کد خبر 1262476
تاریخ انتشار: ۱ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۲:۵۲
ارز نمایه دلار نمایه

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به محصولات وارداتی به معنای آن است که بجای حمایت از تولید داخل از تولیدات خارجی حمایت شود که نمونه بارز این اتفاق تولید کره است.

به گزارش مشرق، شهباز حسن‌پور بیگلری، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، درباره تبعات و پیامدهای سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: به دنبال التهابات ارزی سال ۱۳۹۶، دولت با اعلام نرخ ارز ثابت ۴۲۰۰ تومانی در فروردین‌ماه سال ۱۳۹۷، که به ارز جهانگیری نیز معروف شد، سعی کرد تا با ایجاد این القا که ارز با قیمت مناسب و به‌طور نامحدود وجود دارد  فضای روانی جامعه و بازار را آرام کند. اما از آنجا که فعالین اقتصادی نسبت به وضعیت اقتصاد و قیمت و ارزش واقعی ارز آگاهی کافی داشتند؛ این سیاست نتیجه عکس به دنبال داشت.

بیشتر بخوانید:

درخواست حذف رانت دلار ۴۲۰۰ تومانی از بخش کشاورزی

حسن‌پور بیگلری همچنین پیامدهای منفی ناشی از سیاست ارز ترجیحی را اینگونه برشمرد و تشریح کرد: از پیامدهای منفی ناشی از سیاست غلط ارز ۴۲۰۰ تومانی می‌توان به توزیع رانت گسترده، اختلاف زیاد میان قیمت ارز ترجیحی و ارز آزاد باعث شده است تا صادرات مجدد این محصولات بسیار جذاب باشد؛ برخی از نهاده‌های واردشده با ارز ترجیحی بعد از استفاده در صنایع مختلف مجدداً به خارج از کشور صادر می‌شوند.

وی ادامه داد: ایجاد خلل در صادرات برخی از صنایع نیز پیامد منفی دیگر این سیاست ارزی غلط است. برخی از صنایع با کار در حوزه بازاریابی، ذائقه‌شناسی و تولید، خود بازارهای صادراتی ایجاد کرده بودند که در شرایط ارزی آزاد به‌راحتی می‌توانستند فروش خود را داشته باشند. اما به دلیل ممنوعیت کلی صادرات کالاهایی که ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت می‌کنند این بازارها هم از بین رفت. صادرات کره گیاهی به عراق و وجود زیرساخت‌های بیش از نیاز مصرف داخل در حوزه روغن را می‌توان از این موارد دانست. همچنین آسیب به بهره وری در تولید نیز دیگر پیامد منفی این سیاست ارزی بود. به دلیل یارانه و رانت بالای ایجادشده و حذف رقابت یا حداقل محدود کردن رقابت انگیزه تولید بهینه از تولیدکننده داخلی گرفته شده است و تخصیص یارانه به بخشی از زنجیره هم موجب به هم خوردن تعادل چرخه تولید می‌گردد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به محدودیت‌های ارزی در سال ۱۳۹۹ و تامین بخشی از نیاز ارز ۴۲۰۰ تومانی از بازار آزاد افزود: به علت محدودیت‌هایی که دولت در سال ۱۳۹۹ بنا به دلایل مختلف چون وضعیت کرونا زده اقتصاد جهانی داشته است؛ در حوزه تأمین ارز کافی از محل صادرات نفت عاجز بوده، اما اصرار بر باقی ماندن سیاست ارز ترجیحی باعث شده است که بانک مرکزی را مکلف به خرید ارز با نرخ بالاتر از بازار (نیمایی) و تخصیص آن به کالاهای اساسی کند، این امر خود موجب افزایش پایه پولی و تورم شده است.  

حسن‌پور در پایان سخنانش تاکید کرد: اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به محصولات وارداتی به معنای آن است که بجای حمایت از تولید داخل از تولیدات خارجی حمایت شود که نمونه بارز این اتفاق تولید کره است. این سیاست با وجود بار مالی بسیار زیادی که بر ذخایر ارزی کشور داشته، دارای کمترین میزان اثرگذاری بوده است. ازاین‌رو توصیه می‌گردد به‌جای اختصاص این یارانه به حلقه ابتدایی، با پرداخت این یارانه به ذینفعان  نهایی ضمن حداقل کردن آسیب‌ها، مزایای آن افزایش داده شود.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 4
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • وطنم IR ۱۳:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۱
    0 0
    یک حدیث هم در قبال کارهای دولت قبل: امام على عليه السلام : چهار نفرند كه قطع دست ندارند : اختلاس كننده ، كسى كه خيانت كند ، كسى كه از غنيمت بدزدد، و دزدى اجير ؛ زيرا كار اينها خيانت محسوب مى شود [نه دزدى . پس كيفر ديگرى دارند].
  • IR ۱۳:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۱
    0 0
    اتفاقا این ادعای واهی تولید داخل است که مردم رو بدبخت کرده و زمینه رانت رو به وجود آورده مثل تولید لوازم خانگی و خودرو در کشور و واکسن
  • IR ۱۴:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۱
    0 1
    شما توی دولت متبوعتون ارز ۴۲۰۰ رو حذف کنید!!!! ببینیم شما که ادعاتون گوش فلک رو پر کرده چی دارید! هر چند همه شما رو میشناسن همه
  • رضا IR ۱۴:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۱
    0 0
    کدوم ارز 4200 ؟ چندین ماه است با حذف ارز 4200 کالاهای اساسی قیمت کالاها چند برابر شده . دارو چند برابر شده. از چی صحبت میکنی

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس