱۱ کرسی

استان میسان

۱۰ کرسی

استان المثنی

۷ کرسی 

استان نجف

۱۲کرسی

استان نینوا 

۳۱ کرسی

استان قادسیه

۱۱ کرسی

استان صلاح الدین

۱۲ کرسی

استان سلیمانیه

۱۸ کرسی

استان واسط

۱۱ کرسی

اقلیت ها

۹ کرسی

مجموع

۳۲۹ کرسی

انتخابات پارلمانی عراق پس از تحولات مهمی در این کشور برگزار می‌شود که تاثیرات قابل توجهی در روند چینش کرسی‌های پارلمانی خواهد داشت.  مهمترین تحول در عرصه سیاسی و استراتژیک عراق را می‌توان ریشه کن کردن گروه تروریستی داعش در بخش‌های عمده این کشور در نتیجه فعالیت ارتش عراق و گروه‌های داوطلب مردمی دانست. این روند تغییراتی را در  چینش های سیاسی احزاب مختلف حاضر در انتخابات ایجاد کرده و قطعا در اقبال مردم به برگزاری انتخابات و انتخاب افراد مورد نظر نیز  تاثیر گذار خواهد بود.

اتفاق دیگری که طی ماه‌های گذشته در این کشور شاهد آن بودیم، برگزاری همه‌پرسی خودخوانده جدایی اقلیم کردستان عراق و شکست روند آن در نتیجه اختلافات موجود میان جریان‌های کرد بود. این طرح با اقدام دولت عراق در  ممنوع کردن پرواز در فرودگاه‌های اقلیم کردستان و ایجاد  تدابیر امنیتی و نظامی در منطقه کرکوک و سایر مناطق مورد تنازع بین دو طرف با شکست مواجه شد، اما قطعاً تأثیرات قابل توجهی در انتخابات پارلمانی آینده خواهد داشت.

**ائتلاف‌های انتخاباتی عراق

با پایان زمان ثبت نام گروه‌های مختلف برای نامزدی در انتخابات ، طبق اعلام کمیسیون انتخابات عراق، ۲۷ ائتلاف انتخاباتی به منظور مشارکت در صحنه انتخابات آینده عراق (پارلمانی و شوراهای استانی) ثبت نام کردند. این ائتلاف‌ها از ۱۴۳ حزب و جریان سیاسی تشکیل می‌شوند و ۶۱ حزب دیگر نیز به صورت مستقل در انتخابات مشارکت خواهند داشت که جمعا به ۲۰۴ حزب و تشکل سیاسی‌ می‌رسد.

یکی از مهم ترین ویژگی‌های ساختاربندی احزاب در عرصه انتخابات جاری، تکثر ائتلاف‌های انتخاباتی شیعیان عراق است که در مقایسه با دوره‌های پیشین بی‌سابقه است. طی این دوره، ائتلاف‌های انتخاباتی شیعیان به ۵ گروه مهم رسیده است. البته اهل تسنن و کردهای عراق نیز اوضاع مساعدی در ماههای منتهی به انتخابات پارلمانی در عراق ندارند.

سیستم برگزاری انتخابات در عراق در این دوره بر اساس قانون سانت لیگوی طراحی  شده و عدد ۱.۷ به عنوان عدد مبنا در نظر گرفته شده است. این امر تا حدی به نفع ائتلاف‌های بزرگ خواهد بود، لذا در انتخابات ۲۰۱۸ عراق، ائتلاف‌های بزرگ  شانس بیشتری برای پیروزی و کسب آرای بیشتر در انتخابات خواهند داشت.

