گاز فلر

برخی کارشناسان معتقدند این گاز به جای آنکه در فلرها بسوزد، بهتر است در باک خودرو بسوزد تا درآمد ایجاد کند اما عده‌ای هم معتقدند این گاز باید تبدیل به محصول باارزش پتروشیمی شود.

سرویس اقتصاد مشرق، اخیرا مدیر هماهنگی و نظارت بر توزیع مجتمع گاز پارس جنوبی طی خبری اعلام کرد؛ روزانه ۱۶ هزار تن ال. پی. جی در این مجتمع گازی تولید می‌شود. که اگر این میزان تولید ال. پی. جی را با میزان ال. پی. جی که در پالایشگاه‌ها و مجتمع‌های پتروشیمی تولید می‌شود   جمع کنیم می‌توان گفت سالانه چیزی حدود ۱۴ میلیون تن گاز ال. پی. جی در کشور تولید می‌شود.

به دلیل آنکه فروش گاز ال. پی. جی مستقیماً بر عهده وزارت نفت است و درآمد آن نیز مستقیماً به جیب وزارت نفت می‌رود از این جهت پیش از تحریم‌ها وزارت نفت بیشتر گاز ال. پی. جی تولیدشده را به کشورهای همسایه صادر می‌کرد و از این طریق برای خود کسب درآمد داشت.

با آغاز تحریم‌ها از سال ۹۷ به بعد عملاً صادرات گاز ال. پی. جی کاهش یافت و وزارت نفت به جای آنکه به دنبال راه‌حلی باشد تا از این گاز برای کسب درآمد استفاده کند آن را به شبکه گاز سراسری تزریق می‌کند و عملاً این گاز بدون ارزش افزوده اضافی می‌سوزد.

پیگیری‌های صورت گرفته از مسئولان وزارت نفت حاکی از آن است که وزارت نفت علی‌رغم صحبت‌های کارشناسان که گفته‌اند می‌توان از این گاز در بخش حمل‌ونقل استفاده کرد و در این شرایط درآمد کسب کرد اما آن‌ها معتقدند اولاً هیچ برنامه‌ای در سبد سوخت کشور برای گاز ال. پی. جی دیده نشده است و در ثانی اگر این اتفاق هم رخ دهد بعد از آنکه تحریم‌ها برداشته شد وزارت نفت تمایل دارد تا این گاز صادر شود زیرا درآمد صادرات گاز ال. پی. جی مستقیم به جیب وزارت نفت خواهد رفت اما مسئله سوخت حمل‌ونقل متفاوت است و درآمد آن به حساب خزانه واریز خواهد شد.

برخی از کارشناسان معتقدند گاز ال. پی. جی باید در سبد سوخت کشور دیده شود و موضوع استفاده از این گاز را در برخی از کشورها همانند ترکیه، کره جنوبی مطرح می‌کنند در صورتی که در حال حاضر سی. ان. جی در ایران به عنوان سوخت جایگزین بنزین مطرح است و وزارت نفت سعی دارد تا در سال‌های آتی این گاز را حتی جایگزین بنزین قرار دهد و بنزین تولیدی پالایشگاه‌ها را صادر کند.

اخیراً موضوع کمبود گاز ال. پی. جی در برخی از استان‌های جنوبی و شرقی کشور مطرح شده است که در رسانه‌ها عنوان شده گاز ال. پی. جی به اندازه نیاز به این استان‌ها نمی‌رسد و یا اینکه با قیمت بالا خرید و فروش می‌شود. مسئولان شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی می‌گویند کمبود گاز ال. پی. جی در کشور وجود ندارد اما مسئله اینجا است که دلالان اجازه نمی‌دهند این گاز که مربوط به بخش خانگی است مورد استفاده قرار گیرد و به محض آنکه گاز ال. پی. جی به این استان‌ها می‌رسد دلالان کپسول‌ها را خریداری کرده و در اختیار صاحبان خودرو قرار می‌دهند و به همین دلیل کمبود گاز ال. پی. جی به چشم می‌آید.

آن‌ها می‌گویند بر اساس پیگیری‌های صورت گرفته میزان گاز ال. پی. جی که به این استان‌ها منتقل می‌شود همانند سال‌های گذشته است اما عملاً صاحبان خودروهای ال. پی. جی‌سوز اجازه نمی‌دهند این گاز به طور کامل در اختیار بخش خانگی قرار گیرد.

