سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** آخوندی: مخالفان برجام،توانایی حل مسئله کرونا را ندارند
«عباس آخوندی» وزیر مستعفی راه و شهرسازی در دولت روحانی که در دوره وزارت خود، در ناکارآمدی رکورد زد در یادداشتی در روزنامه تعادل-متعلق به الیاس حضرتی(نماینده اصلاح طلب مجلس)- با عنوان «جهان پساکرونا» نوشت:«کشورمان مدّتهاست که با پدیدههای متعددی از عاملهای ناکارآمدی و ناکارایی در نظام اجتماعی و حکمرانی دست و پنجه نرم میکند. باید دید، آیا رویارویی با این پدیدهی مهلک جدید(شیوع ویروس کرونا)، مایهی یک عزم ملّی برای گذاشتن یک نقطهی پایان به روند موجود و یک چرخش بنیادین در نظام حکمروایی میشود؟...آیا هنوز عدهای فکر میکنند با کاهش ازادیها و با ایجاد محدودیتهای مبادله در سطح جهانی و با هزینهکرد ازجیب ملّت و از محل درآمدهای نفت میتوانند برای جبران تمام فرایندهای ناکارآمد در برابر این پدیدهی کشنده مقاومت کنند؟ و یا آنکه باید به فکر اصلاح ساختاری، نهادی و فرایندی باشند؟».
آخوندی در ادامه نوشت:« ویروس کرونا در یک نقطه از جهان جهش کرد و به سرعت تمام جهان را فرا گرفت. این پدیده یکبار دیگر پیوستگی جهان و جهانیبودن امور را نشان داد. ما که از حیثِ اخلاقی همواره شعار "بنی آدم اعضای یک پیکرند" را سر میدادیم ولی، در عمل تن میزدیم، این بار نیز از درک پذیرش آن در جهان واقع عاجز ماندیم وهمچنان بر طبل تجزیهی جهانی کوبیدیم. واقعیّت آن است که شرط لازم و کافی برای پیروزی در این نبرد پذیرش پدیدهی "جهانیشدن" است...کشوری که قواعد تجارت و مبادلههای مالی بینالمللی؛ از جمله کنوانسیونهای FATF را نپذیرفتهاست، چگونه میخواهد از این رفع محدودیّت بهرهببرد؟».
وزیر مستعفی راه و شهرسازی در ادامه نوشت:«آیا اینک آنان که تجارت وتبادل مالی بینالمللی ایران را که خود با هزاران مشکل روبهرو بود با متوقّفساختن پیوستن به FATF به محاق بردند و از روز آغاز با برجام به منظور بالا کشیدنِ خود جنگیدند؟...و شورای نگهبانی که فراتر از قانون اساسی عمل کرد و با رد صلاحیّتهای گسترده و کنترل فرایندهای انتخابات بخش عظیمی از ملّت را از شرکت در انتخابات دلسرد و محروم ساخت و سردترین انتخابات تاریخ جمهوری اسلامی را موجب شد...و آنانی که رسانه را ابزار اهداف گروهی خود کرده و نه از راه رقابت بلکه از راه کوبیدن یک تفکر میخواهند خود را بر دیگران تحمیل کنند، یارای حل مسالهی ویروس کرونا را دارند؟».
صاحبنظران و کارشناسان، جهانی شدن را بازتولید «وابستگی به قدرت های استعماری» در قالبی شیک و رنگ آمیزی شده(بزک شده) معرفی می کنند. رهبر معظم انقلاب- ۲۷ اردیبهشت ۸۸- فرمودند:«جهانی شدن، اسم خیلی قشنگی است و هر کشوری فکر می کند بازارهای جهانی به رویش باز می شود. اما جهانی شدن به معنای تبدیل شدن به یک پیچ و مهره ای در ماشین سرمایه داری غرب، نباید مورد قبول هیچ ملت مستقلی باشد...جهانی سازی ای که شبکه سرمایه داری جهانی، مطرح و دنبال می کند، یعنی یک مجموعه از قدرت های جهانی؛ عمدتا همان کسانی که استعمارگران دیروز دنیا بودند؛ چند کشوری که درصدند فرهنگ و اقتصاد و عادات و آداب خودشان را به همه دنیا گسترش دهند؛ یک شرکت سهامی درست کنند که ۹۵ درصد سهمش در واقع مال آنهاست».
در حقیقت مسئله برای نظام استکبار و استثمار جهانی، هیچ چیز نیست جز اینکه بتوانند از مراکز قدرت خودشان، کاملا انحصارطلبانه و تمامیت خواهانه، کنترل همه مراکز اساسی منافع جهان را در اختیار داشته باشند. دنیا را به عنوان دهکده جهانی معرفی می کنند تا خودشان کدخدایی این دهکده را در اختیار بگیرند.