جلسه برای تشکیل ائتلاف بزرگ شیعی

ائتلاف‌های بزرگ انتخاباتی

۱-ائتلاف‌های انتخاباتی شیعیان

الف) ائتلاف نصر و اصلاح: ریاست این ائتلاف بر عهده حیدرالعبادی نخست‌وزیر عراق می‌باشد. این ائتلاف بیش از ۲۰ حزب و تشکل سیاسی را در خود جای داده است. در حال حاضر برجسته‌ترین احزاب و جریان‌های سیاسی عضو ائتلاف نصر، شامل حزب "فضیلت"، جنبش "مستقلون" به ریاست "حسین شهرستانی" و جریان "اصلاح" به ریاست "ابراهیم جعفری" و فراکسیون "عطاء" به ریاست "فالح فیاض" و دیگر شخصیت‌ها و نیروهای سیاسی از جمله وزیر سابق دفاع "خالد العبیدی" که ریاست جنبش "بیارق الخیر" را بر عهده دارد و همچنین حزب "معاهدون" به ریاست رئیس دیوان وقف سنی "عبداللطیف الهمیم" و حزب "الوفاء" به ریاست "قاسم الفهداوی" می‌باشد.

حیدرالعبادی

احزاب حاضر در ائتلاف نصر و اصلاح شامل ۲۰ حزب و گروه و تشکل است که عبارتند از: فراکسیون عراق النهضة و السلام به رهبری نواف سعود زید الجربا، حزب فصیلت اسلامی به رهبری عبدالحسین عزیز احمد الموسوی، فراکسیون المستقلون به ریاست حسین شهرستانی، حزب ترکمنی الحق المدنی به ریاست طورهان مظهر حسن المفتی، حزب اتحادیه اسلامی ترکمن‌های عراق به رهبری جاسم البیاتی، تجمع التنمیة به رهبری عادل عبدالسلام الصمیدعی، فراکسیون النصر و الاصلاح به رهبری حسام حسون الربیعی، فراکسیون الاستقرار به ریاست محمد حسن الجبوبی، جریان الاصلاح الوطنی به رهبری ابراهیم عبدالکریم الاشیقر، تجمع مقتدرون للسلم و البناء به ریاست بدر محمود الجبوری، حزب الثبات العراقی به رهبری عبدالرحیم جاسم الشمری، جنبش الوفاء العراقیة به رهبری عدنان عبد خضیر الزرفی، کنگره ملی عراق به ریاست اراس حبیب محمد الرحمانی، حزب انتفاضه شعبانیه به رهبری طالب عبدالوهاب الساعدی، جریان عدالت و توسعه به ریاست کریم عبدالرضا العلیاوی، جریان انتفاضیون به ریاست توفیق حمود الیاسری، جنبش عطاء به رهبری فالح فیصل فهد فیاض، تجمع صوت الجماهیر به ریاست نوار الملا، تجمع اخیار العراق به ریاست رافع عبدالکریم الفهداوی و حزب امل الرافدین به ریاست محمد حمید هاشم الموسوی.

ب) ائتلاف فتح: بدنه اصلی این ائتلاف شامل بسیج مردمی عراق در روند مبارزه با گروه‌های تروریستی  و بویژه الحشد الشعبی است و ریاست آن را ابوحسن عامری با محوریت حزب بدر بر عهده دارد. از برجسته ترین احزاب و جریان‌های سیاسی عضو ائتلاف فتح می‌توان به  سازمان بدر، مجلس اعلای اسلامی، کتائب امام علی (ع) و حزب‌الله عراق و برخی گروه‌های وابسته به طایفه ایزدی اشاره کرد.

احزاب حاضر در این لیست شامل گروه‌های زیر است: سازمان بدر به رهبری هادی فرحان العامری،‌ جنبش اسلامی عراق به رهبری احمد جاسم صابر الاسدی، ‌جنبش الصدق و العطا به ریاست مرتضی علی الساعدی، حزب الطلیعة الاسلامی به ریاست خضیر عباس الامارة، جنبش الجهاد و البناء به ریاست حسن راضی الساری، فراکسیون منتصرون به ریاست مهدی علی جابر المکصوصی، جنبش الصادقون به ریاست عدنان الدلیمی، حزب تجمع ملی مستقل به ریاست فلاح حسن الجزائری، حزب المهنیین للاعمار به ریاست محمد صاحب الدراجی، تجمع «کفی صرخة للتدبیر» به ریاست رحیم الدراجی، تجمع عراق المستقل به ریاست ابراهیم محمد بحر العلوم، تجمع عدالت و وحدت به ریاست عامر الفایز، فراکسیون وفاداری و تغییر به ریاست اسکندر جواد وتوت، حزب‌الله عراق به ریاست سالم محسن البهادلی، مجلس اعلای اسلامی عراق به ریاست همام باقر الربیعی، سازمان العمل الاسلامی العراقیة به ریاست محمد جاسم الاسدی، جنبش اسلامی ۱۵ شعبان به ریاست رزاق یاسر الموسوی، تجمع شبکی‌های دموکراتیک به ریاست حنین محمود القدو.

