سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
فرماندهان فتنه ۱۴۰۰ از "تحریم انتخابات" میگویند
محسن آرمین، فعال چپ و از دستگیرشدگان فتنه ۸۸ به تازگی طی اظهاراتی در مراسم افتتاحیه بیست و هشتمین مجمع سالیانه انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران ضمن مخالفت با رأی دادن به نامزدی با سابقه نظامی و با ابراز آرزوی رفع حصر؛ پیرامون انتخابات ۱۴۰۰ گفته است: جریان اصلاح طلب طیف های مختلفی اعم از بهبودخواهان حکومتی، گرایش جامعه محور، گرایش صبر و انتظار و... را شامل می شود که هر کدام دیدگاه های مختلفی دارند. اصلاح طلبان نمی توانند به انتخاباب به مثابه بهار سیاست بی تفاوت باشند؛ قرار است انتخابات ریاست جمهوری آینده براساس مشارکت کمتر و نتیجه مطمئن تر برگزار شود لذا باید از تمامی امکانات برای برگزاری انتخابات استفاده کرد.
به گزارش ایسنا، او در عین حال تصریح میکند:
"شرایط اجتماعی و سیاسی انتخابات ۱۴۰۰ با شرایط سالهای ۹۲ و ۹۶ متفاوت است و اگر روند برگزاری انتخابات بگونهای طراحی شد که اصلاحطلبان از گزینهای محروم شدند لزومی به شرکت آنان در انتخابات نیست! "[۱]
*قبل از آرمین، احمد حکیمیپور نیز در اظهاراتی از این گفته بود که ما اصلاحطلبان وظیفهای برای مشارکت حداکثری نداریم. [۲]
این اظهارات اصلاحطلبان مبنی بر شرکت نکردن در انتخابات و نداشتن وظیفه برای مشارکت حداکثری در حالی است که مقام معظم رهبری در بیانات اخیر خود در دیدار با مردم آذربایجان بر "مشارکت پر شور" و حداکثری تأکید کردند و دلسرد کردن مردم را کار دشمن نامیدند. [۳]
دقت شود که در اینجا حتی مسئله ولایتمداری اعضای هسته سخت اصلاحات نیز مطرح نیست بلکه بحث بر سر عقلانیت آقایان است.
عقلانیتی که در نبود آن شاهدیم آقایان به مخالفت با "نامزد مقتدر" که یگانه راهحل مشکلات کشور در مقطع کنونی است، برخاستهاند و در گام بعدی نیز با زمزمه تحریم انتخابات مشغول لگد زدن به امنیت کشور هستند.
دقت شود جریانی که نامزدهای مطلوبش قادر به اخذ صلاحیت از نهادهای قانونی و نظارتی یک کشور نیستند مکلف است به معرفی کاندیداهای جوان و یا ائتلافی. زیرا تحریم انتخابات کار اشرار و خائنین است و در کشورهای دنیا اشدّ مجازات برای این گروه در نظر گرفته میشود.
جالب است که اعضای هسته سخت اصلاحات خود را در قبال این واضحات علم سیاست به ندیدن زدهاند و متأسفانه از منابر کشور نیز شاهد بیان چنین مطالبی برای مردم نیستیم. مطالبی که اگر از سوی خواص بیان شود؛ قطعا رمل و اسطرلاب شریرانه هیچ بدخواهی علیه مردم ایران محقق نخواهد شد.
لازم به توضیح است که در کنار ایما و اشارههای چپهای ستادی درباره تحریم انتخابات؛ سعید حجاریان نیز چندی قبل از احتمال وقوع اغتشاش یا همان "فتنه اقتصادی" در ایام انتخابات ۱۴۰۰ سخن گفت. [۴]
***
وقتی مردم "نامزد مقتدر" را طلب میکنند
اعتراف مرعشی درباره قالیباف
حسین مرعشی، فعال چپ و عضو مبرّز حزب کارگزاران سازندگی به تازگی در بخشی از یک مصاحبه تفصیلی به انتقاد از محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی پرداخته و حتی اظهارات تندی را علیه او بیان کرده است.
او اما در حین و بین این اظهارات به برشمردن یکی از امتیازات قالیباف پرداخته است که چاره کار مشکلات امروز کشور است.
به گزارش اعتمادآنلاین، مرعشی با ادعای کارنابلدی قالیباف در ریاست مجلس گفته است:
"مثلا قالیباف اگر وارد یک کار اجرایی می شد میتوانست مدیر موفقی باشد ولی وارد یک حوزه ای شده است که اصلا حوزه را بلد نیست. "
این فعال اصلاحطلب در بخش دیگری از صحبتهای خود پیرامون قالیباف نیز اظهار میکند: قالیباف کاندیدای سپاه است و مساله اش فرق میکند. اگر نظامیها از ذیل فرماندهی کل قوا خودشان را بالاتر بکشند اولین مسالهای که باید در مورد آن مردد شویم وفاداریشان به فرماندهی کل قوا است و این برای کشور بسیار خطرناک است. نظامیها تمامیتخواه هستند و همه چیز را میخواهند مثلا اگر فردی مانند آقای احمدینژاد بالا بیاید قدرت سپاه را با خودش دارد او از توجهی که به سپاه کرد به گونهای که بیش از دو سوم استاندارانش را از سپاه تشکیل داد، وزرایش از سپاه بود و پول زیاد و کارهای پیمانکاری به سپاه داد در نتیجه هدفش این بود در حرف آخری که میخواهد به رهبری بزند در آن حرف آخر، سپاه همراهیاش کند. بنابراین دنبال این بود الان اگر یک رئیس جمهوری باشد که از خود نیروهای مسلح باشد، اصل مهم و رکن اصلی نظام که ولایت فقیه است را تهدید میکند.[۵]
*اجرائیات قالیباف و اقتدار او در پیش بردن امورات کشور مسئلهای است که همانطور که مشاهده میشود، دوست و دشمن به آن اذعان دارند.
مشکل اما از جایی آغاز میشود که امثال مرعشی و البته کسانی از دوستان! با اینکه میدانند مشکلات امروز کشور صرفاً در حیطه اجرائیات است و رفع شدن آنها نیز یک فرد اجرایی مقتدر را میطلبد اما مشغول تخریب هرکسی هستند که واجد این شرایط باشد.
سؤالی در ظاهر بیپاسخ که باید پاسخ آنرا از مرعشی و امثال مرعشی مطالبه کرد... که چرا با اینکه میدانند چاره کار امروز کشور یک "نامزد مقتدر" با کارنامه اجرایی مطلوب است اما حرف دیگری به مردم میزنند!
در بحث اشاره مرعشی به کاندیدای سپاه و کاندیدا شدن نظامیان نیز لازم به اشاره است که اولا سپاه پاسداران اگرچه میتواند فعالیت سیاسی داشته باشد اما نمیتواند بصورت علیالرأس وارد عرصه انتخابات شود. پس ادعای مرعشی غلط است.
و ثانیا بین کاندیدا شدن یک نظامی با نامزد شدن فردی که سابقه نظامیگری دارد از زمین تا آسمان فاصله است و اکثریت رجالی که در حال حاضر بعنوان نامزد بالقوه انتخابات شناخته میشوند صرفاً سابقه نظامیگری دارند و قرار نیست با ستارههای بر دوش وارد انتخابات شوند.
این در حالی است که شاهد فراگیری گفتمانی در میان مردم هستیم که فرد حلال مشکلات کشور را یک فرد مقتدر و با سابقه نظامی میداند.
علت اصرار بیش از حد مرعشی و دوستان او در ستاد اصلاحات طی ماههای اخیر برای مخالفت با "نامزد مقتدر"؛ اشراف و اطلاع از شکلگیری و فراگیری گفتمان اشاره شده است.
***
دولت آینده هم با اولویت دیپلماسی بیاید!
