به گزارش مشرق، شورش اخیر در واشنگتن، پایتخت آمریکا، همزمان با نشست کنگره برای تایید نتیجه انتخابات ۲۰۲۰، مهمترین عامل زیر سوال رفتن ادعاهای باصطلاح برتری جهانی آمریکا شد.
به گزارش «گاردین»، اگرچه در ۸ دهه گذشته، دلایل متعددی برای زیر سوال بردن یا رد ادعاهای آرمانگرایانه بنیانگذاران و متعاقب آن دولتمردان آمریکایی وجود داشت، اما هیچیک به اندازه شورش اخیر هواداران دونالد ترامپ و درگیری آنها با پلیس، در این زمینه، موثر نبود.
از جهتی باید گفت که چنین جنگی از سوی
ترامپ علیه واشنگتن، اجتناب ناپذیر بود.
سالها خشم فروخورده از نابرابری، تبعیض نژادی، تحقیر، نظریههای توطئه و ... در نهایت فرصت بروز و ظهور یافت.
البته باید توجه داشت که حادثه مذکور چنان بحرانی ایجاد کرد که به اذعان برخی، از زمان جنگ داخلی آمریکا بی سابقه بود و توانست توخالی بودن افسانه استثناگرایی آمریکا را نشان دهد.
در واقع نمایشی از روند رو زوال باصطلاح ابرقدرت جهانی در شورش واشنگتن نمایان شد.
شماری از کارشناسان و سیاستمداران آمریکایی در پی تحولات اخیر اعتراف کردند که اعتراضهای متعاقب قتل «جورج فلوید»، شهروند سیاهپوستی که توسط پلیس «مینیاپولیس» ایالت «مینه سوتا» به قتل رسید و نیز تحولات اخیر به آنها واقعیت کشورشان ورای تصوری که برای خودشان ساخته بودند، نمایان کرد.
این حادثه به تمام جهان مخابره شد و همه کشورهای جهان از همسایگان تا دور دست ترین کشورها به اظهارنظر در مورد انتقال قدرت در آمریکا پرداختند.
دلیل فرسایش آمریکا را باید در نابرابری، نژادپرستی، بی اعتمادی به نهادها، قطب بندی جامعه، رسانهها و شبکههای اجتماعی دانست که مدتها پیش از حضور ترامپ در قدرت به وجود آمدند.
رنگین پوستان هنوز با روند تبعیض آمیز در رای دادن مواجه هستند، با سوگند یاد کردن «جو بایدن»، شمار روسای جمهور سفیدپوست از چهل و پنج رییس جمهور به عدد چهل و شش میرسد، مالیات برای ثروتمندان همچنان کاهش مییابد، از جنگ غیرقانونی «جورج دبلیو بوش» علیه عراق در پارلمان آمریکا دفاع شده است، اثرات بحران مالی ۲۰۰۸ و احساس بی عدالتی و خشم ناشی از آن هنوز وجود دارد، محدودیت کمکهای خارجی برای هزینه انتخابات از بین رفته است، هزینه انتخابات ۲۰۲۰ معادل ۱۴ میلیارد دلار بوده است، ...
اما آنچه که ترامپ انجام داد، آشکار کردن همه مشکلات مذکور بود.
به عنوان مثال وی با زیر سوال بردن هویت و نژاد «باراک اوباما»، سلف خود و ایجاد دیوار مرزی با مکزیک، در واقع زوزه خشم سفید را آشکار کرد.
براساس بررسیهای دانشگاه «مینه سوتا»، «تغییرات تاریخی نسل در آمریکا در حال وقوع است؛ درصد رای دهندگان سفیدپوست به طور چشمگیری از ۱۹۸۰ تا ۲۰۲۰ کاهش یافته و ترامپ در ناامیدی شکست به این قشر با تحصیلات پایین متوسل شده است.»
اکنون قطب بندی جامعه در سطوح طبقاتی، نژادی، جغرافیایی و تحصیلات کاملا آشکار است.
شبکههای تلویزیونی راستگرا مانند «فاکس نیوز»، «نیوزمکس» و شبکه خبری «One America» و شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک و توییتر به قبیله گرایی دامن زدند.
بر اساس نظرسنجی اخیر دانشگاه «کوینیپیاک»، تنها ۶۰ درصد آمریکایی ها، از جمله ۲۳ درصد جمهوریخواهان، پیروزی بایدن را قانونی دانسته اند.
گروههای راست افراطی در حال راهپیمایی هستند؛ شورش اخیر نشان دهنده یک فضای متشنج است.