ج) ائتلاف دولت قانون: این ائتلاف به ریاست نوری مالکی معاون رئیس جمهور و نخست وزیر سابق عراق متشکل از تعدادی از جنبش‌ها و جریان‌ها و شخصیت‌های سیاسی عراق است که در زیر به آنها اشاره می کنیم.

حزب دعاة الاسلام به ریاست خضیر موسی الخزاعی، جنبش النور به ریاست محمد کاظم الهنداوی، جریان الوسط به ریاست موفق باقر الربیعی، جنبش بشائر الشبابیة به ریاست یاسر محمد المالکی، فراکسیون معا للقانون به ریاست محمد عبدالسادة جعاز، حزب المدنی به ریاست حمد یاسر غالب الموسوی، جریان فرهنگی ملی به ریاست علی احمد وتوت، تجمع امناء بلدنا به ریاست قصی عبدالوهاب السهیل، جریان ولائیون الاسلامی به ریاست کمال علی خلف.

نوری المالکی

د) ائتلاف سائرون للاصلاح: این ائتلاف به ریاست حسن عاقولی از حزب استقامت وابسته به جریان صدر به رهبری مقتدی صدر و حزب کمونیست عراق و حزب الدولة العادلة و حزب الشباب للتغییر و حزب الترقی و الاصلاح و حزب التجمع الجمهوری العراقی تشکیل شده است.

مقتدی صدر

ه) جریان حکمت ملی به ریاست عمار حکیم نیز به صورت مستقل و بدون ائتلاف با سایر احزاب شیعه در انتخابات پارلمانی عراق حاضر می‌شود.

عمار حکیم

۲-ائتلاف‌های انتخاباتی اهل تسنن

الف) ائتلاف الوطنیه: این ائتلاف شامل گروه‌های اهل تسنن عراق است که به ریاست ایاد علاوی و مشارکت شخصیت‌های برجسته‌ای چون سلیم الجبوری (رئیس تجمع مدنی اصلاح) و صالح المطلک (رئیس ائتلاف العربیة) و تعدادی دیگر از شخصیت‌ها و جریان‌های سیاسی تشکیل شده است.

ایاد علاوی

احزاب حاضر در این ائتلاف ۲۲ گروه است که شامل موارد زیر است: حزب وفاق ملی عراق به ریاست ایاد علاوی، تجمع الوحدة العراقیه به رهبری جنید محمد الکسنزانی، حزب العراق للاصلاح به رهبری فاضل جاسم الشمری، حزب الحوار و التغییر به رهبری حامد الصبیحی، حزب الخیار العربی به رهبری عبدالکریم الجبوری، جبهه الوحدة الوطنیة به ریاست فارس الدلیمی، تجمع نهضة الجیل به ریاست اکرم العساف، حزب وطنی اولاً به ریاست یحیی العیساوی، حزب المشروع الوطنی العراقی به ریاست جمال عبدالوهاب الضاری، حزب العروبیون به ریاست صائب الجنابی، حزب جبهه عراقی گفتگوهای ملی به ریاست صالح المطلک، تجمع ملی اصلاح به ریاست سلیم الجبوری، جنبش العمل و الوفاء به ریاست کریم الجمیلی، حزب المسار المدنی به ریاست مثنی السامرائی، حزب التصحیح الوطنی به ریاست کامل الدلیمی، جبهه النهضة و الاصلاح به ریاست عوید الجحیشی، جریان السلم المدنی به ریاست عادل الجبوری، حزب التقدم المدنی الحر به ریاست وضاح اللهیبی، حزب احرار الفرات به ریاست عبدالله الجغیفی،‌تجمع السلام الدیمقراطی به ریاست محمد اقبال الصیدلی، حزب معاهدون به ریاست احمد جمیل السامرائی و حزب باب العرب به ریاست وصفی عاصی العبیدی.

