به گزارش مشرق؛ ابوالفضل ظهره وند سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در افغانستان گفت: منطقه، فرصت تمدنی ماست. باید از این فرصت استفاده کنیم. هزینه فرصت حضور ما در جایجای منطقه خیلی بیشتر از آمریکا است. ما مساله امنیت ملی را دنبال کردهایم اما پیوست تجاری آن را نداشتهایم بنابراین زحمات شهدای مدافع حرم نیز میتوانست نتیجهای به صورت GDP داشته باشد که متاسفانه نداشتهاست.
وی افزود: وقتی شهید سلیمانی رفته و راه را باز کرده است، باید تاجر ما کالاهای ما را ببرد آن جا. او وظیفه خود را انجام دادهاست اما ما در حوزه تجارت کاری نکردهایم.
وابستگی متقابل تجاری ایران فقط با کشورهای همسایه سودآور است
وی ادامه داد: ما باید به جای وابستگی یک طرفه و ارباب و نوکری با آمریکا وابستگی متقابل تجاری به همسایگان پیرامون خود داشتهباشیم. وابستگی ما با کشورهای منطقه باید دوطرفه باشد. غیر از این معنا ندارد. هرچقدر سفره ما بزرگ شود سفره آنها هم بزرگ میشود و برعکس.
ظهره وند تصریح کرد: ما با کشورهای همسایه هویت مشترک داریم. حوزه تمدنی ماست. برای همین است که آمریکا اینقدر دست و پا می زند. اما ما از این فرصتها استفاده نمیکنیم.
لزوم تعیین اولویتها و توجه به پیوست فرهنگی در تجارت خارجی
سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در افغانستان ادامه داد: ما باید اولویتهایمان را تعیین کنیم. میگوییم تجارت منطقهای با همسایگان اما سر از اروپا در میآوریم.
وی با اشاره به لزوم توجه به فرهنگ و پیوست فرهنگی در تعیین استراتژی اقتصادی و تجاری گفت: منشور دیپلماسی ایران و منشور فرهنگی ایران باید در کنار هم قرار گیرد تا بتوان اراده استراتژیک ایران در نحوه بودن در منطقه و نحوه بازی در فضای منطقه و روابط متقابل ایران با همسایگان را تعیین نمود.
افغانستان، حلقه اتصال ایران به آسیای میانه
وی با انتقاد از کسانی که معتقدند سطح روابط تجاری ایران با افغانستان ایده آل است، ادامه داد: ۳ یا ۴ میلیارد دلار، برای تجارت ایران با افغانستان پول خرد است. افغانستان ظرفیت کار برای آسیای میانه است. از طریق افغانستان میتوان به جاهای مختلف وصل شد.
وی در پایان گفت: کار، جهانی است. ما باید استانداردهای خود را تعریف و ارائه کنیم و طرف مقابل طبق استانداردهای ما عمل کند. با این به هم ریختگی که ما داریم نمیتوان تجارت کرد. حتی در بسیاری از موارد مرز در طرف مقابل بسیار وضعیت بهتری دارد.
منبع: مسیر اقتصاد