به گزارش مشرق، محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه امروز در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی، گزارشی مکتوب از چالشها و برنامههای دولت به نمایندگان مجلس ارائه کرد.
وی اعلام آمادگی کرد تا هفتهای یک روز با کارشناسان سازمان برنامه در جلسهای غیر رسمی به مجلس آمده و اطلاعات مورد نیاز را به نمایندگان ارائه دهند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: ابتدا شاخصهای اقتصادی ۱۰ ساله کشور، دوم وضعیت اقتصاد ایران و عملکرد بودجه ۹۸ و آخرین وضعیت بودجه ۹۹ را گزارش خواهم داد.
بیشتر بخوانید:
نوبخت اظهار داشت: برنامههایی برای مقابله با تحریم، اصلاح ساختار بودجه، اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی، جهش تولید داریم، علاوه بر این برنامهای ویژه برای تولید و اشتغال گسترده و ویژه طراحی کردیم،
وی افزود: برای هریک از استانها برنامه اشتغال ویژه داریم که ۲۵ درصد منابع آن اختصاص یافته، برنامهای ویژه نیز برای مناطق روستایی و عشایری داریم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه برنامهای برای کاهش فقر مطلق و همچنین آمایش منطقهای و ملی داریم، گفت: رونمایی از سند آمایش منطقهای و ملی به مجلس یازدهم ارائه خواهد شد؛ این موضوع مورد مطالبه رهبری انقلاب بود.
نوبخت اظهار داشت: برنامههایی برای مقابله با تحریم، اصلاح ساختار بودجه، اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی، جهش تولید داریم، علاوه بر این برنامهای ویژه برای تولید و اشتغال گسترده و ویژه طراحی کردیم،
وی افزود: برای هریک از استانها برنامه اشتغال ویژه داریم که ۲۵ درصد منابع آن اختصاص یافته، برنامهای ویژه نیز برای مناطق روستایی و عشایری داریم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه برنامهای برای کاهش فقر مطلق و همچنین آمایش منطقهای و ملی داریم، گفت: رونمایی از سند آمایش منطقهای و ملی به مجلس یازدهم ارائه خواهد شد؛ این موضوع مورد مطالبه رهبری انقلاب بود.
نوبخت با بیان اینکه وضعیت تولید ناخالص ملی در سال ۹۸ نسبت به سال ۸۸ تقلیل یافته است،افزود: نرخ رشد اقتصادی با احتساب نفت ۱۰.۱منفی بوده که به منفی ۱.۸ رسیده به همین جهت اگر نفت از اقتصاد خارج شود فقط ۰.۸ درصد رشد اقتصادی داریم.
وی گفت: سه برنامه برای اشتغال هدف گذاری کردیم که آثار آن ایجاد اشتغال گسترده و جهش تولید است. نرخ بیکاری از ۱۲.۱ درصد در سال ۹۷ به ۱۰.۸ درصد در سال ۹۸ کاهش یافته است. به عبارت دیگر نرخ بیکاری ۱.۴ درصد کاهش یافته است و شاغلین از ۲۳ میلیون و ۷۳۱ هزار نفر به ۲۴ میلیون و ۲۷۳ هزار نفر افزایش یافته و ۵۴۲ هزار نفر اشتغال ایجاد شده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص نرخ جمعیت بیکار، اظهار داشت: نرخ جمعیت بیکار کشور از سه میلیون و ۲۵۴ هزار نفر به دو میلیون و ۸۹۳ هزار نفر در سال ۹۸ کاهش یافته و ۳۶۱ هزار نفر از تعداد بیکاران کاسته شده است.
نوبخت با اشاره به فراز و فرود تورم در سالهای اخیر، گفت: در سال ۸۸ تورم کشور زیر ۲۰ درصد بود اما در سال ۹۲ به بالای ۴۰ درصد رسید و در سال ۹۴ تا ۹۶ تورم کشوری یک رقمی بود که متأسفانه در سال قبل تورم به ۵۱ درصد افزایش یافت و در حال حاضر ۲۱ درصد است.
وی در تشریح خلاصه بودجه از سال ۹۲ تا ۹۸، خاطرنشان کرد: بودجه سال ۹۲، ۲۱۰ هزار میلیارد تومان بود که در سال ۹۸ به ۴۴۸ هزار میلیارد تومان افزایش یافت. در این بخش اعتبارات عمرانی از ۲۲ هزار میلیارد تومان به ۶۴ هزار میلیارد تومان یعنی سه برابر افزایش یافته است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه اضافه کرد: بودجه سال ۹۸، ۴۴۸ هزار میلیارد تومان منابع و مصارف بود که حدود ۴۴۱ هزار میلیارد تومان آن یعنی حدود ۹۸ درصد محقق شد.
نوبخت در خصوص منابع بودجه توضیح داد: درآمدهای بودجه شامل مالیات و گمرک و واگذاری دارایی های سرمایه و مالی است. مالیات و گمرک ۵۰ درصد منابع بودجه و واگذاری دارایی های سرمایه و مالی (نفت و اوراق مشارکت) ۱۲ درصد بودجه کشور را تأمین می کند.