سلیم جبوری

ب) ائتلاف قرار عراقی: ریاست این ائتلاف بر عهده اسامه النجیفی معاون رئیس جمهور و رئیس سابق پارلمان عراق است. وی در این ائتلاف با خمیس خنجر رهبر جنبش پروژه عربی و همچنین سلمان الجمیلی وزیر برنامه ریزی و دیگر شخصیت‌های سنی عراق ائتلاف کرده است.

این ائتلاف شامل احزابی چون للعراق متحدون، المشروع العربی فی العراق، حزب تجمع المستقبل العربی، مشروع الارادة الشعبیة، حزب الهیبة الوطنیة، حزب المجد العراقی، حزب الحق الوطنی، حزب الغد العراقی، حزب النداء الوطنی و جنبش النهضة الشبابیة عز و اتحاد صلاح الدین می شود.

اسامه نجیفی

۳-سایر ائتلاف‌های انتخاباتی

الف) ائتلاف میهن: این ائتلاف کرد از جنبش دموکراسی و عدالت به ریاست برهم صالح و جنبش تغییر و جماعت اسلامی تشکیل شده است و تمرکز اصلی خود را بر روی کرکوک و مناطق مورد مناقشه قرار داده است.

ب) ائتلاف رافدین: این ائتلاف از جریان ها و جنبش های سیاسی مسیحی و آشوری و کلدانی تشکیل شده است و خود را نماینده مسیحیان در استان های بغداد، نینوی و کرکوک معرفی کرده است.

برهم صالح

احتمال فروپاشی ائتلاف اهل سنت عراق پیش از انتخابات

به نظر می‌رسید که به دنبال عدم درخشش احزاب سنی در انتخابات سال ۲۰۱۴، این احزاب استراتژی کارآمدتر و جدیدتری را برای شرکت در دور جدید انتخابات تدوین کنند اما هنوز زمانی از تشکیل ائتلاف جنجالی «القرار العراقی» نگذشته که عراق شاهد نشانه‌هایی از بروز شکاف و جدایی در این ائتلاف است.

اواخر دی‌ماه گذشته ائتلاف «القرار العراقی» با مشارکت ۱۱ حزب سنی به ریاست اسامة النجیفی تشکیل شد این احزاب عبارت بودند از:

۱. للعراق متحدون» به ریاست «أسامة عبد العزیز النجیفی» - ۲. «المشروع العربی فی العراق» به ریاست «خمیس الخنجر» - ۳. «المستقبل الوطنی» به ریاست «سلمان الجمیلی» - ۴. «مشروع الإرادة الشعبیة» به ریاست «مزهر الخربیط» - ۵. «الهیبة الوطنیة» به ریاست «هیبت حمد عباس» - ۶. «المجد العراقی به ریاست «طلال الزوبعی» - ۷. «الغد العراقی» به ریاست «علی زید منهل» - ۸. «النداء الوطنی» به ریاست «حازم حمید حمد» - ۹. «حرکة النهضة الشبابیة» به ریاست «ابراهیم محمد سعید» - ۱۰.«الحق الوطنی» به ریاست «احمد المساری» - ۱۱. «اتحاد صلاح الدین» به ریاست «احمد المشهدانی».

هدف اصلی این ائتلاف، اجرای طرح تبدیل استان‌های اهل تسنن به اقلیم‌های مستقل بود اما هنوز زمانی از تشکیل این ائتلاف نگذشته که چند صدایی در داخل این حزب شنیده می‌شود و در کنار عدم اقبال عمومی از این حزب در میان اهل سنت، به نظر می‌رسد که این ائتلاف نتواند درخششی در کسب آراء برای گرفتن کرسی‌های پارلمانی داشته باشد.

