به گزارش مشرق، دکتر محسن عباسی، مدرس مدیریت مالی در دانشگاه علامه طباطبایی درباره آینده بورس در کانال تلگرامی نوشت:
▫️ شاید کمتر فرد بورسی فکر میکرد روزی رییسجمهور کشور در خصوص آمار مشارکتکنندگان در عرضه_اولیه صحبتی بکند و با افتخار آن را اعلام کند. شاید کمتر کسی فکر میکرد رییس بانک مرکزی، نقدینگی را به سمت بورس هدایت کند.
▫️شاید کمتر کسی فکر میکرد مردم سکه و طلا و ارز بفروشند و سرمایهی خود را وارد بورس کنند. اما این اتفاق افتاده و بورس مورد توجه و اقبال عمومی قرار گرفته است.
▫️اما به راستی آینده بورس چه خواهد شد؟ اینکه همه ما به دنبال اهداف عددی شاخص هستیم، ما را از اصلِ موضوع توسعهی افقی بازار_سرمایه بازمیدارد.
▫️اکنون دیگر عدد_شاخص بورس مهم نیست. مهم توسعهی بورس و تبدیل شدن آن به یک موضوع_عمومی به جای یک موضوع_تخصصی است. آرام آرام افراد دیگر همه بورس را میفهمند. افرادی که دنبال خرید بورس بودند کاهش یافته و دیگر مردم دنبال خرید سهم هستند.
▫️بازار سرمایه پوستاندازی کرده است و تا سالها همچنان مورد توجه خواهد بود. عدد شاخص را فراموش کنیم و خود را آمادهی بزرگتر شدن بازار کنیم. زیرساختهای آموزشی را توسعه دهیم. فرآیند الکترونیکی شدن و سرعت ورود افراد به بورس را بیشتر کنیم. هستهی_معاملات را ارتقا دهیم.
▫️حالا که مردم آمدهاند، ورود شرکتها را هم راحتتر کنیم. حالا دیگر باید آرزوی هر کارآفرین این باشد، که روزی شرکت خود را وارد بورس کند. بورس را تبدیل به رویای جوانان و کارآفرینان کنیم.
▫️منتظر ریزش_بورس نباشید. ریزش شدید بازار شاید دیگر به این زودی اتفاق نیفتد. بازار همیشه دورهی رونق و رکود دارد و این جزو ذات این بازار و لازمهی رشد آن است. اینکه یک سری سهمهای کوچک حبابی باشند، چیز جدیدی نیست. در بازار چند سال پیش و حتی سالهای قبلتر هم این موضوع وجود داشته است. در هر دورهای از بورس، شما می توانید تعدادی سهام حبابی پیدا کنید!
▫️در حال حاضر بورس از یک بازار کوچک به یک بازار تاثیرگذار در کشور تبدیل شده است. تورم را کنترل میکند. بازارهای_موازی دیگر را تعدیل کرده است. مردم را از تب و تاب چک کردن قیمتِ دلار و سکه و حضور در سبزه میدان منصرف کرده است.
▫️اما آیا این پایان راه است؟ به نظر من بورس معادلات سیاسی را هم تغییر خواهد داد. باید منتظر وعدههای بورسی نامزدهای انتخاباتی در سال آینده باشیم. رضایت عمومی از بورس در سطح بالایی وجود خواهد داشت، که باعث تغییر معادلات_سیاسی داخلی در کشور خواهد شد و حتی میتواند در روابط ما با دنیا نیز تاثیرگذار باشد.
▫️دولتمردان بعدی، شعار بورس و ثروتمند شدن ایرانیها را سرلوحهی برنامههای انتخاباتی خود قرار خواهند داد. یارانه_نقدی که یک ابزار سیاسی بود، کارکرد خود را کاملا از دست خواهد داد. حالا که فروش نفت کاهش پیدا کرده و بورس به کمک دولت آمده است و دولت همهی بازارهای دیگر را به نفع بورس با سختگیری روبرو کرده است. به نظر شما آیا این جرقه فکری در تیم اقتصادی دولت زده نشده است که اگر اوضاع سیاسی و روابط ما با دنیا بهتر شود بورس ما چه خواهد شد؟
▫️به جای تمرکز بر فروش_نفت، سرمایه گذاران را در فضای اعتماد به کشور بیاوریم. بورس را رونق ببخشیم. کار آفرینی را تقویت کنیم. سهام شرکت ها را در بورسهای بینالمللی پذیرش کنیم و ما هم واگن بورس تهران را به قطار بینالمللی بورسهای دنیا وصل کنیم تا کل اقتصاد مملکت را با رشد همراه کند.
▫️بورس فقط عدد_شاخص نیست که هر روز نظارهگر کاهش و یا افزایش آن باشیم. به زودی بورس تبدیل به یک پایگاه قدرتمند سیاسی خواهد شد که معادلات سیاسی-اقتصادی را در سطح داخلی و بینالمللی تغییرخواهد داد. به تدریج شاهد صحبتهای بیشتری از بورس در مقامات بالاتر مدیریتی و حکومتی کشور خواهیم بود.