به گفته مسئولان شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی، سامانه سدف (سامانه درخواست فرآورده‌های نفتی) ثبت‌نام کنند تا از این طریق میزان تقاضا برای دریافت ال. پی. جی مشخص شود.

اما مسئله ال. پی. جی تنها به اینجا ختم نمی‌شود بلکه می‌توان از این گاز حتی در شرایط تحریم نیز درآمدزایی داشت.

رضا رحیمی، کارشناس حوزه انرژی در خصوص استفاده از گاز مایع به عنوان خوراک پتروشیمی به مشرق گفت: در مورد ال. پی. جی دو دیدگاه وجود دارد که یک دیدگاه استفاده از این گاز به عنوان سوخت خودرو است و دیدگاه دیگر استفاده از این گاز به عنوان خوراک واحدهای پتروشیمی و تولید ارزش افزوده است.

به گفته این کارشناس انرژی، شرکت ملی گاز ایران که متولی صادرات گاز ال. پی. جی پیش از تحریم‌ها بود از طریق کشتی‌های ال. پی. جی بر این گاز را به کشورهایی چون اندونزی و هند صادر می‌کرد اما عمده مشتریان این گاز افغانستان، عراق و پاکستان بودند که با اعمال این تحریم‌ها عملاً صادرات این گاز به شدت کاهش یافته است.

وی ادامه داد: موضوع مهمی که متاسفانه این روزها از آن غفلت شده است ساخت واحدهای پی. دی. اچ است که می‌تواند گاز ال. پی. جی را به ارزش افزوده بالاتری تبدیل کند. به طوری که اگر گاز ال. پی. جی که به فرض هر تن ۱۲۰ دلار قیمت دارد به ارزش ۷۶۰ دلار در هر تن می‌رساند و اگر همین گاز تبدیل به پروپیلن شود ارزشش به ۱۲۰۰ خواهد رسید.

این کارشناس حوزه انرژی تصریح کرد: متاسفانه عده‌ای دنبال این هستند تا گاز ال. پی. جی را با قیمت ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ هزار تومان در داخل بسوزانند در صورتی که اگر همین پروپیلن به چرخه صنعت ورود پیدا کند می‌تواند کالاهای باارزش اقتصادی تولید و در اختیار مصرف‌کنندگان قرار داد.

وی در پاسخ به این سؤال که چرا تاکنون اقدام به ساخت واحدهای پی. دی. اچ نشده است گفت: متاسفانه در سال‌های گذشته مسئولان وزارت نفت به دنبال راحت‌ترین راه برای کسب درآمد بودند به همین دلیل ال. پی. جی را به صورت خام صادر می‌کردند و پولش نیز در بخش‌های دیگر هزینه می‌شد اما اکنون که نیاز به این واحدها داریم نه خبری از واحدها است و نه اینکه ظاهراً وزارت نفت تمایل به ساخت این واحدها دارد زیرا به محض رفع تحریم‌ها دوباره ال. پی. جی به صورت خام صادر می‌شود.

وی ادامه داد: بهترین کار این است که اکنون نمایندگان مجلس طرحی را آماده کنند که دولت مکلف شود تا این واحدها به منظور ایجاد ارزش افزوده برای گاز ال. پی. جی ساخته شود و بحث بین وزارت نفت و برخی از کارشناسان در خصوص ورود این گاز به چرخه سبد سوخت نیز خاتمه پیدا کند.

