به گزارش مشرق، اصلاح ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم با موضوع دریافت مالیات از خانههای خالی یکی از مهمترین اقدامات مجلس یازدهم بوده و اصلاح این ماده از قانون به دلیل ایرادات حدودا ۴ ماه زمان برده است.
این اصلاحیه از آذر ۹۹ به قانون تبدیل شد و در آن الزامات و ضمانتهای قانونی جهت برقراری مالیات بر خانههای خالی لحاظ شد.
بیشتر بخوانید:
بررسی طرح تولید مسکن در دستور کار مجلس
این درحالی است که قانون مالیات بر خانههای خالی از خرداد ۹۳ به وزارتخانههای «راه و شهرسازی» و «اقتصاد» ابلاغ شد، اما به دلیل نداشتن ضمانتها و الزامات قانونی، به مراحل اجرا نرسید.
آن طور که محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی گفته است مردم برای ثبت املاک تحت تملک خود در سامانه املاک و اسکان به نشانی http://amlak.mrud.ir میتوانند از روز پنج شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۰ اقدام کنند.
طبق قانون ۵۴ مکرر که بخشی از قانون مالیاتهای مستقیم است همه خانوارها اعم از شهری، روستایی، مالک و مستاجر، مکلف هستند اطلاعات سکونتی خود را در سامانه املاک و اسکان ظرف ۲ ماه که زمان تعیین شده است، ثبت کنند.
بنابر اعلام معاون وزیر راه وشهرسازی براساس قانون، سامانه املاک و اسکان دو هدف مشخص را دنبال میکند که در این بین مورد اول مالیات بر خانههای خالی است؛ موضوع شناسایی یکی از وظایفی است که قانونگذار برعهده این سامانه گذاشته است و وزارت راه و شهرسازی به عنوان مجری این قانون باید این اقدام را انجام دهد.
هدف دیگر این سامانه شناسایی محل اسکان خانوارهاست که تا قبل از تکمیل سامانه اطلاعات سکونت خانوار در سطح کشور وجود نداشت و مشکلاتی در حوزه برنامه ریزی مسکن ایجاد میکرد که با تکمیل اطلاعات توسط مردم در این سامانه و همراهی دستگاهها این مشکلات برطرف خواهد شد.
طبق قانون ۵۴ مکرر، علاوه بر شناسایی واحدهای خالی، وظیفه جدیدی شناسایی محل سکونت خانوار نیز برعهده سامانه سپرده شده است و طبق قانون هر خانوار میتواند یک اقامتگاه دائمی در شهر محل سکونت و یک اقامتگاه فرعی در شهری غیر از محل سکونت بدون پرداخت مالیات داشته باشد.
اگر فردی مازاد بر آن هر واحدی دیگری دارد مشمول مالیات خواهد شد و در صورت داشتن واحد بیشتر که خالی از سکنه نیست مشمول دریافت مالیات نمیشود.
شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر و روستاها معاف از مالیات
دریافت مالیات از خانههای خالی مربوط به شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت بوده و شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت و روستاها با وجود داشتن خانه خالی از سکنه مشمول مالیات نخواهند شد.
جریمه ورود اطلاعات ناصحیح درسامانه املاک و اسکان
این نکته حائز اهمیت است که اگر خانواری اطلاعات ناصحیح را در سامانه دریافت کنند در کنار اینکه کد یکتا دریافت نمیکنند دیگر نمیتوانند از خدمات دولتی استفاده کنند و این خانوار مشمول دوبرابر جرایم مالیاتی خواهند شد.
براساس قانون برای شخصیتهای حقوقی اعم از شرکتها و سایر شخصیتهای حقوقی که دارای واحدهای مسکونی هستند جرایم مالیاتی دو برابر اشخاص حقیقی در نظر گرفته شده است.
براساس این گزارش حدود ۲ میلیون واحد مسکونی خالی از سکنه در کشور وجود دارد که در صورت عرضه این واحدها در بازار گشایشی حاصل میشود.
به گفته برخی از کارشناسان این قانون میتواند مشوقی برای ورود خانههای خالی به بازار اجاره شود و تقاضا در بازار را تا حدی متعادل کند.