سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز ۰۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
توبه مرعشی پس از شهادت حاج قاسم
حسین مرعشی، فعال اصلاحطلب، عضو ارشد حزب کارگزاران و از دستگیرشدگان فتنه ۸۸ به تازگی در بخشی از یک مصاحبه با خبرگزاری ایلنا پیرامون انتخابات ۱۴۰۰ گفته است: تاکنون هیچ یک از احزاب و چهرههای سیاسی راهکارهایی که با مسائل روز ایران سازگاری داشته باشد و بتواند معضلات ایران را حل کند، ارائه نداده است. ما از یک طرف در حال مقاومت در مقابل فشارهای بینالمللی هستیم و مردم هم تحت فشار بسیار سنگینی قرار دارند.
او همچنین تصریح میکند:
"لذا اگر اکنون سیاستمدار یا مجموعهای از سیاستمداران در قالب حزب یا در قالب جبهه سیاسی بخواهند راهکاری ارائه کنند، این راهکار باید کاملاً واقعگرایانه باشد و نمیشود به نظرات روشن رهبری در خصوص تقویت و حفظ مقاومت بیتوجه بود. در نتیجه امروز به راهحالهای ترکیبی نیاز داریم که هم بتوانیم با دنیا گفتوگو کنیم و همزمان صلابت خود را در عرصه حفظ کنیم و مقاومت شکسته نشود. "
مرعشی میافزاید: ایجاد ترکیبی از گفتوگو و مقاومت و همچنین راهحلهایی که جامعیت داشته باشند و بتوانند مشکلات ایران را حل کنند، کار پیچیدهای است. [۱]
* "مقاومت" و استراتژی مقام معظم رهبری برای حفظ امنیت مردم ایران در فراتر از مرزهای کشور؛ مفهومی واجبالاجراست که باید حتی هزاران "سردار سلیمانی" هم در راه آن فدایی شوند.
مقولهای غیر قابل چشمپوشی که البته آقای مرعشی ۷ سال دیر متوجه آن شد!
دیر متوجه شدنی که مرعشی حتما بایستی پاسخگوی تبعات آن باشد و به مردم توضیح بدهد که هزینه مخالفت او و همفکرانش با "گزینه مقاومت" و تأکید بر جریان مذاکره چه بوده و تا چه اندازه بر امنیت و اقتصاد مردم ایران تأثیر گذاشته است؟
هماو که در سال ۹۳ گفته بود: "باید بررسی کرد که آیا منافع ملی ما این است که در منطقه یک کشور پیشتاز انقلابی باشیم یا یک کشور اقتصادی. این دو اولویت کاملا با یکدیگر متضاد است که در برخی موارد نمیتوان آنها را با یکدیگر جمع کرد"!
او پس از همین صحبتها نیز در گفتوگو با اعتماد اظهار کرده بود: ما باید مشخص کنیم که میخواهیم همچنان یک دولت انقلابی داشته باشیم یا به دنبال دولتی مستقل هستیم که میخواهیم به مسائل داخلی بپردازیم و ایران و جمهوری اسلامی را تقویت کنیم!؟ [۲]
مقام معظم رهبری، مردم و جوانان کشور چه گناهی داشتند که هزینه ۷ سال تحلیل غلط مرعشی و دوستانش را بدهند؟
تحلیل غلطی که با زیر سؤال بردن گزینه مقاومت و اضلاع آن از جمله "اقتصاد مقاومتی"؛ اصرار داشت که "ما در حال مذاکرهای فراتر از هسستهای با غرب هستیم"! [۳]
البته آغوش نظام باز است و آقای مرعشی ولو حتی اگر از همین امروز هم متوجه اشتباه خود درباره "مقاومت" شده است؛ میتواند بازگردد، در دایره خودی جا بگیرد و برای پیشرفت کشور تلاش کند.
اما این رخداد به شرط "توبه، اصلاح و تبیین" در قبال اشتباهات بزرگ گذشته شکل میگیرد نه در لابهلای خطوط یک مصاحبه!
بماند که آقای مرعشی و دوستانشان همچنان از بابت "فتنه ۸۸" نیز توبه و عذرخواهی بزرگتری به نظام اسلامی بدهکارند.
***
"روحانیسازان" از انتخابات ۱۴۰۰ میگویند!
محمد نعیمیپور، از نمایندگان مستعفی مجلس ششم که زمانی گفته بود روحانی حتی اگر نخواهد هم ما اصلاحطلبان به زور از او حمایت میکنیم! [۴] طی یادداشتی در شماره شنبه گذشته روزنامه آرمان ملی در اشاره به انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۴۰۰ نوشته است: فضای سیاسی کشور به گونهای رقم خورده است که این احتمال را ایجاد کرده که اجازه رقابت جدی در انتخابات ۱۴۰۰ وجود نداشته باشد؛ به همین علت شاید نقش احزاب نیز در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۴۰۰ به شکلی که در گذشته وجود داشت چشمگیر نباشد و درصد تاثیرگذاری آنها بر نتیجه انتخابات کم باشد و شاید حتی کنشهای آنها در ماههای پیش رو تاثیر آنچنانی بر نظر مردم نگذارد. با وجود این اوصاف، احزاب اگر میخواهند بر انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ نقشآفرینی موثری داشته باشند باید بهزودی برنامه تدوین کرده و آن را به مردم ارائه دهند.
