به گزارش مشرق، پس از شیوع ویروس کرونا در کشور، قیمت گوشت به ویژه گوسفندی افزایش یافت؛ 30 هزار تومان در هر کیلوگرم و آن هم در یک روز. تنها دلیل این افزایش قیمت هم سودجویی و عدم نظارت بود و هیچ عقل سلیمی نمیتواند باور کند که در یک روز اتفاق عجیب و غریبی افتاده باشد و قیمت یک محصول اساسی را اینقدر بالا ببرد، به ویژه آنکه بیش از 90 درصد تولید این محصول در داخل کشور انجام میشود. آن 10 درصد باقی مانده هم پیشتر وارد شده و به گفته مسئولان انبارها مملو از اینگونه محصولات است.
اما گزارش میدانی امروز نشان میدهد که قیمت گوشت گوسفندی در هر کیلو 20 هزار تومان از اوج قیمت خود عقبنشینی کرده و هر کیلوگرم به قیمت 110 هزار تومان در فروشگاههای سطح شهر به فروش میرود.
گرچه این قیمت هنوز بسیار گران است و باید از آنجایی که بدون دلیل بالا رفته، باید با نظارت مسئولان به قیمت واقعی خودش برگردد.
بیشتر بخوانید:
در این میان قیمت گوشت گوساله نسبت به قیمت قبل از ورود کرونا به ایران 10 هزار تومان افزایش خود را در هر کیلو حفظ کرده است. هر کیلوگرم ران و دست گوشت گوساله 79 هزار و 500 تومان و گوشت مخلوط گوساله 74 هزار و 500 تومان عرضه میشود. قیمت گوشت چرخ کرده گوساله هم 59 هزار و 500 تومان است. برخی فروشگاهها هم گوشت منجمد را به قیمت کیلویی 46 هزار تومان به فروش میرسانند.
قیمت آلایش گوسفند هم به شدت پایین آمده است. تصور مردم بر این است که احتمال آلودگی اینها به ویروس کرونا بیشتر است و به این دلیل خریداری نمیکنند. هر کیلوگرم جگر گوسفندی به 45 هزار تومان رسیده که پیش از این کیلویی 90 هزار تومان و بالاتر بود. اگرچه مسئولین دامپزشکی میگویند ویروس کرونا دامها را مبتلا نمیکند، اما نگرانی مردم از گوشت و آلایشهای بستهبندی نشده بیشتر است.
مسئولان وزارت صمت هم اعلام کردهاند که در چند روز گذشته استقبال مردم از محصولات و مواد غذایی بستهبندی شده بیشتر شده است.
* قیمت مرغ سر جای قبلی برگشت
پس از ورود ویروس کرونا قیمت مرغ نیز از قافله گرانی گوشت عقب نمانده بود و قیمت آن نیز در هر کیلو 1000 تومان افزایش یافت. اما گزارش میدانی حاکی است که قیمت این محصول در هر کیلو به 11 هزار و 900 تومان برگشته که این همان قیمت قبل از ورود ویروس کرونا در کشور است.
ایران حدود 2 میلیون و 500 هزار تن گوشت مرغ تولید میکند که نه تنها نیاز داخل را تأمین میکند، بلکه صادرات هم دارد. نیاز کل کشور در حدود 2 میلیون تن است و افزایش قیمت مرغ هیچ دلیل منطقی ندارد. قیمت سایر قسمتهای مرغ نیز اینطور است، هر کیلوگرم ران مرغ 11 هزار و 900، ران مرغ بدون کمر 12 هزار و 500،سینه مرغ با استخوان 14 هزار و 500، سینه کبابی 20 هزار، فیله مرغ 26 هزار، کمر مرغ 16 هزار و500، کتف و بال 13 هزار و 500، گردن مرغ 4 هزار و 500، ساق مرغ 22 هزار، دل مرغ 7 هزار و 500، پای مرغ 3 هزار و 500، سنگدان مرغ 6 هزار و 500 و جگر مرغ 3 هزار تومان به فروش میرود.
