به گزارش مشرق، مراسم بزرگداشت شهدای ۳۰ تیر روز گذشته در حالی با حضور حسن خلیل آبادی و محمد جواد حق شناس از اعضای شورای اسلامی شهر تهران، ری و تجریش و جمعی از مسؤولان شهرستانی بر سر مزار این شهدا در بقعه ابن بابویه شهرری برگزار شد که مزار این مردان دلاور بدون هیچ توجهی در گوشهای از خاک این آرامستان دفن شدهاند.
قیام تاریخی ۳۰ تیر، در سال ۱۳۳۱ پس از به ثمر نشستن نهضت ملی صنعت نفت و در حمایت از دکتر مصدق شکل گرفت و این قیام موجب شهادت شمار زیادی از مردم در سرتاسر کشور شد که آمار دقیقی در دسترس نیست.
۲۵ تن از شهدای این حادثه تاریخی در آرامستان ابن بابویه شهرری دفن شدهاند و باتوجه به اینکه ۳۰ تیر یک روز تاریخی و مهم در کشورمان است، شهدای گرانقدر این روز باید مزار در شأنی داشته باشند اما آنطور که باید قدر تاریخ به جا آورده نمیشود و بیشترسنگ یادبودها در این آرامستان شکسته شده و یا از بین رفته است لذا انتظار میرود از میراث فرهنگی و حافظه تاریخی کشور بهتر محافظت شود و قدردان مبارزان و فداکاران وطن باشیم.
شورای شهر تهران نسبت به بازپیرایی آرمستانهای ری اهتمام داشته باشد
حسن خلیل آبادی عضو شورای اسلامی شهر تهران، ری و تجریش در این مراسم گفت: یکی از مراتب برجسته تاریخ نهضت ملی جمهوری اسلامی ایران که در آن روز همه مردم بدون جهت گیری سیاسی خاصی به میدان آمده و از دولت ملی حمایت کردند و حکومت شاهنشاهی را مجبور کردند مجدداً دولت مصدق را بپذیرد و دولت مردمی را به روی کار بازگرداند.
وی افزود: ملت ایران با هوشمندی، اتحاد و یکپارچگی دربرابر ظلم ایستادند و پس از آن در ادامه که استعمار و استبداد به دنبال تفرقه در جامعه بودند و منجر به کودتای ۲۸مرداد و ثبت این روز در تاریخ شد.
رئیس شورای اسلامی شهرستان ری با اشاره به اینکه ۲۵شهید این روز در شهرری دفن شدهاند، خاطرنشان کرد: امیدواریم شهدایی که ما یادشان را گرامی داشتیم و باعث اتحاد شدند الگویی باشند تا ما اتحاد وهمبستگی را از دست ندهیم.
خلیل آبادی تصریح کرد: در شورای شهر تهران طی ۲سال بودجهای را برای آرامستانهای تهران در نظر گرفتیم که کمکی به اوقاف در این زمینه باشد اما براساس گفتههای مسؤولان اوقاف این بودجه تاکنون پرداخت نشده است که باید این موضوع پیگیری شود.
وی با اشاره به هویت مذهبی شهرستان ری بیان کرد: تهران به خصوص شهرستان ری به خاطر وجود اماکن مقدس و متبرکه مذهبی بخشی از هویت شهر تهران و شهرستان ری محسوب میشود.
عضو کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران در پایان تأکید کرد: شورای شهر برای حفظ و بازپیرایی این آرامستانها وحراست آنها از جمله بهشت زهرا(س) که آرامستان بین المللی با چندصد هکتار و وجود چند هزار شهید و شخصیت معروف مانند برگی از تاریخ است باید تلاش کند تا به خوبی از آنها نگهداری شود.
اهمیت حفظ و حراست سنگهای قدیمی آرامستان ابن بابویه/ شهرداری و اوقاف اهتمام بیشتری داشته باشد
محمدجواد حق شناس رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران، ری و تجریش نیز در این مراسم اظهار کرد: در تاریخ معاصر ایران، سی تیر یکی از قلههای تاریخ کشور ما به حساب میآید و ارزش این روز همانند ۱۵ خرداد ۱۳۴۲، ۲۲ بهمن ۱۳۵۷، شهریور ۱۳۲۰ ، سوم اسفند ۱۲۹۹ و ۱۴ مرداد ۱۲۸۵ است که این روزها قلههای تاریخ کشور ما به شمار میروند.
وی با اشاره به اینکه در طول صد سال حدود یک تا پنج قله تاریخی میتوانیم داشته باشیم، یادآور شد: سی تیر به عنوان روز مبارزه با استبداد، استعمار، جهل و خرافه ماندگار شد که با حضور یکپارچه صدها هزار نفر از مردم شهرهای بزرگ و کوچک شکل گرفت تا جلوی استبداد محمدرضا پهلوی را بگیرد.
عضو شورای اسلامی شهر تهران، ری و تجریش با اشاره به اینکه در روز سی تیر یگانگی مرجعیت ملی و مذهبی رقم خورد و تبدیل به پیروزی شد، بیان کرد: همین مکانی که حضور داریم به اندازه ۱۰ها کشوری که امروز ادعای کشورداری میکنند تاریخ دارد و با نگاهی به سوابق کشورهای همسایه میبینیم که بسیاری از آنها به اندازه این آرامستان تاریخ ندارند.
