کد خبر 1180738
تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۰:۵۹
افق پیام امام خامنه‌ای به پوتین - کراپ‌شده

بدون شک ملت‌های منطقه و بسیاری از دولت‌های منطقه که از بی‌ثباتی رنج می‌برند، مدل رفتاری ایران و روسیه را ترجیح می‌دهند اما توجه عمومی به آن، نیازمند کار دیپلماتیک تهران و مسکو است

به گزارش مشرق، سعدالله زارعی در سرمقاله کیهان نوشت: روابط ایران و روسیه در دو دهه گذشته، با روی کار آمدن «ولادیمیر پوتین» از یک‌سو و بن‌بست‌های مکرری که در روابط ایران و غرب پدید آمد از سوی دیگر، در کانون توجه قرار گرفته است. در این بین علاوه‌بر حساسیت‌هایی که غرب روی این روابط دارد، در دو کشور ایران و روسیه نیز «غرب‌گراها» به شدت روی آن حساسیت نشان داده‌اند. در ایران، غرب‌گراها با استناد به جنگ‌های ایران و روس در میانه دوره قاجار، جو بی‌اعتمادی را نسبت به مسکو دامن زده‌اند و حال آنکه از این جنگ‌ها حدود دو قرن گذشته و نظام‌های سیاسی در هر دو کشور، طی این دوران چند بار دچار تحول شده‌اند و برخلاف گذشته، امروز عوامل متعددی وجود دارند که بر لزوم گرمی بخشیدن به روابط دو کشور، تأکید می‌کنند.

«دشمن مشترک» یکی از عوامل تقویت این روابط به حساب می‌آید. امروز اروپا و آمریکا در جبهه‌ای مشترک هر دو کشور ایران و روسیه را تهدید کرده و علیه آنها برنامه‌های متعددی را به اجرا گذاشته‌اند و می‌توان گفت تقریباً هفته‌ای نیست که در دستگاه‌های سیاسی و نظامی و اقتصادی غرب مصوبه و طرحی علیه ایران و روسیه به اجرا گذاشته نشود.

همین چند روز پیش، مقامات اتحادیه اروپا به بهانه اقدام مسکو علیه چهره غرب‌گرای مخالف روسیه، مسکو را به انجام اقدامات علیه آن تهدید کرده و گفتند این هفته جلسه مشترکی با حضور وزرای خارجه این اتحادیه برای تصمیم‌گیری در مورد اعمال محدودیت‌های جدید علیه روسیه تشکیل می‌شود. کما اینکه همزمان با آن، مقامات ارشد اتحادیه اروپا از ایران خواستند قبل از بازگشت آمریکا به برجام به محدودیت‌هایی که طی یک سال گذشته کنار گذاشته بازگردد و طبعاً این بیان به آن معناست که اروپا همزمان با دولت آمریکا درصدد است، رژیم جدیدی علیه برنامه هسته‌ای و سایر برنامه‌های معطوف به افزایش قدرت ایران به اجرا بگذارد.

نکته دیگر این است که هر دو کشور ایران و روسیه طی دو دهه گذشته، حرکت پرشتابی برای بازیابی قدرت و توانمندی‌هایی که با سابقه تاریخی و تمدنی آنان همخوان می‌باشد، شروع کرده‌اند و این در حالی است که در هر دو کشور این احساس وجود دارد که این قدرت‌یابی و رسیدن به مرز قدرت‌های اول، به نفع هر دو کشور می‌باشد. یعنی ایران به پیشرفت‌ها و ثبات روسیه به چشم یک امکان مثبت منطقه‌ای و در راستای مهار دشمن مشترک نگاه می‌کند و روسیه نیز به پیشرفت‌های ایران به چشم یک پیشرفت منطقه‌ای و در راستای مهار دشمن مشترک یعنی غرب می‌نگرد. بر این اساس پیشرفت دو کشور در منطقه به عنوان یک راهبرد مؤثر دفاعی به نفع منطقه و از جمله دو کشور ارزیابی می‌شود و به همین میزان غرب از پیشرفت‌های عمیق دو دهه اخیر روسیه و ایران به شدت نگران است.

