کد خبر 1002899
تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۳
دریای خزر

انتقال آب خزر به سمنان برای ایران از انفجار چرنوبیل شوروی سابق و یا انفجار مخازن مواد شیمیایی شرکت بوپال هند خطرناک‌تر است.

به گزارش مشرق، نامه جنجال‌برانگیز عیسی کلانتری، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست مبنی بر موافقت سازمان متبوعش با اجرای طرح انتقال آب دریای خزر به سمنان که دوشنبه گذشته در رسانه‌ها منتشر شد، واکنش‌های اعتراض‌آمیز بسیاری را به همراه داشته است با این حال، تا این لحظه خبری از پس گرفتن امضای حک شده ذیل این نامه تاریخی به گوش نرسیده است.

نامه‌ای که از سوی رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در دولتی به امضا رسیده که داعیه محیط زیستی بودن را دارد! اما این روزها ضدمحیط زیستی‌ترین تصمیمات را در کارنامه خود به ثبت می‌رساند.

بیشتر بخوانید:


سید احمد نبوی؛ دبیرکل حزب همدلی مردم تحولخواه (همت) که سابقه مدیریت دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات سازمان حفاظت محیط زیست و مشاورت این سازمان را در کارنامه دارد در واکنش به موافقت کلانتری با اجرای طرح انتقال آب خزر به فلات مرکزی می‌گوید: در نامه آقای کلانتری قید شده که موافقت با اجرای طرح انتقال آب بر اساس نظر کمیته ارزیابی که روز 17 مهر برای بررسی طرح انتقال آب خزر به سمنان در سازمان حفاظت محیط زیست تشکیل شد، صورت گرفته است اما در این کمیته اشکالات و پرسش‌های بی‌جواب بسیاری متوجه این طرح شد.

وی افزود: اینکه قطر لوله‌ها چقدر است و اینکه چه جاده کنارگذری برای عبور ماشین‌آلات سنگین راهسازی و لوله‌گذاری لازم است در طرح قید نشده بود؛ طبیعتا هرچه قطر لوله‌ها بیشتر باشد ماشین‌آلات سنگین‌تری مورد استفاده قرار خواهند گرفت و در نتیجه عبور و مرور آنها از جاده‌های کنارگذر بیشتر شده و میزان تخریب جنگل افزایش خواهد یافت؛ به همین دلیل اصلاً اشاره‌ای به قطر لوله‌ها به صراحت نشده بود که سبب شد میزان تاثیر این طرح بر تخریب جنگل‌ها در این کمیته به علامت سؤال تبدیل شود.

وی ادامه می‌دهد: دیگر اینکه چگونگی عبور لوله‌های انتقال آب از جنگل‌ها را قید نکرده بودند؛ به اینکه لوله‌ها در تونل قرار خواهند گرفت یا در ارتفاعی در زیر زمین دفن خواهند شد، اشاره‌ای نکرده بودند، به علاوه تاثیر انتقال آب خزر به سمنان را بر اکوسیستم دریاچه خزر مشخص نکرده‌ بودند؛ این ابهامات طرح در جلسه سبب شد جلسه خروجی مشخصی نداشته باشد؛ اغلب کارشناسان نسبت به وجود این ابهامات معترض شدند و به جز نماینده وزارت نیرو که با طرح موافقت کرد، موافقت دیگری اعلام نشد.

نامه کلانتری، مصداق تخلف و تقلب است

نبوی با اشاره به اینکه لازمه موافقت رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با طرح انتقال آب، نظر موافق کمیته ارزیابی مذکور بوده که حاصل نشده می‌گوید: متاسفانه صبح روز بعد یعنی 18 مهر آقای کلانتری بدون دریافت موافقت کمیته ارزیابی طی نامه‌ای خطاب به آقای اردکانیان در پاسخ نامه مورخ 6 شهریور وی مبنی درخواست بررسی کارشناسی طرح انتقال آب خزر به سمنان، اجرای طرح را بلامانع اعلام کرد! در واقع طبق درخواست وزیر نیرو، این طرح باید در کمیته ارزیابی مورد بررسی قرار می‌گرفت و نظر فنی کمیته اعلام می‌شد اما آقای کلانتری بدون اینکه کمیته مذکور خروجی مشخصی داشته باشد با تنظیم این نامه، طرح را بلامانع  اعلام کرد؛ رویکردی که مصداق "تخلف و تقلب" است و نشان می‌دهد آقای کلانتری حتی در دستگاه تحت نظارت خودش هم خود را ملزم به رعایت قانون نمی‌داند.

