شفاف سازی مهم رئیس موسسه آب دانشگاه تهران در خصوص سد گتوند

عضو هیئت علمی و رئیس وقت موسسه آب دانشگاه تهران و متولی مطالعات علاج بخشی سد گتوند در یادداشتی در خصوص سرگذشت این سد و شایعات نادرستی که در خصوص آن مطرح شده، توضیحات مهمی ارائه کرد.

به گزارش مشرق، در روزهای اخیر که مشکلات کم آبی و بی آبی خوزستان در نقاط مختلف این استان زرخیر ناشی از سو مدیریت ها از یک سو و کم بارشی بی سابقه در نیم قرن اخیر از سوی دیگر، نمود پیدا کرده، برخی فرصت طلبان و برخی ناآگاهان، با ایجاد موجی جدید علیه سد گتوند، تلاش کردند این افتخار مهندسی ایران را با منطقی ضعیف و جوسازی رسانه ای، عامل مشکلات امروز خوزستان بنامند؛ در حالی که وجود این سد عظیم، یکی از منابع اصلی تأمین آب این روزهای خوزستان است.

محمدعلی بنی‌هاشمی، عضو هیئت علمی و رئیس وقت موسسه آب دانشگاه تهران و متولی مطالعات علاج بخشی سد گتوند در یادداشتی به سرگذشت این سد پرداخته است.

متن این یادداشت بدین شرح است:

سد گتوند در ششم مرداد ماه ۱۳۹۰ افتتاح شد. قبل و بعد این تاریخ به دلایل و درجات مختلف این سد موضوع بررسی و مناقشه در فضای رسانه ای کشور بوده است. تا قبل از زمستان ۱۳۹۲ که آقای روحانی به عنوان رئیس جمهور جدید در سفر استانی خود وعده داد که یک تیم کارشناسی را مامور رسیدگی به موضوع کند، طرح مشکلات این سد، حداقل در استان خوزستان، تا حدودی یک مسئله امنیتی تلقی می‌شد.

از زمستان ۱۳۹۳ که پروژه بررسی راهکارهای رفع شوری مخزن سد گتوند تعریف شد، زمینه برای اوج گرفتن علنی مباحث مرتبط با این سد بیشتر از قبل فراهم شد. شرایط جدید بحرانی آب خوزستان در تابستان ۱۴۰۰ بهانه ای شده است که موضوع سد گتوند مجددا در رسانه ها و افکار عمومی مطرح شود.

شاید مرور خلاصه ای از آن چه در فرآیند انجام پروژه مذکور در موسسه آب دانشگاه تهران شاهد آن بودیم، برای روشن شدن افکار عمومی مفید واقع شود.

تعیین محور سد:

دستور کار مطالعات مشاورین آمریکایی هارزا (۱۹۶۷)، فرانسوی موننکو (۱۹۷۵) و کانادایی ایکرز (۱۹۸۲) امکان سنجی تولید انرژی برقابی از طریق احداث سدهای مختلف بر روی رودخانه کارون بوده است. لذا موضوع ساخت سد گتوند به طور خاص در دستور کار ایشان نبوده است که بخواهند محوری برای ساخت این سد تعیین کنند.

محور فعلی سدهای گتوند و گدارلندر (مسجد سلیمان) و چند محور دیگر که اجرایی نشده است، از جمله گزینه های پیشنهادی این مشاوران برای مطالعه بیشتر بوده است. لذا این گزاره که آمریکایی ها قبلا محل سد گتوند را ۱۴ یا ۲۰ کیلومتر بالاتر از محل فعلی تعیین کرده بودند، نادرست است. اصولا سطح مطالعات مشاوران پیشگفته در حد تعیین محور سد نبوده و صرفا محورهایی را به عنوان پتاسیل تولید انرژی برقابی، برای بررسی بیشتر، پیشنهاد کرده بودند.

محور فعلی سد گتوند در سال ۱۳۶۸ توسط مشارکت مشانیر- لامایر تعیین شده است. در آن زمان کارفرمای پروژه سازمان آب و برق خوزستان بوده است و از مشاور خواسته بود که به عنوان تخفیف در قیمت پروژه طراحی سد گدارلندر، که مشاور برنده آن شده بود، مطالعات اولیه سد گتوند را رایگان انجام دهد.