* پشتیبانی امور دام گوشت قرمز و مرغ عرضه میکند
نکته قابل توجه در روزهای گذشته آن است که شرکت پشتیبانی امور دام هم اقدام به عرضه گوشت قرمز و مرغ برای متعادل کردن بازار و به نوعی برگرداندن قیمتهای افزایش یافته کرده است. مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام گفته است قیمت گوشت قرمز منجمد برای مصرفکننده در فروشگاههای زنجیرهای در محدوده 50 هزار تومان خواهد بود.
البته حسن عباسی معروفان که حدود چند ماهی است به سمت مدیرعامل پشتیبانی امور دام منصوب شده، افزایش قیمت گوشت قرمز را به دلیل بارندگی عنوان کرده و گفته است: اکنون قیمت عادی شده و قیمت گوشت تازه گوسفندی در بازار در محدود 90 تا 100 هزار تومان در هر کیلوگرم به فروش میرود.
وی این را هم گفته است قیمتهایی که در محدوده 140 هزار تومانی اعلام شده بود عمومی نبوده و این قیمتها مربوط به محدوده خاصی بوده است.
صحبتهای این مسئول در حالی مطرح میشود که قیمت گوشت گوسفندی هنوز در منطقه 19 تهران که جنوبیترین نقطه شهر است کیلویی 110 هزار تومان عرضه میشود و هنوز به قیمت قبل از ورود کرونا برنگشته است. اگر آنطور که این مسئول میگوید بارش باران بتواند قیمت گوشت را تا این اندازه بالا ببرد، پس بارش برف و تگرگ باید قیمتها را نجومی کند.
البته عباسی معروفان به کافی بودن ذخایر استراتژیک گوشت و مرغ اشاره کرده و گفته است هر چقدر بازار کشش داشته باشد به همان میزان میتوان اقدام به عرضه محصول کرد.
وی حتی نوید داده که برای شب عید و ماه مبارک رمضان هم تدارک لازم دیده شده و گوشت منجمد در قالب دو بسته 10 هزار تنی مصوب شده است که اگر نیاز باشد محدودیتی برای عرضه بیشتر هم وجود ندارد.
* گوشت 45 هزار تومانی در فروشگاههای زنجیرهای
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام همچنین گفته است گوشت قرمز وارداتی منجمد برای ذخایر استراتژیک اکنون در بازار حدود 40 هزار تومان در هر کیلو از سوی تعاونی مصرف برای کارکنان دولت، کارگران و گروههای هدف در قالب طرح معیشتی عرضه میشود.
وی تأکید کرده است که عرضه گوشت قرمز منجمد به فروشگاههای زنجیرهای کیلویی 45 هزار تومان است و آنها این محصول را در محدوده 50 هزار تومان برای مصرفکنندگان عرضه میکنند.
افزایش قیمت انواع محصولات پروتئینی در چند روز گذشته هیچ دلیلی جز سودجویی از سوی برخی و عدم نظارت و کنترل از سوی مسئولان ندارد. تولید این محصولات در داخل کشور است. سالانه کشور 850 هزار تن گوشت قرمز تولید میکند و تنها نیاز به واردات 150 هزار تن دارد که آنگونه که مسئولان میگویند، بیشتر از این نیاز قبلاً وارد شده و در انبارها ذخیره است.
در مورد مرغ نیز ایران 2.5 میلیون تن تولید دارد که جایگاه ویژهای را در جهان به خود اختصاص داده است. نیاز کشور تنها 2 میلیون تن است و 500 هزار تن مازاد تولید داریم که صادر میشود.
مردم انتظار دارند در شرایطی که فشار و نگرانیهای ویروس کرونا بیشتر شده، برخی افراد فرصتطلب اینگونه به طبل گرانی نکوبند و البته با خاطیان هم برخورد درخور شود. اگر این نظارتها و اجرای قانون به درستی اجرا شود، کسی به خود جرأت نخواهد داد که با اقدامات نامعقول احتکار و گرانفروشی درد و رنج مردم را اضافه کند.