به گزارش مشرق، روزنامه فرهیختگان گفتوگویی با عبدالرضا فرجیراد، کارشناس مسائل بینالملل و سفیر اسبق کشورمان در نروژ انجام داده است که بخشهای مهم آن در ادامه از نظر میگذرد.
چین در همه زمینهها میتواند به ایران کمک کند
- چین با رشد سریع نزدیک به ۹درصد رو به توسعه قرار دارد و از تکنولوژیهای بسیار جدیدی برخوردار است و ازاینرو میتواند در همه زمینهها ازجمله نفت، گاز و مسائل کلان تا موضوعات خرد به ایران کمک کند.
- به نظر میرسد جمهوری اسلامی شرق را انتخاب کرده، چراکه ما نمیتوانیم از توسعه عقب بمانیم و زیرساختهای ما درحال از بین رفتن و کارخانههای ما درحال ضعیف شدن است و سرعت آنها نیز پایین آمده، لذا باید در عرصه حملونقل، هواپیمایی، فرودگاه و مسائل ریلی بهسوی نوسازی برویم.
- چین در زمینه قطارهای سریعالسیر و خطوط ریلی حرف اول را میزند و همچنین از نظر شهرسازی، برق و گاز نیز پیشرو است.
توافق ایران و چین باید در آینده به ۲۰ یا ۳۰ قرارداد منجر شود
- توافق ایران و چین ضمانت اجرایی ندارد اما مقدمهای برای کاری بزرگ است و سیاست آمریکا را زیر سوال میبرد.
- آمریکا از یکسو میخواهد چین را تحتفشار قرار داده و رشد آن را کوتاه کند، طوریکه اجازه ندهد از آمریکا عبور کند و از سوی دیگر به ایران فشار میآورد و میخواهد با ایران در منطقه به توافق برسد و سپس سراغ چین برود.
- چینیها در این زمینه بدل زدهاند و در منطقه ما یک توافق سنگین با ایران به عمل آوردند که البته باید در آینده به ۲۰ یا ۳۰ قرارداد منجر شود.
توافق چین سبب دور زدن تحریمها میشود
- مجموع این مسائل سبب نگرانی آمریکاییها شده و درعینحال فضایی برای ایران به وجود آمده که تا حدی بتواند تحریمها را دور زده و امتیاز کمتری به آمریکا بدهد.
- آن استراتژی آمریکا که قرار بود از زمان اوباما با ایران به توافق برسد اما ترامپ آن را قطع کرد، ظاهرا به بنبست خورده است.
چین سیاستهای آمریکا را در مقابل ایران تضعیف کرده است
- چین به منطقه ما آمده و میخواهد چالشی برای آمریکا ایجاد نماید اما آمریکا نمیخواهد با حجم وسیع در این منطقه بماند، چراکه آنها نیز توان خاصی دارند و نمیتوانند در دو منطقه بزرگ و حساس دنیا نیروی خود را پخش کنند.
- چین سیاستهای آمریکا را در مقابل ایران تضعیف کرده است، بنابراین در این مقطع چینیها که همیشه در مقابل آمریکا و بهویژه در رابطه با ایران محافظهکار بودند درحالحاضر یک سیاست تهاجمی را پیش گرفتهاند و آمریکاییها نیز نمیتوانستند نگرانی خود را از این مساله پنهان کنند.
اروپا از توافق ایران و چین نگران است
- اروپا به دو دلیل از توافق ایران و چین نگران است. بازار ایران بهنوعی بازار اروپایی بود و به همین دلیل اروپا نیز منتظر بود پس از تحریمها مجدد به آن بازگردد.
- از طرف دیگر ایران با توجه به اینکه در یک موقعیت ژئوپلیتیک مهم قرار دارد، آنها بهدنبال تعامل با ایران هستند اما وقتی ایران در قالب کار گسترده با چین قرار میگیرد، طبیعتا توجهش به اروپا کمتر میشود.
سربازان چینی کارکرد کارگر و مهندس دارند
- اینکه مطرح میشود ۵ هزار سرباز چینی با هدف نظامی به ایران میآیند، درست نیست.
- چین ۴ میلیون سرباز دارد و در حالت جنگی از این سربازها برای کار نظامی استفاده میکند اما در حالت غیرجنگی از ظرفیت آنها برای نوسازی عمرانی و توسعه بهره میبرد.
- اگر چین ۵ هزار سرباز هم به ایران بیاورد، آنها مانند یک مهندس یا کارگر عمل میکنند و علت اینکه چین از آمریکا و غرب جلو افتاده، وجود همین سربازهای منظم و مطیع است که با دریافت حقوق ناچیز برای آنها سودآوری دارد و یک سرباز در قالب کارگر یا مهندس میتواند به اندازه چند کارگر معمولی کار کند.
آمریکا و رژیمصهیونیستی نگران پیشرفت ایران پس از توافق با چین هستند
- آمریکا، رژیمصهیونیستی و کشورهای عربی تصور میکنند با این اقدام، ایران تحریمها را دور میزند و مشکلات آن رفع میشود.
- رژیمصهیونیستی و عربها فکر میکنند با این توافق توان مالی ایران افزایش یافته و به گروههای نیابتی خود بیشتر کمک میکند.
- آنها احساس میکنند توان نظامی و هستهای ایران بالاتر میرود؛ چراکه آنها معتقدند بخشهای اصلی توافق ایران و چین محرمانه مانده و پخش نشده و با همین مسائل نیز افکار عمومی داخلی ایران را تحریک میکنند.
- آنها از پیشرفت ایران در حوزه ابزارهای نظامی از تانک، ماشینهای جنگی، دریایی و کشتیهای جنگی و هواپیمایی نیز نگران هستند، طوریکه برنامهها و اهداف آنها در رابطه با مهار ایران در منطقه از بین برود.