مطالعات مربوط به کیفیت آب سد گتوند متاثر از انحلال نمک های سازند گچساران:

در مطالعات مهندسان مشاور مشانیر-لامایر در سال ۱۳۶۸ به بحث انحلال نمک توجهی نشده است. صرفا در یکی از گزارش‌ها و در حد یک پاراگراف آمده است که با توجه به وجود دو معدن نمک که پس از احداث سد داخل مخزن قرار می گیرند، باید اثرات منفی احتمالی آن بررسی شود! این نکته تقریبا از همان ابتدای طرح موضوع سد گتوند، مورد اعتراض و انتقاد بخشی از فعالان دانشگاهی و زیست محیطی قرار می گیرد. 

پیگیری‌ها همکاران دانشگاه شهید چمران اهواز و جناب عبداللهی استاد ارجمند منجر به این می شود که مدیرعامل وقت سازمان آب و برق خوزستان، جناب شمسایی در سال ۱۳۸۳ طی نامه ای به وزیر نیرو درخواست کند به این موضوع (شور شدن مخزن سد گتوند) رسیدگی شود. نهایتا وقتی در سال ۱۳۸۴ مدیر عامل سازمان آب و برق خوزستان مجری طرح گتوند می شود، دستور انجام مطالعات شوری مخزن را صادر میکند. در این زمان پیشرفت فیزیکی سد گتوند ۴۰ درصد بوده است.

از سال ۱۳۸۴ تا زمان افتتاح سد و چند سال پس از آن مطالعات مربوط به شوری مخزن و راهکارهای مقابله با آن به اشکال مختلف در داخل و خارج از کشور انجام می شود. شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران که از سال ۱۳۷۵ کارفرمای طرح بوده و مشارکت مهاب قدس- کوینه بلیه که از سال ۱۳۸۲ مطالعات مرحله دوم سد را از مشارکت مشانیر-کایتک تحویل گرفته بودند گزارش های مفصلی در خصوص این مطالعات فوق تخصصی منتشر کرده اند که ذکر آن از حوصله این نوشته خارج است. 

آبگیری سد:

در مردادماه ۱۳۹۰ علی رغم مخالفت رسمی سازمان حفاظت محیط زیست و نامه سازمان بازرسی کشور مبنی بر خودداری از آبگیری سد تا زمان انجام مطالعات بیشتر، سد گتوند افتتاح می شود.

آب خروجی از نیروگاه: 

علاوه بر اهمیت کیفیت آب تخلیه شده به رودخانه کارون، تاسیسات نیروگاه آبی سد گتوند به کیفیت و شوری آب حساس هستند. لذا از همان ابتدا یکی از خط قرمزهای مدیریت مخزن سد گتوند کیفیت آب خروجی از نیروگاه بوده است. شوری این آب در هیچ زمانی از حد مجاز بیشتر نبوده است. این ادعا که آب مخزن در حدی شور شد که باعث لطمه به تاسیسات نیروگاه آبی شد صحت ندارد.

تاثیر سد گتوند بر کیفیت آب کارون: 

انحلال مقادیر قابل توجهی نمک از سازند گچساران و ورود آن به مخزن سد گتوند تاثیر منفی بر کیفیت آب این مخزن و در نتیجه آب تخلیه شده از این سد به رودخانه کارون داشته است.

این تاثیر در سالهای اول بیشتر بوده، به تدریج کاهش یافته و در سالهای پس از ۱۳۹۵ تقریبا به صفر رسیده است، البته میزان انباشت نمک در مخزن سد، دغدغه دیگری است که هنوز وجود دارد.

مطالعات موسسه آب دانشگاه تهران نشان داد که اگر سد گتوند ساخته نشده و در نتیجه نمک های داخل سازند گچساران حل نشده بود، کیفیت آب رودخانه کارون در محور سد گتوند ۲۵ درصد بهبود می یافت. این به معنای نقش ۲۵ درصدی سد گتوند در شوری کل رودخانه کارون نیست. بعد از سد گتوند عوامل متعدد زیادی موجب تنزل کیفیت آب کارون و افزایش شوری می شوند.