اما شیوع ویروس کرونا، رسوایی بزرگی برای نظام سلطه و کشورهای به ظاهر پیشرفته به بار آورد. در روزهای گذشته، روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن در گزارشی بااشاره به عملکرد ضعیف کشورهای اصطلاحا «جهان اول» در مهار کرونا نوشت: «کرونا خرافاتی را که نظام بهداشتی کشورهای اروپایی و آمریکایی را پوشانده بود، کنار زد».
اکنون آمریکا، انگلیس، فرانسه و برخی دیگر از کشورهای اروپایی، با بحران جدی در مقابله با ویروس کرونا مواجه هستند. در حال حاضر دولت آمریکا از تأمین امکانات درمانی برای مقابله با کرونا در کشور خود عاجز است و به راهزنی و غارت محموله های بهداشتی دیگر کشورها اقدام کرده است.
در سوی مقابل، در شرایطی که در کشورهای غربی مردم در حال غارت فروشگاه ها هستند، همزمان با مجاهدت شبانه روزی جامعه پزشکی و پرستاری و اقدامات تحسین برانگیز سپاه، ارتش، وزارت بهداشت، وزارت دفاع و دیگر ارگان ها، جوانان بسیجی، طلاب جوان و انقلابی، مسجدی ها، هئیتی ها، تشکل های مردم نهاد و گروه های مختلف مردم به میدان آمده و با راه اندازی کارگاه های تولید ماسک و لباس ایزوله و ضدعفونی کردن معابر شهری و تهیه اقلام ضروری برای خانواده های کم بضاعت و...دیگر اقدامات، ظرفیت های عظیم داخلی و روحیه انقلابی و عمل به وظیفه اسلامی را به نمایش گذاشتند.
در این میان، اشخاصی همچون آخوندی، که در دوره وزارت خود به ناکارآمدی مشهور بود و به «کارنکردن برای مردم افتخار می کرد»!، کناری نشسته و چشمان خود بر این واقعیت های بدیهی بسته و همچنان در رویای مذاکره و گرفتن عکس یادگاری با ترامپ است.
کرونا علاوه بر به بارآوردن رسوایی برای نظام سلطه، بزک کنندگان برجام و FATF را نیز در داخل رسوا کرد. برای همین است که آخوندی با عصبانیت مدعی است که مخالفان برجام توانایی حل مسئله کرونا را ندارند.
** غرویان: کسانیکه ضریح را لیس زدند فرقه «لیسیه» بودند
روزنامه آرمان در مطلبی با عنوان «کرونا،خرافات فرقه "لیسیه" را پس زد» نوشت:«محسن غرویان گفت:" کرونا موجب ایجاد تغییرات جدی در خوانش جهانیان از دین خواهد شد. تاثیر کرونا بر دین موضوع بسیار قابل توجه و جدی است و به نظر من ضرورت دارد که محققان به بررسی تاثیر شیوع این ویروس و شرایط کنونی بر کلام و فلسفه اسلام، مسیحیت و به طور کلی دینداری دارد...باید دید مسائل اعتقادی مثل مبدا، معاد، امامت، ولایت، مهدویت و... بعد از این دوران چه تغییراتی خواهد داشت. همچنین باید تاثیر کرونا در قرائتهای مختلف دینی را بررسی کرد».
غرویان در ادامه گفت:«مثلا الان میبینیم عدهای که من نام آنها را فرقه لیسیه میگذارم، پیدا شده و میگویند ضریح را لیس بزنیم کرونا نمیگیریم! اینها بحثهای دینی است. آیا واقعا ضریح شفا میدهد؟ اینها مباحثی است که بحران کرونا به دنبال دارد و اتفاقا جالب است که از ابعاد مختلف به آن پرداخته شود...به نظر من کرونا موجب میشود که ما قرائتها و دیدگاههای خود را از دین و عناصر اصلی آن مثل خدا، معاد، امامت و ولایت و...تغییر دهیم».
محسن غرویان از فعالین تندروی اصلاحات است. وی چندی پیش خواهان سیاسیزدایی از تریبونهای مجالس محرم شده بود. حالا این فعال اصلاح طلب، اقدامات تأمل برانگیز شیعه انگلیسی را با تعبیر من درآوردی «فرقه لیسیه» بزک کرده است.
شیعه انگلیسی در هفته های گذشته با انتشار فیلم «لیسیدن ضریح»، خوراک رسانه های ضدایرانی لندن نشین برای حمله به اسلام را فراهم کردند. اقدامی که با واکنش منفی و مخالفت جدی مراجع تقلید، علما و مردم متدین قم مواجه شد.
این فرقه در ادامه و پس از اعلام بسته شدن موقت دربهای حرم امام رضا(ع) و حرم حضرت معصومه(س)، با تجمع مقابل ورودی حرم حضرت معصومه(س)، اقدام به هتک حرمت کرده و در اقدامی شنیع، دربهای حرم مطهر را شکستند. شیعه انگلیسی اقدام مشابهی را نیز در مشهد و در ورودی حرم مطهر امام رضا(ع) انجام داد.
تبلیغ جدایی دین از سیاست، سکوت در مقابل جنایات استکبار و نظام سلطه، بی تفاوتی نسبت به جنایات گروهک های تکفیری تروریستی از جمله داعش در منطقه، حمله به نمادهای اهل تسنن، تلاش برای مرجع تراشی با بسترسازی بیگانگان، مخالفت صریح و آشکار با انقلاب اسلامی، مخالفت با آزادی قدس، بدعت گذاری در دین و...از جمله کارویژه های اصلی این فرقه است. غرویان در مطلب مذکور علاوه بر تطهیر «شیعه انگلیسی» با تابلوی «فرقه لیسیه»!، به اعتقادات مردم در توسل به ائمه اطهار نیز توهین کرده است.
غرویان در مطلب مذکور علاوه بر تطهیر شیعه انگلیسی، به اعتقادات تشیع در توسل به ائمه معصومین(ع) نیز توهین کرده است.
در روزهای گذشته، روزنامه اصلاح طلب ابتکار مدعی شده بود که کشور بی دینی همچون چین، در موضوع کرونا از ایران پیشی گرفته است. این روزنامه اصلاح طلب همچنین باورهای دینی و مذهبی مردم در توسل به ائمه اطهار را نیز مورد هجمه قرار داده بود.
** تلاش اصلاح طلبان برای سرپوش گذاشتن بر کارنامه ضعیف دولت
روزنامه شرق در یادداشتی با عنوان «جامه مندرس سیاست» به قلم «احمد غلامی»-سردبیر- نوشت:« دولت دوازدهم تجربههای تلخی را پشت سر میگذارد؛ تجربههایی که دولتهای پیشین با آن روبهرو نبودهاند. تقدیر چنین حکم کرده که خطاهای انباشتهشده پیشینیان هم گریبان دولت روحانی را بگیرد. وقایع و حوادث، از دی ۹۶ تاکنون، چنان زنجیروار حادث شده که مجال نگاه به گذشته و جبران خطاها را نمیدهد. اگر رؤسای جمهور پیشین در مواجهه با نهادهای رسمی و جریانهای سیاسی و قدرتهای موازی دچار تلاطمهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی میشدند، اینبار حتی نهادهای رسمی به کمک دولت روحانی آمدند تا آن را از وضعیتهای توفانی و بحرانی همچون سیل، زلزله، اعتراضات دی ۹۶ و آبان ۹۸ رها کنند؛ اینک که دیگر شرایط اظهرمنالشمس است».
هر چه به انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ نزدیک می شویم، تحرکات انتخاباتی اصلاح طلبان پررنگ تر می شود.
این طیف دو پروژه را به صورت همزمان در پیش گرفته است. پروژه اول این است که دولت روحانی، هم وارث خرابی های گسترده بوده و هم بدشانس ترین دولت پس از انقلاب است و با بحران های متعددی روبرو بوده است.
پروژه دوم نیز این است که اصلاحات تنها حامی روحانی در انتخابات های ۹۲ و ۹۶ بوده و هر دو بار در پشت در پاستور ماند و نتوانست به دولت راه یابد.
چندی پیش روزنامه اصلاح طلب آرمان با انتقاد از این رفتار نوشته بود:«میگویند رئیسجمهور روحانی بدشانس است. ترامپ، سیل، زلزله و ملخ همه از نشانههای بدشانسی حسن روحانی است! اما آیا واقعاً میشود سرنوشت یک کشور را به شانس گره زد؟ نه؛ اداره کشور هیچ ارتباطی با شانس ندارد. امور تنها با تدبیر و عقلانیت اداره میشود و بهسمت پیشرفت حرکت میکند…شانس هیچ جایی در ایفای وظیفه دولتمردان ندارد. نهتنها روحانی بلکه هر رئیسجمهور دیگری هم دچار این حوادث میشد، نمیشد او را بدشانس نامید. لطفاً بیتدبیری را بدشانسی ننامیم».
پیش از این، «غلامحسین کرباسچی» از فعالین اصلاح طلب گفته بود:«بحران مدیریت مدیران ناکارآمد در دولت اول آقای روحانی در دولت دوم نیز نمایان شد و مشکلات امروز را به وجود آورد».
از سوی دیگر، اکثریت مطلق دولت در اختیار اصلاح طلبان است و این طیف نمی تواند از شراکت خود با دولت در ایجاد وضع موجود شانه خالی کند.