حق شناس با تأکید براینکه باید قدر این سرمایهها را بدانیم، اضافه کرد: از شهرداری و اداره اوقاف شهرستان ری میخواهم نسبت به مراقبت از این سرمایهها اهتمام داشته باشند و شرایطی فراهم شود که این مجموعه ارزشمند تاریخی به عنوان مقصدهای مهم گردشگری تاریخی، میراثی و ملی ما در این شهر شناخته شود و زیارتگاه و محل حضور کسانی باشد که به دنبال هویت، فرهنگ و تاریخ هستند.
وی در رابطه با همسطح سازی قبور این آرامستان گفت: تک تک این مقبرهها یک تاریخ است و بزرگانی در اینجا آرمیدهاند که بیش از هزار سال تاریخ این شهر را حفظ کردهاند و پیشنهاد دارم سنگهای قدیمیتر برای مراقبت بیشتر با شیشههای محافظ پوشانده شود زیرا مشاهده شده که بسیاری از امثال این سنگها زینت بخش یکی از موزههای بزرگ جهان شده است و تکهای از سنگهای همین مقبرهها را روزانه بابت تماشای آن به دلار پول میگیرند که همین سنگها اکنون زیر پای من و شما است و باید با جدیت مراقبت کنیم تا فردا افسوس نخوریم.
شهردار منطقه ۲۰: بابت فضای نامناسب مزار شهدا شرمندهام
فرهاد افشار شهردار منطقه ۲۰ تهران نیز در ادامه با بیان اینکه شهدا حافظه زنده تاریخ ایران هستند گفت: قطعا تاریخ معاصر ایران از اهمیت بسزایی برخوردار است لذا باید تلاش کنیم جوانان را با تاریخ کشور آشنا کنیم تا این تهاجم فرهنگی که جوانان و نوجوانان را دربرگرفته است، اصلاح شود.
وی در رابطه با وضعیت نامناسب سنگ مزار شهدای سی تیر گفت: بابت فضای موجود در این محل من شرمنده هستم و باید در این زمینه کار شاخصی انجام شود.
شهردار منطقه ۲۰ ادامه داد: امروز یکی از دغدغههای مدیران شهری بحث هویت و اقتصاد شهری است و تلاش میکنند به نحوی عمل کنند که هم هویت شهر را بیان کنند و هم اینکه به واسطه این هویت دهی بتوانند اقتصاد پویا برای این شهر رقم بزنند.
افشار با اشاره به ظرفیتهای تاریخی و فرهنگی شهرری تصریح کرد: در ری انباشتی از آیتمهای هویت بخش تاریخی و اسلامی داریم اما آنطور که شایسته است به این شهر باستانی پرداخته نشده و با توجه به پیشینهای که ری از ابتدای تاریخ و در امتداد جاده ابریشم و در بحث جایگاهی که به واسطه ورود اسلام به ایران داشته، باید با برنامهریزی مناسب بتوانیم نسبت به کل ری و این محل که قسمتی از تاریخ ری است و شهدای بزرگی آرمیدهاند ادا کنیم.
اوقاف: طرح تسطیح در حال اجرا است
حجت الاسلام مرتضی صادقی رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان ری نیز در پایان مراسم بیان کرد: سنگ قبور در بقعه شیخ صدوق در حال همسطح سازی است و این طرح از ابتدای درب ورودی آستان شروع شده و ادامه دارد تا همه سنگ قبور آرامستان مرتب شود.
وی افزود: عدهای تصور کرده بودند که سنگهای قدیمی جمعآوری شده است که باید بگویم طبق مدیریت آستان و مدیریت فنی تمامی سنگهای قدیمی و حتی سنگهای ناخوانا سرجای خود هستند و همه پس از همسطح سازی مجدداً در محل خود نصب میشوند.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان ری ادامه دارد: فضای کنونی در شأن شهدای گرامی نیست و در حال تسطیح هستیم تا این طرحی که شروع شده به محل مزار شهدای سی تیر برسد و حق اسم شهدای عزیز به جا آورده شود.
حجت الاسلام صادقی با اشاره به طرح همسطح سازی آستان امامزاده عبدالله(ع) گفت: مزار شهدای ۱۶ آذر در بقعه امامزاده عبدالله نیز پس از اجرای این طرح تسطیح میشود که البته زمانبر و هزینهبر است که اکنون فقط از بودجه در گردش بقاع متبر صرف هزینههای تسطیح این دو آستان میشود.
به گزارش فارس، در گوشه و کنار شهر تاریخی و کهن ری دهها مزار مشاهیر و بزرگان زیادی در کنار قبور پاک و مطهر شهدا همچنین آثار تاریخی وجود دارد که هریک از آنها میتواند به مقصد گردشگری و پاتوقی فرهنگی در این دوران تبدیل شود اما با بیتوجهی و بیمهری خاک غفلت میخورند و به مرور زمان در حال نابودی هستند.
در همین دو آستان شیخ صدوق(ره) و امامزاده عبدالله(ع) قبر مردان و زنانی وجود دارد که جوانان ما و خیلیها نام آنها را نشنیدهاند و با اندک برنامهریزی و توجه مدیران فرهنگی با بودجههای کلان در اختیار میتوان از زندگی، سیره و محل دفن این بزرگان بهره اجتماعی و فرهنگی بسیار مناسبی برد.