 برخی همکاران وزارت نیرو هنوز این جمع بندی دانشگاه تهران در خصوص تاثیر ۲۵ درصدی سد گتوند در شوری آب رها شده از محور سد را قبول ندارند و بلکه مدعی بهبود کیفیت آب رودخانه کارون پس از احداث سد گتوند هستند. 

در هر صورت وزارت نیرو اندازه گیریها و  گزارش های قابل قبولی از تاثیر سایر عوامل بر کیفیت آب رودخانه کارون تهیه کرده اند که علاقه مندان می توانند به آنها مراجعه کنند.

پتوی رسی:

ایجاد پتوی رسی راه کاری بود که قبل از آبگیری ظاهرا به منظور کاهش نرخ انحلال و ورود نمک به مخزن سد طراحی و اجرا شده بود. بررسی این پتو در دستور کار مطالعات دانشگاه نبود. البته مشخص بود که این پتوی رسی از اول هم نمیتوانسته به عنوان سازه ای با دوام طراحی شده باشد و طراحان می‌دانستند که تخریب میشود.

نتیجه مطالعات موسسه آب دانشگاه تهران:

موضوع مطالعات دانشگاه بررسی راهکارهای رفع شوری مخزن سد گتوند بود. چند راهکار با اولویت های مختلف پیشنهاد شد، که علی رغم‌ مصوبه نیم بند شورای عالی آب، در عمل توجهی به آنها نشد.

به عنوان نتیجه گیری جنبی و نه هدف اصلی مطالعات، به دو اشتباه ملی در گزارش اشاره شده است: «تعیین محور سد بدون انجام مطالعات کیفیت آب» و «آبگیری سد علی رغم‌ مخالفت رسمی سازمان محیط‌زیست و نامه سازمان بازرسی کشور».

