به گزارش مشرق، وزارت حج و عمره عربستان سعودی ماه گذشته خبر داد که برای دومین سال پیاپی مراسم حج محدود به شهروندان عربستان و آن هم در شرایط خاص برگزار خواهد شد؛ با این وجود نهاد موسوم به «سازمان سرگرمی» عربستان سعودی اخیرا از شهروندان این کشور خواسته است تا خود را برای حضور در جشنهای سالیانه آماده کنند.
سازمان سرگرمی عربستان عنوان نهادی است که در ماه می سال ۲۰۱۶ تأسیس شد و هدف خود را افزایش نشاط و سرگرمی عنوان کرد. این سازمان هر ساله در شهرهای مختلف مراسمات و جشنهای مختلفی را با دعوت از خوانندگان مختلف خارجی، ورزشکاران و هنرمندان برگزار میکند.
صفحه توئیتری «موسمات الریاض» (وابسته به سازمان سرگرمی عربستان سعودی) ویدئویی منتشر کرده و گفته است که به زودی جشنهای «موسوم الریاض» آغاز خواهد شد. جشنهایی که با جمعیت زیادی برگزار میشود و خبری از دستورالعملهای مرتبط با کرونا یا لااقل آنگونه که در مراسم حج اجرا میشود، نیست.
ماهیت این جشنها نیز از همان سال ۲۰۱۶ که با عناوین «موسم الریاض»، «موسم جده» و «موسم الشرقیه» برگزار میشد، موجب تعجب و خشم محافل دینی و مخالفان در عربستان شده است. مراسماتی که با رقص و پایکوبی و به صورت مختلط و پوششهای نامتعارف و همچنین مصرف مشروبات الکلی و برگزاری مسابقات قمار همراه است.
معارضان بارها این گونه جشنها را که با عنایت خاص «محمد بن سلمان» و در راستای اهداف چشمانداز ۲۰۳۰ برگزار میشود را ابزاری برای دینزدایی در کشوری دانستهاند که میزبان مهمترین اماکن مقدس اسلامی است و پادشاهش خود را خادم حرمین شریفین مینامد. به طوریکه در جشنهای «موسم جده» در ماه می ۲۰۱۹ حضور «نیکی میناژ» خواننده پاپ آمریکایی در مراسم اختتامیه این مراسم موجب اعتراض بسیاری در عربستان شد. در همان زمان انتشار خبر اعتراض سه عضو هیأت علمای ارشد این کشور به عنوان عالیترین نهاد دینی به اینگونه جشنها توجه رسانهها را جلب کرد؛ این سه تن اینگونه برنامهها را «فساد اخلاقی هدفمند» توصیف کرده بودند. شیخ «عبدالله المطلق» عضو هیأت عالی علمای سعودی و مشاور دیوان پادشاهی این کشور نیز برنامههای «هیأت سرگرمی» سعودی را مخالف فرهنگ و سنت جامعه عربستان دانسته و گفت است که این برنامهها از جانب «شیطان» است.
موسم جده ۲۰۲۰
موسم ریاض ۲۰۱۹
اکنون «موسم ریاض» با انواع و اقسام اقدامات غیر اسلامی و حرام با موسم حج همراه شده است. حجی که شناسنامه سرزمین حجاز محسوب میشود، اما مقامات سعودی اولی را با تبلیغ فراوان قرار است برگزار کنند و دیگری فقط با ۶۰ هزار حاجی آنهم از میان شهروندان عربستانی و با رعایت پروتکلهای سفت و سخت برگزار خواهد شد.
در این میان مخالفان دولت سعودی این سؤال را مطرح میکنند که آیا کرونا بهانه خوبی برای محدود کردن مراسم حج است؟ آیا نمیشد حجاجی را پذیرفت که واکسن زده باشند؟ چرا باید باب حج بسته شده و باب فسق و فجور باز باشد؟
وبسایت سعودیلیکس در این باره نوشته است که «محمد بن سلمان» از این روند سه هدف را دنبال میکند.
۱-تلاش برای از بین بردن قدسیت حرمین شریفین در چشم جهان اسلام
۲- ارسال این پیام که برگزاری و عدم برگزاری شعائر دینی به دست اوست
۳- جلب رضایت انگلیسیها و صهیونیستها و حامیان غربی
به نوشته این وبسایت، ولیعهد جوان سعودی از زمان روی کار آمدنش برای ایجاد تغییرات ریشهای و اسلامزدایی از عربستان و کشاندن این کشور به سمت فساد تلاش زیادی کرده و در این سالها فروش مشروبات الکلی، برگزاری جشنهای مختلط، دعوت از خوانندگان آمریکایی و از سوی دیگر بازداشت صدها عالم دینی و خطیبان مساجد مصادیق بارز این موضوع است.
