سرویس اقتصاد مشرق- از ابتدای شروع به کار عبدالناصر همتی به عنوان رئیسکل بانک مرکزی در اوایل مردادماه سال ۱۳۹۷ تا پایان شهریور امسال یعنی طی ۲۵ ماه، ۱۲۹۳هزار میلیارد تومان نقدینگی جدیددر اقتصاد کشور ایجاد شده است.
در پایان تیرماه سال ۱۳۹۷ حجم نقدینگی در کشور ۱۶۰۲ هزار میلیارد تومان بود که در پایان شهریور امسال به ۲۸۹۵هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. همتی از اوایل مردادماه سال ۱۳۹۷ به ریاست بانک مرکزی منصوب شد.
بیشتر بخوانید:
بررسی کارنامه ۲ ساله رئیسکل بانک مرکزی/ همتی در کدام شاخصها عملکرد مثبت داشته است؟ +نمودار
به عبارت دیگر ۴۵درصد نقدینگی تاریخ کشور در دوره ریاست همتی در بانک مرکزی ایجاد شده است. از این رو، دوران ریاست همتی بر بانک مرکزی را از لحاظ مدیریت نقدینگی باید بدون هیچ تردیدی فاجعهبارترین دوران تاریخ اقتصاد کشور دانست.
رشد بیرویه نقدینگی عامل اصلی ایجاد تورم در کشور، اختلال در بازارهای ارز، طلا، مسکن، خودرو و کاهش قدرت خرید مردم است.
مرور تذکرات رهبر انقلاب درباره کنترل نقدینگی در دوران ریاست همتی
افزایش بیسابقه نقدینگی در دو سال اخیر و در دوره مدیریت همتی در بانک مرکزی در حالی رخ داده که رهبر معظم انقلاب اسلامی در این مدت چند بار درباره ضرورت کنترل نقدینگی تذکر داده بودند که این تذکرات در دوران ریاست همتی بر بانک مرکزی بوده اما متاسفانه همتی برخلاف تذکرات رهبر انقلاب، بر تنور نقدینگی به طرز بیسابقهای دمیده است.
«این مسئلهی هدایت نقدینگی را من یک بار دیگر هم در مرکز عمومی گفتم، خصوصی هم به مسئولین مکرّر گفته شده که ما این نقدینگی موجود را به سمت تولید هدایت کنیم. البتّه من در سال ۹۷ در همین جلسهی هیئت دولت و هفتهی دولت گفتم که یک هیئت شبانهروزی متخصّص معیّن بکنید که بنشینند روشهای مدیریّت نقدینگی را جستجو [کنند]؛ این نقدینگی موجود باید مدیریّت بشود و هدایت بشود به سمت تولید که این کار آسانی نیست، کار مشکلی است، روشهای ویژهای لازم دارد؛ من گفتم یک هیئتی بنشینند و این کار را انجام بدهند. من نمیدانم این هیئت تشکیل شده یا نشده؛ به هر حال اگر نشده، باز هم زمان باقی است و انَشاءالله این کار انجام بگیرد تا اینکه نقدینگی موجود سرازیر بشود به سمت قسمت واقعی اقتصاد و به تولید برسد.»
بیانات در ارتباط تصویری با جلسه هیئت دولت
۲ شهریور ۱۳۹۹
***
« یک مسئلهی دیگر هم که جزو مسائل لازم است و آن را هم باز اهل فن و کارشناسهای ذیربط میگویند که ممکن است، مسئلهی هدایت نقدینگی به تولید است. من البتّه دو سال قبل از این در نماز عید فطر این را گفتم که نقدینگی برای اقتصاد کشور یک خطر بزرگی است، امّا همین خطر را میشود تبدیل کرد به سود؛ اگر بتوانیم با تدبیرِ درست این نقدینگی را به سمت تولید هدایت بکنیم، نه فقط دیگر ضرر ندارد، بلکه سودمند هم خواهد بود. کارشناسها به ما میگویند که این کار ممکن است، میتوان این کار را کرد؛ برنامهریزی لازم دارد، دنبالگیری لازم دارد که انشاءالله بایستی انجام بگیرد.»
بیانات در سخنرانی تلویزیونی به مناسبت عید قربان
۱۰ مرداد ۱۳۹۹
***
«این نقدینگیای که مرتّب گله میکنند و شِکوه میکنند که نقدینگی زیاد شده -و درست هم هست و البتّه نقدینگی اگر مورد توجّه قرار نگیرد ضربه خواهد زد- اگر یک مدیریّت خوبی انجام بگیرد و همین نقدینگی تبدیل بشود به سرمایهگذاری، کشور را شکوفا خواهد کرد، اقتصاد را بالا خواهد برد. بنابراین ظرفیّت کاملاً در کشور وجود دارد.»