شایسته است توجه شود در طول انجام‌ پروژه از سال ۶۸ تا ۱۳۹۰ کارفرما و مشاور طرح تغییر کردند. در مجموع مدیران و مهندسانی که مشکلات پروژه به آنها به ارث رسید سعی و ابتکار قابل تقدیری برای ارائه راهکار انجام داده‌اند. بررسی‌های دانشگاه نشان داد که نظیر چنین‌ مشکلی در هیچ پروژه دیگری در دنیا وجود نداشته و راه‌حل مهندسان طراح‌ سد در خصوص تعبیه خروجی‌های مختلف در ۵ تراز، کاملا ابتکاری و نو بوده است.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 85
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 16
  • IR ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    42 15
    بابا نظریه ها رو رها کنید آب شور است بیا بخور ببینم هنوز میگی شور نیست. فقط مواظب کلیه هات باش دکتر.
    • CH ۱۷:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      13 9
      بله. شور است اما شما عمدا تاثیر بازگشت فاضلاب شهری و پساب کارخانه نیشر کخ به تنهایی 2000 واحد EC بر شوری آب می افزاید را نمی خواهید ببینید.
    • CH ۱۷:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      13 10
      اگر شوری آب به خاطر سد بود باید شوری در طول مسیر بعد از سد ثابت می ماند نه اینکه مرتب اضافه شود
    • IR ۱۸:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      7 6
      همان طور که گفته شد از سال 95 به بعد تاثیر انحلال نمک در آن به حدود صفر رسیده است.
    • IR ۱۸:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      5 11
      شما آب خوردنت رو از خود کارون با سطل برمیداری که میدونی شوره؟ البته من منکر مشکلاتش نمیشم. و اطلاع خخاصی هم ندارم. اما مخالف اراجیف گویی هم هستم.
    • IR ۱۹:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      8 2
      عزیزم ما تصفیه کن میزنیم رو آب لوله کشی یا آب تصفیه میخریم . خبر ندارید حرف نزنید.
  • IR ۱۴:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    21 2
    شفاف سازی یعنی توضیح دهید چرا وقتی در سال ۱۳۶۸ بحث انحلال نمک مطرح شده رسیدگی به آن شانزده سال بعد یعنی سال ۱۳۸۴ که سد ۴۰ درصد پیشرفت فیزکی داشته انجام شده، نه اینکه بفرمایید "مدیران و مهندسانی که مشکلات پروژه به آنها به ارث رسید سعی و ابتکار قابل تقدیری برای ارائه راهکار انجام داده‌اند"! نیازی هم نیست "گزارش های مفصلی در خصوص این مطالعات فوق تخصصی منتشر کرده اند که ذکر آن از حوصله این نوشته خارج است" را تمام و کمال بیاورید کافیست خلاصه "نتایج" این گزارشات را بیان کنید
    • CH ۱۷:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      8 11
      اگر شوری آب به خاطر سد بود باید طول مسیر بعد از سد ثابت می ماند نه اینکه مرتب اضافه شود. انحلال نمک با پوشاندن بستر رسی در کف سد کنترل شده است. شوری آن بیش از 600 واحد EC نمی شود. چرا نمی خواهید حتی احتمال بدهید اثر بازگشت فاضلاب و پساب کارخانه نیشکر بیشتر تاثیر دارد.
    • IR ۲۰:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      5 0
      می خواستند ببینند مطالعات درست بوده یا نه ! برای همین سد رو ساختند تا صحت مطالعات معلوم و شفاف سازی (!) بشود !!!!!
    • IR ۲۲:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      1 2
      من که از این متن چیزی نفهمیدم
  • IR ۱۵:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    35 1
    معلومه که این هم میخواد کار خودش رو توجیه کنه
    • FR ۰۱:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
      2 0
      ماله کش در هر قشر و مدیریتی وظایفشان ادا میکنن
  • IR ۱۵:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    36 3
    ماله کشی
  • ... IR ۱۵:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    16 1
    سلام ایشان عمران خوندن البته گرایش راه و ساختمان و بین رشته ایشان با عمران گرایش آب ،زمین تا آسمون فرق هستش مثل روانشناس با روانپزشک که با هم کلی فرق دارند البته ایشون مقالاتی در زمینه آب و نیروگاه دارند . ایشان اگر راست میگن برن اونجا زندگی بکنند و از اون آب میل کنند بعد بیان بگن که شور نیست. کسی میتونه نظر بدهد که تخصصش فقط عمران گرایش آب و حداقل یک استخر ساخته و آبگیری کرده باشد. حالا ایشون چطور شدن رئیس موسسه آب دانشگاه تهران خدا می داند. نمیدونم شما در پیشگاه خدا چه جوابی دارید بدین.
    • IR ۲۰:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      2 0
      شما عمرانی ها از وقتی که پاتون گذاشتید تو محیط زیست ، فاجعه به بار آوردید از میان گذر ارومیه تا تا انتقال آب خوزستان و همین سد گتوند. یکی نیست به شما بگه رشته ریاضی و فنی چه سر در میارد از اکوسیستم و تنوع جانوری و گیاهی و آب و هوا و اقلیم. متاسفانه رشته من در آوردی عمران محیط زیست با گرایش های زیاد را همین دانشگاه تهران تاسیس کرد و نتیجه اش را در پروژ ه های مختلف دیدیم.
    • IR ۲۱:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      3 0
      متاسفانه دانشگاه تهران از نظر مدیریت آموزشی در این سالها ضعیف شده است . در دانشگاه تهران دانشکده تحصیلات تکمیلی محیط زیست . اکثر اساتید با رشته های غیر مرتبط نظیر شیمی کامپیوتر و عمران و شهرسازی و ... عضو هیئت علمی شدند می توانید برید سایت دانشگاه تهران و ببینید. البته دانشگاه تهران در کرج ی دانشکده محیط زیست دیگر هم دارد که رشته اصلی محیط زیست؛ یعنی "مهندسی منابع طبیعی محیط زیست" است که آن دانشکده همه اساتیدش محیط زیست خوندن
  • رضا IR ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    17 1
    الان چی شد آب شوره یا نیست؟ ایراد داره یا نه؟ باید افتتاح میشد یا نه؟ عجببببببب
  • IR ۱۶:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    19 3
    اب این سد برای دهان شویه خیلی مناسب است بسته بندی کرده و صادر کنید
  • ایرانی IR ۱۶:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    15 0
    عاقا عربستان چطور با مخازن زیر زمینی آب شور دریا رو با گیاهان مخصوص همین آبها و دریاها شیرین می‌کنه و نمیزاره مردمش تشنه بمونن،اسرائیل کلش اندازه استان یزد کشور ایران هست،انوقت محصولات کشاورزیش قاره اروپا و آمریکا رو گرفته،کلی بذر محصولات درجه یک هم صادر می‌کنه.هر چی رو هم که تراریخته کرده و به رادیو اکتیو آلوده کرده توسط تجار وطن فروش ما وارد ایران میکنه،انوقت دولت مردان ما معلوم نیست چیکار میکنن،
    • احمد IR ۰۰:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
      1 1
      فکر کنم عربستان، با گیاهان توهم زا آب شور رو شیرین می کنه. گیاه دیگه ای برای این کار وجود نداره. صهیونیستها هم آبشون رو از جولان و رود اردن می دزدن. کل جمعیتشون هم نصف تهرانه. کلا هنر خاصی نکردن. به نظر میاد زیاد تو شایعات فضای مجازی گشتی.
  • IR ۱۶:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    4 8
    در مورد روشنگریهایی که درباره شایعات انجام میدین ممنونم مشرق
    • US ۰۳:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
      0 0
      روشنگرى كجاست ؟!
  • مهدی مختاری IR ۱۶:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    2 3
    عالی
  • IR ۱۶:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    23 0
    بهتر بود دادگاهی برای این جنایت برگزار می شد. مقتول که محیط زیست خوزستان و رود کارون هست ،هنوز روی زمین افتاده
  • مریم IR ۱۶:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    28 0
    بایدم هیچ کجای دنیا با یه همچین مشکلی مواجه نشده اند چرا که سرمایه های کلان مملکت رو به این راحتی به باد فنا نمی‌دهند بر اساس یه تصمیم گیری و مدیریت اشتباه
  • IR ۱۷:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    0 4
    احسنت
  • ماری IR ۱۷:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    11 0
    کار نابلدان حداقل ساکت بشن
  • IR ۱۷:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    4 1
    ببین موضوع فنی نباید امنیتی بشه یک نکته نکته بعد خوب داداش من فشار اب هرسازی ای رو در طول زمان بر روی اون گندله های نمکی رو از بین میبره نکته دوم نکته سوم اینکه می تونستن بتون بگیرن از روش قیر برن که مدت زمان زیادی دوام بیاره نکته چهارم ذات سد زدن باعث شوری خاک پایین دست هم میشه که این خودش تاثیر گذار هست بر کیفیت اب اینها رو باید ببینید که با بتون و قیرگونی گندله های نمکی حل میشه یا نه چون این سد برای تولید برق هم هست اب شیرین کن هم اجتناب ناپذیر هست. یا هم یه حوری باز طراحی بشه که موقع سیلاب اب بیاد سمت این سد و مواقع عادی اب رها بشه و کمبود ابش با اب شیرین کن حل بشه. طراح های مختلفی میشه زد برای این باعث تعجبه که کار فنی رو قاطی پاتی می کنید و به مساله امنیتی تبدیل می کنید
    • AT ۲۰:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      2 0
      داداش آب شیرین بوده بعد این سد را زده اند در کنار گنبد نمکی و علیرغم همه اخطارها از اول ساخت سد وزارت نیرو به حرف کسی گوش نداده و سد را ساخته بعد اوس ممود افتتاح کرده و هر کس گفته گفته خطرناکه ایشان او را متهم به بیسوادی کرده. حالا باید آب شیرین کن بزنن !!!
  • واو IR ۱۷:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    1 4
    عالی
  • واو IR ۱۷:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    1 15
    ممنون که در این باره آگاهمون کردین
  • داود IR ۱۷:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    2 1
    والا من که از متن چیزی نفهمیدم. شفافیتش بیشتر گیجم کرد
  • IR ۱۷:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    4 1
    اینکه جانمایی درستی انجام نگرفته درست ولی تنها دلیل شوری آب گتوند نیست اینکه برای شوری زدایی زمینهای کشت نیشکر از روش آبشویی استفاده می کنن و بعد بدون تصفیه آب مذکور رو دوباره در کارون رها می کنن هم تاثیر زیادی در شوری آب داره . همین سد گتوند نقش موثری در کنترل سیل 98 داشت و در کنار سایر سدهای خوزستان موجب شد سیل به آن وحشتناکی تلفاتی نداشته باشه من هم هر جا خوندم نوشته بعد سال 94 با حل شدن گنبد نمکی سطح شوری آب کاهش پیدا کرده
  • IR ۱۷:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    1 0
    عالی بود. فقط اسامی مشاوران رو هم می گفتین
  • IR ۱۷:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    3 1
    مملکتی که هرکسی بدون علم کلنگ بگیره برا افتتاه همین نتیجش میشه .روستا با سه دانش آموز مدسه ده کلاسه ساخته شده آقای کروبی افتتاه کرده حالادیگه همان سه دانش آموزم نیست .
    • IR ۱۹:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      1 1
      عزیزم شما که صاحب علمی: افتتاح درسته افتتاح
  • ناشناس DE ۱۷:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    4 0
    در هر کاری باید معایب ومحاسن ان کار را سنجید وهمیشه محاسن باید بر معایب برتری داشته باشد در این باره مثالی میزنم روزی شخصی خا نه ای زیبا داشت تابستان بود واو گفت چه خوب است تا سوراخی در سقف خانه ایجاد کنم تا شبها هنگام خواب اسمان وستاره های زیبا را ببینم او تمام تابستان را از این کار وتماشای ستاره ها لذت میبرد تا اینکه پاییز وزمستان امد ویکشب باران سهمگینی امد وخانه او پر اب شد این حکایت میگوید کارها باید کارشناسانه بوده وتمام جوانب ومعایب ومحاسن ان را سنجید وسپس ان را انجام داد وگرنه دچار خسران میشویم
    • AT ۱۸:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      2 1
      تو هم انگار برای هر چیزی یک داستان می سرائی.
  • .... IR ۱۷:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    1 0
    تشکر
  • دودی IR ۱۷:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    1 0
    نفهمیدم
  • کارشناس IR ۱۷:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    0 0
    این داستان تکراری در اکثر پروژه ها به روش مشابه جاری است
  • محمد IR ۱۷:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    2 0
    چرا خرابش نمی کنن جلوی ضرر را بگیرن
  • CA ۱۷:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    2 0
    شفاف بود ولی من نفهمیدم
  • رامین IR ۱۷:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    0 0
    احسنت
  • IR ۱۷:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    0 0
    ممنون
  • IR ۱۸:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    4 1
    مداخلات بشر همیشه محیط زیست را تخریب کرده است. سد سازی بدلیل آنکه 70 درصد آبها در سد تبخیر می شود نمیتواند کمک کننده برای خشکسالی باشد ضمن آنکه منابع آب زیزمینی را نیز تخریب میکند. نهضت استعماری سد سازی برای تولید برق آبی در عصر صنعتی شدن یکی دیگر از بدبختی های بشر امروز است و این مشکل باید به اتمام برسد و بجای سد سازی آبخیزداری و قنات مجدد احیا شود. برق هم باید از اتم و خورشید تولید شود نه آب. آب برای کشاورزی است و بس.
    • IR ۲۱:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      1 0
      آب شیرین همین جوری بره توی اقیانوس بهتره یا این پشت سد باشه. ضمن این که جلوی سیل رو هم میگیره