طبق گفته صفحه توئیتری «معتقلی الرأی» که به آمار بازداشت شدگان عربستانی میپردازد از زمان روی کار آمدن محمد بن سلمان بیش از ۱۱۴ خطیب و روحانی دینی در عربستان بازداشت شدهاند.
اکنون با برگزاری مراسمات موسم ریاض آن هم در ماه ذی حجه و ایام حج، کاربران عربستانی در شبکههای اجتماعی دست به اعتراض زدهاند و با درج هشتگ #اجتجاج_یوم_عرفة خواستار اعتراض عربستانیها به این گونه مراسمات در روز عرفه شدهاند. هشتگ #اوقفوا_الحفلات_ایام_الحج (مراسمات جشن را در ایام حج متوقف کنید.) نیز در میان کاربران عربستانی استفاده میشود.
حساب کاربری «نوره الحربی» نوشته است که تعداد کسانی که در کنسرت «نجوی کرم» خواننده پاپ لبنانی در ریاض شرکت کردهاند ۷۰ هزار نفر بودند اما دولت سعودی فقط برای ۶۰ هزار حاجی اجازه شرکت در مراسم حج را داده است.
او افزود: «کرونا در مسجدالحرام وجود دارد اما در جشنهایی که ترکی آل الشیخ برگزار میکند وجود ندارد؟»
حساب کاربری «ابن المجتهد» نوشته است: «جنگ میان حق و باطل در آخر زمان شدید است. تعطیلی حج و برگزاری جشنها نشان از این است که فردی که بر این سرزمین حکومت میکند دشمن خدا و دین پاکش است.»
کاربر دیگری نوشته است که مکه مکرمه خالی از حجاج و جده پر از رقاصها شده است. او با خطاب به مسلمانان نوشته است که تا کی میخواهند سکوت کنند.
کاربر دیگری نوشته است که بن سلمان موسم حج را به بهانه کرونا تعطیل و میلیونها مسلمان را از این فریضه محروم کرده است و در مقابل درب رقاصخانهها را باز گذاشته و هنرمندان و خوانندهها را از سرتاسر جهان وارد عربستان کرده است. او نوشت که این اقدامات جنگ واضح علیه شعائر اسلام است.
این کاربر در توئیت دیگری نوشت که «نانسی عجرم» خواننده پاپ لبنانی در روزهای گذشته چهار بار در شهرهای عربستان کنسرت برگزار کرده و همزمان مراسم حج تعطیل است.
«محمد علی الحوثی» رئیس کمیته عالی انقلاب یمن نیز چندی پیش در صفحه توئیتر خود نوشته بود که اگر دولت سعودی توانایی اداره حج را ندارد، یمنیها می توانند به طور رایگان حج را برگزار کرده و درآمد آن را به دولت ریاض بدهند اما حج تعطیل نشود.
وزارت ارشاد دولت نجات ملی یمن نیز در واکنش به ممنوعیت شرکت در مراسم حج برای مسلمانان غیر عربستانی، این اقدام سعودیها را خوش خدمتی به رژیم صهیونیستی و دشمنان اسلام به بهانه شیوع کرونا دانسته بود.
در این خصوص «کریستین دیوان» از اندیشکده «دول الخلیج» در واشنگتن در مقالهای نوشته است: «مبالغه نیست که بگوییم عربستان سعودی وارد دوره جدید شده و خطوط دینی پر رنگ در حال تغییر است و دین در عربستان دیگر حق وتو در امور اقتصادی، زندگی اجتماعی و سیاست خارجی ندارد.»
به عقیده وی، اسلام دیگر نقشی در سیاست خارجی عربستان سعودی نیز ندارد به طوریکه در گذشته سیاست خارجی عربستان بر پایه دفاع از مسلمانان و این گزاره که «مسلمانان مانند یک پیکر واحد هستند» میچرخید، اما اکنون بر پایه سیاست «عدم دخالت» استوار است و حاکمان سعودی بر این عقیده هستند که : «از کشمیر و ایغور حرفی نمیزنیم شما هم چیزی راجع به جمال خاشقچی نگویید.»