آنچه بر نگرانی غرب نسبت به پیشرفت‌های صنعتی و... دو کشور می‌افزاید «به هم رسیدن» این دو کشور در این منطقه است که می‌تواند به طور کلی روندهای منطقه غرب آسیا و اوراسیا را تحت تأثیر جدی قرار دهد. یک مورد نتیجه این به هم پیوستن، تغییر نقش ترکیه در منطقه و به خصوص در پرونده سوریه بود. ترکیه تا پیش از توافق سه‌جانبه تهران، مسکو و آنکارا، در پرونده سوریه در خط مقدم غرب قرار داشت و اجلاس‌های موسوم به «دوستان سوریه» که با محوریت آمریکا و سعودی دنبال می‌شد، به موقعیت راهبردی ترکیه در جوار سوریه به عنوان تنها راه تحقق توطئه علیه سوریه وابسته بود.

کما اینکه تولید و پرورش و تقویت تروریست‌های تکفیری و انتقال سلاح به داخل خاک سوریه، عمدتاً از طریق مرزهای جنوبی ترکیه و به صورت انبوه و تقریباً آشکار صورت می‌گرفت. ترکیه پس از آنکه متوجه قدرت برتر ایران، روسیه و سوریه در برابر غرب شد، به دعوت تهران و مسکو وارد فرایند تازه‌ای شد که جهت خود را از انکار نظام سوریه به پذیرش آن تغییر داد و از این پس ماجرای سوریه، هم در بعد نظامی و هم در بعد سیاسی دستخوش تغییرات بنیادی گردید. این البته تنها موردی نیست که غرب آن را پیامد نزدیکی دو کشور روسیه و ایران می‌داند.

یک جنبه مهم دیگر روابط ایران و روسیه هم‌افزایی در زمینه نیازهای متقابل دو کشور می‌باشد. یک نمونه آن را ما اخیراً در بحث خرید واکسن‌های کووید۱۹ مشاهده کردیم و نمونه دیگر آن علاقه روسیه به رفع نیازهای غذایی خود در شرایطی که روابط روسیه و ترکیه دستخوش نوسان شد، که به‌اندازه آمادگی دولت ایران، پیش رفت و ثمراتی هم داشت. همکاری‌های دو کشور می‌تواند در همه ابعاد توسعه یابد و این در حالی است که برخلاف روابط ایران و اروپا که زیر فشار آمریکا و یا تحت تأثیر بدخواهی اروپایی‌ها نسبت به نظام اسلامی ایران، دچار تغییر می‌شود، روابط ایران و روسیه، چندان تحت تأثیر این فشارها قرار نمی‌گیرد.

روابط ایران و روسیه می‌تواند در حد فاصل مرزهای شمالی ایران تا مرزهای شمالی روسیه در ابعاد مختلف امتداد داشته باشد. ۱۵ کشور در این حد فاصل وجود دارند که بعضی در حوزه امنیتی روسیه به حساب آمده و تحولات آنها برای مسکو اهمیت فوق‌العاده دارد و بعضی هم در حوزه مشترک امنیتی ایران و روسیه قرار داشته و تحولات آنها بر امنیت ملی و منافع دو کشور اثر زیادی دارد. ایران و روسیه درخصوص مباحث انرژی و ترانزیت کالا می‌توانند همکاری‌های مشترکی داشته باشند و در این میان بهره‌گیری از زیر بستر دریای خزر و استفاده از ظرفیت ترانزیتی آن می‌تواند بر وضع اقتصادی و تجاری دو کشور و نیز در بحث امنیت انرژی تأثیر زیادی داشته باشد.

ایران و روسیه می‌توانند با کار مشترک در این حوزه، بسیاری از تحولات که به صورت بالقوه می‌توانند برای دو کشور مشکلاتی پدید آورند را کنترل نموده و آنان را وادار به پیروی از یک رژیم مشترک امنیتی، اقتصادی و سیاسی کند.

ایران و روسیه می‌توانند با کار مشترک در حوزه تجارت نفت، بسیاری از روندهای ناهمخوانی که بر منافع و درآمدهای دو کشور اثر می‌گذارند را کنترل نمایند. ایران و روسیه می‌توانند بر روند فروش و قیمت‌گذاری اوپک اثر گذاشته و نوسانات قیمت‌ها را در این سازمان اقتصادی مهار نمایند. علاوه‌بر نفت، گاز نیز موضوع محوری میان دو کشور است که همکاری دو کشور به مدیریت تجارت این کالا در منطقه اوراسیا منجر می‌شود.