    • داود IR ۲۰:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۸
      0 0
      ۷۰ درصد تبخبر؟ سدسازی مخالف محیط زیست؟ می دانی حدود ۳۵ درصد کل تامین آب آشامیدنی کشور از سدهاست؟ متاسفانه هر پیشرفت علمی و اجرایی مهم که باعث افتخار کشور در سطح جهان است را با این طرز تفکرات ارتجاعی به کام ملت تلخ می کنید . ایراد گرفتن راحت ولی عمل سخت است و عده ای مثل جغد شوم از هر کار مهمی بدون دلیل کارشناسی و مبتنی بر آمار و ارقام ایراد می گیرند و ای برای راهکار رفع مشکلات ساختند چرا ؟ چون هنر ارائه کار ندارند فقط می نالند و اذهان را تخریب
  • کاخ IR ۱۸:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    0 0
    الان این یعنی سد خوبه یا بد؟
  • IR ۱۸:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    4 0
    این سد را تخلیه و سپس منهدم کنید ،
  • IR ۱۸:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    3 0
    پس چرا میلیاردها متر مکعب رو ازاد نمیکنید؟؟؟این همه اب شور پشت سد برای چه هست؟
    • IR ۲۳:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      1 0
      برای این است که فیلم تهیه کنند
  • مصطفی IR ۱۸:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    3 0
    علت اینکه خروجی آب زیاد شور نیست به دلیل اینه که از لایه های بالای سد آب برداشت میشه در حالی سطح زیرین سد باید شوریش بیشتر از دریا باشه
    • IR ۱۹:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      1 0
      خبر نداری بزودی یک کوه نمک وسط سد به وجود میاد در حد دماوند بعد میفهمیدی ما چی میگیم. خواهر من خونه اش گتوند است میگه ما با آب تصفیه میریم ظرف میشوریم هفته ایی ۲تا فیلتر میخرم برای تصفیه کن خونگی.
  • رضا DE ۱۸:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    2 2
    ماکه فوق لیسانس فنی هستیم نفهمیدیم چی گفته.
    • سجاد IR ۱۹:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
      2 1
      در نتیجه فوق لیسانس فرمالیته گرفتی امثال جنابعالی این سد رو ساختن نتیجه هم این شد آقای فوق لیسانس فنی دانشگاه آزادی
  • hojjat IR ۱۹:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    2 0
    وجدانا خودت یک بار دیگه متن را بخوان . نتیجه گیریت را از متن به ما هم بگو . ببین با خودت چند چندی
  • ح ر IR ۱۹:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    0 0
    اگر جای پتوی رسی پتوی بتنی مسلح کارشده بود شاید کار به اینجا نمی‌کشید .
  • IR ۱۹:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    1 0
    این سد گتوند کلا جابجا شده
  • IR ۱۹:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    0 1
    از آب شیرین کن استفاده کنید
  • IR ۲۰:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    2 0
    از مشاور خواسته بود که به عنوان تخفیف در قیمت پروژه طراحی سد گدارلندر، که مشاور برنده آن شده بود، مطالعات اولیه سد گتوند را رایگان انجام دهد ..!!! از چیز رایگان چه انتظاری میشه داشت؟!!؟ صرفا در یکی از گزارش‌ها و در حد یک پاراگراف آمده است که با توجه به وجود دو معدن نمک که پس از احداث سد داخل مخزن قرار می گیرند، باید اثرات منفی احتمالی آن بررسی شود! !!! فقط دوتا معدن نمک هست !!! به به چقدر آینده نگر...نظارت ضعیف
  • IR ۲۰:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    1 0
    از متن بر میاد که سد در زمان احمدی نژاد و با عجله افتتاح شده و احتمالا در جواب تمام متخصصین که در باره سد اخطار داده اند ، احمدی نژاد باز هم گفته " من خودم مهندسم ، بلدم حساب کنم " !!!!!!!
  • IR ۲۱:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    0 0
    این متن شفاف نیست. خیلیا متوجه نشدن...
  • شوربا IR ۲۱:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    0 0
    مطالعات سال ۱۳۸۵ مربوط به افزایش ظرفیت سد تنظیمی گتوند که توسط هاراز اجرا شده بود و در مطالعات امکان‌سنجی افزایش ارتفاع سد تنظیمی گتوند به مقدار یک متر و نصب یک واحد نیروگاه در یال چپ سد تنظیمی بود در گزارش به وضوح امکان افزایش ظرفیت را مردود دانسته و هر گونه عملیات باعث تخریب محیط زیست خواهد شد
  • کیامرث عالیوند IR ۲۱:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    0 0
