به گزارش مشرق، گاردین در گزارشی از دستیابی به برخی اسناد محرمانه خبر داد که گفته میشود از سوی زمینشناسان چینی تهیه شده است که در برنامه انرژی اتمی عربستان سعودی مشارکت دارند.
آنگونه که از اسناد برمیآید، ذخایر معادن اورانیوم عربستان احتمالا به حدی غنی هست که راه این کشور برای ساخت سوخت هستهای و در نهایت سلاح اتمی را هموار کند.
انتشار چنین گزارشی نگرانیها در باب تمایل ریاض به برنامه تولید تسلیحات هستهای را به شدت افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید:
چرا بنسلمان به مهمانی ترامپ و نتانیاهو نرفت؟
طبق این اسناد، محققان چینی ذخایر قابل استفاده اورانیوم عربستان را حدود ۹۰ هزار تُن ارزیابی کردهاند که از سه سایت اصلی در مرکز و شمال غرب این کشور، قابل بهرهبرداری است.
البته برای اثبات ارزش ذخایر و محاسبه دقیق میزان آنها به تحقیقات بیشتری نیاز است اما با استناد به دادههای فعلی، منابع اورانیوم عربستان سعودی بسیار بیشتر از سوخت مورد نیاز تعداد معدودی نیروگاه هستهای است.
به گفته «مارک هیبس»، عضو ارشد موسسه «کارنگی»، وقتی بحث از توسعه تسلیحات اتمی است؛ بهترین کار این است که برنامه هستهای خود را بومیتر کنید. در برخی موارد تأمینکنندگان خارجی اورانیوم تعهداتی درخصوص لزوم استفاده صلحآمیز از این عنصر را درخواست میکنند حال آنکه اگر اورانیوم به صورت بومی تولید شود؛ نگرانی از بابت این محدودیتها نیز رفع خواهد شد.
به گزارش مهر، مرداد امسال نیز نیویورک تایمز از وجود سازهای در نزدیکی تاسیسات تولید صفحات خورشیدی در منطقهای واقع در حومه ریاض خبر داد و در این باره نوشت: کارشناسان گمان میکنند این سازه میتواند یکی از مجموعه سایتهای هستهای اعلام نشده (سعودیها) باشد. یکی از این تأسیسات احتمالاً تأسیسات تهیه کیک زرد است که در منطقه دورافتاده «العلا» در شمال غرب عربستان سعودی واقع شده است.
در حالی برنامه هستهای عربستان وارد مراحل حساس میشود که توافق آژانس با ریاض مثل روال سابق است. این در حالی است که با ورود برنامه هستهای کشورها نظارتهای آژانس نیز باید با توجه به شرایط جدید باشد.
عربستان عضو NPT است و توافقنامه دوجانبه ای با آژانس دارد که موسوم به «پروتکل مقادیر اندک» است.
عربستان هنوز از تعهد پذیرش بازرسیهای پادمانی آژانس خودداری میکند و علیرغم درخواستهای مکرر چندین ساله آژانس نیز تعهدات خود را به گونهای اصلاح نکرده است که اجازه بازرسی به آژانس را بدهد.