سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
**لیلاز:دولت روحانی اقتصاد ایران را احیا کرد
«سعید لیلاز» دانش آموخته رشته تاریخ و از دستگیرشدگان فتنه 88 که در دولت روحانی به عنوان قائم مقام ایران خودرو دیزل مشغول به کار شد، در مصاحبه با روزنامه ایران گفت: «به استثنای فاصله دی ماه ۹۶ تا مرداد ۹۷ (توجه کنید که من به دقت به این تاریخ اشاره میکنم) عملکرد دولت آقای روحانی را کاملاً قبول دارم و موفق میدانم... بگذارید اینطور بگویم؛ سعید لیلاز بهعنوان یک مورخ که درس خود را خوب خوانده است، ادعا میکند که از حمله مغول به این سو، هرگز فشاری مانند فشار امروز به ایران وارد نشده است. سراغ ندارم که ملتی یا کشوری به اسم ایران، از سال ۶۱۸ هجری قمری که چنگیز به ایران حمله کرد، تا امروز، چنین فشاری را تحمل کرده باشد».
لیلاز در پاسخ به این سوال که «دولت در چه شاخصهایی موفق بوده است؟» گفت: «ما در همه زمینهها موفقیت داشتیم، هم رشد اقتصادی ایران احیا شد، هم توزیع درآمد... هیچ گاه دولت آقای روحانی وفور درآمدهای ارزی را تجربه نکرد. باوجود این ما موفق شدیم اقتصاد ایران را احیا کنیم».
سعید لیلاز مدعی شده است که دولت روحانی اقتصاد ایران را احیا کرده است. این ادعا در حالی است که تنها در یک نمونه، قیمت دلار در دولت روحانی بیش از 6 برابر افزایش یافت.
بر طبق مستندات موجود، قیمت مسکن در دولت روحانی حدود 580 درصد گران شد. سکه یک میلیونی ظرف هفت سال به حدود 9 میلیون تومان افزایش یافت. قیمت پراید در دولت روحانی حدود 5 برابر افزایش یافت.
لیلاز تاکید کرده است که دولت روحانی در همه زمینه موفق بوده است. این در حالی است که وی- شهریور 97- با انتقاد شدید از عملکرد دولت روحانی گفته بود، اگر به جای روحانی چوب خشک هم بود، با اختیاراتی که دارد، بهتر از او در مدیریت اقتصادی عمل میکرد.
سعید لیلاز- که خود از مدیران خودروسازی است- پیش از این با دفاع از افزایش قیمت خودرو به دولت سفارش کرده بود که قیمت ها را سرکوب نکند.
وی در اظهارنظری دیگر گفته بود، وقتی قیمت لبنیات افزایش می یابد، طبیعی است که خودرو نیز باید افزایش قیمت داشته باشد.
امثال سعید لیلاز در فتنه 88، آتش بیار معرکه بوده و قطعنامه 1929 و فشار اقتصادی را برای مردم ایران سوغات آوردند. این طیف در دولت روحانی در صنایعی همچون خودروسازی به پست های ارشد مدیریتی رسیده و حالا مدعی هستند که روحانی، اقتصاد ایران را احیا کرد!
**باید با اقتدار در برجام بمانیم
«مرتضی مکی» فعال سیاسی اصلاح طلب در مصاحبه با روزنامه آرمان گفت: «اتحادیه اروپا که مدعی حفظ توافق هستهای با ایران است اما در واقعیت و از زمانی که آمریکا از برجام خارج شده گام عملی ملموسی برای عمل به تعهدات خود برنداشته و تنها به صدور بیانیه اکتفا کرده است، حال در آخرین بیانیه از سوی این سه کشور که شنبهشب صادر شد، تاکید شده که ما برای حفظ برجام به توافق هستهای پایبند خواهیم ماند و از ایران میخواهیم تمامی اقداماتی که در تضاد با توافق بوده را بازگردانده و بدون تاخیر به پایبندی کامل بازگردد. اتحادیه اروپا که با خروج آمریکا از برجام تعهد داده بود ضررهای اقتصادی این خروج را جبران کند تا ایران از فواید اقتصادی برجام بهرهمند شود، حال بدون اشاره به خروج آمریکا از برجام و اقدامات این کشور برای ضربه به برجام، ایران را متهم به برهمزدن بازی کردهاند».
این فعال سیاسی اصلاح طلب در ادامه گفت: «ایران همانطور که به اروپا هشدار میدهد باید مراقب باشد تا در زمین آمریکا و رژیم صهیونیستی نیز بازی نکند و همچنان درصدد حفظ برجام با اقتدار باشیم».
این روزنامه اصلاح طلب، ضمن اذعان به بی عملی اروپا، تاکید کرده است که ایران باید همچنان برجام را حفظ کند!
یکی از علت های اصلی بی دستاوردی برجام، رویکرد منفعلانه دولت در مقابل عهدشکنی طرف مقابل و امتناع از اجرای اصل «اقدام متقابل است». «جان کری» وزیر خارجه آمریکا در دولت اوباما- شهریور ۹۷- (۴ ماه پس از خروج آمریکا از برجام) در مصاحبه با شبکه «سی. بی. اس» با ذوق زدگی گفت: «واقعیت این است که این توافق(برجام) دارد کار میکند و بدون ایالات متحده هم دارد کارش را میکند».
طرف آمریکایی و اروپایی همواره مطمئن بودند که دولت روحانی کوچکترین واکنش متقابلی در پاسخ به نقض عهد آنها انجام نمیدهد. برای همین آمریکا بدون هیچ هزینه ای از برجام خارج شد. اروپا نیز هیچگاه به تعهداتش عمل نکرد.
تا زمانیکه آمریکا و اروپا مطمئن باشند که دولت روحانی در فاز انفعال قرار دارد، نه تنها هیچ گشایشی در برجام ایجاد نشده، بلکه بر حجم و گستره اقدامات ضدایرانی نیز خواهند افزود.
برای همین بود که «عباس عراقچی» معاون ظریف چندی پیش صراحتا اذعان کرد که «یکی از درس های برجامی این بود که مقاومت بهتر از رویکرد فعلی دولت در سیاست خارجی جواب می دهد».
«عباس عبدی» فعال سیاسی اصلاح طلب نیز چندی پیش در اعترافی دیرهنگام با انتقاد از رویکرد دولت روحانی در سیاست خارجی گفته بود: «رویکرد دولت با سیاست واقعگرایانه منطبق نیست و روابط بینالملل به گفتوگو و صلحخواهی تقلیل داده شده است و فاکتور بسیار مهمی به نام قدرت و اقتدار نادیده گرفته شده است».