    حالا باید ی مدال براتون بیارن با این همه درایت
  • IR ۲۲:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    1 1
    این چه تحلیلی است که کردی تمام مهندسین معتقد بودن شروع این سد اشباه است بنده 5 سال دراین سد کار کردم همه می‌دانستند این عاقبتی ندارد فقط اشتغال زایی بود
  • IR ۲۲:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    0 0
    این همه پوشش های عایق آب وجود دارد کافی در زمانی سطح آب کم است روی دیواره های تپه نمکی پوشش شود
  • احد IR ۲۲:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    0 0
    آقایون مهندسین چرا بجای پتوی رسی از پتوی سیمانی که مسلح به مش باشه استفاده نمیکنید که نود درصد از حل شدن نمک جلوگیری می‌کنه ، باور کنید الان هم دیر نشده اینکار رو انجام بدین صد در صد موفقیت آمیزه .
  • دانیال IR ۲۳:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
    1 0
    یه خبر دیگه بزنید و همین حرف ها را شفاف کنید. ما که نفهمیدیم
  • محمد IR ۰۰:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
    1 0
    ما میگیم شور نیست شما هم بگید شور نیست آخه میدونید خوبیت نداره آره داداش
  • مرتضی باباصفری IR ۰۰:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
    1 0
    در این گزارش که مشکلات سد گتوند تائید شده
  • IR ۰۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
    1 0
    مثل اینکه یک دندانساز تجربی دارد جراحی مغز انجام می دهد. متاسفانه این فاجعه ای است که سر اموزش عالی آورده اند تا این آقای دکتر حرف های بی محتوا بزند.
  • بهمن IR ۰۱:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
    1 0
    واقعا توجیهات شما و دفاع از خرابکاری های که در این پروژه صورت گرفته خجالت آور است
  • IR ۰۱:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
    1 0
    باید بیشتر روی این موضوع فکر و تحقیقکرد
  • IR ۰۲:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
    1 0
    آقا آب شور شوره
  • محمد US ۰۷:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
    0 0
    یعنی داری میگی صحبت های آقای دکترمحمدجوادعبدالهی درمورداین سددروغ است؟ لحنت خدابرشماکه خیلی راحت انکارمی کنیدگفته های دکترعبدالهی درموردسدگتوندبسیارتکان دهنده است بایدشماهارامحاکمه کردوبابت این خیانت به دارآویخت.
  • IR ۱۰:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
    1 0
    باز یکی رو آوردن ماله بکشه
  • آرامش IR ۱۱:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
    1 0
    میلیاردها سرمایه رو نابود کردند برای تبدیل آب شیرین به آب شور،به هیچ عنوان قدر سرمایه های ملی را ندانستیم،اونوقت باشگاه آنتورپ به دنبال دوزار پول رضایت نامه ای هستش که به پرسپولیس داد برای بیرانوند،اونا تمام کارشون اصولی هستش و یک قرون از جیب مردمشون به خاطر کسی حروم نمیکنند،برعکس ایرانی ها
  • مجید IR ۱۳:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
    1 0
    خودم سد گتوند کار میکردم چرا حرف چرت میزنی
  • مهدی دزفولی PT ۱۳:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
    0 0
    گفته های این استاد دانشگاه علی رغم سعی در توجیه خطاها تاییدی بر مخالفت های در مقابل ساخت این سد شورا به ساز است
  • sajad6287 IR ۱۶:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
    1 0
    بلاخره آب شور است درصد بالای شوری آب چه برای شرب چه برای کشاورزی غیر قابل استفاده است تا این جای کارو هم میدونیم لطفا به جای طفره رفتن بگو چه راهکاری برای برطرف کردن این مشکل دارید
  • IR ۲۲:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
    0 0
    توی چین با آب شور دریا دارن برنچ میکارن
  • صادق IR ۰۰:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۴
    0 0
    باعث تاسفه که این وسط پای دانشگاه تهران به وسط کشیده شده و تلاش داره که دانشگاه رو شریک این آسیب زیست محیطی و این فاجعه بکند.
  • مهدی کاظمی IR ۰۱:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۹
    0 0
    کشاورزی پایین دست نابود شده..عملکرد محصولات سال به سال کاهش داره
  • مهرداد IR ۲۰:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۵
    0 0
    رفسنجانی واسه دل فریبی ازمردم این طرح رو آوورد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس