به گزارش مشرق، یک دیپلمات ارشد روسیه گفت که این کشور به آمریکا در مورد استقرار نیروهایش در کشورهای آسیای میانه پس از عقبنشینی از افغانستان هشدار جدی داده است.
به گزارش خبرگزاری «آسوشیتدپرس» «سرگئی ریابکوف» معاون وزارت خارجه روسیه گفت که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در جریان دیدار اخیر خود با «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا، این پیام را به واشنگتن منتقل کرده است.
این هشدار در حالی صورت گرفته است که در روزهای گذشته ارتش آمریکا گفت که ۹۰ درصد عقب نشینی نیروها و تجهیزات این کشور از افغانستان کامل شده است. بایدن نیز گفت که ماموریت نظامی ایالات متحده در افغانستان در تاریخ ۳۱ آگوست (شنبه ۹ مرداد) به پایان میرسد.
ریابکوف در ادامه گفت: «تاکید میکنم که استقرار و حضور نظامی دائمی آمریکا در کشورهای همسایه افغانستان غیرقابل قبول است. ما مستقیم و غیرمستقیم به آمریکاییها گفتیم که این امر باعث تغییر بسیاری از امور میشود و نه تنها در برداشت ما از وقایع در این منطقه مهم، بلکه در روابط ما با ایالات متحده نیز تغییر ایجاد میکند.»
معاون وزارت خارجه روسیه افزود که مسکو به کشورهای آسیای میانه نیز در این خصوص هشدار داده است.
این در حالی است که وزیر خارجه روسیه روز دوشنبه در یک نشست مطبوعاتی گفت، وجود پایگاههای نظامی ایالات متحده در کشورهای عضو «پیمان امنیت جمعی» مستلزم تایید شدن در این سازمان است.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه گفت، بر اساس این توافقنامه وجود پایگاههای نظامی ایالات متحده یا سایر تاسیسات نظامی در کشورهای عضو پیمان امنیت جمعی مستلزم تایید در این سازمان است و هیچکس تاکنون چنین تقاضایی ارسال نکرده است».
کشورهای ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان، افغانستان، صربستان، جمهوریآذربایجان، گرجستان و ازبکستان اعضای این سازمان هستند. سازمان پیمان امنیت دسته جمعی یکی از سازمانهای فعال رزمی و چند منظوره در آسیای میانه و قفقاز است.
لاوروف افزود: «طبق منشور این سازمان، تمام موارد مربوط به حضور پرسنل نظامی خارجی در کشورهای عضو پیمان امنیت دستهجمعی در این چارچوب قابل توافق است. بدیهی است که هیچکدام از کشورهای عضو حتی درخواست نیاز به مشاورههای مرتبط در این زمینه را ارائه نکرده است.»
روسیه با هدف بالابردن ظرفیتها و متحد نگه داشتن کشورهای عضو پیشین، چنین سازمانی را پایهگذاشت. سازمان پیمان امنیت دستهجمعی هرچند با عضویت کشورهای متعددی شکل گرفته، اما نقش روسیه در بنیادگذاری و مدیریت پس از بنیادگذاری آن برجستهتر از دیگر کشورهای عضو است. گسترش ناتو در کشورهای همسایه روسیه میتواند تأثیرات منفی روی سازمان بگذارد. یکی از اهداف آمریکا رسیدن به منابع طبیعی حوزه قفقاز و آسیای میانه است.