طرحی که سالانه 150 میلیون مترمکعب آب برای «صنایع راه‌اندازی‌نشده» در سمنان منتقل می‌کند

مشاور سابق سازمان حفاظت محیط زیست ضمن ابراز نگرانی از پیامدهای اجرای طرح انتقال آب خزر به سمنان می‌گوید: طرح انتقال آب خزر به سمنان بر اساس طرح اولیه بناست سالانه 200 میلیون مترمکعب آب را به دامغان، سمنان، گرمسار و شاهرود منتقل کند اما نکته اینجاست که از این حجم آب تنها 50 میلیون متر معکب آن برای آب شرب مردم این 4 شهر مورد استفاده قرار خواهد گرفت و 150 میلیون متر مکعب دیگر برای صنعت! این در حالی است که کل استان اصفهان با این تراکم صنایع آب‌بر مادر مانند فولادها، ذوب‌آهن و پتروشیمی‌ها، سالانه 150 میلیون مترمکعب آب لازم ندارد؛ چطور به سمنانی که هنوز این صنایع مادر و سنگین به زمین ننشسته‌اند این حجم از آب را میخواهند منتقل کنند؟! انتقال سالانه 150 میلیون مترمکعب آب برای صنایع از عجایب است و بدتر از آن اینکه، این انتقال آب را به نام مردم در دست اجرا قرار داده‌اند.

امروز آب را می‌برند تا فردا قراردادهای سنگین اقتصادی ببندند

دبیرکل حزب همدلی مردم تحولخواه (همت) ادامه می‌دهد: متاسفانه باید بگویم احتمالا در آینده بعد از دوره ریاست جمهوری رئیس‌جمهور سمنانی، بناست قراردادهایی منعقد شود و در پی آن  صنایع بزرگ و سنگینی در استان سمنان مستقر شوند؛ حالا هم برنامه این است که تا ریاست جمهوری تمام نشده این قرار داد را نهایی کنند و تا دو سال دیگر کار اجرایی آغاز شده باشد و آب را ببرند تا بعد با خاطر آسوده بتوانند قراردادهای اقتصادی بزرگ را تنظیم کنند.

نابودی شیلات خزر و بنادر شمالی

وی یادآور می‌شود: دریاچه خزر بر خلاف دریاهای آزاد و اقیانوس‌ها، بسته است و آزاد نیست بنابراین هر اتفاقی که در آن بیفتد به تغییر اکوسیستم منجر می‌شود؛ این حجم از آب برای انتقال باید تا ارتفاع 2300 متری پمپاژ شود که تاثیری مستقیم بر نابودی ماهی‌های خاویاری به جا خواهد گذاشت و شیلات خزر را نابود خواهد کرد؛ از سوی دیگر احتمال انتقال ماهی‌های مهاجم به فلات مرکزی وجود دارد که پیامدهای آن مورد بررسی قرار نگرفته است؛‌ اجرایی شدن این طرح، تاثیر مستقیم روی بنادر ما به جا خواهد گذاشت؛ آن زمان است که اگر روسیه یک سد جدید دیگری روی ولگا ایجاد کند، تبدیل شدن خزر به دریاچه ارومیه دور از ذهن نخواهد بود؛ بنادری که از جنبه‌های اقتصادی، اجتماعی و نظامی برای کشور ارزشمند هستند، خشک شده یا سطح آب به شدت پایین آمده و آنها را از دست خواهیم داد.

نابودی دستکم 100 هکتار از جنگل‌های هیرکانی

مسئول سابق کمیته حفاظت و نظارت سازمان حفاظت محیط زیست می‌گوید: از 180 کیلومتری که بناست آب خزر به سمنان برسد، 140 کیلومتر آن در استان مازندران واقع شده است؛ انتقال آب از 140 کیلومتر از استان مازندران همانگونه که آقای نصیر احمدی، رئیس اداره دریایی مازندران، هم تخمین زده‌اند دستکم 100 هکتار از جنگل‌های هیرکانی را نابود خواهد کرد؛ مگر جنگل‌های هیرکانی چقدر توان دارد که از 100 هکتار دیگر از آن باید چشم بپوشیم؟ مردم مازندران اجازه اینکار را نخواهند داد.

15 میلیارد تومان هزینه برای تخریب محیط زیست

نبوی به هزینه سنگین اجرای طرح انتقال آب خزر به سمنان اشاره کرده و می‌گوید: در سال 98، هزینه اجرای طرح انتقال آب خزر به سمنان، 9 هزار 200 میلیارد تومان برآورد شده است؛ طرحی که بناست در سال 99 اجرایی شده و دستکم 6 سال به طول بینجامد بنابراین هزینه پیش‌بینی شده تا پایان اجرای طرح به سادگی به بیش از 15 هزار میلیارد تومان خواهد رسید؛ تحمیل چنین هزینه هنگفتی به اقتصاد کشور در این شرایط تحریم، چقدر حیاتی است؟! چه کسانی از اجرای این طرح مخرب با این هزینه هنگفت سود می‌برند؟

وی با اشاره به واکنش نمایندگان مجلس به تلاش‌ها برای اجرای این طرح می‌گوید: آقای کلانتری طی سال‌های اخیر، آسیب‌های جدی به محیط زیست وارد کرده اما مجلس تکان نخورده و چیزی نگفته اما این تصمیم آنقدر خطر بزرگی بیخ گوش ایران است که اعتراض نمایندگان هم شنیده شد البته انتظار می‌رود به غیر از نمایندگان استان‌های شمالی، سایر نمایندگان هم نسبت به اجرای این طرح واکنش نشان دهند.

دبیرکل حزب همدلی مردم تحولخواه (همت) با ابراز تاسف از رویکرد ریاست جمهوری در موضوع انتقال آب خزر به سمنان می‌گوید: این قابل قبول نیست که چون رئیس‌جمهور اهل سمنان است به وزیر نیرو و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بگوید باید این طرح را اجرا کنید  و اینکه این مسئولان به خاطر حفظ مقامشان به این خواسته ضدمحیط‌زیستی تن دهند، غیرقابل گذشت است مگر این مقام‌ها چقدر ارزش دارند که حیات یک ملت را به مخاطره می‌اندازید؛ خانم فرشچی، معاون پیشین دریایی سازمان حفاظت محیط زیست را هم آقای کلانتری به همین دلیل برکنار کردند که او در برابر اجرای این طرح مقاومت کرد و زیر بار موافقت با آن نرفت.

کلانتری به دلیل این اقدام ضد محیط زیستی دستگیر شود

نبوی به بیانات رهبر معظم انقلاب در اسفند  سال 93 اشاره کرده و می‌گوید: اسفند ماه 93 بود که رهبر معظم انقلاب فرمودند برای تخریب‌کنندگان محیط زیست "اشد مجازات" در نظر گرفته شود و برای تخریب محیط زیست جرم‌انگاری شود اما این اتفاق تا کنون رخ نداده است این در حالیست  که دادستان کل کشور اگر اراده کند بر اساس این اقدام ناقض محیط زیست می‌تواند آقای کلانتری را دستگیر کند تا دستکم وی امضای خود را پس بگیرد.

