سعید تشکری

سعید تشکری در «موقف» با اینکه سراغ یک قصه تاریخی رفته اما سعی کرده به شیوه‌ای قصه‌اش را روایت کند که مخاطب امروزی با آن ارتباط بگیرد.

به گزارش مشرق،‌ دعبل خزاعی از جمله چهره‌های منحصربه‌فرد تاریخ تشیع است؛ شاعری دلداده اهل‌بیت(ع) که علاوه بر سرودن برخی از بهترین اشعار سروده شده در مدح و وصف خاندان رسول خدا(ص)، ویژگی‌های شخصیتی‌ای داشت که چهره او را در میان همه شاعران تاریخ تشیع متمایز می‌کند. شاعری که سال‌ها برای آنکه لحظه‌ای از خودش و شعرش غافل نشود، دار بر دوش زندگی می‌کرد. یک عارف کامل و البته یک عاشق؛ عاشق اهل‌بیت(ع). اساسا همین عشق بود که باعث شد شعرهایش برای اهل‌بیت رسول خدا در تاریخ ماندگار شود. 

«موقف» سعید تشکری روایتی داستانی از فراز و فرودهای زندگی دعبل است؛ روایتی از اینکه چگونه دعبل که جوانی سرخوش از قبیله‌ای سرشناس بود، تصمیم گرفت با کنار گذاشتن آسایش‌ زندگی خود، نهایت تلاشش را برای تبدیل شدن به شاعری بلندآوازه انجام دهد. تلاشی که در نهایت به موفقیت دعبل منجر شد تا این جوانک خام و سرخوش تبدیل به یکی از پرآوازه‌ترین شاعران عرب شود.

اوج ارادت دعبل شاعر به اهل‌بیت را باید در قصیده معروف «مدارس آیات» دید؛ قصیده‌ای که چه در دوره خود و چه پس از آنها همواره نقل مجلس و محافل ادبی و مذهبی بوده و هست. اما هر چه شعر دعبل در میان دوستداران اهل‌بیت(ع) شناخته شده، شخصیت او برای آنها ناشناخته باقی مانده است. «موقف» تلاشی ارزشمند برای معرفی شخصیت مغفول مانده اما بشدت مهم و موثر دعبل در طول تاریخ شیعه است. 

کتاب با شرح دلدادگی «دعبل» به «عالیه» و چگونگی رسیدن او به تصمیم مهاجرت به کوفه و تلاش برای قدم زدن در مسیر جدی شعر و شاعری آغاز می‌شود و در ادامه به شرح ورود دعبل به مکتب استادی سرشناس و همچنین چگونگی رسیدن او به قله مهارت‌های شاعری می‌پردازد؛ مسیری پرفرازونشیب‌ که در نهایت به دیدار دعبل با حضرت شمس‌الشموس، امام رضا(ع) می‌انجامد و چه روایت شیرینی است روایت دیدار عاشقی که به وصال یار می‌رسد.

سعید تشکری در «موقف» با اینکه سراغ یک قصه تاریخی رفته اما سعی کرده به شیوه‌ای قصه‌اش را روایت کند که مخاطب امروزی با آن ارتباط بگیرد. تقریبا می‌توان روایت کتاب را یک فیلمنامه جدی دانست، اثری بشدت تصویری که به نظر می‌رسد سابقه و نگاه تصویری نویسنده باعث شده تا متن «موقف» از پتانسیل بالایی برای تبدیل به یک اثر تصویری برخوردار باشد؛ نکته‌ای مثبت که شانس تبدیل این اثر به یک محصول نمایشی را بالا می‌برد و اگر روزی فیلمساز یا انیمیشن‌سازی به دنبال روایت داستان دعبل در قالب یک اثر نمایشی باشد، بهترین منبع برای او همین کتاب «موقف» باشد.

«موقف» یک نمونه خلاقانه و جدید از اثری داستانی در ادبیات دینی کشورمان است؛ اثری که باید سرمشق تولید صدها اثر داستانی دیگر در ارتباط با شخصیت‌های کمتر شناخته‌شده تاریخ تشیع باشد؛ تا نه فقط یک دعبل خزاعی بلکه بسیاری دیگر از چهره‌های بزرگ تاریخ اسلام که با وجود اهمیت بالای خود همچنان در میان ما غریب هستد نیز فرصتی برای معرفی شدن پیدا کنند.

این داستان را انتشارات آستان قدس رضوی (به‌نشر) منتشر کرده است.

*وطن امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس