انتخابات پارلمان لبنان

سه هفته دیگر به زمان برگزاری انتخابات پارلمانی لبنان باقی مانده است و در جریان آن حدود ۶۰۰ نامزد در چارچوب ۷۷ فهرست و در ۱۵ حوزه انتخاباتی برای کسب ۱۲۸ کرسی رقابت خواهند کرد.

به گزارش مشرق، پایگاه النشره لبنان در گزارشی به بررسی آرایش انتخاباتی جریان‌ها و گروه‌های سیاسی لبنان و میزان شانس آنها در انتخابات پارلمانی پرداخته‌است.

انتخابات پارلمانی لبنان یکشنبه ششم می برابر با شانزدهم اردیبهشت برگزار خواهد شد.

در این گزارش آمده است تا چند هفته دیگر حدود 600 نامزد ضمن 77 فهرست و در 15 حوزه انتخاباتی برای کسب 128 کرسی پارلمان رقابت خواهند کرد، حال آنکه فرض بر این است که مجلس جدید تا سال 2022 قانونگذاری در این کشور را مدیریت کند .

این در حالی است که دوره ریاست جمهوری میشل عون یک ماه پیش از پایان دوره پارلمان منتخب تمام خواهد شد، بنابراین باید پرسید رویکرد سیاسی پارلمان که برای چهار سال دیگر بر لبنان حکومت خواهد کرد، چگونه خواهد بود؟ (البته اگر تمدید جدیدی رخ ندهد).

بیشتر بخوانید:

مزایا و معایب قانون جدید انتخابات لبنان/ سعودی‌ها سیاست خود در مورد حزب‌الله را تغییر دادند

وضعیت رقابتی جریان المستقبل چگونه است؟

در مورد جریان المستقبل که رهبری فراکسیون "اول لبنان" با 39 نماینده را در دست داشت، باید گفت، این جریان نمایندگان مورد حمایت در حوزه بیروت، زحله، طرابلس، المنیه و الضنیه را ازدست خواهد داد و این وضعیت سبب بروز نقص و اشکال حتمی در حوزه "بیروت دوم" و بقاع غربی – راشیا و نیز عکار می‌شود.

در مقابل احتمال دارد با نفوذ در بعلبک الهرمل ضرر المستقبل در صیدا جبران شود و نتیجه آن کاهش قابل ملاحظه اعضای این فراکسیون پارلمانی خواهد بود تا جایی که به احتمال زیاد تعداد نمایندگان آن به حدود 25 نفر برسد.

فراکسیون شیعیان

اما فراکسیون شیعه شامل حزب الله، جنبش امل و نمایندگان هم پیمان مانند احزاب البعث و "ملی گرایی سوری اجتماعی" و همبستگی و جبهه عمل اسلامی و غیره، 27 کرسی داشته‌اند.

فراکسیون شیعه به دنبال افزایش سهم خود در حوزه‌های متعدد

در شرایطی که به نظرمی‌رسد این فراکسیون در بعلبک – الهرمل و بنت جبیل- حاصبیا-مرجعیون- النبطیه تا حدودی با شکاف روبرو شده و در صور- الزهرانی نیز حضور ضعیفی داشته باشد، تلاش خواهد کرد از طریق تعداد بسیار محدودی از متحدان سهم پارلمانی خود را در حوزه‌های متعددی افزایش دهد که یا قبلا به طور کلی در آن حضور نداشت و یا حضور ضعیفی داشت تا جایی که امیدوار است بتواند با استفاده از نیروها و شخصیت‌های متحد حامی جریان 8 مارس در فهرست‌های رقیب خود نفوذ کند البته با علم به این موضوع که سرنوشت کرسی شیعه در حوزه انتخاباتی کسروان – جبیل مبهم بوده و در گروی نتیجه‌ای است که فهرست تحت حمایت آن به دست خواهد آورد.

حزب الله و جنبش امل بدون تغییر

به طور کلی انتظار تغییر زیادی در سهم حزب الله و جنبش امل نمی‌رود، به این معنی که این موضوع بین یک یا دو نماینده و یا اندکی کمتر و بیشتر در نوسان خواهد بود.

جریان ملی آزاد(وابسته به میشل عون)

اما جریان ملی آزاد که فراکسیون خاص خود بدون هم پیمان را داشت، شامل 19 نماینده است که بی شک در حوزه‌های انتخاباتی کسروان- جبیل، بعبدا و جزین (اکنون با صیدا ادغام شده است) تا حدودی با شکاف روبرو خواهد شد .

در مقابل فراکسیون "ملی آزاد" امیدوار است بتواند در حوزه‌هایی مانند "اول بیروت" و الشوف عالیه و بشری- الکوره که پس از انتخابات 2009 در آن حضور نداشت، ورود کند و بر این اساس امیدوار است در بیروت، مرجعیون و بین جبیل و النبطیه و شاید حوزه‌های دیگر نیز حضور یابد و به این ترتیب آرای از دست رفته در برخی حوزه‌هایی که پیش از این بر اساس قانون اکثریت در آن نفوذ داشت، جبران کند تا جایی که سهم پارلمانی آن بدون تغییر قابل ذکر یا همان حدود 20 نماینده حفظ شود .

حتی این جریان امیدوار است از طریق نمایندگان هم پیمان تعداد فراکسیون‌های پارلمانی‌اش به بیش از این افزایش یابد و این کاری است که در سال 2009 انجام داد؛ زمانی که فراکسیون "تغییر و اصلاح " کمتر از 30 نماینده داشت.

اما نمی‌توان بر حمایت و دوستی نمایندگانی از سایر احزاب امید بست، زیرا تجارب گذشته ثابت کرده است که اینگونه خروج از ائتلاف‌ها مقطعی است. جریان ملی آزاد از مهمترین تشکل‌های مسیحی لبنان و همپیمان حزب الله به شمار می‌رود.