وی با بیان اینکه فروش اوراق مالی، سهام و صندوق های دولت ۳۸ درصد منابع را تأمین می کند،اظهار داشت: طبق سیاست های اقتصاد مقاومتی، دولت باید سهم مالیات و گمرک را در تأمین منابع دولت افزایش دهد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در بخش دیگری از سخنان خود در تشریح عملکرد دولت در بخش حقوق و دستمزد، بیان کرد: در سال ۹۹ حقوق و دستمزد کارمندان ۳۵ درصد و حقوق و دستمزد بازنشستگان ۳۱ درصد افزایش یافت.
نوبخت گفت: در اقتصاد مقاومتی ۲۴ سیاست از سوی مقام معظم رهبری به مجلس ابلاغ شد که براساس آن ۱۲ برنامه، ۵۶ طرح و ۳۰۰ پروژه ایجاد گردید. برای حرکت در چارچوب اقتصاد مقاومتی، ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، پروژه های موثر در رشد اقتصادی را احصاء کرده و به این پروژه ها اعتبار تخصیص دهد که بر این اساس ۷۰ کیلومتر آزاد راه، ۷۳۲ کیلومتر بزرگراه و ۲۷۶ کیلومتر راه آهن ساخته شده است.
وی، بازخرید اوراق مشارکت را یکی از تعهدات دولت شمرد و گفت: هر سال مجبوریم ۴۰ تا ۵۰ هزار میلیارد تومان از اوراق مشارکت سال گذشته را بازخرید کنیم. علاوه بر این دولت باید در تاریخ مقرر حقوق و دستمزد، یارانه معیشتی و یارانه نقدی را پرداخت کند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه این پرداختها منظم بوده و یک روز هم به تأخیر نمی افتد،گفت: دو روز پیش ۱۰ هزار میلیارد تومان اوراق و اسناد مالی دولت با ۱۵ درصد سود در عرض چند ساعت از سوی مردم خریداری شد.
نوبخت خطاب به نمایندگان مجلس یازدهم ،تاکید کرد: شما وارد شرایطی شدید که در آن نقشی نداشتید اما باید با دولت همراهی کنید و این وضعیت را پیش ببرید. در سال گذشته سهم نفت در بودجه ۱۱ تا ۱۲ درصد بود که در سال ۹۹ به ۱۰ درصد کاهش یافته است.
وی تصریح کرد: آن زانویی که روی گلوی شهروند آمریکایی فشار آورد و او را خفه کرد همان زانو با ابزار تحریم روی گلوی ملت ها گذاشته شده است تا اجازه نفس کشیدن را از آنها بگیرد. باید همان کاری را انجام دهیم که ملت آمریکا با دولت آمریکا انجام داده است. ملت های آزاده جهان باید علیه این ظلم و ستم به پا خیزند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در بخش دیگری از سخنرانی خود با اشاره به مشکلات شیوع بیماری کرونا برای اقتصاد ایران و اقتصاد جهان گفت: رشد اقتصاد جهان کاهش یافته و خریداری برای نفت وجود ندارد. آمریکا نیز برای فروش نفت خود دچار مشکل شده و زیر قیمت نفت خود را فروخته است بنابراین بهترین فرصت برای کنار گذاشتن نفت از بودجه است.
نوبخت گفت: از مجلس می خواهیم لایحه اصلاح ساختار بودجه را بررسی کرده و به صورت قانون درآورد؛ اصلاح ساختار بودجه هم اکنون در شورای هماهنگی سران قوا در حال بررسی است.
وی همچنین گزارشی از بودجه سال ۹۹ به نمایندگان مجلس ارائه داد و گفت: در بودجه ۹۹ باید ۵۷۱ هزار میلیارد تومان منابع کسب کنیم و آن را در هزینه های جاری محسوب نماییم اما به دلیل مشکلات مختلف از جمله شرایط تحریم و کرونا به نظر ما بخشی از این بودجه تحقق نخواهد یافت. حداقل باید ۲۲ هزار میلیارد تومان در بودجه صرفه جویی کنیم.
رئیس سازمام برنامه و بودجه گفت: بخشی از پرداختهای دولت مربوط به بازنشستگان، صندوق های بازنشستگی، کمیته امداد، بهزیستی، فرهنگیان آموزش عالی و امور دفاعی است تا امروز آنچه به این بخش ها اختصاص یافته است حداقلی است بیشتر از این نمی توانیم بودجه این بخش ها را کاهش دهیم.
نوبخت از نمایندگان خواست کمک کنند ۲۲ هزار میلیارد تومان از بودجه دستگاه های دولتی کاسته شود و گفت دستگاه های دولتی مثل سانتریفیوژ بودجه مصوب را حق مسلم خود می دانند و قطعا با کاهش این بودجه به شما شکایت خواهند کرد.
وی اضافه کرد: طبق قانون بودجه باید ۴۲۴ هزار میلیارد تومان از مخارج بودجه از محل نفت، مالیات و انتشار اوراق تامین شود اما به دلیل مشکلات کرونا تحقق درآمد نفتی و مالیاتی امکان پذیر نیست. باید همین منابع محدود را مدیریت کنیم و حداقل ۱۲۵ هزار میلیارد تومان منابع جدید خلق نماییم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: ۱۶۷ هزار میلیارد تومان منابع را باید مدیریت کنیم و منابع جدیدی برای برخی هزینه ها مانند پرداخت یارانه ها خلق نماییم.