پیام اخیر رهبر معظم انقلاب اسلامی -‌دامت برکاته- که به وسیله رئیس ‌محترم مجلس به نماینده ویژه پوتین ارائه شد که در واقع چندمین نامه و پیام رد و بدل شده میان رهبران ایران و روسیه بود، نشان‌دهنده علاقه جدی دو کشور به ایجاد رابطه راهبردی میان تهران و مسکو است.

در منطقه غرب آسیا و اوراسیا، ایران و روسیه (تقریباً) تنها دو کشوری هستند که طی دو دهه گذشته از ثبات سیاسی و امنیتی بالایی برخوردار بوده‌اند. البته ثبات سیاسی ایران سابقه‌ای چهل ساله دارد. بر این اساس دو کشور می‌توانند در سایه روابط صمیمانه‌ای که میان رهبران وجود دارد، از یک‌سو پایه‌گذار روابطی راهبردی میان خود باشند و از سوی دیگر می‌توانند تحولات منطقه غرب آسیا و اوراسیا را تحت تأثیر قرار دهند.

قدر مسلم این نوع روابط نیاز به محافظت جدی دارد و از این رو دو کشور با اعزام هیئت‌های خاص و پیام‌های محرمانه سعی کرده‌اند از این روابط محافظت نمایند. از سوی دیگر دو کشور با اعزام نمایندگان و پیام‌های ویژه، در جهت توسعه روابط کوشیده‌اند اما باید در نظر داشت که غرب این روابط را به دلیل تأثیری که بر روابط و تحولات بین‌المللی دارد، با حساسیت زیاد زیر نظر دارد و تا آنجا که بتواند در تخریب آن تلاش می‌کند. در این میان استفاده از عوامل داخلی دو کشور، نقش اصلی در رساندن غرب به هدف خود دارد.

روابط رو به رشد ایران و روسیه می‌تواند به عنوان یک مدل از روابط رو به توسعه در قاره آسیا مورد توجه قرار گیرد. روابط ایران و روسیه که در وجوه مختلف سیاسی، امنیتی، اقتصادی، نظامی و تکنولوژیک رو به توسعه است، می‌تواند در توسعه روابط ایران با بعضی دیگر از قدرت‌های اقتصادی و سیاسی آسیا تکرار شود. کما اینکه این روابط می‌تواند مدلی برای توسعه روابط روسیه با کشورهای دیگر غرب آسیا باشد. بنابراین جدای از ماهیت و ‌اندازه روابط ایران و روسیه، این مناسبات می‌تواند شکل جدیدی به روابط میان کشورهای آسیایی بدهد.

ایران و روسیه یک تجربه کاملاً موفق در بحران سوریه دارند. همکاری‌های دو کشور در سوریه که از سال ۱۳۹۴ شروع شد، توانست در یک دوره کوتاه بحران پیچیده سوریه را حل کند و ثبات را به این کشور مهم غرب آسیا برگرداند. این روابط در طول این حدود شش سال حفظ شده و تروریزم را در غرب آسیا با بن‌بست مواجه کرده است.

این نکته را هم باید در نظر داشت که بحران سوریه تنها بحرانی نیست که غرب آسیا را تحت تأثیر قرار ‌داده و یا تنها بحرانی نیست که به همکاری ایران و روسیه در حل آن احتیاج دارد. بنابراین مدل همکاری ایران و روسیه می‌تواند در حل بحران‌های دیگر منطقه غرب آسیا نظیر بحران یمن که یک پای آن آمریکاست، به کار گرفته شود و اساساً مانع شکل‌گیری بحران‌های جدیدی در منطقه با محوریت آمریکا و عوامل آن شود.

مدل رفتاری ایران و روسیه در منطقه بیانگر آن است که همکاری‌های تهران و مسکو ثبات‌آور است و این در حالی است که مدل رفتاری آمریکا و عوامل منطقه‌ای آن آشوب‌زا است. بدون شک ملت‌های منطقه و بسیاری از دولت‌های منطقه که از بی‌ثباتی رنج می‌برند، مدل رفتاری ایران و روسیه را ترجیح می‌دهند اما توجه عمومی به آن، نیازمند کار دیپلماتیک تهران و مسکو است و علاوه‌بر آن به تبلیغ هم احتیاج دارد، تا فشار ملت‌ها برای تغییر رفتار بعضی از دولت‌های منطقه به نتیجه برسد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 28
  • در انتظار بررسی: 24
  • غیر قابل انتشار: 81
  • IR ۰۱:۱۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    17 6
    آقا! یکی جلوی همتی رو بگیره دلارو کرده ۲۶تومن هر روزم نرخ رو بالا می بره. تو رو قرآن جلوی همتی رو بگیرید. ممنون از ادمین محترم
    • IR ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
      0 0
      بنده به یاد نامه امام خمینی (ره) به گورباچف افتادم.
  • IR ۰۱:۲۲ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    27 6
    خدا از شر غربگدا های خود تحقیر به خودت پناه میبریم ۸ سال ترمز کشور رو کشیدن ۸ سال چشم انتظار
  • مسعودوفا NL ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    10 11
    صداقت وتوانمندی جمهوری اسلامی ایران درکنار کشوردوست روسیه که جمعا ازقدرت توانمندی برخوردارندچشم غرب راخیره کرده است بایدهردوکشورهمکاری وتقابل بادشمن مشترک یعنی غرب را توسعه داده وازاین روابط بیشترین استفاده راببرندوانراحفظ کنند۰
  • IR ۰۷:۲۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    19 9
    تحلیل جالبی بود،ممنون از آقای زارعی
  • IR ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    15 10
    دلایل بسیار سطحی می باشد بخصوص داشتن دشمن مشترک. شما در طول تاریخ که بررسی کنید هیچ اثر خوبی از روسیه در تاریخ ایران نخواهید یافت. بعد از آن شما که از محتوای نامه خبر نداری چگونه اظهار نظر می کنی؟
    • IR ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
      9 4
      در طول تاریخ اثر خوبی از آمریکا و انگلیس و غربیها دیدین که براشون یقه جر میدین و تا اسم چین و روسیه میاد هول میشین میپرن اینجا یه چیزی هرچند بی معنی بگین؟؟!!
    • IR ۲۲:۰۱ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
      0 0
      چرا بدون مطالعه حرف میزنی اینکه روی خوش ندیدیم د رسته ولی حداقل توی احترام به منافع ما روسیه از غرب 3 هیچ جلو و بسیار عملکرد بهتری دارد از لغو معاهدات یه طرفه در زمان قاجار و بر گرداندن حق کشتی رانی تا خروج نیرو مگر سال 1259که عامل اونم انگلیس و آمریکا بودن تا وتوی همین اواخر
  • حاجی IR ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    6 12
    آیا همین الان این کشور به اصطلاح پر قدرت از ما حمایت میکنه ... در برابر تحریمهای امریکا جز بیانیه چیزی دادن ... آیا به حل مشکلات اقتصادی ما کمک کردن ؟؟؟ همچین میگید جو بی اعتمادی انگار الان دارن سالیانه چند میلیارد دلار به ایران کمک می کنن ...
  • هوشنگ جوزائی IR ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    11 7
    بسیار تحلیل درستی هست ، اما باید مواظب باشیم تمام تخم مرغها یمان را در سبد روسیه نچینیم و مانند خود روسیه که هم تهران را دارد و هم دیگر کشورهای جهان را ، ما هم روابطمان با غرب و آمریکا و اعراب را به موازات روسیه در برنامه کاری خود داشته باشیم ، بطوریکه هیچوقت کیش و یا مات نشویم
    • IR ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
      2 2
      تو مواظب کلید جونت باش که با امریکای جنایتکار مذاکره کرد و پدر مردم دراورد
  • رفیع حدیدی زاده IR ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    12 1
    ان شاالله که این ثبات در منطقه محقق شود و آمریکا و مزدورهایشان از منطقه با تی پا بیرون رانده شوند.
  • محمد سبزواری - رهجو IR ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    5 0
    ترامپ در دومین استیضاح هم تبرئه شد . و عدالت همچنان در پرده ابهام باقی ماند .
  • IR ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    12 3
    ایران و روسیه و چین اینها بازیگران اصلی آینده هستند.
    • IR ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
      1 1
      چطوری اونوقت
    • محسن IR ۱۷:۰۰ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
      0 0
      آش به همین خیالا باش
  • امیرعلی ابراهیمی مومن IR ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    33 3
    نظرنظرمبارک رهبر انقلاب است و بس ولاغیر
  • رسول IR ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    4 1
    متاسفانه ای عوامل داخلی در ایران زود تر دست به کارشدند ( همانهای که سفر آقای قالیباف را به تمسخر و باد انتقاد گرفتند) هر کس دلش برای ایران میتپد یا پیرو ولایت فقیه است باید مراقب باشد آب در آسیاب شیطانهای بزرگ و کوچک نریزد.در ضمن استراتژیستهای ما باید در جهت جذب عربستان در این پرژه برنامه ریزی کنند خصوصا الان که بعد از ترامپ بن سلمان خودش رابی سرپرست میبیند
  • مهدی IR ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    4 2
    فدائیان رهبریم....لبیک یا خامنه ای
  • آشوب IR ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    4 1
    ایران به ارتباطات خودش تا زمانیکه از موضع قدرت باشه ادامه بده قطعا مشکلی پیش نمیاد
  • IR ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    3 1
    در ایران، غرب‌گراها با استناد به جنگ‌های ایران و روس در میانه دوره قاجار، جو بی‌اعتمادی را نسبت به مسکو دامن زده‌اند و حال آنکه از این جنگ‌ها حدود دو قرن گذشته و نظام‌های سیاسی در هر دو کشور، طی این دوران چند بار دچار تحول شده‌اند و برخلاف گذشته، امروز عوامل متعددی وجود دارند که بر لزوم گرمی بخشیدن به روابط دو کشور، تأکید می‌کنند.بله از جنگهای صفوی و عثمانی هم 500 سال گذشته چرا تا یه چیزی میشه زود پانفارسها ندای واویلا واولا سر میدن که عثمانی در حمله به تبریز چنان کرد و چنان نکرد و جلوی روابط خوب ایران و ترکیه سنگ اندازی میکنند
  • mojtaba SE ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    4 3
    کاملا منطقی بود نوشته اقای زارعی .برای یاد اوری خودمان اولا ایران قاجاری به روسیه حمله کرد.و شکست خورد..فرمان جنگ فتحعلی هست..دوما ملتی که به انگلیس و امریکا اعتماد کرد و در قحطی 9 میلیون کشته داد و تا 1357 ذلیل بود ,و اگر بعد از 42 سال هنوز نمیدونه که حداقل امریکا و انگلیس دشمن وجودیش هستند باید این بار بره لای جرز ...تنها راه نجات ایران همکاری کامل با روسیه و چین است ..مرگ بر تسلیم طلب پاینده ابرقدرت ایران پاینده رهبر
  • کشاورز البرزی خادم سردار سلیمانی IR ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    1 0
    کاش فیلم یا کلیپ فرمایش هاشونو میذاشتید
  • کلهر IR ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    6 0
    مسلماً حضرت آقا مسائل رو بهتر از هر کسی پایش و تحلیل میکنند و تجربه ثابت کرده که ایشون هر پیش بینیی که کرده درست بوده،پس اعتماد به رهبر عزیز و اطاعت از ایشان تنها راه نجات کشور است.
  • توحید IR ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    4 0
    آدما همیشه در شرایط سخت دشوار هست که دوستان خودشون میشناسن
  • کرمانشاهی IR ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    3 0
    منافقین و عوامل عربستان درمواجهه با ایران مزدوران سایبری خودشان را مدتهاست که فعال کرده‌اند و متاسفانه عده‌ای هم در کشورمان ، ناآگاهانه و فقط بعلت نارضایتی از مشکلات اقتصادی (که همگی از آن آگاه هستیم) نظرات وطن فروشانه و رذالت بار را ترویج میدهند به امید روزی که همه یکصدا و دشمن شناسانه تبلیقات دشمنان ایران را بی اثر کنیم
  • بیگی IR ۲۰:۳۰ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    0 1
    فعلا که خدا پوتین رو رسونده یاور هم باشیم،روسیه هم مثل ایران شاهنشاه مغرورشون رو انداختن بیرون،حالا باهم چشم دشمن رو کور میکنن
  • ناشناس IR ۲۲:۲۶ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    2 1
    روسیه اگر دوست ایران هست چرا در ۴ سال تحریم تیران هیچ کمکی جز فروختن سلاح های بدردنخور کاری نکرد چرا نمیگذارد گا ز ایران به اروپا برسد وفقط گاز خودش را بفروشد روسها در طول تاریخ به ایران ضربه زده اند ما این دوست را نمی خواهیم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس