به گزارش مشرق، «گابی اشکنازی»، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی از مجارستان به عنوان یکی از اعضای آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواسته فشارها علیه ایران را افزایش دهد.
بیشتر بخوانید:
نقش اسرائیل در جنجالهای رسانهای علیه توافق ۲۵ ساله با چین
روزنامه صهیونیستی جروزالمپست با گزارش این خبر نوشت اشکنازی در دیدار با همتای خود از مجارستان از او خواست ایران را بابت «نقض تعهدات هستهای» پاسخگو کند.
اشکنازی در بیانیهای بعد از این دیدار گفت: «ما معتقدیم بزرگترین تهدید علیه ثبات و صلح منطقه ایران است. اسرائیل هرگز به ایران اجازه نخواهد داد به سلاح هستهای دست پیدا کند و ما به ایران اجازه تثبیت حضورش در نزدیکی مرزهایمان را نخواهیم داد.»
وی ادامه گفت: «دنیا باید ایران را پاسخگو کند و علیه فعالیتهای مخرب ایران قاطعانه واکنش نشان دهد.»
طبق نوشته «جروزالمپست» مجارستان بر تعهد کشورش به دفاع از اسرائیل تأکید کرده و گفته مجارستان حاضر است «بیتوجه به انواع فشارها» از اسرائیل در مجامع بینالمللی حمایت کند.
این خبر در شرایطی اعلام شده که منابع خبری میگویند نشانهها از قصد «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای افزایش فشارها بر ایران حکایت دارد.
او در مصاحبهای که چهارشنبه هفته گذشته منتشر شد خواستار حل و فصل سریع مسئله دسترسی به دوسایت در ایران شد.
گروسی در مصاحبهای با روزنامه والاستریتژورنال در وین گفت آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تأکید برای دسترسی به سایتهای ایران و دریافت اطلاعات درباره فعالیتهای هستهای این کشور عقب نخواهد نشست.
روزنامه والاستریتژورنال نوشته گروسی از زمان تصاحب سمت مدیر کلی آژانس، این نهاد بینالمللی را به سمت تشدید تنشها با ایران پیش برده است.
والاستریتژورنال نوشته مقامهای آمریکایی از مدیر کل آژانس خواستهاند درباره مسئله دسترسی به سایتها مقابل ایران سهلانگاری نکند.
برخی دیپلماتها گفتهاند فشارهایی روی آژانس اتمی اعمال شده تا پایان ماه جولای گزارش جدیدی در این خصوص منتشر کند. گروسی گفته که ضربالاجلی وجود ندارد اما اگر تا پایان جولای هیچ همکاری از سوی ایران صورت نگیرد، «بد میشود.»
گروسی در گزارشی ماه ژانویه ایران را به عدم اعطای دسترسی به دو سایت و عدم توضیح درباره فعالیتهای هستهای خودش در گذشته متهم کرد. او خواستار توضیح ایران درباره این مسائل شد.
دولت آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ» اقدامات گروسی در زمینه پرونده هستهای ایران را مورد تمجید قرار داده است.
واشنگتن که در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد در سال جاری علیرغم کاستن از تعهداتش به اکثر سازمانهای بینالمللی بودجه بیشتری را برای کمک به آژانس انرژی اتمی اختصاص داده است.
گروسی گفت: «من روی اینکه مطلقاً ضروری است این مسئله را خیلی زود حل کنیم تأکید کردم. این، مسئله کنار گذاشته نمیشود.»
مدیر کل آژانس اتمی درباره برخی هشدارها مبنی بر اینکه انجام اقدامات شتابزده میتواند به نابودی برجام منجر شود گفت: «لازم است از برداشتن گامهای بیپروا و عجولانه خودداری کنیم.»
ترامپ ۸ می ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشتماه ۱۳۹۷) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج و دستور احیای تحریمهای متوقفشده علیه ایران را صادر کرد.
ترامپ وعده داده بود با خروج از برجام و پیگیری سیاست موسوم به «کارزار فشار حداکثری» ایران را به حضور پای میز مذاکره برای رسیدن به «توافقی بهتر» -به زعم او- مجاب خواهد کرد.
در حالی که بیش از ۲ سال از این وعده میگذرد او در تحقق این هدف ناکام مانده و به همین دلیل به خصوص در آستانه انتخابات ریاستجمهوری ماه نوامبر از سوی گروههای مختلف در آمریکا آماج انتقادات قرار گرفته است.
منتقدان ترامپ او را به نداشتن راهبرد در قبال ایران، تشدید بیمورد تنشها با این کشور و جدا کردن مسیر آمریکا از متحدانش متهم کردهاند.
جمهوری اسلامی ایران اردیبهشتماه سال گذشته در سالگرد خروج آمریکا از برجام اعلام کرد قصد دارد طی گامهایی تعهداتش به این توافق را کاهش دهد. اقدام ایران ذیل مفاد مندرج در برجام اعلام شد.