بیانات در اجتماع زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی
اول فروردین ۱۳۹۸
***
برای حل برخی مسائل کلیدیِ اقتصاد مانند مشکلات نظام بانکی، نقدینگی، اشتغال، تورم و فرایند بودجهریزی باید تصمیمهای جدی و عملیاتی بگیرید.
جلسه سران قوا در حضور رهبر انقلاب درباره مسائل اقتصادی کشور
۱۹ مهر ۱۳۹۷
***
«یک مسئلهی مهمّ دیگر در زمینهی اقتصاد... مسئلهی مدیریّت نقدینگی کشور [است] که حالا آقای رئیس جمهور اشاره کردند به نقدینگی. اوّلاً اینکه ما اجازه دادیم که نقدینگی افزایش پیدا کند، از اوّل خطا بوده؛ نباید میگذاشتیم؛ از اوّل باید ما جلوی افزایش نقدینگی را میگرفتیم؛ حالا هم اینکه نقدینگی رها بماند که به هر طرفی حمله کند ویرانی به وجود بیاورد، این هم باز یک خطای دیگر است؛ نقدینگی باید مدیریّت بشود. اینکه ما اینجوری فرض کنیم که «نه، کاریاش نمیشود کرد نقدینگی را»، نه، اینجوری نیست؛ نقدینگی را میشود کنترل کرد، میشود مدیریّت کرد؛ البتّه احتیاج دارد به یک مجموعهی تماموقت فعّال؛ یک مجموعهی تماموقت. چندی پیش نمایندگان مجلس از رئیسجمهور محترم درخواست کرده بودند که که یک تیم اقتصادی فعّال [تعیین بشود]؛ خیلی خوب، یک تیمی زیر نظر همین مجموعهای که الان دارید هم میخواهید بگذارید -بحث تغییر و تبدیل و مانند اینها را بنده هیچوقت مطرح نمیکنم و نکردهام- بالاخره یک مجموعهی فعّال شبانهروزی از عناصری که اهل کار جهادی باشند، یعنی واقعاً بخواهند کار بکنند، شب و روز نشناسند، اهل ابتکار و مانند اینها هم باشند، دنبال این قضیّه بگذارید و بگویید نقدینگی را مدیریّت کنند؛ میتوانید این کار را بکنید.»
بیانات در دیدار رئیسجمهور و اعضای هیئت دولت
۷ شهریور ۱۳۹۷
***
« این نقدینگی زیاد، این نقدینگی که امروز وجود دارد، خطر بزرگی است، این را اقتصاددانها بهتر از ما میدانند که این، هر طرف رو کند ویرانگر است؛ خب میآید یکوقت طرف سکّه، میآید طرف ارز -[مثل] همینی که اتّفاق میافتد و شما میبینید- یکوقت میرود طرف مسکن یکجور دیگر میشود. نباید بگذارید، باید این مدیریّت بشود؛ یعنی رها نمیشود گذاشت نقدینگی را. نمیشود گفت که حالا این اضافه شده و هیچ کاریاش نمیشود کرد؛ نه نخیر، این را میشود کنترل کرد، میشود مهار کرد و این باید مهار بشود.»
بیانات در دیدار رئیسجمهور و اعضای هیئت دولت
۷ شهریور ۱۳۹۷
***
«من آخرین بار در یک معرض عمومی در روز عید فطر، در نماز، این را خطاب به مسئولین گفتم؛ نقدینگیِ عظیمی در کشور به وجود آمده که این هم ناشی از اشتباهات است؛ خود این یکی از سیاستهای اشتباه است که نتیجهاش این شده است که نقدینگی در کشور افزایش پیدا کند که مشکلات فراوانی را به وجود آورده؛ من گفتم اگر مسئولین کشور بتوانند بنشینند راههایی پیدا کنند و این نقدینگی را هدایت کنند بهسمت اقتصاد تولیدی، چه در صنعت، چه در کشاورزی، چه در مسکن و امثال اینها، همین نقدینگی که امروز تهدید است، تبدیل خواهد شد به فرصت؛ نصف این نقدینگی را هم اگر بتوانند هدایت کنند، این [جور] است. الان هم من عرض میکنم خطاب به مسئولین محترم دولتی -که شما میدانید من از دولت حمایت میکنم؛ بنده از همهی دولتها حمایت میکنم- و مؤکّداً سفارش میکنم که بنشینند فکر کنند، از آدمهای وارد و مطّلع و باهوش کمک بگیرند و راههایی پیدا کنند برای هدایت این نقدینگیِ عظیم بهسمت تولید؛ میشود، این کار شدنی است، این کار عملی است؛ وظیفهی مسئولین محترم دولتی و اقتصادی است و باید این کار را انجام بدهند. این [هم] یک نکته.»
بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم
۲۲ مرداد ۱۳۹۷