بویژه که در زمان اشغال موصل و دیگر شهرهای استان‌های اهل تسنن عراق از سوی داعش، النجیفی و الخنجر متهم شدند که علیه دولت مرکزی توطئه کرده و پشت پرده سقوط شهرهای اهل تسنن بوده‌اند. آنها در آن موقع بر ضرورت تبدیل‌شدن استان‌های اهل تسنن به اقلیم‌های مستقل براساس قانون شوراهای استانداری که اجازه تشکیل اقلیم‌هایی همانند اقلیم کردستان را می‌دهد، تاکید داشتند اما این خواسته آنها با اعتراض‌های گسترده مردمی و حتی  اهل تسنن عراق همراه بود.

انتخابات عراق

همپیمانی النجیفی و خمیس الخنجر در این ائتلاف، بسیار قابل توجه کارشناسان و اصحاب رسانه قرار گرفت زیرا الخنجر بازرگان و میلیاردر عراقی مورد حمایت کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است که در سالهای اخیر فعالیت های تخریبی فراوانی در عراق داشته  و از او به عنوان «پدرخوانده گروههای تروریستی» یاد می شود.

وی با کمک‌های مالی به عشایر مخالف دولت قانونی عراق و عناصر مسلح و تروریست‌ها در عراق برای کسب امتیازات سیاسی و مشارکت در روند سیاسی عراق تلاش می‌کند؛ اما هنوز به نتیجه‌ای نرسیده است و دستگاه قضایی عراق حکم بازداشت وی را صادر کرده است.

به نوشته پایگاه خبری «المسلة» عراق، در چنین شرایطی، حالتی از نگرانی درباره آغاز منازعه و درگیری سنی - سنی در مناطق سنی‌نشین عراق بویژه پس از آزادسازی آنها از دست داعش در کشور سایه افکنده است و گمانه‌زنی‌هایی درباره تداوم این درگیری‌ها برای چند سال به دلیل تداخل منافع روابط منطقه‌ای طرح می شود.

شعلان الکریم» رئیس ائتلاف «صلاح الدین هویتنا» درباره «خمیس الخنجر» دبیرکل حزب «المشروع العربی فی العراق» طی یک مصاحبه تلویزیونی گفت که وی فردی است که بر طبل عشائر شورشی می‌کوبد و از آنها حمایت می‌کند.

خمیس الخنجر خود یکی از دلایل رنج و مشکلات جاری در استانهای عراقی است زیرا او از عشائر شورشی و معترض حمایت می‌کند و آنها را به تداوم این وضعیت تحریک و ترغیب می‌کند. ضمن اینکه وی از برخی کشورهای خارجی به بهانه حمایت از آوارگان و زخمی‌ پولهایی دریافت می‌کند. لذا بنده وی را به دوری از نامزدی برای انتخابات آتی کشور، توصیه می‌کند.

وی تایید کرد که الخنجر دارای محبوبیت و قدرت لازم در میان مردم عراق نیست مخصوصا که بخواهد با همین حزب المشروع العربی فی العراق بدون ادغام با ائتلاف القرار العراقی در انتخابات آتی عراق نامزد شود.

منابع آگاه می‌گویند که با نزدیک شدن به زمان انتخابات پارلمانی عراقی، اختلافات زیادی میان گروه‌ها و احزاب سنی که ائتلاف «القرار» را تشکیل داده‌اند، به وجود آمده و احتمال اعلام جدایی برخی‌ گروه‌های همپیمان در این ائتلاف طرح شده است. در این میان اختلاف زیادی میان النجیفی و الخنجر درباره نقش‌های سیاسی یکدیگر و سهم‌بندی پست‌ها در آینده به وجود آمده و این اختلافات بر روی ماهیت ائتلاف‌ها نیز تاثیر می‌گذارد. به گونه‌ای که می‌توان ائتلاف‌های سیاسی کنونی، را ائتلاف‌های مصلحتی بدون اهداف راهبردی تلقی کرد.

