نماینده‌ای که یکسال قبل گفته بود سهم دولت روحانی در وضع موجود کمتر از ۱۰ درصد است! اکنون اظهار می‌کند که جریان‌های سیاسی نباید وانمود کنند رأی مردم بی‌تأثیر است.

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و مطالب رسانه‌های کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. هر روز ۰۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

*** 

پاسخ اصلاح‌طلبان به گذشت نظام از جرم "فتنه و تحریم انتخابات"

علی‌محمد نمازی، عضو حزب کارگزاران و از نمایندگان مستعفی مجلس ششم، طی یادداشتی در شماره سه‌شنبه گذشته روزنامه آرمان ملی نوشته است:

«بررسی و بازنگری دقیق فعل و انفعالات توسط صاحب نظران از دو جناح اصلی، چهره‌های مستقل و همچنین با کسب نظرات مردم با روش‌های صحیح، برای شناخت راهکارهای درست برای برون رفت کشور از وضعیت نه چندان مطلوب فعلی ضروری به نظر می‌رسد. شواهد تاریخی کاملا گویاست که انکار و مخفی کردن مشکلات، ایرادات و اشتباهات، در بلند مدت نه امکان پذیر و نه چاره ساز است.»

او در ادامه تصریح می‌کند:

«دیدگاه نگارنده مبین آن است که اولا هرچه پیش آمده‌ایم بر نارضایتی‌ها افزوده شده و به تبع آن اعتراضاتی جدید نیز بروز کرده است. ثانیا، ابتدا اعتراضات عمدتا سیاسی بود مانند حوادث دلخراش کوی دانشگاه در سال ۱۳۷۸ و مسائل انتخابات دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری. ولی در ادامه اعتراضات جنبه اقتصادی و صنفی به خود گرفت. از جمله اعتراض درباره موسسات اعتباری، اعتراض به اخراج نیروی کار و یا کاهش حقوق و دستمزد و عدم پرداخت به موقع، همانند حوادث مربوط به شرکت واحد اتوبوسرانی و کارگران نیشکر هفت تپه. با گذشت زمان اگرچه اعتراضات سیاسی و صنفی به صورت ریشه‌ای حل نشد اما تغییر شکل داد و شکل اجتماعی به خود گرفت. صدور احکام بلندمدت برای دختران و خانم‌هایی که مرتکب حرکت کشف حجاب شده‌اند در راستای مصالح اثرگذار تلقی نشد.»

این فرد در ادامه به ارائه راهکارهایی برای استشفای وضعی که تصویر کرده، می‌پردازد. [۱]

*افزایش یا کاهش اعتراض، یک مقوله آماری نیست که بتوان مدعی زیاد و کم آن شد.

مع‌الوصف، معاریف جریان چپ مدتیست که در تأکید بر سیاه بودن اوضاع کشور؛ بیان می‌کنند جمهوری اسلامی به آخر خط رسیده است، نظام اسلامی مثل کشتی تایتانیک در آستانه غرق شدن است، مردم ناامید شده‌اند، ساختار نظام دموکراتیک نیست [۲] و غیره.

صحبت‌های عجیبی که تحلیلگران معتقدند قرار است نقش هیزم برای آتش «فتنه اقتصادی» را ایفا کند و مشکلاتی که دولت اصلاح‌طلبان پدید آورده است را در ذهن مردم صد چندان جلوه دهد.

آقای نمازی همچنین گویی اهل مطالعه کتاب نیستند تا در مطالعه سرگذشت سایر امم بدانند که نبود اعتراض در یک حکومت مساوی با «آرامش قبرستانی» است و اتفاقا عیار حکومت‌ها و میزان عقلانی بودن آنها در مواجهه با اعتراضات سنجیده می‌شود.

در واقع انتظار بود نمازی بعنوان یک فعال سیاسی، به جای اظهار نظر نامعقولی مثل افزوده شدن بر نارضایتی‌ها! که هیچ آمار و دلیل خاصی جز چند کلیپ در فضای مجازی برای آن نیست؛ از عدم تکرار فرمول میدان تیان‌آن‌من چین توسط نظام اسلامی در فتنه ۸۸، افزایش مشارکت سیاسی مردم در منصه‌هایی مثل ۹ دی و انتخابات‌های هرساله، پیروزی‌های ایران در عرصه‌های اقتصادی و نظامی به مدد پشتوانه مردم، کاهش فقر و مدارای نظام با عاملان فتنه و تحریم انتخابات یاد می‌کرد.

که البته به هر دلیلی این کار نکرده است!

این نکته می‌تواند محل تأملاتی جدی باشد که چرا یک جریان سیاسی که تنها به دو دلیل عملگری در فتنه و تحریم چند انتخابات می‌توانست مورد شدیدترین مجازات‌ها قرار بگیرد؛ امروز با سوء استفاده از سماحت نظام اسلامی مشغول خط و نشان کشیدن برای حکومت، گِرا دادن به اغتشاشگران احتمالی برای اشغال مراکز حساس نظام [۳] و تأکید بر این است که دستاورد نظام اسلامی چیزی جز ازدیاد اعتراضات نیست!

***

"می شد در خصوص ادامه یا پایان جنگ هم نظر مردم پرسیده شود"

برگزاری رفراندوم برای دفاع از ایران!

سیدحسین موسوی تبریزی، از فعالان اصلاح‌طلب در مصاحبه با سایت جماران در اشاره به مسئله رفراندوم گفته است:

«از ابتدای شکل‌گیری انقلاب اسلامی و از نظر امام خمینی مراجعه به آراء عمومی همواره یک اصل اساسی بوده است و امام روی جمهوریت نظام بسیار تاکید و حتی برای تدوین قانون اساسی عجله داشتند

او همچنین اظهار می‌کند:

«از همان ابتدای انقلاب مسائل مهمی در کشور نظیر جنگ وجود داشته که می شد در خصوص ادامه یا پایان آن نظر مردم پرسیده شود، ولی از آنجا که همه مردم امام را قبول داشتند، تصمیم ایشان را در خصوص جنگ نیز تصمیم عموم جامعه قلمداد می‌کردند.»

موسوی تبریزی در بخش دیگری از صحبت‌های خود نیز می‌گوید: بیشتر مخالفت‌ها با مسأله مراجعه به آراء عمومی، به دلیل ترس از خود و از دست دادن قدرت است وگرنه کسانی که به مردم احترام می‌گذارند و همه چیز خود را از مردم می‌دانند، مانند حضرت امام که همواره تصریح می کردند «شماها خون دادید؛ شماها به میدان رفتتید؛ شماها مبارزه کردید؛ ماها هیچ حقی نداریم،  ما باید برای شما خدمت کنیم»  نگران همه پرسی نمی‌شوند. اگر کسی به مردم اطمینان داشته و به خدا متکی باشد و به جای مصلحت خود، مصالح مردم را در نظر گیرد، باید به آراء مردم تن داده و آن را بپذیرد. [۴]

*اصولا می‌توان سطح نگاه اعضای ستاد مشترک دولت و اصلاحات به رفراندوم را با همین اظهارات موسوی تبریزی به روشنی دریافت...

آنجا که می‌گوید، می‌شود در خصوص ادامه یا توقف جنگ نیز همه‌پرسی برگزار کرد!

دقت شود که مسئله رفراندوم بصورت ماهوی حاوی ۲ بخش است. اول تعیین مسئله‌ای که باید به رفراندوم گذاشته شود و دوم انجام فرایند رفراندوم.

و نکته اینجاست که رجال موصوف هیچگاه راجع به قسمت اول حرفی نمی‌زنند و این مسئله شائبه کاسبکارانه بودن نگاه آنها به رفراندوم را تقویت می‌کند.

به سخن دیگر اینکه هیچ حاکمیتی، مسائل با پاسخ‌های روشن را به همه‌پرسی نمی‌گذارد و یا در هیچ حاکمیتی شاهد نیستیم که مسائل غیر عقلانی به سبد انتخاب مردم گذاشته شود.

مثلا دفاع از کشور مقوله‌ای نیست که وجوب آن به رفراندوم گذاشته شود و یا همینطور مذاکره با شیطان بزرگ نیز مسئله‌ای نیست که کسی درباره وقایع پیرامون آن دچار تردید باشد که نیازی به رفراندوم احساس شود.

جالب است که آقایان چند سال قبل نیز در بحث مذاکره با آمریکا خواستار برگزاری همه‌پرسی بودند اما به سخن منتقدان وقعی نمی‌گذاشتند که آمریکا شیطان بزرگ است و مذاکره با شیطان بزرگ نیز جز بی‌حاصلی و شکست چیزی نخواهد داشت.

و البته گذشته زمان و تجربه هم نشان داد سخن منتقدین صحیح است.

سؤال اینجاست که چرا عده‌ای برای انجام چنین کار خالی از عقلانیتی که تکلیف آن هم از پیش مشخص بود؛ خواستار برگزاری رفراندوم بودند؟ و مثلا اگر پاسخ رفراندوم مذاکره با آمریکا مثبت بود؛ آیا اتفاقاتی که این روزها در صورت‌بندی جدید تحریم‌ها و شکست برجام شاهد هستیم، رخ نمی‌دادند؟

***

استعفا از وکیل‌الدولگی در دقیقه ۹۰!

محمدعلی وکیلی، از نمایندگان اصلاح‌طلب مجلس، به تازگی طی اظهاراتی که سایت اعتمادآنلاین آنها را منتشر کرد، گفته است:

«جریان‌های سیاسی نباید طوری وانمود کنند که گویی رای مردم بی‌تاثیر است. به‌ رغم همه ایراداتی که به مجلس دهم و دولت‌های یازدهم و دوازدهم وارد بوده، به‌ هر حال قدم‌های رو به‌ جلو در مسیر حقوق ملت برداشته‌ شده است.»[۵]

*این اظهارات وکیلی در حالی است که او دقیقا در همین روزها در مرداد سال گذشته گفته بود سهم دولت روحانی در چرایی وضع موجود کمتر از ۱۰ درصد است! [۶]

و اکنون ما این قضاوت را بر عهده مخاطبان محترم وامی‌گذاریم که آقای وکیلی که خود روزگاری بر بی‌تأثیری رأی مردم بر ۹۰ درصد اوضاع کشور تأکید داشته؛ اکنون چگونه در یک پشتک‌واروی سیاسی منادی تقبیح این مسئله می‌شود؟

البته بدیهیست که نزدیک شدن موسم انتخابات در این تبتّل سیاسی بدون عذرخواهی، بی‌تأثیر نبوده است...

***

۱_ http://www.armanmeli.ir/fa/print/main/۲۶۶۶۰۵

۲_ mshrgh.ir/۹۸۳۴۳۴

۳_ mshrgh.ir/۹۷۹۴۴۰

۴_ https://www.jamaran.ir/fa/tiny/news-۱۲۳۷۲۲۰

۵_ https://etemadonline.com/content/۳۲۸۶۷۴

۶_ www.irna.ir/news/۸۲۹۹۲۵۶۱/

برچسب‌ها