ریلگذاری ربیعی برای کاندیداتوری ظریف
علی ربیعی، فعال اصلاحطلب و سخنگوی دولت رئیسجمهور روحانی طی یادداشتی در شماره شنبه گذشته روزنامه دولتی ایران، درباره چشمانداز پیش روی مردم و نظام اسلامی نوشته است: از هر زاویهای که به مقطع کنونی نگاه کنیم، ما با سربلندی یکی از سختترین مراحل تاریخ متأخر را پشت سر گذاشتیم و اطمینان داریم که نوروز ۱۴۰۰ را با فضایی گشودهتر در اقتصاد و سلامت ملی و در موقعیتی ظفرمندانه در غلبه بر تحریم و کرونا آغاز خواهیم کرد. هیچ زمانی بهتر از امروز نمیتواند نشانه ثمربخشی وحدت ملی در برابر مصایب ناخواسته باشد و البته بدون تداوم اتحاد ملی نمیتوانیم این دستاورد را حفظ کنیم. این امید و اعتماد بهنفس شکوفا شده در حالی که انتخابات دیگری برای تعیین سرنوشت و برگزیدن گفتمانی در پیش داریم که بتواند از فرصتهای تاریخی ایجاد شده در مسیر توسعه، رفاه و پیشرفت ایران حمایت کند، نویدبخش آیندهای روشنتر است.
او میافزاید:
"آیندهای که با پشتوانه پیروزی بر کرونا و تحریم، با پشتیبانی مشارکت حداکثری مردم در صندوقهای رأی و با در پیش گرفتن موج تازهای از دیپلماسی حداکثری در فردای انتخابات، عقبافتادگیهای تحمیل شده در سه سال اخیر را با سرعتی بیش از قبل جبران کند."[۶]
*جای تشکر و خوشوقتی است که سخنگوی محترم دولت پس از سیاهنماییهای گستردهای که طی سالهای اخیر از جانب ستاد دولت میشنیدیم؛ اینچنین امیدوارانه و منطقی به آینده روشن کشور و مردم اشاره کردهاند. روندی که امیدواریم ادامه باشد و مثلا ایکاش دیگر از جانب سخنگوی محترم دولت نشنویم که حکایت آبان۹۸ همچنان ادامه دارد! [۷]
مسئله قابل تأمل اما تأکید ربیعی بر این مسئله است که گفتمان غالب دولت آینده در صبح فردای انتخابات ۱۴۰۰ نیز باید "دیپلماسی" باشد...
این در حالی است که اساسا مسئله روز کشور اجرائیات است نه دیپلماسی! و عقب افتادگیهای تحمیل شده نیز به دلیل ناکارآمدی حادث شدهاند.
به این معنی که از مطالبات مردم برای مشکلات روز کشور اینطور درک میشود که آنها به یک کاندیدای مقتدر و صاحب کارنامه در عرصه اجرائیات نیاز دارند نه به یک نامزد دیپلمات!
ضمن اینکه ایران و مردم ایران طی ۷ سال اخیر طعم اولویتپنداری دیپلماسی و دستاورد "تقریبا هیچ" آنرا کاملا دیدند و لمس کردند و بدیهیست که تجربه شده را تجربه کردن خطاست.
مسئله دیپلماسی و تعامل با جهان یک جزء ضروری از فعالیتهای هر دولت و هر رئیسجمهوری است و تأکید بر چربش اجرائیات بر دیپلماسی به معنای تعیین عقلانی اولویتها در موقعیت کنونی است نه حذف به معنی بایدهای دولت آینده!
اصرار زیر پوستی ربیعی بر اولویت همچنان دیپلماسی در دولت سیزدهم میتواند به معنی تقلای او برای گفتمانسازی برای کاندیداتوری ظریف نیز تلقی شود. امری که اولا به لحاظ منطق سیاست و ثانیا به لحاظ سوابق ضعیف آقای ظریف با موانع عقلانی مواجه است.
گفتنیست محمدجواد ظریف صراحتا تأکید کرده است که تخصصی در ریاستجمهوری ندارد و کاندیدا نخواهد شد.
***
1_ https://www.isna.ir/news/99120100159/
2_ mshrgh.ir/1181578
3_ https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=47366
4_ mshrgh.ir/1119442
5_ https://etemadonline.com/content/466076
6_ http://www.irannewspaper.ir/newspaper/page/7571/1/570075/0
7_ www.irna.ir/news/83573815/