واکنش یک رسانه عراقی به تحرکات انتخاباتی خمیس الخنجر: بازگشت صدام به قدرت

گفتنی است که در مقابل ائتلاف القرار العراقی، سایر رهبران شاخص سیاسی سنی، با اسامی حزبی جدیدی وارد عرصه رقابت‌های انتخاباتی می‌شوند. «سلیم الجبوری» رئیس پارلمان عراق که ریاست «حزب اسلامی» را بر عهده داشت،  ائتلاف جدیدی به اسم «تجمع مدنی برای اصلاح» بدون استفاده از نام «حزب اسلامی» تشکیل داده است تا به‌این‌ترتیب، با احساسات مردمی جریان‌های مدنی که اصلاحات در عملیات سیاسی را مطالبه می‌کنند، همصدا شود. صالح المطلک رهبر حزب «العربیة» نیز با نام ائتلاف «الجبهة العراقیة» وارد کارزار انتخابات می‌شود و اخبار زیادی از همپیمانی این دو ائتلاف با «ایاد علاوی» معاون رئیس‌جمهور و رهبر ائتلاف «الوطنیة» منتشر می‌شود و به نظر می‌رسد که این ائتلاف در مقایسه با القرار العربی از شانس موفقیت بیشتری در انتخابات آتی برخوردار باشد به ویژه که الجبوری این بار بر خلاف سال ۲۰۱۴، ضرورتی برای ائتلاف با النجیفی و القرار العراقی ندید و با نزدیک شدن به احزاب شیعی طی ۴ سال گذشته موفق شد که محبوبیت و جایگاه خوبی کسب کند.

آیت‌الله سیستانی از هیچ فهرستی حمایت نخواهد کرد

یکی از رهبران برجسته در ائتلاف ملی در بغداد در این‌باره گفت: آیت‌الله سیستانی از هیچ گروه یا ائتلاف یا حزب سیاسی طی انتخابات آتی حمایت نخواهد کرد و دفتر ایشان نیز به کلیه احزاب و طرف‌های سیاسی شیعی هشدار داده است که از استفاده از تصویر یا گزیده‌ای از سخنان ایشان در روند تبلیغات انتخاباتی خود پرهیز کنند. زیرا این اقدام موجب فریب توده مردم و القای این مسئله می‌شود که شاید آیت‌الله سیستانی از آن فهرست یا حزب حمایت کرده است.

از سوی دیگر یکی از افراد نزدیک به مرجعیت عالی شیعیان در عراق در شهر نجف اشرف نیز گفت: مرجعیت عالی شیعیان درخواست‌های دیدار شماری از شخصیت‌های سیاسی و مسئولین دولتی را به دلیل ناامید شدن از عملکرد کلی آنها و شکستشان در تحقق کمترین وعده‌های انتخاباتی دوره پیش، رد کرده است.

وی افزود: موضع شمار دیگری از مراجع دینی عراق نیز مشابه آیت‌الله سیستانی است و انتخابات کنونی شاهد هیچ استقبال مرجعیت از احزاب اسلامی و شیعی نخواهد بود.

حزب بارزانی انتخابات پارلمانی عراق را تحریم کرد

حزب « دموکرات کردستان» عراق به ریاست مسعود بارزانی در بیانیه ای اعلام کرد که درانتخابات پارلمانی عراق در استان کرکوک شرکت نخواهد کرد. 

دفتر ریاست حزب بارزانی در بیانیه ای اعلام کرد که کرکوک و همه مناطق کردستان اکنون خارج از مدیریت منطقه کردستان قرار دارند.

درادامه بیانیه آمده است که تصمیم گرفته ایم در انتخابات پارلمانی در این مناطق بویژه استان کرکوک شرکت نکنیم.

مسعود بارزانی

حزب دموکرات کردستان با تاکید بر اینکه استان کرکوک «تحت اشغال نظامی» قرار دارد، از کردهای عراق خواسته اند تا از شرکت در این انتخابات خودداری کنند.

استان کرکوک واقع در شمال بغداد و جنوب منطقه کردستان عراق، یکی از استان‌های مهم عراق از لحاظ منابع درآمدی نفتی و قومیتی و تاریخی به شمار می رود.

