سرویس سیاست مشرق - قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» که در مجلس یازدهم تصویب شد، دست دولت و وزارت امور خارجه را در مقابل آمریکا و اروپا پُر کرد.
«صادق خرازی» فعال سیاسی اصلاح طلب و دیپلمات سابق، چندی پیش با دفاع از قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها، تاکید کرد: «تجربه نشان داده هرگاه در برابر طرف مقابل با قاطعیت وارد میدان شوید، عقب مینشیند و اگر ببیند طرحی جدی در اختیار دارید که میتواند محاسباتش را به هم بریزد حاضر میشود امتیاز دهد و شما را راضی کند که معادلات بازی را حفظ کنید».
خرازی در ادامه تصریح کرد: «طرح اخیر مجلس میتواند اهرم فشاری در اختیار دستگاه سیاست خارجی کشورمان قرار دهد تا طرف غربی را وادار کند به برجامی که خود نقض کرده، پایبند بماند و به طور جدی خواسته اصلی ایران را که همان رفع واقعی تحریمهاست، محقق کند. هنر دیپلماسی استفاده بهینه از فرصتها و تبدیل موقعیتها و احیاناً تهدیدها به فرصت است. اگر از این دریچه به موضوع نگاه شود، میتوان گفت که طرح مجلس میتواند به سود مذاکرهکنندگان ما باشد».
مقامات ارشد دولت در راستای اجرای قانون اقدام راهبردی مصوب مجلس، تاکید کردند که روز ۵ اسفند، ایران اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف خواهد کرد.
«مجید تخت روانچی» سفیر و نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد در روزهای گذشته گفت: «آمریکا موقعی میتواند بگوید که من به برجام برگشتم که همهی این تحریمها لغو شود. صرف اعلامنظر و اینکه بگوید من آمادهام به برجام برگردم یا به برجام برگشتم، ولی در عمل این تحریمها لغو نشود و از بین نرود، از دید ما هیچ ارزشی ندارد».
تخت روانچی در ادامه تاکید کرد: «در ارتباط با لغو تحریمهایی که باید آمریکاییها انجام بدهند، ما باید بهعنوان کشور ذینفع راستیآزمایی کنیم؛ یعنی اگر آمریکاییها میگویند ما تحریم نفت یا پتروشیمی ایران را برداشتیم، ما نمیتوانیم فقط به امضای یک نامه یا اعلام موضع رضایت بدهیم. اگر امضا همراه با فرآیندی برای راستیآزمایی اقدامات نباشد، معنی ندارد.»
وی در ادامه تصریح کرد: «بهطور مثال، نفتفروختن ما یکسری لوازمی دارد. شرکتی که میخواهد از ایران نفت بخرد، نباید از تحریمشدن توسط آمریکا هراس داشته باشد. در حقیقت مجموعهای از تحریمها باید لغو بشود تا فروش نفت بهصورت دقیق و کامل انجام شود. یعنی اگر اعلام شود که تحریم نفت ایران لغو شد، فینفسه نمیتواند کفایت کند. باید در کنارش تضمینهایی هم وجود داشته باشد که مشکلی برای فروش نفت هم پیش نیاید».
اما هماهنگی دولت و مجلس در رابطه با قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها، طرف آمریکایی و اروپایی را به تکاپو انداخته است.
در روزهای گذشته شبکه الجزیره در گزارشی اعلام کرد که توقف اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران میتواند اهرم فشاری علیه واشنگتن برای برداشتن تحریمها باشد.
دولت آمریکا در روزهای گذشته سه اقدام نمایشی و فریب دهنده را انجام داده است. عقبنشینی از مکانیسم ماشه، کاهش محدودیت تردد دیپلماتهای ایران در نیویورک و همچنین آمادگی برای حضور در مذاکرات ۱+۵.
تجربه ثابت کرده است که دولت های آمریکا- هم دموکرات ها و هم جمهوری خواهان- فقط زبان زور را می فهمند. ارسال نفتکش های حامل بنزین از ایران به مقصد ونزوئلا و پرتاب اولین موشک نظامی ایران به فضا- با فواید متعدد امنیتی، نظامی و اقتصادی- تنها دو نمونه در این خصوص است.
از سوی دیگر ایران با همت و مجاهدت شبانه روزی جوانان نخبه، مومن و انقلابی، گام های مهمی در «خنثی سازی» تحریم ها برداشته است. راه اندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس و خودکفایی در تولید بنزین و بی اثر تحریم بنزین ایران، یک از مصادیق این رویکرد مقتدرانه و مفید است.
اما با وجود همه اینها، طیف تندرو اصلاح طلب از یکسو با «تئوری آبگوشت بزباش» در مسیر پیشرفت ایران و خنثی سازی تحریم ها مانع تراشی می کند و از سوی دیگر با ارسال پالس ضعف به طرف غربی، در بزنگاه ها در مسیر لغو تحریم ها سنگ اندازی می کند.
سرفصل موضع گیری های افراطیون اصلاح طلب به شرح ذیل است:
- تمسخر استعدادهای عظیم جوانان ایرانی
- مطرح کردن پیشنهاد خطرناک «سیاست گام به گام اجرای تعهدات ایران و آمریکا» و پیشنهاد خسارت بار «مذاکره مستقیم با آمریکا» بدون اشاره به لغو کامل همه تحریم ها
- بن بست نمایی وضعیت کشور و تاکید بر امتیازدهی یکطرفه ایران به آمریکا و اروپا به عنوان تنها راه نجات کشور
در همین رابطه، مصطفی تاجزاده از محکومین فتنه ۸۸ در توئیتی نوشت: «چرا ملتی که در اوج تحریمها میمون فرستاد فضا و گام بعدی هم فرستادن انسان به فضا بود، الان نمیتونه مسائل ساده رو حل کنه؟» بههمان دلیل که شوروی زودتر از آمریکا انسان به فضا فرستاد، اما چون در رقابت اقتصادی عقب ماند و به ستیز با آزادی مردم خود پایان نداد، فروپاشید».
همچنین محمود صادقی، نماینده فراکسیون امید مجلس دهم و کاندیدای ردصلاحیت شده مجلس یازدهم در توئیتی نوشت: «اعلام احترام به قطعنامههای شورای امنیت ملل متحد از سوی دولت ایالات متحده، که خود میزبان ملل متحد و عضو دائمی شورای امنیت است، میتواند در ترمیم وجههی خدشهدارشدهی این دولت مؤثر باشد. گام مؤثرتر، پایبندی عملی به مفاد آنها است».
علی مطهری، نماینده فراکسیون امید مجلس دهم و کاندیدای ردصلاحیت شده انتخابات مجلس یازدهم نیز در توئیتی نوشت: «با توجه به بی اعتمادی ایران و آمریکا به یکدیگر، راهحل مسئله بازگشت به برجام این است که گام به گام پیش بروند. مثلاً در گام اول، آمریکا تحریم نفتی و بانکی را بردارد و ایران پس از راستیآزمایی، غنی سازی ۲۰٪ را تعلیق کند، و همین طور تا لغو همه تحریم های هستهای و ترامپی و رسیدن به برجام».
همچنین حمید ابوطالبی، مشاور سیاسی سابق روحانی- که دولت اوباما در اقدامی بی سابقه از ورود وی به خاک آمریکا در کسوت نماینده ایران در سازمان ملل خودداری کرد و وی را تروریست! نامید- در توئیتی نوشت: «ایران باید به جای سیاستِ بازگشتِ ترتیبی به برجام، سیاستی جدیددراندازد؛ فرمالیسم ۵+۱ و میانجیگری EU+E۳ را برهم زند؛ به جای برجامِ زمانداربه ثبات استراتژیک بیاندیشد؛ به تجمیع تواناییهاومذاکره مستقیم روی آورد؛ و مذاکره جامع برای حل مشکلات ایران وآمریکا را برگزیند».
همانطور که پیش از این نیز ذکر شد، طیف تندرو اصلاح طلب از یکسو با «تئوری آبگوشت بزباش» در مسیر پیشرفت ایران و خنثی سازی تحریم ها مانع تراشی می کند و از سوی دیگر با ارسال پالس ضعف به طرف غربی، در بزنگاه ها در مسیر لغو تحریم ها سنگ اندازی می کند.