وضعیت حزب جنبلاط 

حزب سوسیالیست ترقیخواه که ستون فقرات یک فراکسیون بزرگ پارلمانی به نام "دیدار دموکراتیک" بود، امیدوار است در فهرستی با دست کم 10 نماینده پیروزی را از آن خود کرده و به این ترتیب تاثیرگذاری سیاسی خود را در صحنه داخلی حفظ کند به ویژه اینکه قانون نسبی به هیچ وجه به نفع اقلیت‌هایی مانند طایفه دروزی نیست.

حزب القوات اللبنانیه(به ریاست سمیر جعجع)

اما حزب "نیروهای لبنانی" که در انتخابات سال 2009، در مجموع با 9 نماینده حضور یافت به دنبال این است که با ورود به حوزه‌هایی مانند کسروان- جبیل و المتن و بعبدا و شاید بعبدا که در انتخابات قبلی در آن نماینده‌ای نداشت، سهم خود را افزایش دهد.

این گروه تلاش دارد کرسی‌های خود را در البترون، بشری، الکوره و زغرتا حفظ کند و سهم خود را در الشوف- عالیه بالا ببرد و البته نگرانی اصلی آن از این است که بخشی از سه کرسی خود را در زحله از دست بدهد.

به طور کلی این فراکسیون پارلمانی دست کم 10 عضو خواهد داشت و به دنبال این است که فراکسیونی با 50 درصد افزایش اعضا تشکیل دهد.

به موازات نتایج پیش بینی شده برای این شش حزب اصلی که در بالا به آن اشاره شد که در کل 90 نماینده از مجموع 128 نماینده را تشکیل می‌دهند، بسیاری از احزاب دیگر به داشتن نمایندگانی در پارلمان چشم امید بسته‌اند، مهم ترین این احزاب شامل الکتائب، المرده ، الطاشناق و جمعیت اسلامی و البته احزاب دموکراتیک لبنان و الاحباش و التوحید و غیره هستند.

همه این احزاب عملا با شخصیت‌های سیاسی مستقل و نیز فهرست‌های "جامعه مدنی" بر سر کمتر از 40 کرسی پارلمانی رقابت خواهند کرد به گونه‌ای که وضعیت موجود حاکی از این است که سهم آنان اندک خواهد بود.

شانس کدام احزاب بیشتر است؟

پایگاه خبری النشره آورده است : در انتخابات آتی هیچ طرف سیاسی اکثریت دو سوم نمایندگان را نخواهد داشت و البته شانس حزب شیعه و احزاب هم پیمان به اضافه جریان ملی آزاد و الطاشناق برای داشتن نیمی از اعضای پارلمان آینده این بار نسبت به سال 2009 بیشتر است که دلیل آن پراکندگی سیاسی طرف‌های مقابل است.

تردیدی نیست که این صندوق‌های رای و آراء رای دهندگان هستند که می‌توانند نتایج را زیر و و کنند به گونه‌ای که یا این ارزیابی‌ها درست خواهند بود و یا مسائل غیرمنتظره‌ای تمام تحلیل‌های روزها و هفته‌های اخیر را تحت الشعاع قرار خواهند داد.

از سوی دیگر پایگاه خبری روسیا الیوم از تحول قابل ملاحظه در روند انتخابات پارلمانی لبنان از سوی گروه‌های جامعه مدنی خبر داد که شامل نامگذاری فهرست‌های انتخاباتی در 9 حوزه انتخاباتی با یک اسم و یا همان "همه ما میهن پرستیم" است.

این فراکسیون بزرگترین ائتلاف تاریخ انتخابات لبنان است، زیرا 66 نامزد دارد که بیش از 30 درصد آنان را زنان تشکیل می‌دهند.

تشکیل بزرگترین ائتلاف انتخاباتی در تاریخ معاصر لبنان

گروه‌هایی که جزئی از این فراکسیون هستند، تاکید کردند جامعه مدنی پس از فعالیت جدی و مداوم توانست در چارچوب فهرست‌های انتخاباتی به یکپارچگی برسند که شامل 66 نامزد از تمام طوایف لبنان و یا بیش از نیمی از کرسی‌های پارلمانی است و بزرگترین ائتلاف انتخاباتی در تاریخ معاصر لبنان به شمار می‌آید.

گروه‌های جامعه مدنی اعلام کردند، ائتلاف "همه ما میهن پرست هستیم" پیامی قوی با این مضمون است که شهروندان گزینه‌ای جدی به جای دولت کنونی را پیش رو دارند که چه بسا چنانچه مردم بخواهند، اکثریت پارلمانی بتواند قدرت را به دست بگیرد.

در همین ارتباط "شربل نحاس" از وزیران سابق گفت، ائتلاف همه ما میهن پرست هستیم به دنبال تشکیل دولت مدنی عادلانه و قدرتمندی است که ضامن عدالت اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی باشد و بتواند ارزش زندگی در لبنان را تضمین کند و برابری حقوق و وظایف شهروندان را تامین کرده و عوامل فساد را در این کشور تحت پیگرد قرار دهد.

ناظران بر این باورند با وجود اینکه تغییر فهرست‌های بزرگ و معمول سخت است، اما باید صرف نظر از نتایج انتخابات در مورد این تجربه تامل کرد به ویژه اینکه این تجربه جدید فراتر از مناطق و طوایف مختلف لبنان است از همین رو این ظرفیت را دارد که به سنگ بنایی برای تشکیل ساختار سیاسی تبدیل شود که بتواند تمام گروه‌هایی را که با توزیع نقش‌ها بین احزاب سیاسی کشور مخالف هستند، گرد هم آورد.

منبع: تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس