سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز ۰۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
وقتی با عاملان تحریم انتخابات برخورد نشود
وعده مشارکت کمتر در انتخابات 1400...
محمدصادق جوادی حصار، از فعالان اصلاح طلب در یادداشتی در شماره یکشنبه گذشته روزنامه آرمان ملی نوشته است:
"حضور حداکثری مردم مهمترین مولفه و دغدغه در مورد انتخابات ریاستجمهوری در سال 1400 بوده و باید، ابتدا دستگاههای تصمیمساز در روند شکلگیری انتخابات در مورد حضور حداکثری مردم فکرهای خود را بکنند. در حال حاضر بدون حضور طیفهای اصلاحطلب در انتخابات اگر بخواهد این انتخابات نیز برگزار شود، مشارکت مردم افت پیدا خواهد کرده و به عبارتی، شاید میزان مشارکت مردم به سطح مجلس هم نرسد. در انتخابات مجلس رقابتهای محلی در شکلگیری انتخابات موثر بوده ولی در انتخابات ریاستجمهوری موضع با آن نگاه وجود نخواهد داشت."[1]
*بایستی توجه داشت که اصلاح طلبان و خاصّه هسته سخت جریان چپ، کاهش مشارکت کسانی از مردم در انتخابات مجلس یازدهم را پیروزی صریح خویش و پیغام به حاکمیت می دانند![2]
رفتار و منشی براندازانه که در هیچ نظام سیاسی دیگری در جهان تحمل نخواهد شد و عاملان به اشدّ مجازات خواهند رسید. چه اینکه این رفتار شریرانه به معنی خروج از دموکراسی، ورود به فاز براندازی سخت و نادیده گرفتن دستاوردهای یک حکومت در مشارکت های مردمسالار است.
ضمن اینکه این رفتار شریرانه منطق کار سیاسی را نیز زیر سوال می برد زیرا یکی از شئون اصلی رجال و جریانات سیاسی حضور در فرایندهای مردمسالار است و "تحریم انتخابات" در واقع رفتار راهزنهاست.
اصلاح طلبان با تحریم رسمی انتخابات مجلس یازدهم و عدم ارائه لیست انتخاباتی در آن (که در پیشا انتخابات در قالب یک بازی خاموش راهبری شد) در این تصور هستند که ادامه اهداف آنها در دو فاز فتنه اقتصادی یا ادامه روند کاهش دادن مشارکت کسانی از مردم در انتخابات ممکن خواهد بود. فازهایی که البته گویا قرار است به یکسره شدن کار نظام اسلامی منجر شود.
مقولاتی که هر دو بایستی آنطور که باید، مورد رصد و روشنگری خواص کشور قرار گیرند و گرنه جای شهید و جلاد در جامعه و در سپهر سیاسی کشور تغییر خواهد کرد.
***
"رعایت پروتکلها، مجوز خوبی برای آزاد کردن عزاداریها نیست"
انتقاد یک آیت ا... خاص از برگزاری عزاداری محرم!
فردی به نام محمدعلی ایازی که تحت عنوان "آیت ا..." با سایت جماران مصاحبه کرده و پیرامون عزاداری محرم گفته است: توصیه به رعایت کردن مردم، مجوز خوبی برای آزاد کردن مراسم ها نیست!
او همچنین اظهار می کند: امسال به دلیل شیوع بیماری خطرناکی که جان انسانها را تهدید میکند، با چالشی بزرگ مواجه هستیم. متاسفانه شرایط عزاداری ماههای محرم و صفر، قابل مقایسه با مراسم شبهای قدر و سایر مراسم های ماه مبارک رمضان نیست. بدین جهت که در مراسم ادعیه رمضان، رعایت پروتکل های وضع شده تا حدودی ممکن بود و افراد می توانستند مراسم را با فاصله برگزار کنند.
ایازی می افزاید: اما در بسیاری از مراسم های عزاداری، ازدحام و تداخل زیاد است و معمولا احساسات و عواطف مذهبی اجازه نمی دهد، امور بهداشتی و فاصله های اجتماعی رعایت شود. در این میان، سینهزنی ها و نوحهخوانی ها نیز باعث اختلاط بیشتر می شود.
او تأکید کرده است: مسلما اگر این مراسم ها امسال برگزار نشوند در سالها و ایام دیگر برگزار خواهند شد. بنابراین جای هیچ نگرانی نیست و به نظرم باید تابع نظر متخصصان متعهد و آگاه به مسائل اجتماعی بود.[3]
*ایازی به این مسئله اشاره نکرده است که حرف های او برای زندگی و اشتغالات روزمره مردم در ایام کرونا نیز صادق است و چنین اظهاراتی صرفا در حالت "قرنطینه پلیسی" قابل اعمال است!
به دیگر سخن اینکه اساسا بایستی نحوه زندگی کردن با کرونا را آموخت و به فوائد رعایت پروتکل ها در ذیل مشیت الهی ایمان داشت نه اینکه مشتی چهره برخوردار و متمکن، بی توجه به نیازهای مالی، عاطفی و دینی مردم؛ بصورت علی الدوام خانه نشینی 100 درصدی و قرنطینه پلیسی که البته ناممکن هم هست را به مردم توصیه کنند.
از سوی دیگر باید دانست که عزاداری محرم برای مردم ایران یک تفنن یا عملی سنتی نیست بلکه یک ضرورت دینی و اجتماعی و مایه استقرار مردم و نظام اسلامی است.
لذاست که حرفهای شیطنت آمیز مبنی بر لزوم تعطیلی این مراسم را بایستی با بدبینی نگاه کرد.
پیش از این، استاندار استان مرکزی هم طی اظهاراتی از برخی هیئت ها که اعلام تعطیلی برنامه کرده بودند تشکر و اعلام کرد که بهتر است سایرین هم همین کار را بکنند![4]
نکته جالبی که پیرامون تأکید کنندگان این روزها بر تعطیلی مراسم محرم دیده میشود اینکه جملگی از چهره های تندروی اصلاح طلب هستند و برخی از آنها پیش از این نیز نظریات شاذی را مطرح کرده بودند.
ایازی چند سال قبل در اظهاراتی پیرامون بدحجابان گفته بود: اگر موضوع و مسئلهای وجود داشت که عرف جامعه یا حداقل بخشی از افراد جامعه آن موضوع را به عنوان امر منکر نمی شناختند، شما نمی توانید اسم آن عمل را منکر گذاشته و مثلا نهی از منکر و یا امر به معروف کنید![5]
***
رئیس جمهور خوب نتیجه عملکرد خوب "خواص"
محمدرضا باهنر در بخشی از یک مصاحبه که سایت جماران آنرا منتشر کرده است پیرامون ویژگی های یک رئیس جمهور مطلوب می گوید: یکی دیگر از ویژگیهای رئیسجمهور باید این باشد که دست بر روی مسائلی که حساسیت برانگیز است، نگذارد و کشور را با حاشیههای بیفایده مواجه نکند. این طور نباید که یکی بیاید بگوید "بگم یا نگم" و دیگری بگوید "لولهاش میکنم" و از این طریق رای مردم را جلب کند.
با وجود اینکه مناظرات انتخاباتی یکی از وجوه مثبت رقابتهای انتخاباتی است، ولی در دورههای گذشته به دلیل فراگیری مناظرات، نامزدهای انتخابات به جای تشریح برنامههای خود، به دنبال به کار بردن عبارات حاشیهای هستند تا با تحت تاثیر قرار دادن احساسات عمومی میلیونها رای را به سبد خود بریزند.[6]
*سخنان مهندس باهنر کاملا صحیح است و اگر در موقع انتخاب، به جای گفتمان لوله و مذاکره به هشدارهای رهبر معظم انقلاب برای یک انتخاب خوب توجه عمومی بیشتری میشد؛ یقینا امروز شاهد گرانی 500 درصدی مسکن، عدم نظارت بر قیمتها، سیاه نمایی از اوضاع کشور توسط کسانی در ستاد دولت و ناکارآمدی نبودیم.
اما یک نکته مهم در اینجا وجود دارد و آن اینکه بیان این مقولات درست در قبل و حین رخداد "انتخابات" نیز وظیفه خواص است و آنها هستند که بایستی بعنوان مراجع اجتماعی؛ خصلت های یک رئیس جمهور خوب را به مردم گوشزد کنند.
ما این صحبتهای سال 92 آقای باهنر را گوشزد می کنیم که پس از پیروزی آقای روحانی به جای هشدارهای صحیح به رئیس جمهور و رصد رفتارهای غلطی مثل مذاکره خواهی افراطی دولت گفته بودند: من شهادت میدهم که آقای روحانی بحث های اعتدالگرایی را به خاطر تبلیغات انتخاباتی انجام نداد. فلز آقای روحانی از جنس اعتدال است و ایشان به طور کلی انسان معتدلی است.[7]
بدیهیست که افکار عمومی با مشاهده این رفتارهای پارادوکسیکال از جانب خواص دچار اشتباه میشوند و مثلا علیرغم تمام اشتباهات آقای روحانی اما در انتخابات سال 96 هم به ایشان رأی دادند...
***
1_ http://www.armanmeli.ir/fa/print/main/294931
2_ mshrgh.ir/1080492
3_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1459912
4_ mshrgh.ir/1106934
5_ mshrgh.ir/836280
6_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1464028
7_ https://www.tabnak.ir/fa/news/328551