به گزارش مشرق، جلال الدین میرزای رزاز، سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور اظهار کرد: مادران باید با آمادگی وارد دوره بارداری و شیردهی شوند و تغذیه مناسبی در دوران قبل از بارداری و بارداری داشته باشند. با وزن گیری مناسب دوران بارداری را به پایان برسانند.
بیشتر بخوانید:
شیردهی به نوزاد از ابتلا مادر به دیابت حفاظت میکند
میرزای رزاز افزود: توصیه می شود بلافاصله پس از زایمان تماس پوستی مادر با نوزاد برقرار شود و شیردهی را طی ساعت اولیه تولد آغاز کنند. به منظور حل مشکلاتی که در هنگام شیردهی ممکن است پیش بیاید از مشاورههای به هنگام و کارآمد برخوردار باشند. بارداریِ با برنامه و کاهش حاملگیهای ناخواسته یکی از مهمترین پیش شرطهای موفقیت در شیردهی است.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور درباره آموزش صحیح شیردهی بیان کرد: مادران باید دانش کافی درباره مزایای تغذیه با شیر مادر و نحوه شیردهی داشته باشند. آموزش شیردهی بعد از زایمان و اختصاص وقت کافی برای مادر و آموزش جنبههای عملی تغذیه با شیر مادر توسط کارکنان بیمارستان نقش بسیار مهمی دارد. پرستاران و ماماهای آموزش دیده باید شیردهی مادر و وضعیت نوزاد هنگام دریافت شیر را ارزیابی کنند. همچنین باید مطمئن شوند که مادر در روش دوشیدن شیر با دست، مهارت کافی پیدا کرده است. اگر طی یکی دو هفته اول، نوزاد قادر به مکیدن سینه مادر نیست، شیر باید با رعایت بهداشت دوشیده شود و با قاشق به شیرخوار داده شود.
بیشتر بخوانید:
باید و نبایدهای روزهداری برای مادران باردار و شیرده
میرزای رزاز در ادامه گفت: اگر بعد از تولد در شیردهی تاخیر شود و سینهها به طور مکرر تخلیه شود، چون شیردهی زمان بندی شده است و بر مبنای تقاضای شیرخوار نیست، سینهها ممکن است متورم و دردناک شوند. اگر شیرخوار به خوبی سینه مادر را نمیگیرد، مادر باید به او کمک کند، زیرا برخی اوقات نوزاد در موقعیتی متفاوت، سینه مادر را بهتر میگیرد و برخی مواقع مادر با شکل دادن به سینه خود میتواند به شیرخوار کمک کند.
او با اشاره به اینکه مادران در دوران شیردهی باید به این نکته توجه کنند که نیاز به دریافت انرژی در شش ماه اول شیردهی ۳۳۰ کیلوکالری و در شش ماه دوم ۴۰۰ کیلوکالری افزایش مییابد، اظهار کرد: مادران شیرده باید از همه گروههای غذایی به میزان نیاز مصرف کنند و به هیچ عنوان وعدههای غذایی را حذف نکنند. همراه با وعدههای غذایی از گروه لبنیات کم چرب (شیر، ماست و دوغ کم نمک) استفاده شود و از گروه میوهها و سبزیها به مقدار کافی دریافت شود.
در دوران شیردهی از چه موادغذایی نباید استفاده کرد؟
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور افزود: در وعدههای غذایی مادران شیرده انواع گوشت در برنامه غذایی روزانه گنجانده شده و در صورت امکان در هفته یک یا دو بار ماهی مصرف شود. همچنین مصرف روغنهای سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ مانند روغن کانولا و روغن زیتون مفید خواهد بود.
او مصرف مایعات در فواصل مختلف روز، پرهیز از مصرف سیگار و الکل در دوران شیردهی، عدم مصرف داروهای گیاهی بدون تجویز پزشک و پرهیز از مصرف موادغذایی حاوی کافئین مانند قهوه، نسکافه، نوشابههای سیاه و انرژی زا را از مواردی دانست که مادران شیرده نباید مصرف کنند.