به گزارش مشرق، هشتمین برنامه از سلسله پیش رویدادهای همایش بینالمللی «افول آمریکا؛ روند گذشته و تحولات آینده» با عنوان «افول آمریکا در آیینه بحرانهای جاری» به میزبانی شورای راهبردی روابط خارجی و با حضور جمعی از اساتید و پژوهشگران این حوزه برگزار شد.
بیشتر بخوانید:
دکتر محمدباقر خرمشاد، دبیر شورای راهبردی روابط خارجی و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در سخنانی گفت:
اصل عدالت بر برابری است و عدهای نیز اصل را بر نابرابری و عدم مساوات میدانند؛ بدینمعناکه معتقدند شایستگیهای بیشتری نسبت به دیگران داشته و باید سهم بیشتری ببرند. در تطبیق نگاه ارسطو با شرایط کنونی آمریکا، شورش و اعتراض هر دو گروه را در آمریکا شاهدیم. سیاه پوستان به عنوان یکی از ستونهای اعتراضات معتقدند آمریکا در تحقق شعار برابری ناکام مانده و حتی در فرهنگ این کشور، تبعیض علیه رنگینپوستان جریان دارد. از سوی دیگر، طرفداران ملیگرایی و رویکردهای نژاد پرستانه برابری را حق سیاهپوستان نمیدانند و معتقدند همین میزان حقوق ارائه شده نیز برای آنان زیاد است. به این تعبیر، آمریکا دچار نابرابری و بی عدالتی شده است.
اینکه راه یافتن فساد و تجمل در یک تمدن باعث افول آن و روی آوردن مردمان به سوی تمدنی دیگر یا شکل گیری تمدن جدید خواهد شد، شاهبیت مشترک میان دیدگاه ابن خلدون و ماکیاولی است. تمدن امروزی ایالات متحده از فساد ریشهدار رنج میبرد و نمود بارز این فساد در شعارهای تبلیغاتی ترامپ و هیلاری کلینتون نمایان بود. کشورهای ناتوان در حفظ قدرت نرم و روبه افول، با باقیمانده قدرتشان بر گرده دیگر کشورها میایستند و میکوشند از افول قدرتشان جلوگیری کنند. ترامپ سعی کرد با اقدامات قهری عظمت گذشته را بازگرداند.
امروزه آگاهی نسبت به حقوق رنگینپوستان افزایش یافته است و با همدلی و همراهی جامعه جهانی، آمریکا بیش از هر زمان دیگری نسبت به علاج این عارضه درونی و ریشه دار یعنی رفع تبعیض علیه سیاهپوستان ناتوان است. از سوی دیگر، ترامپ برای مهار اعتراضهای گسترده از جمله رنگینپوستان، از نیروهای شبه نظامی یا میلیشا استفاده کرد که همین موضوع نیز تهدیدی دیگر علیه قدرت آمریکا است. تداوم این وضعیت، اوج بحران برای آمریکا خواهد بود و ممکن است منجر به یک بحران فاجعه آلود شود.
سوزاندن پرچم آمریکا، پایین کشیدن نمادهای ملی، تاریخی و دیگر اقدامات هویتشکن، نشانه هایی است مبنی بر این که اگر ایالات متحده آمریکا شرایط را مدیریت نکند، به سوی بحرانی پیش می رود که قابل بازگشت نخواهد بود. حتی فوکویاما هم که پیشروترین فرد در بی آسیب بودن لیبرالیسم بود، اکنون معتقد است که لیبرالیسم مبتلا به آسیب های جدی است و می کوشد تا علاج هایی را برای آن مطرح کند. این که لیبرالیسم مصون از آسیب است نوعی ساده انگاری است و دنیای اندیشه امروز به باورهای واقعی درباره افول لیبرالیسم رسیده است. فوکویاما در کتاب «هویت؛ تقاضای کرامت و سیاست نفرت» به عنوان یکی از حامیان لیبرالیسم بیان می کند که یکی از دلایل ایجاد نفرت، آمریکا است.
هیچ جامعه ای بدون شکاف نیست، اما اگر این شکافها عمیق و متراکم شوند و دچار دوقطبی شود، این بحرانها به یک فاجعه غیر قابل حل تبدیل میشوند. بحرانهای آمریکا توسط ترامپ ادامه خواهند یافت و این بحرانهای انباشته و انفجاری که از آن حاصل خواهد شد، به فاجعه ای در جامعه آمریکا منجر خواهد شد که از هم اکنون نیز اندیشمندان آمریکایی نسبت به پیامدهایش ابزار نگرانی میکنند.
همایش بینالمللی «افول آمریکا؛ روند گذشته و تحولات آینده» به همت پژوهشکده مشترک شهید صدر (ره) دانشگاه جامع امام حسین (ع) و دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام، و با همکاری بیش از بیست دانشگاه و نهاد پژوهشی در تاریخ ۶ آبان ماه برگزار خواهد شد.