ظاهراً نمایندگان مجلس بحث‌هایی در مورد گاز ال. پی. جی و استفاده از این گاز در سبد سوخت کشور یا استفاده به عنوان خوراک واحدهای پتروشیمی داشته‌اند و قرار است طرحی در این رابطه که این گاز باید به عنوان خوراک واحدهای پتروشیمی مورد استفاده قرار گیرد در حال آماده شدن است که اگر این طرح مورد بررسی و تأیید نمایندگان مجلس قرار گیرد وزارت نفت مکلف خواهد بود گاز تولیدی ال. پی. جی را به جای آنکه صادر کند در واحدهای پی. دی. اچ مورد استفاده قرار دهد و از آن به منظور تولید پروپیلن استفاده کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 20
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • IR ۰۱:۲۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
    25 0
    زنگنه فردی با ادعای زیاد و با تفکر مدیریت قدیمی که به درد کشور نمی خورد
    • IR ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
      11 0
      ننگ بر دولت
  • محمد IR ۰۴:۰۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
    14 0
    این دیگه سوال داره مگه قصد اینا فراهم سازی بستری برای بوجود امدن ایران قوی هست؟؟ اینا ایرانی ملتمس و گدارا آرزو می‌کنند و در این مسیر از هیچ کاری دریغ نمی‌کنند مشرق جان اینا همونایی هستند که به غرب پیشنهاد تحریم نافذ جهت فشار برای مذاکره میدادن یعنی اگه اینا نبودن ما غصه داشتیم؟ ما بدبختی داشتیم؟ بازم دم نتانیاهو گرم که صادقانه معرفی کرد پیاده نظامشونو و دم اینا هم گرم صادقانه حرف اونو تکذیب نکردن رد نکردن و تازه برای رسیدن و شکوفا شدن در مسیر پیاده نظامی برای رژیم صیهونی تلاش روز افزون هم دارن عزیزم میدونم منتشر نمیکنی با تشکر
  • IR ۰۴:۴۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
    13 0
    از این دولت که گذشت انشالله در دولت جوان و انقلابی در کنار مجلس انقلابی و قوه قضاییه به این موضوع رسیدگی بشه فقط خواهشا آن زمان هم پیگیری بفرمایید
    • علی IR ۰۶:۱۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
      1 7
      این مجلس انقلابی نیست ولی انشالله دولت سال آینده چرا
  • علی IR ۰۵:۲۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
    10 0
    مشرق فقط ی دلیل داره که آن را به فرآورده تبدیل نمیکنه و آن دلیل هم اینه که ویروس جدیدی حوزه نفت ما رو بدست گرفته جالبه بدونی آن ویروس نه کرونای انگلیسی هست و نه آمریکاس و نه چین آن ویروس منشا داخلی دارد . آیا کسی می داند که ان ویروس چیست؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • IR ۰۵:۳۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
    13 0
    مجلسیا کجایین زود دست بجنبونین گاز همینطوری داره میره زمانم ازاون تند تر
  • IR ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
    8 0
    اگر ال پی جی زیاده چرا کپسول ها را سهمیه بندی کرده اند؟ مثل اینکه برای رهاسازي در هوا زیاد داریم برای مردم کمششش
  • علی IR ۰۷:۵۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
    17 0
    از آتیش همین فیلرها میشه جهت تصفیه اب برای شهرها حتی کشاورزی و سرسبز کردن تمام جنوب استفاده کرد ...کلی هم رو اشتغال و کیفیت هوا و توریسیم تاثیر گذاشت..میشه گفت به عمل کار براید نه افکار پوسیده مسئول خرفت بی هنر تن پرور. که فقط به سیرابی خودش فکر میکند و دیدگاهش تا نوک بینی خودش بیشتر نیست ..اینها که منافع شخصیشون به منافع ملی ترجیح میدهن..در سایه اینها کشور ما هیچ پیشرفتی نخواهد کرد .
  • علی IR ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
    4 1
    از آتیش همین فیلرها میشه جهت تصفیه اب برای شهرها حتی کشاورزی و سرسبز کردن تمام جنوب استفاده کرد ...کلی هم رو اشتغال و کیفیت هوا و توریسیم تاثیر گذاشت..میشه گفت به عمل کار براید نه افکار پوسیده مسئول خرفت بی هنر تن پرور. که فقط به سیرابی خودش فکر میکند و دیدگاهش تا نوک بینی خودش بیشتر نیست ..اینها که منافع شخصیشون به منافع ملی ترجیح میدهن..در سایه اینها کشور ما هیچ پیشرفتی نخواهد کرد .
