به گزارش مشرق، ماهی بهترین منبع اسیدهای چرب امگا ۳ در جهان است، که فوق العاده برای بدن و مغز مهم هستند. در اینجا به ۱۱ مورد از خواص مصرف ماهی، که با پژوهشها تایید شدهاند، آورده شده است.
ماهی حاوی مواد مغذی مهمی است که اکثر مردم به اندازه کافی دریافت نمیکنند.
بهطور کلی، همه انواع ماهی برای شما مفید است. آنها حاوی مواد مغذی فراوانی هستند، که اکثر مردم از رژیم غذایی خود به اندازه کافی دریافت نمیکنند.
ماهی حاوی پروتئین با کیفیت بالا، ید، ویتامینهای مختلف و مواد معدنی است. با این حال، برخی از ماهیها بهتر از انواع دیگر هستند و انواع چرب آن در زمره سالمترین نوع ماهیها در نظر گرفته میشوند. دلیل این است که در ماهیهای چرب (مانند ماهی آزاد، قزل آلا، ساردین، ماهی تن و ماهی خال مخالی) مواد مغذی بر پایه چربی، بیشتر یافت میشود.
این مواد شامل ویتامین D محلول در چربی، ماده غذایی که اکثر مردم دچار کمبود آن هستند، میشود. این ویتامین مانند یک هورمون استروئیدی در بدن عمل میکند.
ماهیهای چرب، اسیدهای چرب امگا ۳ بسیار بالایی دارند. این اسیدهای چرب برای عملکرد بهینهی بدن و مغز حیاتی هستند و به طور جدی با کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماریهای مرتبطند. برای تامین امگا ۳ مورد نیازتان، مصرف روغن ماهی حداقل یک یا دو بار در هفته توصیه میشود.
ماهی ممکن است خطر ابتلا به حملات قلبی و سکته را کاهش دهد.
ماهی و سلامت قلب,خواص گوشت ماهیحملات قلبی و سکته دو نمونه از شایعترین علل مرگ زودرس در جهان هستند.
بهطور کلی ماهی در زمره بهترین غذاهاییست که میتوان برای داشتن یک قلب سالم مصرف نمود. پس جای تعجب نیست که بسیاری از مطالعات مشاهدهای بزرگ دال بر آن است که افرادی که بهطور منظم روغن ماهی مصرف میکنند، کمتر در خطر حملات قلبی، سکته مغزی و مرگ ناشی از بیماریهای قلبی قرار میگیرند.
یک مطالعه در ایالات متحده بین بیش از ۴۰،۰۰۰ مرد، که بهطور منظم یک یا چند وعده ماهی در هفته مصرف میکردند مورد بررسی قرار داد، نتایج حاکی از بود که آنها ۱۵٪ کمتر در معرض خطر بیماریهای قلبی قرار داشتند.
محققان بر این باورند که انواع ماهیهای چرب، به دلیل مقدار بالای اسیدهای چرب امگا ۳، برای سلامت قلب مفیدترند.
مواد مغذی موجود در ماهی در طول دوران رشد حیاتیاند.
خواص ماهیاسیدهای چرب امگا ۳ برای رشد و تکامل بدن ضروری هستند. اسید چرب امگا ۳، اسید دوکوزاهگزانوییک (DHA)، از اهمیت ویژهایی برخوردار است، زیرا برای رشد مغز و چشم لازم است.
به همین دلیل است که اغلب توصیه میشود مادران باردار و شیرده حتما اسیدهای چرب امگا ۳ به اندازه کافی مصرف کنند. با این حال، یک اخطار در مصرف ماهی به مادران باردار وجود دارد. برخی از ماهیها جیوه بالایی دارند، که از قضا با مشکلات رشد مغز در ارتباط است.
بههمین دلیل، زنان باردار باید فقط ماهیهایی مانند ماهی آزاد، ساردین، ماهی قزل آلا و غیره را که در زنجیره مواد غذایی قرار دارند را مصرف کنند و میزان آن را به ۳۴۰ گرم در هفته محدود کنند.