کُردها با وجود اینکه کمتر از ۵۰ درصد جمعیت کرکوک را تشکیل می دهند آن را یک منطقه کُردی می‌دانند، اما ترکمن‌ها، اعراب سنی و سایر قومیت‌های دیگر از جمله آشوری‌ها نیز در این استان ساکن هستند.

کمین داعش برای برهم زدن امنیت عراق در آستانه بهار سرنوشت ساز

گروه تروریستی داعش برای بر هم زدن امنیت انتخابات عراق راهبردهای مختلفی را در پیش گرفته و درصدد است با حملات خود توافق تهران - بغداد را برای انتقال نفت به چالش بکشد اما نیروهای عراقی برای برخورد جدی وارد میدان شده اند.

در روزهای گذشته، هسته های خاموش گروه تروریستی داعش حملاتی کور و غافلگیرانه ای را علیه مواضع نیروهای عراقی در استان های صلاح الدین و کرکوک انجام دادند؛ در جریان این حملات دهها تن از نیروهای عراقی شهید و زخمی شدند.

همزمان با این حملات، چند گروه از نیروهای بسیج مردمی عراق به دستور فرمانده هان میدانی به مناطق متشنج اعزام شده اند تا امنیت را به طور کامل در این محورها برقرار کنند و از عملیات عناصر تروریستی جلوگیری به عمل آورند.

از استان صلاح الدین خبر می رسد، گروهی از نیروهای ویژه بسیج مردمی در عملیاتی گسترده در منطقه «جزره ملالی» موفق شدند تعدادی از هسته های خاموش گروه تروریستی داعش را شناسایی کنند و به هلاکت برسانند.

براساس اطلاعات به دست آمده، عناصر تروریستی داعش در تلاش بودند به یک پایگاه نیروهای امنیتی حمله کنند که ناکام ماندند. نیروهای عراقی در پایگاه های تروریست ها، مقادیر زیادی از تجهیزات نظامی را کشف و ضبط کردند.

یک منبع میدانی در گفت وگو با مشرق از حضور هسته های خاموش گروه تروریستی داعش در استان صلاح الدین خبر داد و گفت: تروریست های زیادی در منطقه حضور دارند و در تلاش هستند در آستانه انتخابات به مراکز امنیتی حمله کنند و مردم را هم هدف قرار دهند.

انتخابات مجلس عراق

وی با بیان این که نیروهای عراقی برای برقراری آرامش و تامین امنیت انتخابات برنامه ریزی کردند، افزود: گروهی از نیروهای ویژه تیپ ۳۱۳ بسیج مردمی عراق هم به منطور کشف هسته های خاموش گروه تروریستی داعش به حومه شرقی شهر سامراء اعزام شده اند.

نیروهای عراقی در محور شرقی شهر سامراء در تلاش هستند تروریست های مخفی شده را در مناطق «بنات الحسن، عرب محمد الداحی و طوبیه» شناسایی و دستگیر کنند؛ در حال حاضر، تروریست ها در این مناطق پایگاه هایی دارند و خطری برای امنیت منطقه هستند.

از محور غربی استان کرکوک و مناطق هم مرز با استان صلاح الدین خبر می رسد، عملیات نیروهای تیپ ۵۱ بسیج مردمی برای شناسایی تروریست های داعش در مناطق «الخانوکه، نمل و الزویه» ادامه دارد. تاکنون چند پایگاه خالی از تروریست ها در این محورها شناسایی شده است.

از شهر کرکوک هم خبرها حاکیست، تحرکات تجزیه طلبان با همکاری عناصر تروریستی داعش برای ایجاد آشوب و بلوا ادامه دارد؛ روز گذشته یک انتحاری خود را در مقابل پایگاه نیروهای «عصائب اهل الحق» منفجر کرد.

گروهی از عناصر تروریستی داعش به چاه های نفتی و مناطق حومه «داقوق» حمله کردند و شماری از نیروهای امنیتی را به شهادت رساندند؛ تروریست ها درصدد هستند با حملات متعدد، نیروهای عراقی را از این محور عقب برانند.

برچسب‌ها