سرویس اقتصاد مشرق- حسن روحانی در روزهای اخیر در پاسخ به انتقادات در مورد ناتوانی دولت در کنترل بازار کالاهای اساسی از جمله مرغ، اصرار دارد که همه مشکلات گرانی مرغ به تحریمها ربط دارد.
روحانی گفته است: یعنی وقتی میگوییم تحریم روی همه زندگی مردم تاثیر میگذارد، مثل اینکه بعضیها باور نمیکنند، مثل اینکه خبر ندارند اداره کشور چگونه است، نمیدانند که در این کشور برای اینکه مرغ را پرورش دهیم و گوشت مرغ در اختیار مردم قرار بگیرد، عمدتا نگهداری و آب آن داخلی است، تمام نهادهها از خارج میآید، تمام نهادههایی که مصرف میشود از ذرت، کنجاله، جو گرفته، تمام اینها، بخش بزرگی از واکسنها، همه اینها از خارج میآید. حتی مرغ اجداد و مرغ لاین همه از خارج میآید.
اظهارات روحانی درباره گرانی مرغ در حالی است که به گفته فعالان بازار، ناهماهنگی بین دستگاههای دولتی دلیل اصلی به هم ریختن بازار مرغ در شب عید و تعطیلات نوروز بود.
پس از رفع این ناهماهنگیها و تصمیمات فوریتی، به تدریج التهاب بازار مرغ هم کاسته شد و قیمت مرغ که به ۴۰ هزار تومان رسیده بود به زیر ۳۰هزار تومان کاهش یافت.
آیا تحریم در دوره بایدن بیشتر شده که مرغ گرانتر شد؟
نکته مهم سخنان روحانی آن است که قیمت مرغ در ماههای اخیر به شدت افزایش یافته و روحانی علت آن را تحریمهای آمریکا میداند. این در حالی است که دولت بایدن در آمریکا از دیماه گذشته بر سر کار آمده و به گفته روحانی، دولت جدید آمریکا ندای «هل لی من التوبة» میدهد و قصد لغو تحریمها را دارد و تحریم جدیدی هم علیه ایران وضع نکرده است.
بنابراین اگر سخن روحانی درباره نگاه مثبت دولت بایدن برای رفع تحریمها درست باشد، این سوال مطرح میشود که چرا در چند ماهی که بایدن رئیسجمهور امریکا شده قیمت مرغ که به گفته روحانی تماما به تحریمها ربط دارد، به شدت گران شده است؟ آیا بایدن نسبت به ترامپ، تحریمها را شدیدتر علیه ایران اعمال میکند که از دیماه قیمت مرغ پرواز کرده است؟
روحانی رئیس دولت است یا منتقد وضع موجود؟
مورد دیگر آن که روحانی بهگونهای از این که تمام نهادههای مرغ از خارج وارد میشود سخن میگوید که گویی او یک کارشناس منتقد وضع موجود است. روحانی فراموش کرده که هشت سال رئیسجمهور این کشور بوده و اساس اقتصاد مقاومتی اقتضا میکرد دولت او در این مدت حداقل چند گام در جهت کاهش وابستگی کشور به نهادههای مرغ بردارد.
روحانی اکنون به جای پاسخگویی درباره این که چرا در هشت سال اخیر در جهت کاهش وابستگی صنعت مرغداری به واردات نهاده، کاری نکرده، مدعی است که چون وابستگی وجود دارد و آمریکا هم از این وابستگی سوءاستفاده کرده و تحریم کرده، کسی نباید از دولت او انتقاد کند که چرا برای بازار مرغ فکری نکرده است.
طبق بند ۶ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی دولت مکلف به افزایش تولید داخلی نهادهها و کالاهای اساسی (بهویژه در اقلام وارداتی)، و اولویت دادن به تولید محصولات و خدمات راهبردی و ایجاد تنوع در مبادی تأمین کالاهای وارداتی با هدف کاهش وابستگی به کشورهای محدود و خاص بوده است.
اکنون آقای روحانی باید پاسخ دهد که از سال ۱۳۹۲ تاکنون در راستای اجرای این سیاست، چه گامی برداشته که سبب کاهش وابستگی به نهادههای مرغ شود. البته که روحانی با سخنان اخیر خود اعتراف کرده که هیچ اقدامی در جهت کاهش وابستگی و اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی نکرده است و نتیجه هشت سال دولتهای او افزایش وابستگی صنعت مرغ به واردات نهاده بوده است.