به گزارش مشرق، بخش عمدهای از زندگی بشر در قرن اخیر به حاملهای انرژی وابسته شده است و استفاده از این حاملها زمینه تغییر شگرف در صورت زندگی مردم را به وجود میآورد.
از میان حاملهای انرژی، برق یکی از پرکابردترین حاملهای انرژی است که بسیاری از فعالیتها را به خود گره زده است.
شاید روزی که دانشمندان بزرگی نظیر توماس ادیسون یا نیکلا تسلا برای اختراعات برقی خود بارها و بارها شکست میخوردند، تصور نمیکردند که این حامل انرژی تا چه اندازه میتواند صورت زندگی بشر را دگرگون سازد.
بیشتر بخوانید:
جدول خاموشیهای احتمالی تهران از ۶ تا ۱۲ شهریور۱۴۰۰
در شرایطی که خوراک، پوشاک و مسکن را جزء کالاهای اساسی زندگی بشر تلقی کنیم، تامین هر یک از این ۳ کالا بدون برق ممکن نیست. برای مثال امکان تهیه و نگهداری هیچ خوراکی وجود ندارد، هیچ ماشین بافندگی بدون برق نمیتواند پوشاک مردم را تامین کند و اساسا یک خانه بدون برق تنها چهار دیواری است و نمیتوان به عنوان محل سکونت مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
آگاهی از اهمیت قابل توجه برق در زندگی مردم زمینه این مسئله را فراهم میکند تا بدانیم، قطعی این نعمت با ارزش چگونه میتواند تمامی بخشهای زندگی بشر را تحت تاثیر خود قرار دهد.
*قطعی برق زمستان از آنچه در آیینه میبینید به شما نزدیک تر است
پدیده قطعی برق، مسئلهای است که در طول سالهای اخیر با قوت و ضعف ادامه داشته و این مسئله در سال گذشته با شدت بسیار بیشتری زمینه نارضایتی مردم را به وجود آورده است. در شرایطی که قطعی برق در سالهای گذشته تنها در فصل تابستان و به سبب پاسخگو نبودن ظرفیت نیروگاهی به نیاز افسار گسیخته مصرف برق شکل میگرفت اما در یک سال گذشته علاوه بر فصل تابستان شاهد مسئله قطعی برق در فصل زمستان نیز بودیم.
نکته قابل توجه در مسئله قطعی برق زمستان، تفاوت دلایل شکلگیری این قطعی با خاموشیهای تابستان است. بر همین اساس، خاموشی فصل زمستان به دلیل پاسخگو نبودن ظرفیت نیروگاهی کشور نبوده و این پدیده به دلیل کمبود سوختهای فسیلی ورودی به نیروگاه شکل میگیرد.
*نیروگاههایی که به دلیل کمبود سوخت از مدار تولید خارج شدند
در دی ماه سال ۱۳۹۹ زمانی که برودت هوا به بیشترین میزان خود رسید، مصرف گاز طبیعی به عنوان شاه کلید سوختهای فسیلی کشور در بخش خانگی با رشد قابل توجه مواجه شد و همین مسئله سبب شد تا میزان ورودی گاز طبیعی نیروگاههای کشور با محدودیت مواجه شود.
بر اساس مستندات متولیان صنعت برق در روزهایی از دی ماه و بهمن ماه سال ۱۳۹۹ تا ۶۰ میلیون متر مکعب گاز کمتر به نیروگاههای کشور میرسیده و همین مسئله در کنار کمبود ذخایر سوخت مایع منجر به خارج شدن نیروگاه از مدار تولید و ایجاد پدیده خاموشی شده است.
در همین راستا، در شرایطی که ظرفیت عملیاتی نصب شده نیروگاهی کشور، توان تامین نزدیک به ۵۵ هزار مگاوات را دارد اما این ظرفیت نصب شده در فصل زمستان در مواجه با اوج بار ۴۱ هزار مگاواتی ناتوان ماند.
به استناد اطلاعات بدست آمده از روابط عمومی شرکت توانیر، میزان ناترازی شکل گرفته به سبب محدودیت در تامین سوخت زمستان سال ۱۳۹۹ به بیشتر از ۵ هزار مگاوات رسیده بود.
*قطعی برق در ۲ مقطع از سال زمینه تشدید نارضایتی را مهیا میکند
تجربه قطعی برق زمستان ۹۹ موید این امر است که این پدیده ممکن است در سال ۱۴۰۰ نیز تکرار شود.
با توجه به اینکه در تیر، مرداد و شهریور ماه سال ۱۴۰۰، قطعی برق زمینه نارضایتیهای گستردهای را به وجود آورد، طبیعتا قطعی برق به فاصله کمتر از ۵ ماه آن هم در زمستان پیش رو میتواند میزان نارضایتی ناشی از این مسئله را دو چندان کند.
در همین رابطه مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی سابق صنعت برق در بیان محتمل بودن خاموشیهای زمستانه گفت:« بر اساس برآوردهای ما در فصل زمستان حدود ۲۳۰ میلیون متر مکعب سوخت معادل به منظور تولید برق نیاز داریم اما چیزی که در فصل زمستان تحویل میگیریم، کمتر از ۱۰۰ میلیون متر مکعب است، بنابراین پدیده قطعی برق فصل زمستان ناشی از کمبود سوخت بحث بسیار جدی است.»
*راهکار حل مسئله خاموشی زمستان ۱۴۰۰ چیست؟
به منظور جلوگیری از پدیده قطعی برق فصل زمستان، راهکارهای بلند مدت و کوتاه مدتی توسط کارشناسان حوزه نیرو بیان شده است. بر این مبنا یکی از پرتکرارترین راهکارهای بیان شده، مسئله متنوعسازی سبد سوختی و نیروگاهی تولید برق است.
در شرایطی که بیشتر از ۸۰ درصد ظرفیت نیروگاهی کشور به گاز طبیعی متکی شده باشد، طبیعی است کاهش گاز طبیعی تحویلی به نیروگاه میتواند صنعت برق کشور را با چالش اساسی مواجه سازد. بر این اساس در شرایطی که وابستگی صنعت برق کشور به گاز طبیعی از طریق تولید برق از سایر منابع نظیر انرژی اتمی و سوختهای تجدید پذیر کاهش یابد، لذا دست صنعت برق به منظور مدیریت مسئله کمبود گاز بازتر خواهد شد.
نکته قابل توجه در مسئله قطعی برق این است که این پدیده در کمتر از ۵ ماه آینده کشور را درگیر خود خواهد کرد و زمانی برای متنوعسازی سبد ظرفیت نصب شده نیروگاهی از طریق اضافه کردن نیروگاه اتمی و تجدید پذیر وجود ندارد. بر این اساس راهکارهای کوتاه مدتتری برای حل مسئله خاموشیهای فصل زمستان ۱۴۰۰ وجود دارد.
یکی از این راهکارهای مذکور، متنوعسازی سبد سوخت فسیلی مورد استفاده در نیروگاه با اضافه کردن میعانات گازی به این سبد است.
در شرایطی که تصمیمگیری در رابطه با استفاده از میعانات گازی در نیروگاه هرچه سریعتر انجام شده و زمینه ایجاد زیرساختهای استفاده از این سوخت در نیروگاهها به وجود بیاید.
میعانات گازی فاقد مرکاپتان میتواند تا ۵۰ درصد از ناترازی تولید و مصرف برق در فصل زمستان را پوشش داده و زمینه حل بخشی از مشکل قطعی برق در فصل زمستان را مهیا سازد.