امضاکنندگان این «طرح خطرناک‌تر از چرنوبیل» همان ذی‌نفعان صنایع سنگین هستند

وی در پایان هشدار داد: انتقال آب خزر به سمنان برای ایران از انفجار چرنوبیل شوروی سابق و یا انفجار مخازن مواد شیمیایی شرکت بوپال هند خطرناک‌تر است؛ اگر این طرح اجرا شد و به دنبال آن طی یکی دو سال آینده صنایع سنگین آب‌بر در استان سمنان به زمین نشستند بدانید که ذی‌نفعان این صنایع آب‌بر همان کسانی هستند که امروز با اجرای طرح انتقال آب خزر به سمنان موافقت کرده‌اند.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 18
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • IR ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۸
    4 6
    ان شاالله مجلس با قدرت ورود کند
    • ؟؟؟؟ IR ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۹
      2 0
      عصر یخبندان نتوانست جنگل های هیرکانی را از بین برد ؛ اما دولت می تواند...!!!
  • ناشناس IR ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۸
    9 15
    اینکه گفته میشه 200 میلیون متر مکعبی که در یک سال از خزر برداشت بشه باعث خشک شدن خزر میشه احتمالن نادرست باشه چون فقط رود ولگا هر روز حدود 800 میلیون متر مکعب آب وارد خزر میکنه یعنی چهار برابر مقداری که قراره در یک سال و نه یک روز به سمنان برده بشه.
    • IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۸
      8 1
      ضمنن طبق مساحت 380.000 کیلومتر مربعی این دریا و حجم 200 میلیون متر مکعبی سالانه، ارتفاع آب دریا در یکسال بدون محاسبه مقدار آب ورودی از رودخانه ها فقط 0.0005 متر یعنی نیم سانت کم می شود.
    • IR ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۸
      7 9
      مظلوم تر از مردم شمال گیر نیاوردند! نمایندگان استان ها ی شمالی کجان که جلوی این جنایت رو نمی گیرن! پشت این انتقال آب، انتقال ترلیونی پول برای امضا کنندگان خوابیده که به راحتی قید همه چیز رو میزنن و بعد از کسب سود کلان به کشورهای غربی فرار می کنن!
  • IR ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۸
    9 6
    چرا اقایون در مورد احداث راه اهن شمال نهران رگ گردنشونو کلف نکردند؟اونهمه جنگل نابود شد؟اونهمه حیوانهای وحشی در اثر برخورد با قطار میمیرند؟ به نظرم در مورد مشلکهای این طرح بزرگنمایی میشه برخیها دریا رو ارث پدری میدونند نمیخواهند کویر مرکزی ایران هم اباد بشه چرا ایران از این دریا انفاده نکنه؟
  • شمالی IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۸
    7 5
    خوب چرا از جنوب از خلیج همیشه فارس اب نمی کشید ببرید ، الان کل استانهای شمالی شاید ده برابر سمنان جمعیت دارن و جوونای بیکار چرا همونجا این صنایع رو بکار نمی گیرید
  • IR ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۸
    3 2
    این لوله هارا در شمال و دشتهای مرکزی در هر نقطه از کشور مسیر هایی انتقال بدهند که امکان پمپاژ روان آبهای بارانهای سیل خیز را نیز بصورت معکوس به دریا انتقال بدهد
  • IR ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۸
    5 1
    طرف رئیس محیط زیست ترسیده سمت و میزکاریش رو ازش بگیرن موافقت کرده...همه چی رو فدای پست و مقام و میز میکنن حتی محیط زیست رو باید فورا استعفا بده
  • ببم جان IR ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۸
    8 6
    بابا دریاچه به این بزرگی صدها منبع ورودی داره بعدشم برداشت ازش قابل کنترله این یه آرزوی قدیمیه که با خزر فلات میانه رو آباد کرد مملکت زیر و رو میشه چرا مخالفید
  • IR ۱۳:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۸
    9 7
    به نظر میرسد که دم زدن ازتخریب ومحیط زیست نوعی هیاهوی بدون اثبات ودرحد حرف باشد طرح انتقال اب دریای خزر منفعتش هزار برابر ضررش می باشد ۱مردم ودشتهای خشکیده ازبی ابی نجات می یابند ۲ کمک به رطوبت هوا می نماید۳ باعث تقویت ابهای زیر زمینی می شود وبارندگی را افزایش میدهد باعث ایجاد هزاران شغل می شود ومیزان جوشش اب ازبستر دریا و اورد اب به دریای خزر انچنان زیاد است وهمچنین عمق بسیار زیاد(۱۰۰۰متر) که اگربهفرض بتوان ۲متر از ۱۰۰۰متر راازهمه مساحت برداشت وبه سطح همه ایران جاری کرد تازه هنوز۹۹۸متر ازعمق باقی میماند شایدبه جرات بتوان گفت نوعی تغییر اقلیم مثبت جریان پیدا می کند.
  • IR ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۸
    2 5
    متاسفانه طبق نظر کارشناس ها و با توجه به گرمایش زمین، آب دریا با سرعت بالایی در حال تبخیر است و احتمال عاقبت دریاچه آرال و ارومیه را دارد.
  • IR ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۸
    0 2
    فقط یه راه حل داره. جلوگیری از واردات برنج را منوط به اجرای این پروژه بکنند.
  • IR ۱۸:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۸
    0 1
    اتفاقا اینکار به نفع روسها هم هست. چند سال قبل که مشکل داشتند برای مهار آبهای منتهی به خزر، دریا در برخی نقاط تا 100 متر پیشروی کرد.
  • IR ۱۹:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۸
    0 2
    من میگم زمستون امسال، گاز را به شمال کم کنیم، لازم هم نیست کاملا ببندیم. خود نمایندگان شمال، با بیل و کلنگ لوله انتقال را میدند.
  • ایران IR ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۹
    2 2
    امکان ندارد هرکاری دلتان خواست بکنید و مردم شمال بنشینند و نابودیشان را نظاره گر شوند از تاریخ عبرت بگیرید و جنگ فرقه ای درست نکنید آقای روحانی , الی برکت الله
  • بهرام IR ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۹
    2 2
    عصر یخبندان نتوانست جنگل های هیرکانی را از بین برد ؛ اما دولت می تواند...!!!
  • ناشناس IR ۲۳:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۹
    2 1
    خب اینجوری ک خزرهم ب ارومیه دوچارمیشه ک همین الانشم سمت بندرترکمن میری میبینی ک اب اون قسمت چقدرعقب نشینی کرده. بندرگزهم تقریباهمینطورشده چ کاریه خب

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس