سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابل استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** FATF گواهینامه سلامت مالی و بانکی در جهان است!
روزنامه آرمان در مطلبی با عنوان «FATF یکی از قفل های تحریم بانکی» نوشت: «امروز تحریم بانکی ایران دو قفل دارد؛ قفل نخست FATF است و قفل دوم آن تحریمهاست. این لوایح نقش یک ورودی را دارد و ایران با تصویب آنها در نظام بانکی به رسمیت شناخته خواهد شد. تحریمهای ایران چندین سرفصل دارد و برخی از آنها بهزودی برداشته میشوند و در آن لحظه به علت عدم تصویب لوایح ایران نمیتواند از فرصتهای ایجادشده استفاده کند و همچنان پولهای ایران بلوکه باقی میماند و امکان بازگشت آنها به بانک مرکزی بهوجود نمیآید. باید دقت کرد که نیاز نیست ایران عضو FATF شود و فقط کافی است لوایح چهارگانه تایید شده و این امر اعلام شود تا در صورت بازگشت آمریکا به برجام بتوانیم مراودات خود را راهاندازی کنیم».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «اگر تحریمها لغو شود ایران مسلما از عدم تصویب FATF متضرر خواهد شد و این نکتهای است که به آن توجه نمیشود. ما امروز پشت دری باقی ماندهایم که هم قفل FATF را دارد و هم قفل تحریمها را با خود حمل میکند. ما امروز ضرورت دارد تا گواهینامه سلامت مالی و بانکی را دریافت کنیم. این امر سبب میشود تا اعتماد جهان به ایران احیا شده و بهانه از کشورها برای حوزه بانک و تجارت گرفته خواهد شد. تا زمانی که این دستورالعملها را اجرا نکنیم نمیتوانیم وارد فضای مالی جهانی شویم و حتی تحریمها را دور بزنیم و این امری است که ایران را بهشدت گرفتار خواهد کرد».
سازمان FATF مدعی است که کارویژه اش مبارزه با پولشویی و تروریسم است. این ادعا در حالی است که اتفاقا اعضای اصلی این سازمان، یعنی آمریکا و اروپا رکوردداران پولشویی در جهان هستند. بنابر آمار منتشر شده، 70 درصد پولشویی جهان در آمریکا و اروپا رخ می دهد.
علاوه بر این FATF هیچگاه در مبارزه با تروریسم اقدامی انجام نداده است. نحوه برخورد این سازمان با گروهک تروریستی داعش و همچنین سکوت این سازمان در مقابل اقدام تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی تنها بخش کوچکی از بی عملی FATF در حوزه تروریسم است.
FATF نه تنها گواهینامه سلامت مالی و بانکی در جهان نیست، بلکه یکی از بازوهای وزارت خزانه داری آمریکا برای هوشمندسازی تحریم های ضدایرانی است. برای همین بود که چندی پیش «مایک پمپئو» با عصبانیت اعلام کرد که ایران باید «همین حالا» لوایح مرتبط با FATF را تصویب کند.
«خوان زاراته» معاون سابق مدیریت مبارزه با تروریسم و جرائم مالی در وزارت خزانهداری آمریکا چندی پیش گفته بود: «برای قرار دادن ایران در تنگنا و سختتر کردن شرایط برای این کشور، به حضور کامل FATF نیاز است. برای اینکه ایران از نظام مالی منزوی شود، لازم است FATF تایید قضاوتهایی پیرامون نظام مالی ضد پولشویی و مبارزه با تروریسم مداخله کند».
حامیان FATF مدعی هستند که با پیوستن به این سازمان، بهانه را از طرف مقابل می گیریم. آیا این طیف حاضر است تضمین بدهد که با تصویب FATF بهانه های طرف مقابل تمام شود!؟
کدام بهانه را از چه کسانی میخواهیم بگیریم!؟ از میزبانان و حامیان گروهک تروریستی منافقین- که ۱۷ هزار ایرانی را به شهادت رسانده است-!؟ از حامیان و تجهیزکنندگان گروهک تکفیری تروریستی داعش!؟ از میزبانان و حامیان انگلیسی و هلندی و دانمارکی سایر گروهکهای تروریستی!؟ از رکوردداران پولشویی در دنیا!؟ از نقض کنندگان اصول بدیهی حقوق بشر در دنیا؟ ! از قاتلین سردار سلیمانی!؟
** حضرتی:اصلاحات، تنها راه خروج کشور از بن بست است
روزنامه اعتماد در مطلبی نوشت: «الیاس حضرتی می گوید...حزب اعتماد ملی به عنوان حزبی اصلاحطلب معتقد است اصلاحات تنها راه خروج از بنبستها و اشکالات موجود در کشور است و بر همین اساس همواره تلاش داشته تا مردم را برای حضور در پای صندوقهای رای جهت تعیین سرنوشت دعوت کند. حزب اعتماد ملی اعتقاد دارد که صندوق آرا و مراجعه به رای و نظر مردم همواره میتواند محل رفع سوءتفاهمها، اختلافسلیقهها و برداشتها و منازعات سیاسی باشد».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «حضرتی درباره مصادیق انتخاباتی و مشارکت در انتخابات نیز گفته است: "حزب از آقایان دکتر ابراهیم امینی، دکتر محمدجواد حقشناس و مهندس محمدعلی افشانی درخواست کرده تا در صورت آمادگی برای ورود به انتخابات، کاندیداتوری خود را ابتدا در درون حزب اعلام کنند تا پس از برگزاری انتخابات درونحزبی و مورد نظر اکثریت شورای مرکزی یک نفر از میان این 3 نفر از سوی حزب اعتماد ملی به عنوان کاندیدای حزبی به افکار عمومی معرفی شود".».
الیاس حضرتی در مجلس دهم رئیس کمیسیون اقتصادی بود، اما بجای رسیدگی به مطالبات اقتصادی و معیشتی مردم، یکروز با شهرام جزایری مشغول خوردن «کله پاچه» بود و روز دیگر درگیر طرح سیاسی و قبیله ای «کمیته رفع حصر»!
دوستان الیاس حضرتی نیز حداقل در هفت سال و نیم اخیر قوه مجریه را دربست در اختیار گرفتند. سوال اینجاست که اگر اصلاحات تنها راه خروج کشور از بن بست است، پس چرا در سالهای اخیر همزمان با حضور اکثریت مطلق اصلاح طلبان در دولت، از دلار 3 هزارتومانی رسیدیم به دلار 32 هزارتومانی!؟
رکورد مرغ 36 هزارتومانی و تخم مرغ شانه ای 40 هزارتومان و پراید 160 میلیونی و ...همگی از آنِ «دولتِ اصلاح طلبان» است.
الیاس حضرتی و همقطاران وی بجای سخنرانی درباره اینکه «چه خواهیم کرد» باید به این سوال پاسخ دهند که «چه کرده اند؟»؛ الان زنگ حساب و موعد گزارش عملکرد است و نه زنگ ارائه برنامه.
نکته قابل توجه اینجاست که اصلاح طلبان همچنان مشغول معرفی نامزد هستند و تعداد کاندیداهای اعلام شده توسط احزاب اصلاح طلب از 30 نفر هم فراتر رفته است؛ این دورخیز و ترافیک کاندیدا در حالی است که این طیف در سالهای اخیر بارها مدعی شد که اختیارات رئیس جمهور بسیار محدود است.
** وضع موجود دستپخت خودتان است، بجای شکایت، پاسخگو باشید
روزنامه ابتکار در مطلبی نوشت: «براساس گزارش صندوق بین المللی پول، اقتصاد ایران در سال جاری میلادی 6 درصد کوچکتر، بیکاری 3/16 درصد و تورم 34 درصد بوده است. این صندوق اقتصاد کشور را در این سال همراه با رشد منفی 6 درصد گزارش کرده است.تحریمها و کرونا بر حجم مشکلات اقتصادی افزوده است. رشد اقتصادی نزدیک به صفر شده، تولید ناخالص داخلی کاهش یافته، تشکیل سرمایه ثابت، صادرات نفتی و غیر نفتی به شدت آسیب دیده است. تامین ارز یکی از مهمترین مشکلات دولت است. به موارد بالا باید بیکاری، آسیب دیدگی نیروهای شاغل رسمی و غیر رسمی و خطر افزایش یک و نیم میلیون نفر به شمار بیکاران، حاشیهنشینی میلیونها نفر و کوچک شدن سفرههای مردم را افزود».
اصلاح طلبان در ماههای اخیر بارها گلایه کرده اند که چرا وضعیت اشتغال و تولید مورد قبول نیست و چرا سفره مردم کوچک شده است.
اما پاسخ این سوال در عملکرد همین جریان نهفته است. اینکه بجای رسیدگی به مطالبات مردم، معیشت کشور را به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گره زده است. اینکه بجای تلاش برای رونق تولید، اقتصاد کشور را با سراب FATF و برجام شرطی کرده است.
اصلاح طلبان با نحوه مدیریت خود، هم چرخ کارخانه ها را متوقف کردند و هم چرخ سانتریفیوژها را از کار انداختند.
این طیف بجای ارائه راهکارهای عملی برای برون رفت از وضع موجود اقتصادی بر پایه مدیریت جهادی و اقتصاد مقاومتی و دیپلماسی منطقه ای، همچنان نسخه امتیازدهی یکطرفه و انفعال و حقارت می پیچد.