کد خبر 922281
تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۷ - ۲۱:۴۰

مسعود ده‌نمکی به مناسبت رونمایی از پرتره مستند مرتضی سرهنگی ۵ هزار ساعت مصاحبه فیش و اسنادی را به او داد که می‌تواند به صدها کتاب مبدل شود.

به گزارش مشرق، مراسم رونمایی از مستند پرتره مرتضی سرهنگی با عنوان متولد آذر عصر امروز با حضور چهره‌های مختلف فرهنگی در تالار سوره حوزه هنری برگزار شد.

*درویش: دفاع مقدس مُلک مشاع همه ما ایرانیان است/ سرهنگی عیار ادبیات ما است

احمدرضا درویش در این مراسم ضمن اشاره به این مطلب که آقای سرهنگی در سال ۳۲ همزمان با کودتای ۲۸ مرداد به دنیا آمده است بنابراین زندگی‌اش همراه با بحران بوده، تصریح کرد: کار ما فیلمسازی است بنابراین حرف‌هایمان را باید در این قالب بزنیم چه افتخار بزرگی است برای شاگردی که در توصیف معلمش سخن بگوید. معلمی که جایگاهش برای شاگرد بسیار عزیز است چرا که ما رفیق بودیم و هستیم. 

درویش در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه نسل ما و نسل بعد از ما عاشق محاسن آقای سرهنگی هستند توضیح داد: در مناسبت‌های مختلف اشاراتی به اهمیت مسئولیت‌های آقای سرهنگی شده است، سه دهه بعد از جنگ مسئولیت‌هایی را عهده‌دار بود حتی رهبر انقلاب هم تأکید بر کارهای مهم در حوزه ادبیات جنگ داشتند و همچنان دارند و حتی در منویاتشان از آقای سرهنگی بارها نام بردند. 

بیشتر بخوانید:

رئیس حوزه هنری: «سرهنگی» فرزند زمان خویش است

فیلم/ توصیه رهبر انقلاب به مرتضی سرهنگی

پرتره مرتضی سرهنگی رونمایی می‌شود

سرهنگی: 30 سال است زیر پای نویسندگان جنگ را جارو می‌کنم

قیمت تمام‌شده جنگ تحمیلی هنوز مشخص نیست

وی افزود: وقتی صحبت از ادبیات جنگ و تاریخ شفاهی جنگ می‌شود بار مسئولیت بسیار سنگین بر عهده آقای سرهنگی است و به نظر من نتیجه به محصول کاری است که سرهنگی انجام می‌دهد بنابراین در آینده مشخص خواهد شد همان‌طور که ما در پی کشف شناخت منابع گذشته هستیم و مأخذ را جست‌وجو می‌کنیم، آیندگان هم برای کشف روزگار ما عصر دفاع مقدس دنبال منابع هستند و قطعاً کارهایی که با سماجت آقای سرهنگی صورت گرفته دستمایه‌ای برای فیلمسازان و ادبیات کشور ما می‌شود.

این کارگردان نقبی از دوران مغول تا شکل‌گیری صفویه و ماجراهای پس از آن که مشحون از جنگ‌های مختلف بود زد و گفت: هر آنچه که وجود دارد از آن دوران، برای شناخت آن روزگار اغلب در سفرنامه‌ها نمایان است که اغلب هم خارجی‌ها نوشتند و ‌آنچه از سفرنامه‌ها در دنیا خوانده شده تنها منحصر به چند سفرنامه مخصوص است که مجموعه کرنولوژی، جغرافیای سیاسی، اقتصادی و حوزه‌های مختلف را ثبت کردند، اما ما از مردم آن روزگار مطالب کمی داریم، ما کمتر از مردم کوچه و بازار مطلب می‌خوانیم، اما در دنیای امروز آقای سرهنگی در عصر ارتباطات حرکتی را که با سفرنامه‌های خارجی آغاز شده بود را به روز کرد و درون جامعه برد. 

این هنرمند در بخش دیگری از سخنان خود دفاع مقدس را یک عرصه فراگیر در لابه‌لای بخش‌های مختلف اجتماعی دانست و گفت: دفاع مقدس یک عرصه فراگیر در لابه‌لای بخش‌های مختلف اجتماعی است که رخنه کرده و مُلک مشاع همه ما ایرانیان است و سرهنگی مثل فردی که موزه‌داری می‌کند از ذخیره گرانی صیانت می‌کند و همت می‌گمارد تا مطالبی را گردآوری کند که ذخیره ارزشمندی شمرده می‌شود. 

درویش گفت: برای من آقای سرهنگی مثل دهخداست ما هر وقت می‌خواهیم از مطلبی مطمئن شویم به فرهنگ‌نامه دهخدا مراجعه می‌کنیم و آقای سرهنگی برای امثال بنده که دغدغه‌مان جنگ است و فراز و فرودهای نمایشی کارها را در عرصه دفاع مقدس حتماً باید از ادبیات شفاهی جنگ بگذرانیم از مدیریت او استفاده می‌کنیم او عیار ادبیات ما است و ذخیره بزرگی در حوزه ادبیات جنگ و دفاع مقدس شمرده می‌شود. 

* شهاب مرادی: مستندات پخش نشده از جنگ را تحلیل و پخش کنید

حجت‌الاسلام شهاب مرادی هم در سخنانی کوتاه گفت: یک نکته درباره آقای سرهنگی اینکه یک جنگ از طریق ماهواره از بالا می‌تواند گزارش شود ولی مقاومت را نمی‌تواند رعایت کند در واقعی هیچ دوربینی نمی‌تواند ایثار را روایت کند.

وی با اشاره به انتقاد خیلی‌ها به سینما تصریح کرد: سینمایی که مورد نقد قرار می‌گیرد مقصر نیست بلکه حوزه ادبیات مقصر است در واقع داستان، رمان، حس و نگاه شاعرانه که مقاومت و رشادت را بفهمد، اینها را جابه‌جا نفهمد، بنابراین آقای سرهنگی در قلمش اینها را به خوبی منتقل کرده است. بخش قابل ملاحظه‌ای از تاریخ با حضور ایشان از تحریف مصون مانده است.

شهاب مرادی خاطرنشان کرد: چند سال پیش رهبر معظم انقلاب مطرح کردند که اگر من شاعر بودم برای آقای سرهنگی قصیده‌ای می‌سرودم این انتظار ایشان از سایر اهالی هنر هم است که برای تجلیل از آقای سرهنگی متن، شعر و سخن بگویند.

این فعال فرهنگی خاطرنشان کرد: حالا که ما هستیم به ما دروغ می‌بندند، امام هم فرموده بودند چون ما الان هستیم به ما تهمت می‌زنند. مرکز اسناد انقلاب اسلامی به این منظور تأسیس شد، اما آقای سرهنگی کار شما بسیار مقدس و ضروری است به شما خدا قوت می‌گویم و باید برای این فعالیت و افتخار حوزه هنری سرش را بالا بگیرد او به وظیفه‌ای خوب عمل کرده است. 

وی در پایان سخنانش درخواست کرد مستنداتی را که هنوز از جنگ پخش نشده باقی است پخش شود تحلیل کنند چرا که هنوز ما درباره ارتش آن گونه که باید و شاید حرف نزدیم و از نقش سربازها در جنگ چیزی نگفته‌ایم.

* هدیه ده نمکی برای سرهنگ ادبیات

مسعود ده‌نمکی نیز در سخنانی کوتاه گفت: کار بزرگی انجام شده است، پرتره کردن فردی که خود پرتره‌ساز است بسیار دشوار است.

وی افزود: تمام بچه‌های جنگ فراری از دوربین بودند و دقیقاً کار سخت ثبت پس از جنگ همین بود که راوی‌ها با این مشکلات مواجه بودند. افرادی که تا می‌دیدند فیلمبردارها آمدند فرار می‌کردند هر کس به گونه‌ای غیب می‌شد بنابراین گاهی فرماندهان به نیروها اجبار می‌کردند که باید بایستید و گاهی عنوان می‌شد برای شناسایی‌ها لازم است تصاویر ثبت شود. 

ده‌نمکی با مخاطب قرار دادن سرهنگی و بیان این جمله که روحیات بچه‌های جنگ کار شما را پس از جنگ سخت کرد، توضیح داد: اولین اتفاق پس از جنگ این بود که جلوی ما کاغذهایی گذاشتند تا ما شوخی‌های جنگ را بنویسیم تا فرهنگ جبهه گرد آید. 

وی با بیان اینکه اگر نبود آن فرهنگ، جبهه امروز نمی‌توانستیم استناد کنیم، گفت: سرهنگی جزو افرادی است که حوزه ادبیات را فرهنگی کرد، سربازهای این حوزه بسیارند اما سرهنگ‌ها هرگز روی مین نمی‌روند ولی در حوزه فرهنگ سرهنگ‌ها ابتدا رفتند تا دیگران ادامه دهنده مسیر شده و جرأت دست به قلم شدن را به بچه‌های پس از جنگ بدهند.

ده‌نمکی در پایان گفت: من برای شما متولد آذر هدیه کوچکی آوردم، ماحصل زحمت ۲۷ ساله‌ام کاری است که ۵ هزار ساعت مصاحبه را با آزادگان در اردوگاه‌ها شامل می‌شود که بیش از۳۰ درصد اسرا فوت کردند؛ شامل اسنادی که میلیون‌ها فیش را در خود دارد و قابلیت مبدل شدن به صدها جلد کتاب را داراست بنابراین این دیتا و فیش‌ها و اصل اسناد را به عنوان کادوی جشن تولد به شما تقدیم می‌کنم.

منبع: فارس