او میافزاید: برنامه احزاب باید در ابتدا مشکلات کشور را ریشهیابی کند و با پذیرفتن آنها راهکارهایی برای عبور از آنها به مردم ارائه دهد و عنوان کند این راهکارها چگونه عملیاتی خواهند شد و با توجه به چه شرایطی در عمل محقق میشوند. مردم دیگر همچون گذشته فریب شعارها و کلیگوییها را نخواهند خورد و آگاهی آنها به سطحی رسیده است که احزاب را بدون برنامه قبول نمیکنند.
نعیمیپور در بخش دیگری از این یادداشت نیز مینویسد: اتفاقات زیادی در ماههای آینده رقم میخورد که میتواند صحنه سیاسی کشور را تغییر دهد از جمله انتخابات ریاستجمهوری ایالاتمتحده و همچنین مسیری که اقتصاد کشور طی خواهد کرد و موارد بسیار زیاد دیگری که هر کدام بهتنهایی میتوانند سرنوشت یک کشور را تغییر دهند. همانگونه که در انتخاباتهای گذشته همواره افرادی برگزیده شدهاند که در ماههای گذشته کمتر شانس پیروزی برای آنها یا حتی برای جریان آنها وجود داشت. [۵]
*مشخص نیست که این حد از وقاحت سیاسی چگونه در ستاد جریان سیاسی خاص رواداری میشود!؟
آنها جریانی هستند که مسببالاسباب تمام گرانیها و مشکلات موجود کشورند و اکنون که وظیفه عذرخواهی از مردم و اشاره به مثبتات رقیب را دارد؛ اما به حرّافی روی آوردهاند.
مردم عزیز باید بدانند و خواص هم باید این نکته را به مردم گوشزد کنند که آزموده را آزمودن خطاست و اگر دوباره به نظرات اصلاحطلبان در انتخابات توجه شود؛ نه تنها مسیر اصلاح مشکلات فعلی مسدود خواهد شد بلکه معضلات بیشتری هم بوجود خواهد آمد.
البته این نکته حتما نبایستی از چشم عموم پنهان بماند که ستاد جریان سیاسی خاص در روزها و ماههای مانده تا انتخابات ۱۴۰۰ نیز همانطور که نعیمیپور اشاره کرده! برنامههای مهمی در آستین دارد که از نگاه تحلیلی یکی از مهمترین آنها ایجاد "فتنه اقتصادی" و به خیابان کشاندن مردم به بهانه مشکلات اقتصادی است.
مفهومی که اگر درباره آن اطلاعرسانیهای لازم صورت نگیرد؛ بر حجم مشکلات فعلی خواهد افزود.
***
آزمون مجلس یازدهم در مقابل زمزمه گرانی ۴۰ درصدی سیمان!
دبیر انجمن سیمان از ارائه پیشنهاد تولیدکنندگان به وزارت صنعت برای افزایش ۴۰ درصدی قیمت سیمان خبر داد و گفت: قیمت جدید سیمان طی روزهای آینده تعیین خواهد شد.
به گزارش مشرق، عبدالرضا شیخان با بیان اینکه پیشنهاد رشد ۴۰ درصدی قیمت سیمان از سوی تولیدکنندگان به وزارت صنعت ارائه شده است، اظهار داشت: رشد چشمگیر هزینههای تولید باعث شد تا تولیدکنندگان درخواست تعدیل قیمت محصولاتشان را ارائه دهند. [۶]
*اینکه هزینههای تولید محصولی مثل سیمان که تقریبا هیچ وابستگی خاصی هم به خارج از کشور ندارد و تأثیری هم از مقوله تحریم نپذیرفته تا ۴۰ درصد افزایش یافته باشد منطقی به نظر نمیرسد!
خاصّه اینکه باید دانست قیمت سیمان میتواند بر قیمت مسکن نیز تأثیر داشته باشد.
از سوی دیگر با توجه به اخباری که از تصمیمات دولت مبنی بر گرانی لبنیات و لوازم خانگی در روزهای اخیر به گوش رسید؛ بایستی نسبت به زمزمهها پیرامون گرانی سیمان نیز به شدت حساس بود.
این مقولات میطلبد که مجلس محترم در فضایی منطقی و به دور از هیجانات توییتری! قیمت سیمان و البته سایر اقلام گران شده در روزهای اخیر را به دقت زیر ذرهبین قرار دهد و از افزایش غیر معقول قیمتها جلوگیری کند.
باید دانست که "سنگ بزرگ علامت نزدن است" و مجلس محترم برای عمل به وعدههای خود مبنی بر کاهش مشکلات مردم؛ میتواند با ورود به همین مقولات ظاهرا خرد؛ در مسیر تحقق وعدهها گام بردارد.
***
۱_ https://www.ilna.news/fa/tiny/news-۹۳۱۷۷۶
۲_ https://www.farsnews.ir/news/۱۳۹۴۰۵۱۰۰۰۱۱۸۱
۵_ http://www.armanmeli.ir/fa/print/main/۲۹۱۰۸۱