به گزارش مشرق، کانال تلگرامی اندیشکده راهبردی تبیین نوشت: با استقرار کابینه دولت سیزدهم، ناظران در انتظار اعلام زمان آغاز مجدد مذاکرات معطوف به برجام هستند. به نظر میرسد مهمترین چالشهای دور هفتم مذاکرات، این موارد باشند:
راستیآزمایی
تقدم و تأخر بازگشت ایران و آمریکا به تعهداتشان به دلیل بدعهدیهای آمریکا و اروپا و بیاعتمادی ایران، یکی از مسائلی است که مورد چالش طرفین خواهد بود. اینکه چه بازه زمانی برای این تقدم و تأخر، مورد توافق قرار گیرد، از مهمترین محورهای مذاکرات است.
متن برجام
هم ایران و هم آمریکا نسبت به متن برجام انتقاداتی دارند. با این حال ایران خواستار پایبندی به این متن است ولی آمریکا در مواردی مانند غروبهای برجامی، مطالبات زیادهخواهانهای مطرح کرده که اگر تصمیم به تغییر متن باشد، ایران نیز در مواردی مانند مکانیسم ماشه، متقابلاً خواستار تغییراتی است و این میتواند مذاکرات را وارد فاز طولانیتری کند.
مذاکرات منطقهای
یک مسأله مهم دیگر، زیادهخواهی آمریکا در تعمیم این مذاکرات به گفتگو درباره اختلافات منطقهای است. مسألهای که ایران به عنوان پیوست بازگشت به برجام هرگز نخواهد پذیرفت. ایران در این زمینه ملاحظاتی دارد: اولاً ایده مذاکرات منطقهای نه به عنوان یک طرح کلی برای گفتگو درباره همه موضوعات منطقه بلکه به صورت پروندههای موردی میتواند مطرح شود و ثانیاً نه به عنوان ادامه برجام، بلکه باید به عنوان امری جدا در نظر گرفته شود.
انتفاع اقتصادی ایران
واقعیت آن است که حتی با وجود رفع تحریمهای ثانویه هستهای، برخی تحریمهای اولیه در کنار مواردی مانند کاتسا و همچنین تحریمهای ثانویه غیرهستهای، همچنان انتفاع اقتصادی ایران را تحتالشعاع قرار خواهد داد. مسألهای که تیم مذاکراتی ایران باید با هوشمندی رصد کرده و اهمیت آن برای ایران را به تمامی طرفهای مذاکرات گوشزد کند.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.