  • سعید IR ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
    11 0
    اصلا چرا بخشی از درآمدهای وزارت نفت مستقیم به حساب خودش واریز میشه ؟؟؟؟!!!!! ، ، ، شاید دیگه وقتشه که وزارت نفت هم مکلف بشه همه درآمدهای خودش را به خزانه واریز کنه و مخارج این وزارتخانه با حساب کتاب دقیق از خزانه بهش داده بشه ، این قانون کنونی خودش راه های زیادی برای رانت خواری و فساد فراهم کرده .اینطوری دیگه شاهد مواردی از این دست نیستیم .
  • مجید IR ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
    6 0
    با سلام و احترام از اینکه این مطلب در حال مطرح شدن در مجلس است بسیار خوشحال شدم چون میدانم از این دولت آبی گرم نمیشود و دچار روزمرگی شده است اگر بتوان جلوی خام فروشی را گرفت و آن را تبدیل به محصول کرد و از آن احمال شود چیزی جز بوی خیانت و دشمنی با مردم به مشام نمیرسد. حتی اگر بشود سوخت ال پی جی را جایگزین سوخت سی ان جی کنیم هم به خاطر استهلاک کم و هزینه نگهداشت تاسیسات در مقابل سی ان جی خیلی به صرفه تر و کم خطر تر است . اگر منابعی که ما در اختیار داریم در راستای رفاه مردم صرف شود ایران یکی از مرفه ترین کشورها خواهد بود .بدون تردید.
  • IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
    9 0
    تامدیران دولت فعلی سرکار هستند هیچ امیدی به اصلاح وضعیت نیست.دولت بعدی مگه بازآوردن وزیرجوان و انقلابی کاری صورت بده.مجلس فعلی هم فقط شعارمیده.یعنی چی که گاز رومیسوزونن ولی به مردم نمی‌دن مگه مال باباشونه
  • IR ۱۳:۰۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
    0 18
    دقت کنید که معمولا مقدار این گازهای ناچیز استخراج شده همراه نفت در هر منبع نفتی بسیار کم است و جمع آوری آن صرفه اقتصادی ندارد. مخصوصا برای کشوری که منابع بزرگ گازی دارد. اگر بخواهیم هزینه کنی و مثلا در دهها مخزن نفتی که داریم این گازها را جمع آوری کنیم و همه را مثلا بعد اسفاده کنیم امکان پذیر است اما هزینه تمام شده برای آن بسیار بالا خواهد بود و مشتری نخواهد داشت.
  • امین IR ۲۰:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
    15 0
    اینهمه نفت و گاز داریم چرا نباید به خودروها گاز ال پی جی بدهند که خیلی بصرفه تر و بهتر از سی ان جی هست الان حتی به خودروها هم ال پی جی نمیرسه توی متن الکی نوشته خودروها ال پی جی رو میبرن اما کو؟ کجا؟ ما که ندیدیم؟ الان چند ماهه کپسول بدون استفاده شده و فقط داریم بنزین میزنیم
  • AHMADGOLBAZKHANIPOOR NL ۲۱:۴۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
    3 0
    برای اینکه میخوان مردم را از حکومت ناراضی کنند. آب را گل آلود کنن که بتونن ماهی بگیرن
  • IR ۲۲:۵۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
    7 0
    ال پی جی زیاد پس چرا دست مردم نمی‌رسه اگر هم برسه خیلی خیلی گرونه
  • حسین IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۸
    3 0
    صنایع نفت و گاز ایران می بایست آنقدر در صنعت پتروشیمی سرمایه گذاری می کرد که تولید نفت خام جوابگو نباشه و برای تکمیل ظرفیت نفت خام وارد می کردیم با این حساب که زنگنه تمایل دارد گاز و نفت خام صادر شود به نوعی یک خائن است
  • IR ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۸
    0 0
    به حق پنج تن انشاءالله همیشه این دولت در تحریم باشد ...دولتی که گاز مایع را در سبد سوخت کشور قرار نمی‌دهد چون منتظر برداشتن تحریمهاست تا دوباره گاز مایع را به کشورهای دیگر بفروشند پس تا آن موقع گاز را بی جهت در هوا می سوزاند اما در اختیار مردم و نیروگاه ها و اتومبیل ها نمی‌گذارد، مگر قبلاً سوخت گاز مایع در اختیار سواری‌ها نبود پس این سوخت در سبد انرژی وجود داشت ..حالا که این دیگ برای مردم نمیجوشد سر سگ بجوشد.
  • IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۸
    0 0
    سلام این که داره میسوزه ال پی جی نیست ،این گاز برای ایمنی کارخونه های نفت هستش

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس