سرویس جهان مشرق؛ از صبح روز یکشنبه (هفدهم اسفندماه) یکی از شدیدترین حملات ترکیبی موشکی - پهپادی نیروهای یمنی علیه رژیم سعودی صورت گرفت و ضربات بسیار سنگین و بی سابقه ای به ریاض وارد آمد و خاندان آل سعود در شوک و هراس غرق شد.
عملیات یگان های موشکی و پهپادی (توازن ششم) با هدف قرار دادن مواضع رژیم متجاوز سعودی در استان های جیزان، عسیر و جده در جنوب و شمال غرب عربستان آغاز شد و ریاض همزمان از مقابله سامانه دفاع هوایی با این حملات خبر داد.
در جریان عملیات ترکیبی ابتدا پایگاه های هوایی در خمیس مشیط، ابهاء و جیزان که سه ضلع مثلث حمایت از عناصر ائتلاف سعودی در مرکز یمن (مارب) به شمار می آیند با پهپادهای قاصف K۲ و موشک های کروز (بدر) هدف قرار گرفتند.
یگان موشکی یمن در ادامه نیز با شلیک یک فروند موشک ، بندر مهم و راهبردی «جده» را از فاصله حداقل ۷۰۰ کیلومتری در ساحل دریای سرخ هدف قرار داد تا این عملیات وارد مرحله ای جدیدی شود و مقدمه ای برای غافلگیری رژیم سعودی باشد.
عملیات ویژه و منحصر به فرد که سعودی ها را به طور کامل سر درگم کرد به صورت متناوب تا چندین ساعت ادامه یافت اما طلایی ترین و مهم ترین بخش حملات موشکی و پهپادی شامگاه انجام شد که ریاض و متحدانش را در بُهت فرو برد.
ساعات ابتدایی شامگاه یکشنبه شب حساس ترین تاسیسات نفتی، اقتصادی و نظامی سعودی ها در شمال شرق عربستان و سواحل خلیج فارس برای نخستین بار در ۶ سال گذشته و از فاصله حداقل هزار و ۳۰۰ کیلومتری هدف قرار گرفت و سیلی محکم و آتشینی را به صورت خاندان آل سعود و نیروی هوایی این رژیم و آمریکایی ها نواخت که پوشش سنگینی از آتشبارهای دفاع هوایی (تاد، پاتریوت و...) را برای واکنش به هر حمله ای ایجاد کرده بودند.
در مرحله اصلی عملیات، تاسیسات نفتی شرکت آرامکو در بندر «راس التنوره و الخبر» که از بزرگترین پایانه های نفتی جهان (محل ذخیره و صادرات میلیون ها بشکه نفت) در شمال شرق عربستان محسوب می شوند و اهداف نظامی در منطقه «الدمام» در سواحل جنوب خلیج فارس هدف قرار گرفتند و همین مسئله اهمیت این عملیات را چندین برابر کرده است.
بندر راهبردی راس التنوره که در نزدیکی سواحل خلیج فارس واقع شده از محور شمال شرقی به منطقه شیعه نشین «القطیف» متصل و بزرگترین بندر صادرات نفت در جهان است که بیش از ۹۰ درصد نفت خام و مشتقات نفتی عربستان از طریق این بندر به کشورهای مختلف صادرات می شود.
راس التنوره که از سه طرف به خلیج فارس متصل می شود نزدیک به ۲۹۰ کیلومتر مربع مساحت و حدود ٦٠ هزار نفر جمعیت دارد که اغلب کارمندان و خانواده های شرکت نفت در این منطقه ساکن هستند و با شهر الدمام حدود ۷۰ کیلومتر فاصله دارد.
در این منطقه راهبردی و بسیار مهم و حساس دو بندر مهم وجود دارند که نفت خام استخراج شده را به سایر نقاط جهان صادر می کنند و همچنین بزرگترین پالایشگاه نفتی جهان هم که روزانه ۵۵۰ هزار بشکه فرآورده های نفتی تولید می کند در منطقه راس التنوره واقع شده است.
ایستگاه بزرگ برق بخار که برق و انرژی مورد نیاز شرکت ها و کارخانه های راس التنوره و شهرهای صنعتی الجبیل، الدمام، الظهران، الخبر والقطیف را تامین می کند در این منطقه قرار دارد و همچنین وجود کارخانه تجزیه گاز طبیعی (نقطه پشتیبان شرکات های پتروشیمی) به اهمیت این منطقه افزوده است.
به طور خلاصه می توان گفت محدوده ای که در شمال شرق خاک عربستان و سواحل خلیج فارس (منطقه و بندر راس التنوره) هدف قرار گرفته شاهرگ و اصلی ترین سیستم عصبی اقتصاد عربستان محسوب می شود.
وزارت انرژی رژیم سعودی مدعی شده محوطه مخازن نفتی بندر راس تنوره نیز جزء اهداف عملیات بوده اما پهپاد قبل از برخورد توسط سامانه دفاع هوایی رهگیری و منهدم شده و همچنین اعلام کرده لاشهی یک فروند موشک بالستیک در نزدیکی محله مسکونی شرکت آرامکو فرود آمده است.
در مجموع یگان موشکی و پهپادی ارتش یمن در این عملیات ویژه از ۱۴ پهپاد ( ۱۰ پهپاد صماد ۳ و ۴ پهپاد قاصد K۲ ) و ۸ موشک (یک فروند موشک بالستیک ذوالفقار و ۷ فروند موشک بدر) برای هدف قرار دادن مواضع رژیم سعودی در استان های عسیر، جیزان، جده و تاسیسات نفتی (جنوب، شمال غرب و شمال شرق عربستان) استفاده کرد.
۱۰ فروند پهپاد صماد ۳ و یک موشک ذوالفقار بندر نفتی راس التنوره و منطقه نظامی الدمام را هدف قرار داد و همچنین ۷ فروند موشک بدر به همراه ۴ فروند پهپاد قاصف تاسیسات سعودی در استانهای جیزان و عسیر و جده را در هم کوبید.
رژیم سعودی در سال های گذشته میلیاردها دلار را برای خرید جنگنده ها، سامانه های دفاع هوایی و ... از دولت آمریکا و سایر متحدانش غربی هزینه کرد اما این عملیات دروغ بودن تمامی نمایش های رسانه ای ریاض را برای همگان به خوبی نشان داد.
در ماه های اخیر رژیم سعودی در اقدامی کم سابقه و با هزینه بسیار زیاد بر میزان پرواز یگان های هوایی در آسمان این کشور به ویژه در مناطق جنوبی افزود تا بتواند با این اقدامات پیشگیرانه از عملیات های یگان های موشکی و پهپادی رزمندگان یمنی در امان بماند که باز هم ناکام ماند.
آمریکایی ها در یک سال و نیم گذشته به صورت مکرر از مدرن بودن تجهیزات نظامی فروخته شده می گفتند و به سعودی ها اطمینان خاطر می دادند که سامانه های مستقر شده می تواند هرگونه حمله هوایی را خنثی کند اما همه این تبلیغات در این عملیات زیر سوال رفت.
به گزارش مشرق، عملیات تکان دهنده یکشنبه شب به تاسیسات نفتی به خوبی نشان داد سامانه های دفاع هوایی مستقر شده سوراخ و حفره بزرگی دارند و تمامی راهبردها و سناریوی های سعودی ها و متحدانش را بی معنا کرد و ریاض باید خود را برای غافلگیری های بزرگتر آماده کند.