همچنین زنان باردار باید از گوشت خام و نپخته (از جمله سوشی) اجتناب کنند، زیرا ممکن است حاوی میکروارگانیسمهایی باشد که میتواند برای جنین مضر باشد.
ماهی میتواند باعث افزایش ماده خاکستری مغز شده و نقش محافظتی در برابر زوال مغز ناشی از کهولت سن گردد.
یکی از عواقب ناشی از پیری، این است که عملکرد مغز اغلب تضعیف میشود. ( که با عنوان زوال شناختی مرتبط با سن خوانده می شود). این امر در بسیاری از موارد طبیعی است، اما بیماریهای عصبی جدی مانند بیماری آلزایمر نیز وجود دارد.
جالب توجه آن است که در بسیاری از مطالعات مشاهدهای اثبات شد، افرادی که بیشتر ماهی میخورند، روند کندتری به سوی زوال عقل دارند. یک مکانیسم که میتواند با ماده خاکستری در مغز ارتباط داشته باشد.
مادهی خاکستری، عمده بافت عملکردی مغز است، که حاوی سلولهای عصبی است که اطلاعات را پردازش میکند، خاطرات را حفظ و شما را انسان میسازد.
مطالعات نشان دادهاند افرادی که هر هفته ماهی مصرف میکنند، ماده خاکستری بیشتری در مرکز مغز دارند، که تنظیم احساسات و حافظه را به عهده دارد.
ماهی به پیشگیری و درمان افسردگی کمک میکند و شما را به انسانی شادتر بدل میکند.
افسردگی یک اختلال روانی جدی و فوق العاده شایع است. مشخص است که افسردگی، باعث غم و اندوه، کاهش انرژی و از دست دادن علاقه به زندگی و فعالیتها میشود.
اگر چه نه به اندازه بیماری قلبی یا چاقی، اما افسردگی در حال حاضر یکی از بزرگترین مشکلات بهداشتی در جهان است.
آزمایشهای کنترل شده متعدد نیز نشان دادند که اسیدهای چرب امگا ۳ در برابر افسردگی مفید هستند و بهطور قابل توجهی باعث افزایش اثربخشی داروهای ضد افسردگی میشوند. یعنی ماهی به معنای واقعی کلمه میتواند شما را فرد شادتری سازد و باعث بهبود کیفیت زندگی شما گردد.
ماهی و اسیدهای چرب امگا۳، همچنین ممکن است به سایر اختلالات روانی مانند اختلال دو قطبی کمک کند.
ماهی تنها منبع غذایی خوب ویتامین D است.
در سالهای اخیر توجهات زیادی به ویتامین D معطوف شده است. این ویتامین مهم، در واقع مانند یک هورمون استروئیدی در بدن عمل میکند، البته ۴۱.۶٪ از جمعیت ایالات متحده دچار کمبود آن هستند.
ماهی و محصولات تهیه شده از ماهی تا حد زیادی بهترین منابع غذایی ویتامین D هستند.
ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد و شاه ماهی حاوی بالاترین مقدار ویتامین D هستند. فقط۱۱۳ گرم ماهی قزل آلای پخته شده، حاوی حدود ۱۰۰٪ ویتامین D توصیه شده در روز است.
برخی از روغنهای انواع ماهی مانند روغن کبد ماهی کاد، ویتامین D بسیار بالایی دارند، تنها یک قاشق غذاخوری از آن بیش از ۲۰۰ ٪ از مصرف توصیه شده ویتامین D را تامین میکنند.
اگر شما نور آفتاب دریافت نمیکنید و بهطور منظم ماهیهای چرب مصرف نمیکنید، پس ممکن است بخواهید از مکمل ویتامین D استفاده کنید.
مصرف ماهی با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای خود ایمنی از جمله دیابت نوع ۱ مرتبط است.
بیماری خود ایمنی هنگامی رخ میدهند که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافتهای سالم بدن حمله میکند و آنها را از بین ببرد. یک مثال مهم دیابت نوع ۱ است، که به سیستم ایمنی بدن، سلولهای تولید انسولین در پانکراس حمله میکند.
مطالعات متعدد نشان دادهاند که مصرف امگا ۳ و یا روغن ماهی با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ در کودکان و همچنین گونهای از دیابت خود ایمنی در بزرگسالان مرتبط است.
نتایج گرچه مقدماتی هستند، اما محققان بر این باورند که این نتایج ممکن است علت مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ و ویتامین D در ماهی و روغن ماهی باشد. برخی بر این باورند که مصرف ماهی ممکن است خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید و اسکلروز چندگانه را کاهش دهد، اما شواهد موجود ضعیف هستند.
ماهی به پیشگیری از آسم در کودکان کمک میکند.
آسم یک بیماری شایع است که مهمترین خصیصهی آن التهاب مزمن مجرای تنفسی است. متاسفانه، میزان آسم بهطور چشمگیری در چند دهه گذشته افزایش یافته است.
مطالعات نشان میدهد که مصرف ماهی بهطور منظم ۲۴٪ خطر ابتلا به آسم را در کودکان کاهش میدهد، اما اثر قابل توجهی در بزرگسالان ندارد.
ماهی از بینایی در دوران سالمندی محافظت کند.
یک نوع بیماری موسوم به زوال قرنیه یکی از عمده علل اختلالات بینایی و نابینایی است و عمدتا روی افراد مسنتر تاثیر میگذارد. شواهدی وجود دارد دال بر اینکه ماهی و اسیدهای چرب امگا ۳ ممکن است باعث محافظت در برابر این بیماری شوند.
در یک مطالعه مشخص شد مصرف منظم ماهی خطر ابتلا به زوال قرنیه را تا ۴۲٪ در زنان کاهش میدهد.
مطالعهایی دیگری نشان داد که خوردن روغن ماهی یک بار در هفته خطر ابتلا به زوال قرنیه بعلاوهی شکلگیری رگهای خونی در چشم را تا ۵۳٪ کاهش میدهد.
ماهی میتواند کیفیت خواب را بهبود بخشد.
اختلالات خواب در سراسر جهان فوق العاده رایج شدهاند. دلایل مختلف بسیاری برای آن وجود دارد. (از قبیل افزایش قرار گرفتن در معرض نور آبی)، اما برخی از محققان بر این باورند که کمبود ویتامینD نیز میتواند بر اختلالات خواب تاثیر داشته باشد.
در یک مطالعهی ۶ ماهه روی ۹۵ مرد میانسال که سه روز در هفته یک وعده غذایی شامل ماهی قزل آلا مصرف میکردند، مشخص شد ماهی موجب بهبود خواب و عملکرد روزانه آنها شده است.
محققان این باورند که این امر به دلیل ویتامین D موجود در ماهی قزل آلا است.
ماهی خوشمزه است و آمادهسازی آن آسان است.
آخرین نکته گرچه از مزایای ماهی نیست، اما بسیار مهم است. واقعیت این است که ماهی خوشمزه است و آمادهسازی آن آسان. به همین دلیل، گنجاندن آن در رژیم غذایی باید تقریبا آسان باشد.
خوردن ۱ تا ۲ بار ماهی در هفته برای استفاده از ارزش غذایی بالای آن باید مد نظر گرفته شود.
در صورت امکان، به جای ماهیهای پرورشی، ماهیهای آزاد را اتنخاب کنید.
ماهی آزاد امگا ۳ بیشتری دارد و به احتمال زیاد میزان کمتری با آلایندههای مضر آلوده شده است. اما باز هم میتوان گفت، خوردن ماهی پرورشی، مزایای بسیار بیشتری از خطرات آن دارد. همه انواع ماهی برای شما مفید هستند.
منبع: مجله سلامت